CHIP okurları test etti!

Bir ürünü en iyi test edecek olan, kullananlardır dedik; 3 okurumuza 3 ayrı test yaptırdık!

CHIP okurları test etti!

Sizlerden birinin satın alacağınız bir sonraki NAS ürününü test edip izlenimlerini sizlere aktarmasını ister miydiniz?

CHIP'ten yine çok özel bir çalışma! Test merkezinin uzman editör yorumlarına ek olarak farklı ürünlere ihtiyaç duyan farklı kullanıcıları buluyor, onlara test merkezine gelen ürünleri gönderiyor ve izlenimlerini CHIP Online okurları ile paylaşmalarını istiyoruz.

Bu ay bu proje kapsamında konuğumuz NAS ürünleri. NAS konusunda Türkiye pazarındaki en iddialı ürünleri getiren firmalardan biri olan Synology ve disk alanında Türkiye'nin en çok bilinen markası WD desteği ile gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada farklı alanlarda faaliyet gösteren üç kurum seçtik ve bu kurumların yetkililerine birer NAS ürünü gönderdik. Bir adet Synology DiskStation ve ikişer adet WD RED sabit disk gönderdiğimiz bu uzmanları bilerek yalnız bıraktık. Ürünleri kendilerinin kurmalarını ve çalıştırmalarını istedik. İşte bu uzmanlar, bu test maceralarını bu ay sizlerle paylaşıyorlar.

Okur Testi #1 - Erkal Kaşıkcı

Okur Testi #1 - Erkal Kaşıkcı

Okur Testi #1

Erkal Kaşıkcı

Plato ZoOm Reklam, Tanıtım ve Prodüksiyon Hiz. Producer & Photographer

Plato ZoOm olarak ana faaliyet alanımız video ve fotoğraf çekimi. Tanıtım filmleri, kısa videolar, viral çalışmalar vs. gibi konularda gerçekleştirdiğimiz işlemler sonucu ortaya çok büyük miktarda veri çıkıyor. Ham dosyalardan tutun da bitmiş işlere kadar aynı konunun birden fazla sürümünü arşivlerimizde depolamak zorundayız. Aynı şey fotoğraf çekimleri için de geçerli. Orijinal fotoğraf ve işlenmiş fotoğrafları depolama ve arşivleme gereksinimi bize geniş veri depolama alanı sunan bir çözüm gerektiriyordu.

CHIP bizim severek takip ettiğimiz bir yayın, çok uzun zamandan beri dergiyi okuyor aynı zamanda internet üzerinden de CHIP Online'ı takip ediyoruz. Okur testine katılmayı ve uzun zamandır izlediğimiz bu yayına katkıda bulunmayı seve seve kabul ettik. Veri depolama için bilgisayarlarımızın sabit disklerini kullanıyorduk ancak birkaç bilgisayarda birden çalıştığımız için hangi dosyanın nerede olduğunu bilmek ve bulup işlemek çoğu zaman zor oluyordu. Verinin olduğu bilgisayar dolu olduğunda ise beklemek zorunda kalıyorduk. Harici diskler kullanarak dosyaları taşımak da versiyon farklılıkları ortaya çıkardığından işleri karıştıran bir durumdu. Bu yüzden dosyaları merkezi bir yerde toplayıp tek yerden erişmek daha avantajlı bir seçenek olarak görüldü.

Bize test için iki paket gönderildi. Birinci pakette ağa bağlayacağımız kutu, ikincisinde ise bu kutunun içerisine takacağımız diskler vardı. Ambalajları açma konusunda bir sıkıntı yaşamadık. Kargo sırasında da herhangi bir hasar görmemişlerdi.

Ofisimizde teknik işlere bakan bir arkadaşımız var, kurulum ve ayarlama işleri doğal olarak onun üzerine kaldı. Birinci paketten çıkan kutunun içerisinde bulunan disk montaj tepsilerine herhangi bir vida vs. kullanmadan ikinci paketten çıkan WD Red diskleri taktı ve tepsileri NAS ünitesinin içerisine sürdük. Kullanım kılavuzunda temel kurulumun nasıl yapılacağı adım adım anlatılıyordu, biz de bu adımları gerçekleştirdik ve ürünü çalışır duruma getirdik. Standart bir dört portlu ADSL modemden oluşan bir ağ kullandığımız için ve portlardan biri de boş olduğu için cihazı ağa bağlamamız çok kolay oldu, özel bir ayar yapmamıza da gerek kalmadı.

