En iyi devasa online oyunları seçtik...

Piyasada o kadar çok online oyun var ki aralarından seçmek çok zor. Neyse ki CHIP Online yanınızda.

En iyi online oyunlar...

Bir oyunu iyi yapan şeyler nelerdir? Tabi ki günümüzde oyunların göze çarpan özelliklerinin başında grafikleri geliyor. Bir oyun görsel olarak ne kadar başarılıysa, oyuncuya verdiği ilk izlenimi de o denli olumlu oluyor. Ses ve müziklerle de tamamlanan görselliğin ardından kolay ve keyfili bir oynanışa sahip olması şart. Güzel bir konu, iyi bir öykü oyunu unutulmaz kılan özellikler. Eğer özellikle devasa online bir oyundan bahsediyorsak, binlerce oyuncuyu bir arada tutabilecek kadar başarılı bir çok oyuncu desteği gerekli.

Tüm bunlar internet üzerindeki oyunların, oyuncular tarafından en dikkat edilen özellikleri arasında yer alsa da, iş karar vermeye geldiğinde bir de ücret konusu devreye giriyor. Pek çok online oyun ücretsiz oynama imkanı sunuyor. Fakat oyuncuya ek özellikler sunan ücretli üyelikler veya oyundaki farklı mağazalardan satın alınabilecek ek aparatlar yapımcıların gelir kaynağını oluşturuyor. Bu yüzden ücretli ve ücretsiz oyunlar arasında güzel bir denge olması da önemli.

World of Warcraft, Knight Online gibi en popüler oyunları zaten hemen hemen bütün oyuncular yakından tanıyor. CHIP sizler için gözlerden kaçmış olabilecek devasa online oyunları arasından en iyilerini bir araya getirdi.

Runes of Magic

Runes of Magic

Devasa online oyunların en büyük sorunu, hemen hepsinin öyle ya da böyle World of Warcraft ile karşılaştırılmaya mahkum olmasıdır. Runes of Magic için de durum farklı değil. Üstelik bu oyun WoW'a o kadar çok benziyor ki, ikisinin aynı kişiler tarafından yapılmadığına inanmak zor.

Düşsel fantastik bir dünyada geçen Runes of Magic'te karakter yaratırken seçebileceğiniz dört temel sınıf var. Bunlardan iki tanesi savaşçı sınıfıa ait. Biri uzak mezilli silahlar tercih ederken, diğer kılıç gibi yakın dövüş konusunda usta. Büyü kullananlar ise ya iyileştirici özelliklere, ya a zarar verici özelliklere sahip büyüler kullanabiliyorlar.

Oyun içerisinde alacağınız görevleri yerine getirdikten sonra, görevi size veren kişiye geri dönerek ödülünüzü ve tabi ki tecrübe puanlarınızı toplayabiliyorsunuz. Puanlarınız yeterli seviyeye geldiğinde de seviyenizi arttırabiliyorsunuz. Oyunun en başlarında tek başınıza yerine getirmeniz gereken görevleri tamamladıktan sonra sıra grup görevlerine geliyor ve burada oyunu oynayan diğer oyuncularla ortak hareket etmeniz gerekiyor. Bu nokta en ideali 2 savaşan karakter ve 2 iyileştiriciden oluşan bir grup kurmak. Savaşçılar düşmanlarınızı yok etmeye çalışırken, onları ayakta tutabilmenin anahtarı ise iyileştiricilerin ellerinde.

Runes of Magic'in renkli dünyası hem yeni başlayanları, hem de RPG oyunlarında tecrübeli oyuncuların cezp edebilecek kadar güzel.

Resmi sitesi: Runes of Magic

Shaiya

Shaiya

Bazı oyuncular için Runes of Magic dünyası biraz fazla "renkli" gelebilir. Özellikle tecrübeli oyuncular Runes of Magic'i fazla çocukla olmakla eleştiriyorlar. Bu yüzden onlar daha çok Shaiya topraklarında macera aramayı tercih edebiliyorlar.

Shaiya'da oyuna başlarken klasik sınıflar arasından seçiminizi yapıp, sonra dahil olacağınız organizasyonu seçmeniz gerekiyor. Tarflardan biri olan Alliance of Light, kendilerini iyiliğin ve zayıfların koruyucusu olan gören bir grup. Karşılarında ise güç ve prestij için savaşan Confederation of Wrath bulunuyor. Bu iki grup, Shaiya dünyasında iyi ve kötünün bitmek bilmez savaşının iki karşıt noktası.

