En iyi ücretsiz foto-düzenleme araçları

Dijital fotoğraf makineniz ile çektiğiniz resimler her zaman mükemmel olmaz. O zaman rötuş yapın!

Digicam'ciler buraya

Daha iyi resimler, daha fazla düzenResim düzenleme, resim yönetimi veya 3D-Efektleri ve çevrimiçi slayt gösterileri - bütün bunlar için profesyonel programlar mevcut. İşlerini çok iyi yapıyorlar ama çok da pahalılar. Bu yüzden sizlere en iyi ücretsiz alternatifleri tanıtacağız.

Bazen kırmızı göz, bazen ise tüm resim çok karanlık olur: dijital kamerası ile fotoğraf çekenler bu tip problemleri çok iyi bilir. Bunlar yetmezmiş gibi sabit diskteki resim kargaşası bazen yanlışlıkla silmeler ile sonuçlanır ve bu yüzden de resimler CD'de arşivlemek zorunda kalınır.

Bu tip veya farklı durumlar için profesyonel araçlar mevcut. Yine de her seferinde Photoshop gibi piksel-kralı programlara para ödemek zorunda değilsiniz: birçok görevi rahatça ücretsiz araçlarla halledebilirsiniz - hatta bazen daha hızlı ve daha iyi.

CHIP Online bu makalede dijital fotoğraflar için en iyi 10 ücretsiz aracı bir araya getirdi.

Paint.NET: Fotoğrafları düzenleyin

Paint.NET: Fotoğrafları düzenleyin

Resim düzenleme programı çok geniş bir fonksiyon yelpazesi sunuyor - ve hepsi de ücretsiz. Paint.NET kesinlikle profesyonel araçların arkasında saklanacak bir program değil.

Ücretsiz yazılım, ticari amaçlı birçok yazılımdaki özellikleri sunuyor - buna rağmen kullanımı kolay.

Resim düzenleme adına program sayısız ön ayarlı rötuş seçenekleri sunuyor. Az veya çok ışıklandırılmış resimler düzeltmek, ayarlanabilir düzenleme-arabirimi sayesinde aynen resimlerden "kırmızı göz" efektini kaldırmak kadar kolay.

Seviye desteği sayesinde resimler profesyonel ve acısız biçimde düzenlenebilir; bunun dışında birçok sanatsal efekt filtreleri de sunuluyor.

Program Washington State University ve Microsoft yardımıyla geliştirildi ve Microsoft'un Paint programının ücretsiz bir geliştirmesi olarak düşünüldü.

CHIP Download: Paint.NET

Picasa: Kolayca düzen sağlayın

Picasa: Kolayca düzen sağlayın

Google Picasa, sabit diskteki resim karmaşasına bir son getiriyor. Yazılım her türlü resmi takip edip bunları tek yönlü bir arayüz altında topluyor.

Büyük resim arşivlerinde de genel bakışı kaybetmemek için bir resim yönetme yazılımı son derece mantıklı.

Picasa ile resimlerinize işaret sözcükleri ekleyebilirsiniz zira bu EXIF ve veri bilgileri yazılımın arama veri tabanında baz alınıyor. Ayrıca resimlerinizi sanal dizinlerde saklayabilirsiniz.

Bir dijital kamerayı PC'ye bağladınız anda Picasa birkaç tık ile resimleri devralıyor. Kırmızı göz yok etme veya renk ayarı gibi basit düzenleme aşamalarını direk programda gerçekleştirebiliyorsunuz. Ayrıca yığın şeklinde birden çok fotoğrafın da ismini değiştirmek mümkün. Özellikle hoşumuza giden bir diğer özellik de fotoğraflardan sesli slayt gösterisi oluşturabilme.

Başarılı fotoğraflar E-Mail ile de yollanabiliyor, bastırılabiliyor veya dışarı aktarılabiliyor. Yazılım ile doğrudan kesme/biçme işlemi yapabilir, resim CD'leri yazabilir veya internete resimlerinizi kaydedebilirsiniz.

