CES 2014'ten beklenenler!

CES 2014'in kapılarını açmasına saatler kaldı. Peki bu dev etkinlikte bizleri neler bekliyor?

CES 2014'ün bombaları!

Ocak ayının en çılgın günleri çok yakın: Telefonların, tabletlerin, laptop'ların, TV'lerin, saatlerin, oyun teknolojilerinin ve yeni ev elektroniklerinin havada uçuşacağı Tüketici Elektronikleri Fuarı'na hazır mısınız?

CES 2014, 7 Ocak ile 10 Ocak arasında ziyaretçi kabul edecek ve her zamanki gibi ABD'nin Las Vegas eyaletinde gerçekleşecek. 6 Ocak'ta geleneksel açılış konuşmaları ve basın etkinlikleri düzenlenecek, bazı ön-gösteriler ise 5 Ocak'ta yapılacak. Her zaman olduğu gibi CHIP Online'ı takip ettiğiniz sürece CES'te tanıtılan en önemli yenilikleri kaçırmayacaksınız.

Bu yazımızda ise CES 2014'te ortaya çıkması neredeyse kesinleşen yeni teknolojileri sizlerle paylaşmak istedik. Başlamak için sonraki sayfamıza tıklamanız yeterli.

Lenovo, LG ve Acer'ın yeni teknolojileri

Lenovo, LG ve Acer'ın yeni teknolojileri
Vibe Z sahneye çıkıyor

Lenovo

Şirketin amiral gemisi cebi 5.5 inç'lik Vibe Z ve bunun yanında üç Android'li cep, CES 2014'te göreceğimiz Lenovo'lar arasında.

Snapdragon 800 işlemciyle gelen Vibe Z, 50Mbps gönderme ve 150mbps indirme hızlarına ulaşabiliyor. Android 4.2'li S930 ve S650 ise bütçesi kısıtlı medya meraklılarını hedef alacak. Düşük özellikli A859 ise Lenovo'nun ultra ucuz seçeneği olacak.

LG

Koreli dev şirket, 105 inç'Lik dev bir LED TV'yi CES'te göstereceğini Aralık'ta duyurmuştu. LG, son yaptığı duyuruda IFA 2013'te gördüğümüz 77 inç'lik kavisli TV dahil 5 yeni OLED TV'sini de göstereceğinin haberini verdi.

Acer

Acer, 2014 serisi tabletlerini CES'te göstereceğini daha önce söylemişti. Bu tabletler, Iconia A1 ve B1 serilerinin yenilenmiş modelleri olacaklar.

Iconia A1-830, 7.9 inç'lik gümüş renkli, alüminyum arka kapaklı bir tablet ve 1024 x 768 IPS dokunmatik ekrana sahip. Cihazın içinde 1.6GHz Intel Atom Z2560 işlemci ve 1GB DDR2 RAM var. Yeni Bay Trail yerine Clover Trail+ yonga setine sahip olsa da Acer'a göre tablet, 7.5 saat pil ömrü sunabiliyor.

7 inç'lik bir tablet olan Iconia B1-720 ise giriş seviyesi tablet kullanıcılarını ve çocukları hedef alıyor. 129 dolarlık tablet artık eskisinden daha ince.

Akmıyor, çağlıyor: Netflix, YouTube, 4K'ya geçiyor

Akmıyor, çağlıyor: Netflix, YouTube, 4K'ya geçiyor

Netflix 4K'ya geçiyor

Ülkemizde kullanılmasa da akış hizmetlerinin önde gelen ismi Netflix, büyümeye devam ediyor. Şirket, 18 Aralık'ta House of Cards'ın 2. sezonunu 4K olarak çekmeyi ve yayınlamayı planladığını duyurmuştu. Bu, şirketin ürün bölümünün başındaki Neil Hunt'a göre CES 2014'de 4K Netflix destekli Smart TV'ler olarak karşımıza çıkacak.

YouTube da 4K'ye geçti

Google'ın yeni açık kaynak kodlu VP9 video biçiminin yaygınlaşmasını kolaylaştırmak üzere YouTube, 4K akış teknolojisini tanıtacak. Firmanın Ultra HD videoları Sony, LG, Panasonic stantlarındaki TV'lerde, Google'ın kendi geliştirdiği VP9 codec'i ile oynatılacak.

CES 2014'ten beklenenler!