PvP yani oyuncuya karşı oyuncu savaşlarının en yüksek seviyede gerçekleştiği oyunlardan biri olan Shaiya sizlere her zaman meydan okuyabileceğiniz yüzlerce rakip sunuyor. Eğer diğer oyuncuların kontrol ettiği bir grup ile mücadele etmeyi tercih etmezseniz, her zaman bilgisayarın yönettiği yaratıklarla savaşıp, onların hazinelerini kendi ganimetlerinize ekleyebilirsiniz.

Shaiya, PvP için çok gelişmiş özellikler sunuyor olsa da, tek başınıza veya ufak gruplar halinde görevler alarak, bunları yerine getirmeye çalışmanız da mümkün. Pek çok farklı görev seçeneği arasından gözünüze kestirdiğinizi seçtikten sonra başarılı olursanız karakterinizi bir üst seviyeye çıkamak için kullanacağınız tecrübe puanları kazanabilirsiniz.

Genellikle daha yüksek bir yaş grubundan olan oyunculara hitap eden Shaiya, RPG ve devasa online oyun türünün karanlık tarafının da başarılı bir temsilcisi. İyi ve kötü arasındaki başarılı denge ve PvP oyun modu çok sayıda oyuncu için son derece cazip bir oyun tecrübesi sunuyor.

Resmi sitesi: Shaiya

Florensia

Florensia

Son derece şirin grafikleri ile Florensia, çok ilgi çekici bir oyun. Özellikle de Uzak Doğu tarzı grafikleri seviyorsanız. Piyasada manga olarak da bilinen bu çizim tarzının kullanıldığı pek çok oyun bulabilirsiniz ama Florensia bize göre aralarında en başarılı olanı.

Bunun ilk sebebi, manga tarzı RPG'lerden daha en başta ayrılıyor olması. Piyasada karşılaşabileceğiniz pek çok alternatifi savaşmanız ve öldürmeniz gereken canavarla dolu. Fakat Florensia'daki en önemli özellik beyinsiz canavarlarla değil, dünyayı keşfetmekle uğraşıyor olmanız. Hatta karakter yaratırken aralarından tercih yapacağınız sınıflar bile bu yönde hazırlanmış. Kaşif, paralı asker, soylu gibi sınıfların yanı sıra savaşçı ve büyücü sınıflarını da seçebiliyorsunuz ve oyunun sizin için nasıl gelişeceği, seçtiğiniz bu sınıfla belirleniyor.

Florensia'nın diğer bir önemli farkı da sizlere daha önce pek az oyunun açtığı bir kapıyı; denizlerin kapısını açıyor olması. Başlangıçta denizlere açılmak için ufak bir tekne ile yetinmek zorunda olsanız da, oyunun ilerleyen bölümlerinde geminizi ve silahlarını geliştirebiliyorsunuz.

Denizde veya karada maceralara tek başınıza atılabilirsiniz. Fakat bazı görevler veya görevlerin bazı bölümlerinin tek başına altından kalkamayacağınız kadar zor olduğunu baştan söylemeliyiz. Bu yüzden sizinle benzer bir oyuncu grubu bulup ona dahil olmanız uzun vadede oyundan daha fazla keyif alabilmeniz açısından önemli.

Florensia'nın dünyası, Runes of Magic gibi rengarenk. Özellikle de anime ve manga tarzını sevenler için benzersiz denilebilecek bir oyun. Son derece gelişmiş oyun motorunun, bir o kadar kolay oynanabilirlik imkanları sunduğu Florensia, sadece denizde geçen benzersiz maceralar için bile denemeye değer.

Resmi sitesi: Florensia

S4 League

S4 League

Devasa online oyun deyince hemen hepimizin aklına gelen ilk tür şüphesiz ki RPG. Fakat internet üzerinde diğer oyuncularla mücadele etmenin tek yolunun RPG olduğunu kim söylemiş? İşte sıra dışı bir oyun; S4 League.

Aslında oyun herhangi bir RPG gibi başlıyor. İlk olarak yapmanız şey gereken karakterinizi yaratmak. Fakat ondan sonra işler değişmeye başlıyor. Çünkü S4 League bir RPG değil, shooter ve spor oyunlarının bir karışımı. Üstelik bu karışımın en iyi örneklerinden biri.

