Dokunmatik Ekranlı En İyi Cep Telefonları

CHIP Online, dokunmatik ekranlı cep telefonu kategorisinin en iyilerini sizler için inceledi.

Dokunmatik telefonlar

Dokunmatik ekranlı cep telefonları, mobil iletişimin bu yılki yıldızları arasında yer alıyor. Apple iPhone, HTC Touch veya LG Viewty - en çok arzulanan cihazlar arasında dokunmatik cep telefonları en üstte yer alıyor. Yazımızda, dokunmatik ekranlı cep telefonları kategorisinin yıldızlarıyla tanışma fırsatı bulacaksınız.

Son zamanların yükselen trendi hiç şüphesiz ki, dokunmatik ekran üzerinden kontrol edilen cep telefonları. Apple iPhone ile popülerliği zirve yapan bu kategori, kullanıcıları, durmadan tuşlara basma zahmetinden kurtarıyor. Tuşlar üzerinde bir oraya bir buraya gitmek yerine, ekrana hafifçe dokunmak kullanıcıları cezbeden bir etken.

Kategorinin yeni temsilcileri HTC Touch, LG Viewty gibi modellerin yeteneklerini, dokunmatik ekran teknolojisinin geldiği noktayı, bu teknolojiye geçmek için doğru bir zaman olup olmadığını yazımızdan öğrenebileceksiniz. Öngörülenin aksine, dokunmatik ekranlı telefonlar arasında zirveyi Apple iPhone yerine açık farkla HTC Tytn II alıyor.

Test Birincisi: HTC Tytn II

HTC Tytn II tüm ihtişamıyla dokunmatik ekranlı telefonlar kategorisinde en üst sıraya yerleşmeyi başarıyor.

Zengin Multimedya Donanımı

HSDPA, WLAN, GPS, 3 megapiksel kamera, QWERTY klavye... Tytn II tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek donanıma sahip. 2.8 inç dokunmatik ekranlı bu akıllı telefon, grubun diğer temsilcilerine açık bir şekilde üstünlük sağlamayı başardı.
Test Birincisi: HTC Tytn II
Bir önceki model Tytn'ın yerine gelen Tytn II, testimizde birinciliği yalnızca multimedya özellikleriyle elde etmedi. Windows Mobile 6 işletim sistemi kullanılan telefonun kullanımı ve PDA işlevleri de göz kamaştırıcı. Telefonunuzu ofis uygulamaları için de kullanmanız mümkün. Word, Excel, Powerpoint hatta PDF dosyaları, hepsi bu telefonda görüntülenebilir ve düzenlenebilir. Yazı işleri için QWERTY klavye emrinize amade.

Dokunmatik Ekran

TFT dokunmatik ekran, 240 x 320 piksel çözünürlüğü ile ince detayları da keskin bir şekilde görüntüleyebiliyor. Telefonun başlangıç menüsü için parmaklarınız en rahat kullanımı sağlayan araç. Menüde derinlere yol aldığınızda ise, Windows Mobile ara yüzü parmakla kullanım için tasarlanmamış olduğundan, bir stylus kalem kullanmanızı tavsiye ederiz. Dokunmatik ekran, testimizde komutlara biraz gecikmeli olarak yanıt verebildi. Komutunuzun yerine gelmesi için kimi zaman girişi birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.

Ayrıntılı Bilgi İçin:
Genpa - 0212 359 0 359

Uygun Fiyat: Sony Ericsson P1i

Güçlü ofis yetenekleri, şık tasarımı ve hassas dokunmatik ekranı ile P1i, uygun bir fiyat karşılığı edinebileceğiniz en iyi akıllı telefonlardan biri.

Sony Ericsson'un ürün gamı yalnızca Cyber-shot ve Walkman telefonlarla sınırlı değil; akıllı telefonlar da Sony Ericsson'un ilgi alanında yer alıyor. P1i ile Sony Ericsson, bir multimedya telefonu ile iş telefonu özelliklerini en iyi şekilde bir araya getirmeyi başarmış.

Kapsamlı ofis özelliklerinin (kartvizit tarayıcı, QWERTY klavye, Quick Office, Push E-Mail) yanında multimedya özellikleri de oldukça çarpıcı: Gelişmiş bir müzik çaların yanında 3 megapiksellik bir kamera, UMTS ve WLAN desteği de kullanıma sunulmuş.

