CHIP Online ÖZEL: iPhone 5 testte!

Türkiyede ilk kez! iPhone 5'i test merkezimizde konuk ettik, zorlu testlerden geçirdik. Ve sonuç...

ÖZEL TEST: iPhone 5

Gökhun Sungurtekin

Apple'ın 4 inç'lik yeni iPhone 5'i henüz Türkiye'de satışa sunulmadı. Ancak CHIP Online olarak büyük bir merakla beklenen iPhone 5'i uzun uzun deneme ve test etme şansı bulduk. Elimize geçen 64GB'lık iPhone 5'in beyaz sürümünün kutusunu isterseniz gelin beraber açalım:

Yeni kulaklıkların kulağınızdan eskisi gibi kolay düşmediğini hemen söyleyelim. İstediğiniz iPhone 5 değil, sadece yeni EarPods kulaklıklarıysa, onu tek başına satın almanız da mümkün olacak

Kutudan çıkan Lightning kablosu...

Kutudan çıkan Lightning kablosu...

iPhone 5'in kutusundan çıkan diğer bir şey ise yeni Lightning kablosu. Eski konnektörün yerini alan Lightning'i varolan aksesuarlarınızla kullanabilmek için bir adaptör satın almanız gerekecek.

iPhone 5'i elimize aldığımızda başta bize büyük göründüğünü, ancak elimize tam olarak yerleştiğini fark ettik.

122 gram ağırlığındaki iPhone 5, parmaklarınızın arasına tam olarak yerleşiyor. 140 gramlık iPhone 4S'e göre daha hafif olduğunu hemen hissediyorsunuz. 7.6-9mm'lik kalınlığı ise onu iPhone 4S'den ince yapıyor ve bu fark da dikkatinizden kaçmıyor.

Ve iPhone 5'i çalıştırdık

Ve iPhone 5'i çalıştırdık
iPhone 5 açılıyor

iPhone 5 açılıyor

iPhone 5'i açtığımızda Apple'ın yeni Maps uygulaması ve YouTube'un yokluğu, ilk dikkatimizi çeken detaylardan oldu. Yeni Maps uygulaması, şu sıralar eksikleri nedeniyle eleştiri oklarına maruz kalıyor. Ancak bu eksiklerin zaman içinde giderileceğini düşünüyoruz.

iPhone 5 açılıyor

Samsung Galaxy S3, iPhone 5 ve iPhone 4S yan yana

Samsung Galaxy S3, iPhone 5 ve iPhone 4S yan yana

Samsung Galaxy S3, 4.8 inç'lik ekranıyla iPhone 5'den çok daha büyük görünüyor. iPhone 5 (ortada) ise tabi ki iPhone 4S'ten (en sağda) daha büyük.

iPhone 4S'in üzerine iPhone 5'i koyduğumuzda ise aşağıdaki görüntü ortaya çıktı:

Yan taraftaki düğmeler ise oldukları yerde duruyorlar:

Sıra ekran testimizde

Sıra ekran testimizde

Yaklaşık 5 dakikamızı alan ekran testimizde iPhone'un ekranının Galaxy S3'ünkinden daha parlak olduğu sonucunu elde ettik. Rakamlarla vermek gerekirse iPhone 5'in ekranı 586 cd, Galaxy S3'ün AMOLED ekranı ise 303 cd parlaklığa sahip.

Apple yeni ekranının ışığı daha az yansıttığını söylese de, biz önemli bir fark göremedik.

Kamera, görsel stabilizasyon işlevi

Kamera, görsel stabilizasyon işlevi

Sıra iPhone 5'in kamerasını ve görsel stabilizasyon işlevini test etmeye geldi. Yürürken yaptığımız video kaydımızda ve çektiğimiz fotoğraflarda görüntünün etkileyici bir biçimde net kaldığını gördük.

