Chrome ile Firefox karşı karşıya!

Son zamanlarda iyice birbirine benzeyen bu iki tarayıcıdan hangisi daha iyi?

Chrome, Firefox'a karşı!

Tarayıcıların iki devi Firefox ve Chrome, artık sadece görünüş olarak değil, işlevsel olarak da birbirlerine çok benziyorlar. Hangisinin daha iyi olduğunu görmek için, iki tarayıcıyı da yakından, detaylarıyla inceledik.

Kişiselleştirme, özelleştirme

Firefox, 29'uncu sürümünden beri Chrome'a daha çok benzemeye başladı. Sekmeler, simgelerin yerleri ve ayarların konumu, Chrome'dan kopyalanmışcasına benziyor. Buna rağmen, Firefox'un belirgin bir avantajının olduğunu söyleyebiliriz. Chrome'da tema olarak fazlaca seçenek olsa da, Firefox'da görünüşü çok daha ileri seviyede kişiselleştirebiliyorsunuz. Menülerin yerini değiştirip, istemediğiniz panelleri kaldırmak oldukça kolay. Chrome genel olarak daha temiz bir görünüşe sahip olsa da, Firefox bu esnek yapısıyla kişiselleştirme açısından daha önde.

Kullanış rahatlığı

Kullanış rahatlığı

İki tarayıcının da kullanışlı ve açık seçik bir arayüzü var, bu yüzden temel işlevlerini kullanmak çok kolay. Bu açıdan Chrome ve Firefox arasındaki en büyük farklardan biri, Firefox'un ayrı ayrı adres ve arama çubuklarına sahipken, Chrome'un bu ikisinin işlevini yerine getiren tek bir çubuğa sahip olması. Arama kelimesini girerken yapılan otomatik öneriler, sağ tıklama menüsü işlevleri ve bunun gibi yönlerden iki tarayıcı da eşit derecede iyi.

Chrome, diğer menülerde de bu kullanışlı yapıyı koruyor ve yer imleri, ayarlar gibi menüleri, normal bir internet sayfası sekmesinde gösteriyor. Firefox'da bunlar için ayrı bir pencere açılıyor. Tabii Chrome'un yöntemi daha az karışıklığa yol açıyor ve daha kullanışlı. Bir sekmenin başlığını tıklı tutup sürükleyerek bağımsız bir pencere haline getirme işlevi de, Chrome'da daha başarılı bir şekilde işliyor.

Eşitleme işlevine gelince, Firefox, 29. sürümünden beri Sync hesabı ile kullanışlı bir eşitleme işlevi sunsa da, Chrome'un eşitleme işlevi daha güvenli ve daha kapsamlı.

Hız

Hız

Hız bakımından Chrome, uzun süreler boyunca tüm rakiplerinin önünde seyretmişti. Son zamanlarda ise rakipleri onu yakalamaya başladı. Özellikle Firefox'daki JavaScript'in gelişmesi bunda etkili olmuşa benziyor. Mozilla'nın tarayıcısı şu anda SunSpider testinde Google Chrome'dan biraz daha hızlı görünüyor. Yalnız gerçek performansın geneline bakıldığında hala Chrome lider durumda. Sadece sayfaların yüklenme süresi değil, gerek menülerin tepkileri, gerek açılış süresi, gerek diğer işlevlerin hızı bakımından genel olarak Chrome önde.

Tarayıcı SunSpider V8 Peacekeeper Kraken FishIE tank (50/100/250/500 balık)
Firefox 29 221.0 ms 12,940 puan 2,617 puan 2367.9 ms 54/39/27/12 fps
Chrome 35 229.1 ms 15,827 puan 3,069 puan 2224.1 ms 60/54/33/19 fps

Eklentiler

Eklentiler

Tarayıcınız beraberinde gelen işlevler sizin için yetersiz kalıyorsa, imdadınıza eklentiler koşar. Firefox uzun zamandan beri geniş ve esnek eklenti seçenekleri ile Internet Explorer karşısında galip durumdaydı. Şu anda eklenti sayısı olarak bakacak olursak, 17.000'in üzerinde eklentisi ve 355.000'in üzerinde teması mevcut.

Chrome Web Store, tam rakamları vermese de son yıllarda Firefox'a yakınlaşmış olmalı. Chrome için de en az bir kaç bin eklentinin olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız Firefox eklentileri hem daha çok işlev yerine getirebiliyor, hem de daha farklı şekiller alabiliyorlar. Chrome'un eklentileri genellikle yalnızca arama ve adres ortak çubuğunun yanında bir simge olarak yer alıyor ve işlevleri daha sınırlı. Bu yüzden Chrome teknik olarak bir adım önde olsa da, klasik eklentiler bakımından Firefox'un daha iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Google'ın "Packaged Apps" uygulamaları, eklenti olarak yüklenebilmenin yanında, Chrome'un dışında bağımsız olarak da çalışabiliyor.

Chrome ile Firefox karşı karşıya

Chrome ile Firefox karşı karşıya

İnternet tarayıcısı, internete açılan kapı olduğu için, hacker saldırıları için de en büyük hedeflerden biri. Google Chrome'daki güvenlik özellikleri de, içinizi rahat ettirecek kadar iyi. Arama sonuçlarındaki her bir internet sitesi, Google SafeSearch ile zararlı olmadığına dair onaylanıyor, açıkça zararlı olan indirmeler engelleniyor. Buna ek olarak, her bir Chrome sekmesi Flash Player'i bir sandbox içinde çalıştırdığı için, internet siteleri sisteminize direk olarak erişemiyor. Tabii her ne kadar güvenli olsa da, bu kez de bazı verileriniz Google'ın eline geçmiş oluyor. Firefox'da böyle bir sorun yok, ama Google'ın sunduğu ekstra güvenlik özellikleri de yok. Bu yüzden, internetteki klasik zararlılardan korunma bakımından, Chrome önde.

Sonuç

Firefox ile Chrome arasındaki yarış, şaşırtıcı şekilde hala başa baş gidiyor. Firefox, dev eklenti arşivini ve özelleştirme seçeneklerini korurken, Chrome daha iyi teknolojisi, performansı ve güvenliğiyle öne çıkıyor. Ama Chrome'un da, eklenti konusunda Firefox'u aratmadığı gerçek...

Okuyucu Yorumları