Dokunmatik Ekran

Uygun Fiyat: Sony Ericsson P1iP1i'nin ekranı 240 x 320 piksel çözünürlüklü ekranında 262.000 renk gösterebiliyor. Kontrast ve parlaklık açısından yeterli olan ekranı, yoğun ışık altında (örneğin direkt güneş ışığı) okumak biraz zorlaşabiliyor.

Beraberinde sunulan stylus kalem ile hassas bir kontrol mümkün. Başlangıç menüsünde hareket etmek için parmaklarınızı da kullanmanız mümkün, ancak menülerde derinlere girdikçe kalem ihtiyacı öne çıkıyor. Menülerde gezerken hareketleri titreşimli olarak aktaran 'feedback' özelliği P1i de yok.

Ayrıntılı Bilgi İçin:
Genpa - 0212 359 0 359

Test Sıralaması: 1'den 4'e

Testimizin ilk dört sırasını HTC Tytn II, Sony Ericsson P1i, LG KU990 Viewty ve Samsung SGH-F700 Qbowl paylaşıyor.

Test Birincisi: HTC Tytn II (Kaiser)

Test Sıralaması: 1'den 4'eWindows Mobile 6 tabanlı HTC Tytn II, dokunmatik ekranlı telefonlar kategorisinde tahtın sahibi. HTC Tytn'ın halefi olan bu akıllı telefon, zengin multimedya ve ofis özellikleri ile donatılmış. HTC Tytn II, GPS, kablosuz ağ, HSDPA desteğinin yanında 2.8" büyüklüğünde dokunmatik bir ekran, QWERTY klavye ve otomatik odaklama (auto-focus) özellikli 3 megapiksellik bir kameraya sahip.

Ayrıntılı Bilgi İçin: Genpa - 0212 359 0 359


2. Sıra, Uygun Fiyat: Sony Ericsson P1i

Test Sıralaması: 1'den 4'eSony Ericsson'un üst düzey akıllı telefonu, bir multimedya telefonu ile bir iş telefonunun özelliklerinin ideal bir kombinasyonunu yansıtmakta. P1i, testimizde bizi güçlü PDA uygulamaları, zengin multimedya seçenekleri (3 megapiksel kamera, medya oynatıcı vs.) ve başarılı telefon özellikleriyle etkiledi. Hem dokunmatik ekran, hem de QWERTY klavye kullanımda kolaylık sağlıyor. Kullanıcı profilleri konusunda ise P1i, biraz geride kalıyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin: Genpa - 0212 359 0 359


3. Sıra: LG KU990 Viewty

Test Sıralaması: 1'den 4'eKU990 Viewty'nin en çok göze çarpan özelliği, Schneider-Kreuznach objektifli 5 megapiksel kamerası. Kamerada auto-focus yerine, odaklamayı manuel yapmayı sağlayan bir mekanizma kullanılmış. Fotoğraf çekerken elinizdeki titreşimden oluşacak bozulmanın önüne geçen görüntü dengeleyici de (image stabiliser) bu telefonda yerini almış. Telefonun ilgi çeken başka bir özelliği ise, QVGA ( 320 x 240 ) çözünürlüğünde saniyede 120 kare hızında video kaydedebilmesi. Bu sayede, özellikle hızlı hareket eden nesnelerin bulunduğu sahnelerde, yavaş çekimde çarpıcı detayları yakalamanız mümkün olacak. KU990 Viewty'nin 3 inçlik dev dokunmatik ekranında fotoğraf ve videoları izlemek büyük keyif veriyor. UMTS, HSDPA ve EDGE desteği ile Viewty, zamanın iletişim standartlarını da yakalamış görünüyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin: SNG İletişim - 0216 428 66 66


4. Sıra: Samsung SGH-F700 Qbowl

Test Sıralaması: 1'den 4'eDokunmatik ekran, HSDPA ile hızlı sörf ve yana doğru kayarak açılan bir QWERTY klavye - Samsung F700 tam olarak Apple iPhone'a rakip olarak konumlandırılmış bir model. Testimizde F700, içinde 3 megapiksellik kamera ve 4 GB hafıza kartının da bulunduğu geniş bir donanım listesi ile dikkatleri üstüne çekti. Ancak kullanım konusunda Samsung'un biraz daha çalışması gerekecek: Hem dokunmatik ekran, hem de menü yönetimi, testteki diğer modellere göre zayıf kaldı.