Archos

Archos, CES 2014'te "bağlı ev" cihazlarını tanıtacağını duyurmuştu. Bunun yanında firmanın yeni tablet ve akıllı saatler tanıtması da bekleniyor.

Archos'un tanıtacağı ürünleri arasına sıkıştıracağı bir başka ürün ise Archos fitness bandı. Archos Activity Monitor adındaki bant, günlük adımlarınızı kaydedebiliyor, yaktığınız kaloriyi hesaplayabiliyor.

Bu arada Archos'un Archos 45 Helium 4G ve 50 Helium 4G ile 4G akıllı cep piyasasına girmesi bekleniyor.

ZTE'den Grand S II ve Samsung'tan yeni Galaxy'ler?

ZTE'den Grand S II ve Samsung'tan yeni Galaxy'ler?

ZTE

ZTE, birçok söylentinin ardından Grand S'in halefi Grand S II'yi CES 2014'te tanıtacağını onaylamış bulunuyor. ZTE'nin tanıtacağı diğer cepler arasında Nubia 5S, Nubia 5S mini ve Sonata 4G var.

Bu arada ZTE, 5.7 inç'lik bir phablet de tanıtacak. Çift çekirdekli bu cihaz, Dolby Digital Sound'a ve kablosuz şarj özelliğine sahip olacak.

ZTE bunlarla da yetinmeyip, BlueWatch adında yeni bir akıllı saat ve bir melez Wi-Fi hotspot tanıtacak.

CES 2014'ten beklenenler!

Yeni Samsung Galaxy'ler görünebilir mi?

Samsung'un daha önceki fuarlarda esnek ekranı Youm'u ve bir yığın TV'yi gösterdiğini biliyoruz. Dolayısıyla Koreli firma CES'te kendini göstermeyi seviyor ve bu seneki fırsatı da kaçırmayacağını düşünüyoruz.

Bazı raporlar, Galaxy S5'in CES 2014'e yetişebileceğini söylüyor. 64-bit işlemci, yeni 16MP kamera ve metal gövdeyle geleceği düşünülen Galaxy S5'in dedikodusu yapılan özellikleri arasında 2K ekran (2560x1440 çözünürlük) ve iris tarayıcısı da var. Ancak 16 Aralık'ta ortaya çıkan bir rapor, cebin Şubat'taki MWC 2014'ten önce tanıtılmayacağı yönündeydi.

Samsung Galaxy Round prototip aşamasında bir cep olsa da firma, kavisli ve bükülebilen ceplerle ilgili yeniliklerini gösterebilir. Round'un CES 2014'te gerçek anlamda tanıtılması mümkün olabilir.

AMOLED ekranlı tablet ve fazlası da gelebilir!

AMOLED ekranlı tablet ve fazlası da gelebilir!

Tabletler ve 4K TV'lere de hazır olun

Raporlar, Samsung'un tablet alanında da gösterecek şeyleri olabileceğini söylüyor. Firma, FCC'den geçen Galaxy Note 12.2 tableti CES 2014'te ortaya çıkarabilir. 18 Aralık'ta Kore medyasından açığa çıkan bir rapor ise Samsung'un 10.5 inç'lik AMOLED ekranlı bir tableti CES'te tanıtacağını iddia etmişti.

Sammobile'a göre Samsung, Mart'tan önce Galaxy Tab Pro 8.4, Galaxy Tab Pro 10.1, Galaxy Note Pro 12.2 ve Galaxy Tab 3 Lite tabletlerini piyasaya sürecek. CES 2014'te bu tabletlere önceden bakma şansı yakalamamız olası.

Samsung'un her CES'te olduğu gibi en son televizyon, kamera, ev eşyaları ve laptop teknolojilerini de tanıtacağı kesin.

Firma 18 Aralık'ta 105 inç'lik kavisli bir Ultra HD TV'yi Ocak'ta duyurmayı planladığını açıklamıştı. 5120x2160 çözünürlüklü bu televizyon, "dünyanın en kavisli TV'si" olmayı amaçlıyor.

AMD'nin Kaveri APU'su, yeni masaüstü PC'ler ve...

AMD'nin Kaveri APU'su, yeni masaüstü PC'ler ve...

AMD'nin Kaveri APU'su, yeni masaüstü PC'ler ve fazlası

AMD, Kasım'daki APU13 Developer Summit'te yeni nesil Kaveri APU'su dahil CES 2014 için büyük planları olduğunu açıklamıştı. HSA özellikli A-Serisi APU'lar, AMD'nin en önemli yenilikleri arasında olacak.

