Core i7, i5, i3: Sizin için hangisi uygun?

Core i7, i5 ya da i3... Hangi Intel Core iX serisi işlemci size uygun? CHIP Online yanıtlıyor...

Core iX işlemci rehberi

Gönül meselesi: Yeni bir PC satın alanlar veya toplayanlar genellikle ilk önce işlemciyi düşünür; yani merkezi işlemci birimini. CHIP Online güncel Core-iX serisindeki işlemciler arasında ne tür farklar olduğunu açıklıyor ve hangi Core iX işlemcinin sizin gereksinimlerinizi karşılayacağını söylüyor.

Tümleşik grafik çekirdeğine sahip Clarkdale işlemciler, yonga devinin sunduğu CPU yelpazesini tamamlıyor: Bu sayede Intel üst seviye (soket 1366 ve 1156 için Core i7), orta seviye (soket 1156 için Core i5) ve giriş seviyesine hitap eden (soket 1156 için Core i3) güçlü işlemciler sunmuş oluyor. Yeni bir PC satın almak veya toplamak isteyen ve bunu yaparken Intel'e güvenenlere tavsiyemiz: Yeni serideki bir işlemciyi tercih edin. Vadesi gelmiş Core-2 serisi hala piyasada bulunuyor olabilir; ama artık sadece dar bütçelere hitap ediyorlar.

Peki, hangi Core-i işlemciyi almalıyım?
Problem: Neredeyse tüm internet reklamları, gazete ilanları ve bilgisayar mağazalarında farklı Core-i işlemciler ile donatılmış bilgisayarlarla karşılaşıyorsunuz. Lakin ne kadar performansa yahut başka bir deyişle hangi Core işlemcisine ihtiyacınız var? Hangi güncel Intel işlemcinin ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacağını belirlemenizde yardımcı olarak tavsiyeler sunuyoruz. Büro ve internet işleri için uygun fiyatlı bir PC, HD yetisi olan bir multimedya makinesi veya güçlü bir oyuncu PC'si... Bizim tavsiyelerimiz ile her kategoride doğru kararı verebileceksiniz.

Sörf ve büro PC'si: Ucuz ama yine de güçlü

Sörf ve büro PC'si: Ucuz ama yine de güçlü

Klasik bir sörf PC'si için fazla para harcamanıza gerek yok. Eğer bilgisayarınızı kendiniz topluyorsanız yeterli miktarda RAM satın almaya dikkat edin; en az 2 GB. Bunun dışında minimum 500 GB sabit disk ve yepyeni H55 yonga setini kullanan bir anakart satın almaya dikkat etmelisiniz. Diğer olası donanım bileşenleri arasında normal bir DVD yazıcı ve TV'nize bağlamak veya daha fazla performansa ihtiyaç duymanız ihtimaline karşı harici bir ekran kartı olabilir. Bunlara ek olarak 400 Watt gücünde bir güç kaynağı yeterli olacaktır. Daha fazla güce ihtiyacınız yok.

Sörf ve büro PC'si: Ucuz ama yine de güçlüDoğru Core-serisi
Bu tip bir bilgisayar için yeni tanıtılan giriş seviyesi serisi Clarkdale'i tavsiye ediyoruz. Bu serinin içinde Core i3 ve Core i5 750 (Lynnfield) haricindeki diğer Core i5 modeller var. Bu işlemcilerin hepsinin iki fiziksel çekirdeği var ve dört işlem parçacığını (thread) aynı anda işleme kapasitesine sahip. Kısacası toplamda dört çekirdekleri varmış gibi çalışıyorlar. Core i3 ve Core i5 arasındaki en önemli fark CPU'yu yüküne göre anlık olarak overclock eden Turbo Modu oluyor. Core i3'te bu teknik yok; ama bir büro PC'sinde zaten buna ihtiyaç da yok.

Bizim tavsiyemiz: Core i3 530
Bu yüzden soket 1156 için en üretilmiş en ufak Core i3'ü tavsiye ediyoruz. İ3 530 modeli 2,93 GHz hızında çalışıyor, 4 MB önbelleğe sahip ve tümleşik bir grafik çekirdeği de (bir H55 anakartla beraber kullanılabiliyor) sunuyor. 733 MHz saat hızında çalışan GPU tüm klasik masaüstü uygulamaları (Office, web tarayıcı, jukebox yazılımları) için tamamen yeterli. Lakin HD içerikler bu yongaya fazla geliyor. Core i3 530 birçok Core 2 Duo ve Core 2 Quad işlemciden daha hızlı, ileride yükseltmeye açık bir platform sunuyor ve en düşük enerji tüketimi ile en yeni teknolojiyi sunuyor. Ayrıca 130 Dolar + KDV (güncel piyasa fiyatı) fiyatı ile çok ucuz.