Füturistik bir dünyada geçen oyunda en fazla 6 kişiye sahip gruplar kuruluyor. Ardından diğer oyuncuların yönettikleri takımlarla mücadeleniz başlıyor. Bu mücadele sırasında ise çok ilginç ve değişik özellikler, silahlar ve hareketler arasından seçim yapabiliyorsunuz. Deathmatch olarak adlandırılan bu oyun tarzında örneğin görünmez olup rakibinize arkadan kendinizi belli etmeden yaklaşmak mümkün.

Diğer bir oyun tarzı Touchdown adını taşıyor. Amerikan futbolunu andıran bu tarz S4 League'in en heyecanlı bölümlerinden biri. Bir an bile durmadan soluksuz bir maceraya atılığınız Touchdown'da hem bireysel beceriler, hem de taktik anlayışınız rakibinizle aranızdaki farkı yaratan temel unsurlar.

S4 League kesinlikle spor oyunları ile 3 boyutlu shooter oyunlarının en başarılı birleşmesi. Hızlı oyunlar hem büyük bir heyecan, hem de aynı oranda eğlence sunuyor. Kolay kontroller sayesinde yeni oyuncular bile kısa süre içerisinde kendilerini ustalarla başa baş mücadele ederken bulabiliyorlar. Renkli grafikleri sayesinde yetişkin oyuncuların yanı sıra gençlerin de ilgisini çeken S4 League bizim gördüğümüz en iyi spor-aksiyon karışımı oyun.

Resmi sitesi: S4 League

War Rock

War Rock

Devasa online oyun dünyasının FPS türüne son zamanlarda çok iyi örnekler katıldığı söylemek çok da mümkün değil. Birkaç istisna dışında genellikle devasa online oyun dünyası RPG'lerin egemenliğinde devam ediyor.

War Rock takım bazlı bir FPS ve türünün en iyi örnekleri arasında yer alıyor. Oyunda temel göreviniz rakip takımın tüm üyelerini öldürmek veya savaş alanındaki belli bir bölgeye bir bomba bırakmak. Tabi ki böyle söyleyince kulağa çok kolay geliyor fakat gerçekte durum bundan biraz faklı. Çünkü rakiplerinizin özellikleri ve stratejileri her oyunu bir ayrı macera haline getiriyor.

War Rock ile ilgili en detaylı bilgiyi Level Online'ın ilgili sayfasından bulabilirsiniz. Oyuna bir sıfır önde başlamak için ihtiyacınız olan başlangıç paketi ile ilgili detaylara da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Resmi sitesi: War Rock

Metin 2

Metin 2

Metin 2 özellikle ismi nedeniyle Türk oyuncuların son derece ilgisini çeken devasa online oyunlardan biri. Fakat baştan şunu söylemek zorundayız ki, Metin 2 bir Türk oyunu değil. 2004 yılında yayınlanan oyunun yapımcıları Koreli. Fakat buna rağmen Türkiye'den büyük ilgi görmesi sayesinde Türkçe bir internet sitesi olması, ilgi duyan Türk oyuncular için Metin 2'nin daha da cazip hale gelmesini sağlamış durumda.

Oyuna başlarken dört sınıftan birini seçmeniz gerekiyor; savaşçı, şaman, ninja ve şura. Savaşçı yakın dövüş silahlarını tercih eden bir sınıf. Şamanlar ise diğer oyunlardaki büyücülerin bir benzeri. Şura'lar ise başka bir büycü sınıfı fakat büyü güçlerinin temellerini genellikle kötülükten alıyorlar. Ninja ise aralarından en ilgi çekici olanı. Pusu kurabilen hızlı ve profesyonel suikastçıların ait olduğu sınıftır.

Metin 2'nin en önemli özelliği devasa online oyunlarda gördüğümüz en iyi dövüş sistemlerinden birine sahip olması. Oyunun en büyük sorunu ise görev bölümünde karşılaşabileceğiniz bazı sorunlar. Örneğin size 4 yaratık öldürme görevi veriliyor ve siz yaratıkların hepsini birden öldürüyorsunuz. Fakat eğer şanssızsanız bazen öldürdüğünüz yaratık ölmüş olmasına rağmen bu kayıtlara geçmiyor ve görev artık ne yaparsanız yapın tamamlanmıyor. Bunun dışına denenmesi gereken güzel oyunlardan biri.

Resmi sitesi: Metin 2

Okuyucu Yorumları