Kaveri, iş gücünü GPU'ya daha çok aktararak daha yüksek hesaplama gücü sunacak. Dört Steamroller x86 işlemci çekirdeği ve 8 Graphics Core Next GPU çekirdeğini üzerinde taşıyabilen Kaveri, AMD'nin sistem mimarisi alanında yapacağı büyük bir yenilik olacak. İlk Kaveri'li masaüstü PC'lerin 14 Ocak'ta tanıtılacağını düşünürsek, AMD ve OEM'lerinin Las Vegas'ta birkaç yeni cihaz tanıtmasını bekleyebiliriz.

AMD'nin daha önce tanıttığı, fansız tabletlere özel Beema ve Mullins APU'ları, seleflerine göre watt başına iki kat daha yüksek performans sözü veriyorlar. AMD, bu iki APU'nun da CES 2014'te denenebileceğini söylüyor.

64-bit yonga çılgınlığı

64-bit yonga çılgınlığı

64-bit yonga çılgınlığı

AMD'nin yonga üreten rakipleri, tüm ilginin Kaveri'ye yoğunlaşmaması için ellerinden geleni yapacaklar. IBT'ye göre Nvidia ve Broadcom, yeni 64-bit işlemcilerini CES 2014'te tanıtacaklar.

Qualcomm, 64-bit işlemcisi Snapdragon 410'u 9 Aralık'ta tanıtmıştı. Bu yüzden işlemciyi CES 2014'te çalışır halde görme ihtimalimiz yüksek.

Bunun dışında Qualcomm'un Ultra HD destekli mobil yongası Snapdragon 805 hakkında daha fazla şey duymaya da hazırlanın. Firma, daha da ileri giderek "Snapdragon 900" gibi yeni nesil bir mobil işlemci bile tanıtabilir.

Microsoft tüm ağırlığını koymasa da kendini daha çok gösterecek

Ekim'deki manşetlerde "Microsoft CES'e geri dönüyor" cümlesini sıkça görmeniz mümkündü. Ancak firmanın The Verge'e yaptığı açıklamalar, yazılım ve donanım devinin CES planlarının o kadar da büyük olmadığını açığa çıkarmıştı.

Yine de OEM'lerin Windows 8.1'e ve Windows 8.1 RT'ye geçiş hakkında bilgiler vermesine, Surface 2 ve Surface Pro 2 satışları hakkında yeni verilerin ortaya çıkmasına, Nokia'yla ortaklığın son durumunun açıklanmasına, Xbox One ve çok daha fazlası hakkında yeni bilgilere hazır olmalısınız.

Microsoft'un CES 2013'te Surface Pro'nun ön-üretim sürümünü gösterdiğini düşündüğümüzde, firmanın bu sene yeni bir tablet veya akıllı telefon göstermeyeceğini düşünmekte zorlanıyoruz.

Sony'nin yeni nesil cihazları, Asus, Yahoo, LG

Sony'nin yeni nesil cihazları, Asus, Yahoo, LG
Yahoo CEO'su yeni logolarını övecek...

Sony, yeni nesil cihazları hakkında konuşacak

Sony'nin CES'te PlayStation 4 satışlarından ve yakında piyasaya süreceği ceplerinden bahsetmesi bekleniyor. Dahası firmanın bir sanal gerçeklik başlığı üzerinde çalıştığı söyleniyor. Eurogamer'a göre Oculus Rift'e rakip olacak bu cihaz, 2014'te piyasaya sürülecek.

Sony'nin Aralık'ta verdiği ipuçları, CES'te 4K teknolojisine yoğunlaşacağını gösteriyor. Bu yüzden Ultra HD çözünürlük destekli yeni kameralar, TV'ler, laptop'lar ve hatta cepler görmeye hazır olun.

Asus'tan yeni tablet

23 Aralık'ta yayınlanan bir video, Asus'un Android ve Windows'a ön-yükleme yapabilen bir tablet tanıtabileceğine işaret ediyor. Sözkonusu cihaz, bir tablet/laptop melezi veya Asus'un yeni bir icadı da olabilir.

Yahoo CEO'su da orada

CES'te konuşma yapacak isimler arasındaki Marissa Mayer'in Yahoo'nun yeni logosu ve yeni e-posta arayüzünden bahsedeceğini tahmin etmek zor değil. CEO, yeni bir projeden de bahsedebilir.