Daha önceden de söylediğimiz gibi ortak dosyalar üzerinde çalışmak ve dosyaları tek bir yerde depolamak en büyük problemimizdi. Bizim için bu yeni sistem ancak bu derdimizi çözebilecekse faydalı ve kullanmaya değer bir sistemdi. Yaptığımız denemelerde bir kısım proje dosyasını tek bir yerde toplayıp farklı bilgisayarlardan kullanmayı ve kaydetmeyi test ettik. Ürün testlerimizden başarıyla çıktı. Bu arada, bize dışarıdan iş yapan freelancer tabir ettiğimiz arkadaşlarımız da var. Bunlardan birine ürüne dışarıdan ulaşma yetkisi verdik ve denemeler yapmasını istedik. Dışarıdan erişim ve dosya kopyalama konusunda bir sorun yaşamadı.

Bizim için ürünün kullanım kolaylığına ek olarak sunduğu veri depolama alanının kapasitesinin büyüklüğü de önemli. Bu ürünün bizce en büyük avantajı diskleri istediğimiz zaman daha büyük kapasiteli disklerle değiştirebilme imkanı sunması. Standart diskler kullandığı için de maliyet düşük olacak yükseltme işlemi sırasında. Bu arada ürünün USB portları sayesinde varolan disklerimizi de bağlayıp hem kapasitesini artırabiliyor hem de eski dosyalarımızı transfer edebiliyoruz. Biraz kurcaladıktan sonra ürünün internet üzerinden ulaşabileceğimiz web arabiriminin oldukça kullanışlı olduğunu tespit ettik. Dosya kopyalamak, taşımak, paylaşmak vs. gibi işlemler bu arabirim üzerinden kolaca yapılabiliyor. Bu açıdan teknik ekibi çok fazla ileride olmayan ve bizimle benzer işleri yapan, benzer ihtiyaçları olan herkese bu ürünü öneririz.

Okur Testi #2 - Aziz Şukla

Okur Testi #2 - Aziz Şukla

Aziz ŞUKLA SORS Bilgi Denetim Hizmetleri LTD.ŞTİ. Bilgi Teknolojileri Departmanı Sorumlusu

Size önce firmamızı tanıtayım. 2004 yılında kurulan sOrs Şirketler Grubu'na bağlı olarak faaliyet gösteren sOrs Yazılım firması kuruluşundan itibaren bankalar, telekomünikasyon firmaları gibi kurumsal firmalar tarafından kullanılan ve önemli ölçüde iş yükünü hafifleten, hata payını azaltan ve zaman tasarrufu yapan kendi yazılımlarını geliştirmiştir. Kurumsal müşterilerinin yanı sıra küçük ve orta büyüklükteki işletmelere de hizmet veren sOrs Yazılım firması 2007 yılında Bursa'da açtığı şubesi ile önemli bir büyüme göstermiştir. Synology Diskstation ürününe şirket içi ve farklı lokasyonlardaki çalışanlarımız arasında dosya paylaşımını kendi bünyemizde sorunsuz şekilde gidermek adına ihtiyaç duyulmuştur.

Ürün test için ofisimize geldiğinde, oldukça pratik şekilde paketlenmiş taşınma sırasında hasar almayacak şekilde korunaklı ve aynı zamanda şık olarak paketlendiği görülmüştür. Paketinden çıkartıldıktan sonra kullanım kılavuzu paketini açmaya ihtiyaç duymadan çok basit bir şekilde disklerin montajı yapılarak kolay şekilde yerel ağa dâhil edilmiş ve çalışır duruma getirilmiştir. Ürün ile gelen kullanım kılavuzuna yalnızca web arabirim adresinin ne olduğunu öğrenmek için bakılmış olsa da oldukça güçlü içeriğe sahip olduğu gözlenmiştir. Web arabirim adresi ürün üzerindeki bir etikette bulunsaydı kılavuza bakmaya bile gerek olmayacaktır.