Ayrıntılı Bilgi İçin: Telpa - 0212 371 11 00

Test Sıralaması: 4'ten 8'e

5. Sıra: Sony Ericsson P990i
Test Sıralaması: 4'ten 8'e
P990i, Sony Ericsson'un WLAN ve UMTS destekleyen ilk akıllı telefonuydu. İş dünyasındaki kullanıcılarına bolca veri, kişisel bilgi yönetimi (PIM) ve ofis işlevleri sunan P990i, 2 megapiksellik auto-focus özellikli kamerası ve müzik çalarıyla eğlence dünyasını da boş geçmeyen bir telefon. Büyük ve net görüntü veren dokunmatik ekran, testte oldukça başarılı sonuçlara imza attı. Symbian UIQ 3.0 tabanlı kullanıcı ara yüzü, kullanıcıya iyi bir menü yapısı sunuyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin: Genpa - 0212 359 0 359


6. Sıra: HTC P3300
Test Sıralaması: 4'ten 8'e
HTC P3300, hem bir iş telefonu, hem de bir navigasyon sistemi özelliği gösteriyor. Bir mobil navigasyon cihazı almayı düşünüyorsanız ve aynı zamanda bir de cep telefonuna ihtiyacınız varsa, HTC P3300'ü listenize eklemelisiniz.

Eksiksiz bir navigasyon donanımına sahip akıllı telefon, bunun yanında iyi derecede telefon işlevlerine ve iş hayatı için push mail desteğine sahip. HTC P3300'ün kontrolü, testte biraz ağır tepki veren dokunmatik ekran üzerinden yapılıyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin: Genpa - 0212 359 0 359


7. Sıra: HTC Touch
Test Sıralaması: 4'ten 8'e
HTC Touch, neredeyse bütünüyle dokunmatik ekran üzerinden kontrol edilmek için tasarlanmış. Kompakt boyutlara sahip telefonun, HTC ürün yelpazesine yeni bir soluk getirdiği çok açık.

HTC Touch, ince, şık ve yüksek bir hafızaya (microSD kart ile artırılabilir) sahip. HTC Touch, bunların yanında 2 megapiksel kamerası ve kablosuz ağ desteği gibi birçok özelliği kullanıcısına sunuyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin: Genpa - 0212 359 0 359


8. Sıra: Fujitsu Siemens Pocket Loox T830
Test Sıralaması: 4'ten 8'e
Fujitsu Siemens Pocket Loox T830 tam anlamıyla bir iş delisi. T830, gelişmiş ajanda ve kullanıcı profili özellikleriyle testimizde oldukça değerli puanlar kazanmayı başardı.

Dahili GPS alıcısı, T830'un göz alıcı özellikleri arasında yer alıyor. Dört santimetre boyundaki dokunmatik ekranı, stylus kalem ile kontrol ediliyor.


Ayrıntılı Bilgi İçin: Arena Bilgisayar - 0212 364 64 64

Sonuç: Nokia'yı beklemek lazım

Cep telefonlarında gelişimin yönü gün geçtikçe netleşiyor. HTC Touch, LG Viewty veya Apple iPhone, tüm bu telefonlar dokunarak kontrol ediliyor. Trendin bu yönde olduğu çok açık.

Konuyla ilgili herkesin aklını kurcalayan soru: Dokunmatik ekranlı telefonlar, ne zaman diğer telefonlar kadar popüler olacak? Şu an için bu soruya iyimser bir yanıt vermek oldukça zor. Apple iPhone veya LG Prada, bu modeller her ne kadar şık olsalar da, telefon işlevlerinin yetersizliği yüzünden sınıfta kalıyorlar.

Test birincisi HTC Tytn II için ise durum biraz daha iyi. Zengin multimedya ve ofis özellikleriyle HTC Tytn II, en iyi telefonlar sıralamasında üst sıralara yaklaşmayı başarıyor. Sony Ericsson P1i ise, fiyat / performans ödülü ile ışıldıyor. Her ne kadar fiyatı yüksek olsa da, kendi kategorisindeki telefonlar arasında iyi bir yere sahip olduğu açık.

Nokia'nın dokunmatik ekranlı temsilcisi nerede?

Testimizde Nokia'nın eksikliğini mi hissettiniz? Yalnız değilsiniz. Fin üretici, şimdiye kadar bu teknolojiye (egzotik 7710 modeli hariç) hep mesafeli durdu. Londra'daki bir basın etkinliğinde görüldüğü üzere, Nokia'nın 2008 için iPhone stilinde bir telefon planladığı ortada. Bu konuda heyecanınızı kaybetmemenizi öneririz.

Okuyucu Yorumları