Çıkanlar, çıkacaklar: İşte en iyi tabletler!

Geçtiğimiz aylarda piyasaya çıkan ve önümüzdeki aylarda çıkacak olan en iyi tabletler... İçeride...

Yeni tabletiniz hangisi?

Çok güvendiğiniz iPad 4 veya Nexus 10'unuz geçen seneyi atlatmış olabilir. Ama şimdi 2014'teyiz ve yepyeni tabletler eski modelleri yerinden edecek özelliklerle geliyor.

Daha fazla güç, daha iyi ekranlar ve daha şık görünüşler, buz dağının sadece görünen kısmını oluşturuyor. Yeni tabletleri bekleyemeyecek kadar sabırsızlanıyorsanız, son bir kaç ay içinde çıkmış çok kaliteli modeller de ilginizi çekebilir. Bunun için beşinci sayfamıza göz atabilirsiniz.

iPad Air 2

iPad Air 2

iPad Air 2'nin, yılın en önemli tableti olacağı neredeyse kesin. Ancak, Google veya LG onu gölgede bırakacak kadar özel bir cihaz piyasaya çıkarırsa durum farklı olabilir.

Ne yazık ki şu an için bu tablet hakkındaki söylentiler dahi çok yetersiz. Söylentilerden birine göre, Apple ekran boyutunu 12.9 inç gibi dev bir boyuta çıkarabilir ve ekranın dokunmalara karşı hassasiyetini daha da arttırabilir.

Bunun yanında Apple, bir iPen stylus kalem çıkarabilir ve tableti Galaxy Note serisine yaklaştırabilir.

Bir KGI araştırmacısına göre, cihaz büyük ihtimalle 8 megapiksel kameraya sahip olacak ve iPhone 5S'deki Touch ID parmak izi tanımlama özelliğini de taşıyacak. Tabii bunlar henüz sadece tahmin.

İşletim sistemi olarak yakında çıkması beklenen iOS 8'i kullanacağını düşünmek de yanlış olmaz. Daha gelişmiş bir retina ekran ve geliştirilmiş işlemci de, emin olabileceğimiz özellikler arasında.

Çıkış tarihi olarak en mantıklısı Kasım ayı gibi görünüyor. Çünkü iPad Air de aynı ayda piyasaya çıkmıştı.

iPad Pro

iPad Pro

Apple, ilk iPad mini'yi tanıtalı sadece birkaç sene oldu. Ama görünüşe bakılırsa firma yine tablet serisini genişletme çabası içerisinde. iPad Pro, daha büyük ve iş odaklı bir tablet olacak.

Bu cihazla ilgili söylentiler çok fazla ve aslında bu cihazın var olup olmadığı dahi merak konusu. Eğer söylentilerdeki gibi varsa ve 12.9 inç ekrana sahipse, iPad Air 2 muhtemelen eski modelindeki boyut olan 9.7 inç'te kalacaktır.

Büyük ekran boyutuna ek olarak, Apple bu tablette çözünürlüğü de yükselterek 4K ekran kullanabilir. En olası çıkış tarihi 2014'ün sonu olarak görünse de, gelecek seneye sarkma ihtimali var.

Tasarım olarak iPad Air'e benzemesi bekleniyor, ama tabii bu boyutta daha ağır olacaktır.

Diğer olası özellikler: iOS 8 ile gelebilir, geliştirilmiş bir A7X veya A8 işlemciye sahip olabilir, Home tuşuna entegre bir Touch ID'ye sahip olabilir ve hatta iPen veya klavye kasasıyla gelebilir. Tabii, eğer böyle bir tablet varsa.

iPad mini 3 ve Google Nexus 10 (2014)

iPad mini 3 ve Google Nexus 10 (2014)

iPad mini 3

iPad mini 2'yi çok seviyoruz, ama maalesef duyduklarımıza göre iPad mini 3 sadece ufak gelişmelere sahip olacak.

Apple'ın diğer yeni modelleri gibi, iOS 8'i kullanması bekleniyor. Geliştirilmiş bir A8 işlemci ve Home tuşuna entegre edilmiş Touch ID parmak izi tarayıcısı da, muhtemel özellikleri arasında sayılabilir. Bunun dışında gerçekten çok az şey biliniyor.