Ürünü gelir gelmez kutusundan çıkardıktan sonra kuruluma başladık. Ürün donanım yapılandırması yaklaşık 2-3 dakika Disklerin kurulumu yaklaşık 10 dakika ürün üzerindeki ayarların/kullanıcıların yapılandırılması yaklaşık 30 dakika civarında sürmüştür. Bu kurulum ve ayarlar sırasında hiçbir sorun ile karşılaşılmamıştır. Ürün temel ayaları oldukça kullanıcı dostu ve başlangıçta gelen kurulum sihirbazı ile son derece basit kurulum yapısına sahiptir. Kurulum aşamasında özel ayarlar yapmamız gerekti, özel ayar yapılandırılması sırasında hiçbir sorun yaşanmamış tam aksine bu kadar kullanışlı bir yapılandırma karşısında son derece memnun kaldığımızı belirtmek isterim. Teknik anlamda hiçbir sorun ile karşılaşılmadığından teknik destek alma ihtiyacı hissedilmemiştir.

Test için gelen NAS ünitesi ile beraber WD Red serisi diskler gelmişti. WD markası firmamızda kullanılan tüm PC'lerimizde tercih ettiğimiz ve güvendiğimiz bir markadır. RED Serisi disklerin üstün performans özelliklerini araştırma yazılarından öğrenmiştik bu ürün ile test etme ve kullanma deneyimini yaşayarak söylenenlerin doğruluğunu onaylamış bulunuyoruz.

Bu bilgiler ışığında, ürünü yakın ve yakın olmayan herkese öneririz. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde büyük bir ihtiyacın bu ürünün çok fonksiyonlu kullanım özellikleri sayesinde karşılanacağını düşünüyoruz.

Ürünün öne çıkan özellikleri

Ürün öncelikle son derece kolay kuruluma sahip temel bilgisayar bilgisine sahip herkesin kolaylıkla kurup çalıştırabileceği bir yapıda olması çok önemli bir özelliktir. Kompakt yapıda olması kullanıcı dostu arabirime sahip olması yeni nesil paylaşım teknolojilerini desteklemesi bulut yapısına olan uyumu son derece başarılıdır. Küçük ve orta ölçekli şirketlerde yetki seviyelerine bağlı dosya paylaşım ihtiyacını fazlasıyla karşılayan yapısı da önemli özelliklerinin başında gelmektedir. Web üzerinden yönetebilme özelliği, yazıcı paylaşımı, Cloud yazdırma özelliği bu ürün için oldukça inanılmaz özelliklerdendir.

Birçok arkadaşımızın hala veri depolama ihtiyaçlarını harici diskler ile çözmeye çalıştığını görüyoruz. NAS kullanımı ile standart harici disk kullanma karşılaştırmasını yapmayı düşünmek bile oldukça yersiz olmasına karşın yine de NAS kullanımın avantajlarından bahsetmek gereklidir. Öncelikle yetki sınırlandırması, Disk kapasite ve sağlığı bilgileri, kullanım kota sınırlandırması, kullanıcı bazlı sınırlandırmalar, ağ yedekleme özelliği gibi birçok özelliği sayesinde bilgilerinin korunması işlenmesi ve dağıtılması aşamalarında standart bir sabit diskte veri depolamanın çok çok üzerinde avantaj sağlamaktadır.

Okur Testi #3 - Tanju Eren

Okur Testi #3 - Tanju Eren

Okur Testi #3

Tanju Eren Müşterek Yapım San. Tic. Ltd. Şti. Şirket Müdürü – Ortağı

Müşterek Yapım Sanat ve kültür alanlarında müzik prodüksiyonu, mix ve mastering, video çekimi ve editing, belgesel yapımı, küratörlük, sergi koordinasyonu ve danışmanlığı, kitap hazırlık ve editörlüğü, fotoğraf çekimi gibi hizmetler verir. Tüm bu alanlarda gerçekleştirilen projeler bize göre dev boyutlarda verilerin işlenmesi, depolanması ve gerektiğinde üzerinde tekrar çalışmak üzere erişilmesine ihtiyaç duymaktadır. Bu veriler aynı zamanda belli haklar ve kısıtlamalar çerçevesinde dış kaynaklarla da paylaşılmalıdır. Verileri kaydetmek, arşivlemek ve sağlıklı kullanmak için güvenilir sabit disklere ve bu disklere her zaman, her yerden, her cihazdan erişime gerek duyulmaktadır.