Düşük ışıkta ve karanlıkta flaşla fotoğraflar

Düşük ışıkta ve karanlıkta flaşla fotoğraflar

Yukarıda iPhone 5'le düşük ışıklandırma altında çektiğimiz bir fotoğrafı görüyorsunuz. Aşağıda ise tamamen karanlıkta, flaşla çektiğimiz bir fotoğrafı görebilirsiniz.

Fotoğrafları yakından incelediğimizde, iPhone 5'in karanlık çekimlerde oldukça iyi olduğu kararına vardık. Gündüz çekimlerimiz ise çok keskin ve canlı renklerle bize karşılık verdi.

Makro çekim testimiz, konuşma testimiz

Makro çekim testimiz, konuşma testimiz

iPhone 5 ile yaptığımız makro fotoğraf çekiminde aşağıdaki gibi bir sonuç aldık:

Yaptığımız arama testlerinde ise sesin karşı tarafa biraz donuk gittiğini farkettik. Bununla birlikte konuşmalar rahat bir biçimde anlaşılıyordu. iPhone ile hoparlörden konuşmak ise artık çok daha yüksek sesli olabiliyor. Ancak bu durumda aradığınız kişi yankı duymaya başlıyor.

iPhone 5, Geeekbench hız testinde

iPhone 5, Geeekbench hız testinde

Şimdi sıra iPhone 5'in gerçekten Apple'ın dediği gibi iki kat hızlı olup olmadığını sınamaya etmeye geldi. Geekbench'e göre iPhone 5'deki çift çekirdekli 1GHz işlemci ve 1GB RAM, aşağıdaki puanları almayı başardı:

Samsung Galaxy S3, Geekbench'de iPhone 5'den 100 puan daha fazla alırken, Nexus 7 ve HTC One S gibi cihazlar iPhone 5'in gerisinde kaldılar.

Uygulama açılış hızı, pil ve sonuç

Uygulama açılış hızı, pil ve sonuç

Sıra geldi iPhone 5'in sık kullandığımız uygulamaları ne kadar hızlı açtığını test etmeye.

iPhone 5, yeni bir SMS geldiğinde bunu size 0.6 saniyede gösteriyor (iPhone 4S: 0.68, Galaxy S3: 0.65).

Kişiler ise ortalama 0.68 saniyede gösteriliyor (iPhone 4S: 0.58; Galaxy S3: 0.8).

Web tarayıcısının açılması, 0.6 saniye sürüyor (Galaxy S3: 0.54, iPhone 4S 1.0).

Pil ömrü

Testlerimizde, iPhone 5'in pilinin tam parlak ekranda 6 saat boyunca internette sörf yapmamıza izin verdiğini tespit ettik. Konuşma süresi ise, tam şarj ile kesintisiz 5 saat 16 dakika olarak ortaya çıktı. Bu süre, ortalama bir akıllı telefon ile eş değer...

iPhone 5 hakkındaki ilk yorumlarımız

Yeni iPhone, hemen hemen her testimizden alnının akıyla çıkmayı başardı. Keskin fotoğraflar, hız testinde elde ettiğimiz rakamlar etkileyiciydi. Cihazın kaliteli yapısı, inceliği ve hafifliği, onu iPhone 4S'den açık bir biçimde avantajlı hale getiriyor. Telefonun genişlememiş olması, onu tek elle hala kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Sadece Wi-Fi bağlantı hızının bizi tatmin etmediğini söylemeliyiz.

Ancak ilk ön incelememizde söylediğimizin hala arkasında olduğumuzu da belirtelim. iPhone 5, her iPhone tutkunun sahip olmak isteyeceği bir telefon. Ancak Android ya da Windows kullanıcılarının aklını çelebilecek kadar büyük yeniliklere sahip olmadığını da kabul etmeliyiz. Kısacası iPhone fanatikleri iPhone 5 ile, Android fanatikleri ise Galaxy S3 veya benzer cihazlarla mutlu mesut yaşamaya devam edecekler...

Okuyucu Yorumları