Sörf ve büro PC'si: Ucuz ama yine de güçlüAlternatif:
Tasarrufçular için bir diğer ilginç alternatif yine Clarkdale serisine ait olan, çift çekirdekli (çift thread) yeni Intel Pentium G6950 platformu oluyor. Bu CPU'nun grafik çekirdeği var; ama GPU'nun saat hıız 533 MHz. Bunun dışında sadece 3 MB önbelleği var ve 1066 MHz'lik DDR3 belleklerle çalışabiliyor. Ama CPU'nun performansı günlük işler için rahatlıkla yeterli ve bu modeli daha da ucuza elde etmeniz mümkün.

Komple PC'lerde şunlara dikkat etmelisiniz:
Eğer PC'nizi kendiniz toplamıyor, hazır satın alıyorsanız donanım konusuna fazla odaklanmanıza gerek yok. Ama yine de gereğinden fazla ödememeye dikkat edin. İnternet mağazalarında Core i3 530'lu sistemler yaklaşık 450 Dolardan başlıyor. Harici bir ekran kartıyla beraber bu sistemlere 500-600 Dolardan (KDV hariç)daha fazla vermemelisiniz. Tabi burada sadece PC kasasından bahsediyoruz.

HD-video PC'si: Yüksek performans ama uygun fiyat

HD-video PC'si: Yüksek performans ama uygun fiyat

Multimedya PC'sinde en fazla para ekran kartına ve optik sürücüye (Blu-ray) gidecektir. Anakart olarak Intel P55 veya H55 yonga setine başvurabilirsiniz. Satın alırken anarkartın birçok girişinin olmasına ve en azından 5.1'i destekleyen iyi bir ses yongasının olmasına dikkat edin.

HD-video PC'si: Yüksek performans ama uygun fiyatDoğru Core-serisi
Klasik bir multimedya PC'sinin işlemcisi cılız olmamalı; ama aynı zamanda uç noktada bir işlemci olmasına da gerek yok. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda Core i3'ü dahi seçebilirsiniz; ama en akıllıca seçim Lynnfield serisine ait olan dört çekirdekli i5 750 olacaktır. Lynnfield serisi işlemcilerdeki gömülü grafik yongası HD içeriklerin oynatılması için yeterli değil. Bu yüzden harici bir PCI Express ekran kartına başvurmanız gerekecek. İşlemci gücüne ise ancak video kodlayıcı veya video düzenleme yazılımı kullandığınız vakit ihtiyaç duyacaksınız. Ama bu alanda bile DirectCompute veya Nvidia'nın CUDA'sını kullanan ve bu sayede GPU'nun hesaplama gücünü klasik CPU-uygulamaları için kullanabilen çözümler var.

Bizim tavsiyemiz: Core i5 750
Intel'in Lynnfield serisi direkt Nehalem serisinin arkasından piyasaya çıktı. Serinin ilk üyesi Core i5 750, çıktığı anda fiyat/performans tahtını ele geçirdi. Bugün de hala aynı şey geçerli. Kanıt: Core i5 661 (iki çekirdek ve tümleşik grafik) ile karşılaştırıldığında i5 750, dört çekirdek sunuyor; ama GPU'dan feragat ediyor. Saf CPU performansı söz konusu olduğunda düşük saat frekansına rağmen (750'de 2.66 GHz, 661'de 3.33 GHz) önerimiz yine i5 750 oluyor; zira kartın geleceği son derece parlak ve hatta en hızlı Clarkdale rakibinden bir miktar daha ucuz.

HD-video PC'si: Yüksek performans ama uygun fiyatAlternatif: Core i3 530
Medya oynatıcısı dışında hiçbir sofistike uygulama kullanmayanların dört çekirdeğe ihtiyacı yok. Bu yüzden burada daha tasarruflu Core i3 530'u tavsiye ediyoruz. İşlemci 2,93 GHz hızında çalışıyor, 4 MB önbelleğe sahip ve H55 yonga setli bir anakartın üzerindeki çıkışlar sayesinde kullanılabilen tümleşik bir grafik yongasına sahip.

Komple PC'lerde şunlara dikkat etmelisiniz:
Önceden de belirttiğimiz gibi bir komple PC'de harici bir ekran kartı çalışmalı. Bu durum her ne kadar mini ebatların önüne geçse de monitörünüz veya TV'nizde takılma olmadan video seyretmenizi garanti altına alır. Şu an için minimum olarak Nvidia Geforce 9600 GT veya Radeon HD 4650'yi tavsiye ediyoruz. Gerçi çoğu zaman daha zayıf bir ekran kartı da yeterli olacaktır; ama bu modeller ile güvenli tarafta olursunuz.

Oyuncu PC'si: Performans asla "yeterli" olmaz

Oyuncu PC'si: Performans asla

Oyun oynamak isteyenin güçlü PC donanımlarına ihtiyacı vardır. Bu nedensel ilişki PC oyunları tarihinin başlangıcından beri geçerlidir. 3D oyunlar her zaman donanım gelişimindeki itici güç olmuştur. İster 5000 dpi çözünürlüğünde fare, ister özel makro tuşların sahip klavye ister 2 GB bellekli oyuncu ekran kartı olsun, PC donanımı üreten her firma oyuncular için bir ürün serisi sunuyor. CPU'lar da bu konuda bir istisna oluşturmuyor. 3D hızlandırıcılı ekran kartlarının ön planda olduğu zamanlarda ana işlemci ister istemez ikinci plana düşüyor; ama her zaman olduğu gibi her oyuncu PC'sinin merkezi öğesi olmaya devam ediyor.