Çıkış tarihi olarak 2014'ün üçüncü çeyreğinin sonunda bekleniyor.

Google Nexus 10 (2014)

Google Nexus 10 (2014)

Google'ın Nexus 10'u uzun zamandır yerinde sayıyor. Tek model 2012'de çıktı ve Google nedense o zamandan beri Nexus 10 için hiçbir geliştirme yapılmadı. Ama 2014 yılında Nexus 10'un yeniden canlanması bekleniyor.

Geçen sene sızan detaylı bilgilere göre, cihazın sahip olacağı özellikler şöyle: 10.055 inç 2560 x 1600 ekran, inç başına 300 piksel yoğunluğu. Bunlar ilk Nexus 10'la aynı özellikler.

Aynı bilgi kaynağının iddiasına göre, dört çekirdekli bir Snapdragon 800 işlemciye ve 3GB belleğe sahip olacak. Boyutları ise 258.9 x 172.6 x 7.9mm ve 584g olacak. Buna göre cihaz, orijinal Nexus 10'dan biraz daha hafif, iPad Air'dan ise biraz daha ağır.

Maalesef bu sızdığı iddia edilen bilgilerin biraz eski olduğu düşünülünce, güvenirliği de şüpheli duruma geliyor. Yani bunların hiçbiri henüz kesin değil.

Microsoft Surface Mini ve Amazon Kindle Fire HDX 2

Microsoft Surface Mini ve Amazon Kindle Fire HDX 2

Microsoft Surface Mini

Microsoft'un henüz söylenti olan Surface Mini tabletine ilişkin çok fazla soru ama çok az cevap var. İddialara göre yedi veya sekiz inç boyutunda olacak cihaz, kalem desteğine ve hareket algılama özelliklerine sahip olabilir.

Bunun ötesinde ise ne olacağı oldukça belirsiz. İletim sistemi olarak Windows 8'mi yoksa Windows RT'mi kullanacağı hakkında hiçbir fikrimiz yok. Donanımsal özellikleri de aynı şekilde belirsiz. Yine de tahmin edecek olursak, bir Intel Bay Trail işlemci kullanması olası görünüyor.

Amazon Kindle Fire HDX 2

Amazon Kindle Fire HDX 2

Kindle Fire HDX 2 hakkında bilinenler daha da az. Hatta ismi de bu olmayabilir.

Geçen seneden kalma bilgilere bakacak olursak, Snapdragon işlemci kullanmayı bırakabilir ve MediaTek dört çekirdekli işlemciye geçebilir. Ama bu kulağa pek gerçekçi gelmiyor çünkü Amazon, amiral gemisi cihazlarında genelde en üst düzey donanımı kullanır.

Bu senenin sonuna doğru bekleyebileceğimiz cihaz, muhtemelen şu anki sürümü gibi 7 ve 8.9 inç seçeneklerle gelecek. Uygun bir fiyata sahip olması beklenen cihazın, bu aşamada çözünürlüğünün arttırılması pek olası görünmüyor.

Piyasadaki tabletler: iPad Air ve Xperia Z2 tablet

Piyasadaki tabletler: iPad Air ve Xperia Z2 tablet

Buraya kadar, çıkmasını beklediğimiz çok iyi tabletleri inceledik. Yeni tabletleri beklemeye sabrı olmayanlar için, şimdi de son birkaç ay içinde çıkmış üst seviye tabletlere bir bakalım.

iPad Air

iPad Air

iPad Air şu an için dünya üzerindeki en iyi tablet. Zaten çok iyi bir tablet olan iPad 4 üzerine geliştirilen tablet, ondan daha ince ve çok daha hafif. Buna rağmen hiçbir özelliği eksik değil. 9.7 inç'lik 1536 x 2048 retina ekranıyla, hala piyasadaki en iyi ekranlardan birine sahip.

Sony Xperia Z2 tablet

Sony Xperia Z2 tablet

Sony, hem akıllı ceplerde hem de tabletlerde çok güçlü cihazlar sunmaya devam ediyor. Xperia Z2 Tablet de, bu cihazların en yenisi.

Dört çekirdekli işlemcisi ve 3GB belleği ile canavar gibi bir güce sahip cihaz, aynı zamanda görünüş olarak çok şık ve ince. Hatta iPad Air'dan dahi daha ince ve daha hafif.