LG'den piksel çılgınlığı

LG'nin kavisli cebi G Flex, bir miktar basıncı da kaldırabiliyor ve bükülebiliyor. Firmanın cebin bu özelliğini CES'te göstererek rakiplerine hava atması olası.

Bunun yanında CES, belki de G Flex'in Kore'nin dışına çıktığı haberini aldığımız etkinlik olacak. LG G Flex 2 için ise henüz çok erken.

LG, Aralık ortalarında CES için ne hazırladığından bahsetmişti. Buna göre firma, birkaç masaüstü monitör tanıtacak. Bunlar arasında 2K ve 4K çözünürlüklü modeller de var.

LG'nin 17 Aralık'ta duyurduğu Chrome OS'lu, 21.5 inç'lik hepsi-bir-arada bilgisayarı Chromebase, şüphesiz CES'te gösterilecek.

LG, TV'lere hükmetmeye hazırlanıyor

LG, TV'lere hükmetmeye hazırlanıyor

LG, TV'lere hükmetmeye hazırlanıyor

LG, 18 Aralık'ta 105 inç'lik 4K Ultra HD TV'sini CES'e taşıyacağını açıklamıştı. 21:9 ekran oranına sahip bu televizyonun Samsung'a nasıl rakip olacağını hep beraber göreceğiz.

Firma, 19 Aralık'ta yaptığı duyuruda HP'nin terk ettiği WebOS'la çalışan ilk smart TV'sini de CES 2014'te göstereceğini söylemişti.

LG'nin bir tür 8K TV prototipi göstermesi halinde de buna şaşırmayacağız. Sharp, benzer bir şeyi geçtiğimiz sene yapmıştı. 4K TV'lerde yaşanacak bir fiyat düşüşü ise bizler için en güzeli olacak.

LG ve Samsung esnek TV'ler tanıtabilir mi?

Samsung ve LG ikilisi, "esnek" OLED TV'lerini CES'te ortaya çıkaracaklarının işaretlerini açıkça verdiler. Bir LG yöneticisi, Korea Times'a şirketin TV bölümünün başındaki yöneticinin "misafir ve muhabirlerle buluşacağını... ve yeni bir şey tanıtacağını" ve "daha önce görüşmemiş, bükülebilen bir OLED TV ortaya çıkaracağını" söylemişti.

Samsung'un esnek TV'sinin "dev" bir ekrana sahip olması ve bükülebilen bir uzaktan kumandaya sahip olması bekleniyor.

Google, Intel, Oppo ve 3D baskı teknolojisi

Google, Intel, Oppo ve 3D baskı teknolojisi
3D baskısız bir CES düşünemiyoruz!

Google ne yapacak?

Video sıkıştırma şirketi Ambarella'nın yaptığı son açıklamalar, firmanın Google'la ortak olarak yeni giyilebilir kameralar tanıtacağını gösteriyor. Full HD kayıt yapabilen bu kameralar, Google Helpouts ile kullanılacak.

Intel'den tabletler ve fazlası

Intel'in CES 2014'te Haswell'e, ultrabook'lara, Bay Trail'li Windows 8.1'li tabletlere odaklanması bekleniyor. Bunun yanında Intel, kendi giyilebilir teknolojilerini de tanıtabilir. Firmanın CEO'su Brian Krzanich, böyle bir saatten direkt olarak bahsetmese de, içinde kullanılabilecek işlemcinin ipucunu vermişti.

3D baskı patlaması

3 boyutlu baskının yapılmadığı bir teknoloji fuarı, eksik bir fuardır. CES 2014'te ise büyük 3 boyutlu baskı makineleriyle kendi kase ve vazolarınızı nasıl basacağımızı görebileceğiz.

Oppo ilk 2K cebini tanıtabilir

Çok fazla tanınmıyor olabilir, ancak Oppo dünyanın ilk 2K akıllı cebini tanıtarak yankı uyandırabilir. Şirket, 17 Aralıkta Find 7 cebinin 2K ekrana sahip olacağını Twitter'da söylemişti. Oppo ilk ortaya çıktığında 1080p çözünürlüklü bir ekran tanıtmıştı ve görünen o ki şirket, benzer bir patlama yapma hazırlığında.

Okuyucu Yorumları