Oyuncu PC'si: Performans asla Doğru Core-serisi
Oyuncu PC'lerinde Clarkdale işlemcilerden (iki çekirdekli Core i3 ve Core i5'ler) ayrılmak zorundayız. Yeni bir oyuncu PC'si satın almak isteyenler her halükarda dört çekirdekli bir sisteme yönelmeli; keza aradaki fiyat farkı da yüksek değil. Eğer paranın hiçbir önemi yoksa X58 yonga setli, soket 1366'yı destekleyen bir anakart ile Intel'in amiral gemisi Core i7 975 XE ile paranın satın alabileceği en hızlı sisteme sahip olabilirsiniz. Alternatif olarak daha uygun bir fiyata satın alabileceğinizi Lynnfield serisine de yönelebilirsiniz.

Bizim tavsiyemiz: Core i7 860
CHIP Online olarak soket 1156'yı kullanan anakartları tercih ediyoruz. Fiyat bakımından en çekici Core i7 işlemcinin (dört çekirdek, sekiz paralel thread) model numarası 860 ve 2,8 GHz hızında çalışıyor. Şu sıralar bu işlemcinin ortalama piyasa fiyatı 310 Dolar + KDV. Bir üst model Core i7 870'nin fiyatı neredeyse iki kat daha fazla ve bu yüzden satın almaya değmez. Bu işlemciye uygun olan ve mükemmel bir altyapı oluşturan P55 yonga setli anakartları tavsiye ediyoruz.

Oyuncu PC'si: Performans asla Alternatif: Core i5 750
Core i5 750 de dört çekirdek sunuyor; ama sadece dört paralel thread'i işleyebiliyor. Bu CPU'yu hem HD-video PC hem de oyun PC'lerinde kullanabilirsiniz. Core i7 860 ile fiyat açısından karşılaştırıldığında i5 750'yi 220 Dolardan itibaren (+ KDV) bulabilirsiniz. İ5 750 2,66 GHz hızında çalışıyor ve toplamda 8 MB önbellek sunuyor. Core iX serisinin fiyat/performans oranı tacını hak eden yegâne işlemci olduğunu da belirtelim.

Komple PC'lerde şunlara dikkat etmelisiniz:
Oyuncular için işlemcinin yanında devasa miktarlarda RAM (minimum 4 GB) ve hızlı bir ekran kartı da (minimum Geforce GTS 250 veya Radeon HD 4850) gereklidir. Sabit disk ise 500 GB'tan aşağı olmamalıdır; zira artık oyun kurulumları genellikle 10 GB'tan daha fazla yer kaplıyor. Bunun dışında kuvvetli bir güç kaynağı (minimum 450 Watt) ve iyice havalandırılmış bir kasa da çok önemlidir.

Tek bir bakışta: Sizin için doğru olan Core-sistem

Tek bir bakışta: Sizin için doğru olan Core-sistem

Hepsini özetliyoruz: Intel her kullanıcı için uygun bir Core iX işlemci sunuyor. Bu sayfada bir kez daha farklı kullanım alanları için doğru konfigürasyonlarını derli toplu bir halde görebilirsiniz.

Sörf ve büro PC'si
Bu sistemin yüksek işlem gücüne ihtiyacı yok. Bu yüzden fiyata dikkat etmek önemli.

SÖRF VE BÜRO PC'Sİ
Bileşenler Minimum Optimum
CPU Pentium G9650 Core i3 530
RAM 2 GB DDR3 4 GB DDR3
GPU CPU'nun içinde Radeon HD 5450
HDD 500 GB 500 GB

HD-video PC'si
HD içeriklerin çözülmesi için iyi bir işlemci şart. Buna karşın ekran kartı ikinci derecede önemli oluyor. Burada parayı ekran kartından ziyade bir Blu-ray kombo sürücüye harcayın.

HD-VİDEO PC'Sİ
Bileşenler Minimum Optimum
CPU Core i3 530 Core i5 750
RAM 4 GB DDR3 4 GB DDR3
GPU Geforce 9600 GT Radeon HD 5670
HDD 500 GB 1000 GB

Oyuncu PC'si
Bu kategoride işlemcinin yanında özellikle ekran kartı belirleyici bir rol oynuyor. Oyunlar uzun bir süre daha Blu-ray disklerde yayımlanmayacağı için optik sürücü olarak bir DVD yazıcı yeterli.

OYUNCU PC'Sİ
Bileşenler Minimum Optimum
CPU Core i5 750 Core i7 860
RAM 4 GB DDR3 8 GB DDR3
GPU Geforce GTS 250 Radeon HD 5850
HDD 500 GB 1500 GB
Okuyucu Yorumları