Su ve toz geçirmez yapısı ile çok dayanıklı olan tabletin, 10.1 inç'lik ekranı beklediğimiz kadar keskin bir görüntüye sahip olmasa da, 1200 x 1920 çözünürlükte 224 ppi piksel yoğunluğuyla en iyilerinden biri.

Yeni Nexus 7 ve iPad mini 2

Yeni Nexus 7 ve iPad mini 2

Yeni Nexus 7

İlk Nexus 7, üst uç donanımı düşük fiyata sunmasıyla ünlüydü ve 7 inç boyutundaki tabletlere popülerlik kazandırmıştı. Daha sonra çıkan aynı isimdeki yeni Nexus 7 de aynı taktikle yine başarılı oldu.

Donanımını, 1.5 GHz dört çekirdekli işlemci ve 2GB bellek ile güçlendiren yeni Nexus 7, yine çok uygun bir fiyatla geliyor.

1200 x 1920 çözünürlüğü ve inç başına 323 piksel yoğunluğu ile ekranı çok keskin bir görüntü kalitesine sahip.

iPad mini 2

iPad mini 2

Biz iPad mini 3'ü sabırsızlıkla beklerken, cihazın ikinci nesli olan iPad mini 2 hala çok iyi bir seçenek. 7.9mm kalınlığı ile orijinal iPad mini'den çok az farkla daha kalın, ama çok kaliteli kasası ve yapısını görünce bu umurunuzda olmayacak.

iPad Mini 2'nin asıl gelişmesi ekranında. Eski modelinin çözünürlüğü biraz düşüktü, ama Mini 2'de 1536 x 2048 retina çözünürlük kullanılmış.

Donanımsal olarak da geliştirilmiş bir Apple A7 işlemciye sahip. Nexus 7'den biraz daha pahalı olsa da, daha özel ve şık yapısıyla bu parayı hak ediyor.

Samsung Galaxy Tab Pro ve Amazon Kindle Fire HDX

Samsung Galaxy Tab Pro ve Amazon Kindle Fire HDX

Samsung Galaxy Tab Pro

Tabletinizin ne kadar büyük olmasını istersiniz? Galaxy Tab Pro, 8.4 inç, 10.1 inç ve 12.2 inç olmak üzere üç boyut seçeneği sunuyor. Bunların boyutları dışında geriye kalan özellikleri neredeyse tamamen aynı. Tabii en fazla piksel yoğunluğunu 8.4 inç sürümü sunuyor, yani onun görüntüsü en keskin olanı.

En büyük olan 12.2 inç sürümün ise biraz ağır olduğunu göz önünde bulundurmalısınız.

Amazon Kindle Fire HDX

Amazon Kindle Fire HDX

Amazon'un Kindle Fire serisi, Google Nexus gibi az fiyata yüksek performans sunmayı hedefliyor.

Yine de Amazon'un USP'si biraz daha farklı. Nexus serisi saf Android çalıştırırken, Amazon'un sürümü modifiye edilmiş ve Amazon'un uygulama mağazasına dayanıyor.

Tabletin 7 ve 8.9 inç boyut seçenekleri var. İki boyuttaki modelin de sistem özellikleri hemen hemen aynı.

Çok fazla teknoloji tutkunu olmayan kullanıcılar için iyi bir seçenek.

Tesco Hudl

Tesco Hudl

Nexus 7 ve Kindle Fire HDX de sizin için yüksek fiyatlı kalıyorsa, aradığınız cihaz Tesco Hudl olabilir.

Düşük fiyatına rağmen, Hudl oldukça becerikli bir cihaz. 7 inç ekranı, dört çekirdekli işlemcisi ve neredeyse dokunulmamış Android sürümüyle dikkat çekiyor. microSD yuvası ile depolama alanı sorunlarını giderebiliyorsunuz.

Tabii düşük fiyatlı olması aynı zamanda birçok şeyden ödün verdiğiniz anlamına geliyor. Dört çekirdekli işlemcisi beklendiğinden daha yavaş ve kamerası pek işe yaramaz. Yine de fiyatına göre oldukça iyi ve kullanışlı bir cihaz.

Okuyucu Yorumları