Okur testi için seçildiğimiz bize bildirildiğinde çok sevindik, zira veri depolama ve yönetimi konusunda gerçekten problemler yaşıyorduk, NAS seçeneklerini değerlendirmek istiyorduk. Bu yüzden memnuniyetle kabul ettik. Ürün bize iki paket halinde gönderildi. Birinde diskler, diğerinde ise NAS ünitesi bulunuyordu. İki paketin de özenle yapılmış olduğunu ve açarken herhangi bir sorunla karşılaşmadığımızı söyleyelim...

Teknoloji ürünlerine yabancı olmamamıza rağmen NAS konusu bizim için epey yeniydi. Bu yüzden paketi açtığımızda epey derli toplu bir görüntüyle karşılaşınca sevindik. Diskleri ana üniteye herhangi bir vida vs. kullanmadan rahatça yerleştirebileceğimizi görünce de epey rahatladığımızı söyleyebilirim. Ürün ile gelen kullanım kılavuzunun Türkçe ve detaylı, doğru bilgiler içeriyor olması büyük avantaj sağladı. Prensip olarak bir ürünü kurmadan önce kurulum kılavuzunu okuruz. Verilen bilgiler doyurucu ve yeterliydi.

Kurulum aşamasında kurulum kılavuzunda anlatılanları adım adım yerine getirdik ve yaklaşık 15 dakika içerisinde sistem çalışır durumdaydı. Bu kurulum ve ayarlar sırasında hiçbir sorun ile karşılaşmadık.

"Kurulum ve kullanım aşaması oldukça kolaydı"

Ürün temel ayarları bizim için yeterliydi. Zaten kurulum sihirbazını kullanarak bu ayarları özelleştirebiliyorduk. Şirketimiz hem serbest sanatçılarla hem de müşterilerle veri alışverişinde bulunuyor. Kullanıcı ve hak tanımlamaları konusunda özel ayarlar yapmamız gerekiyordu. Kullanışlı ve pratik arabirim sayesinde bunları sorunsuzca gerçekleştirdik. Bu arada, kılavuzlar gerekli ve yeterli bilgileri verdiği için destek alma ihtiyacı hissetmedik.

Kayıtlarımızın arşivlenmesi ve paylaşılması konusunda uzun süredir harici diskler kullanıyoruz ve WD bu alanda tanıdığımız ve güvendiğimiz bir marka. Bize gönderilmiş olan üründe disk olarak WDRED disklerin kullanılıyor olması bizi sevindirdi.

Ürünü, bizimle benzer faaliyet alanlarında iş yapan, dosya paylaşan, dışarıdan merkeze ulaşıp dosya çekmek, medya izletmek isteyen herkese öneririz. İşimiz gereği çalıştığımız videolar, ses dosyaları hazırlık aşamasında sadece ve sadece muhatapları tarafından görülmeli veya dinlenmeli. Bu yüzden gittiğimiz her yerde, her türlü cihazdan ulaşabileceğimiz bir kişisel medya sunucumuz olması bizi çok rahatlattı.

Ürün görsel olarak çok iyi tasarlanmış. Performansından ve kurulumunun kolay olmasından etkilendik. Depolama kapasitesini istediğimiz gibi artırabiliyor, şirketimize gelen veya daha önceki çalışmalarımızı kaydettiğimiz diğer harici diskleri rahatça bağlayıp şirket içerisinde paylaşabiliyor ve kullanabiliyoruz. Bu özellikler bizim için hep artı puan getiren özellikler.

"Bundan böyle NAS kullanacağız."

Yaptığımız çalışmalar, onların ham dosyaları, montajlanmış albüm veya videolar, onların eskizleri, orijinalleri ve farklı sürümleri söz konusu olduğunda veri depolama ihtiyacımız çok büyük. Dahası bu verilere istediğimiz anda erişmek birden fazla harici disk kullanınca zaman zaman işkence haline gelebiliyor. Tümünü bir NAS üzerine aktarıp iyi bir kategorizasyon ile rahatça tüm bilgisayarlardan erişilebilir hale getirecek ve bunan sonra NAS üzerinden devam edeceğiz.

Okuyucu Yorumları