CHIP Download: Picasa

Exif Viewer: Fotoğraflar hakkında her şeyi biliyor

Exif Viewer: Fotoğraflar hakkında her şeyi biliyor

Exif Viewer tam da ismine yakışır bir program: ücretsiz yazılım çektiğiniz resimler hakkındaki tüm bilgileri tanıyor.

Neredeyse tüm dijital kameralar EXIF standardına hâkim ve bu sayede çekilen resimlerle ilgili sayısız önemli parametreyi kaydediyorlar. Başka bilgilerin yanında tarih, ışıklandırma süresi, objektif ayarı, ışıklandırma programı veya ASA-Işık-Hassasiyeti-Değeri gibi bilgiler siz farkında olmadan fotoğraflara ekleniyor.

Bu bilgileri okumak isteyenler Exif Viewer gibi özel bir araca ihtiyaç duyarlar. Ücretsiz yazılım birden çok fotoğrafın bir arayüz altında karşılaştırılmasını ve bu verilerin bir metin dosyası şeklinde veya Excel tablosu şeklinde dışarıya aktarılmasını sağlıyor.

Hatta Exif bilgilerinin istatistiki olarak değerlendirilmesi bile mümkün: bir tık sayesinde belli bir odak uzaklığı ile çekilmiş resimler yüzde oranları ile ağırlıklandırılabiliyor.

CHIP Download: Exif-Viewer

DCEnhancer: Resimleri keskinleştirin

DCEnhancer: Resimleri keskinleştirin

Karanlık ortamlarda çekilen resimler genellikle "pürüzlü" ve "bulanık" çıkar. Ücretsiz araç "DCEnhancer" bu konuda size yardımcı olacak.

Aracın sol tarafında orijinal resmi sağ tarafında ise düzenlenmiş halini ön izleme olarak görürsünüz.

Bulanıklığı resimden çıkarmak için "Noiser" kaydıracını en sağa çekin. Sonra resminizin türüne uygun olarak ayarlar menüsünden "Landscape" (manzara), "Mid Details" (resmin ortasındaki detaylar) veya "Close Up" (yakın çekim) seçin. En son bahsettiğimiz seçenek resim üzerinde en güçlü etkiye sahip olan araç. Ön izleme resminde "pürüzlerin" nasıl yok olduğunu görebilirsiniz.

Resimdeki bazı detaylar rengi atmış bir şekilde gözükürse "Enh. Details" kaydıracı yardıma devam ediyor: resmi keskinleştiriyor ve detayları vurguluyor.

CHIP Download: DCEnhancer

DCEnhancer: Resimleri keskinleştirin

IrfanView: Resimleri rahatça yönetin

Fotoğraflarınızın IrfanView ile ne kadar çabuk düzenlenip mükemmelleştiğine hayret edeceksiniz.

Ücretsiz araç IrfanView çok hızlı ve kabiliyetli bir resim yönetici ve düzenleyicisidir. Görüntüleyici çok hızlı ve çok geniş grafik formatı desteğine sahiptir.

IrfanView yığın yönetimi de sunuyor: bu sayede kullanıcı sayısız resmin kontrastını, aydınlığını, resim kesitini, piksel sayısını, renk derinliğini ve hatta dosya isimlerini bile tek hamlede değiştirebiliyor. IrfanView ile basitçe ekran koruyucuları veya aracın kendisine ihtiyaç duymayan müzikli slayt şovları oluşturabilirsiniz.

CHIP Download: IrfanView

Autostitch: Heyecan verici 360 Derece resimler

Autostitch: Heyecan verici 360 Derece resimler

Autostitch (oto-dikiş) ile normal resimlerden 360 derece panorama veya geniş açılı resimler yapabilirsiniz.

Ücretsiz yazılım Autostitch hiç de komplike olmayan bir şekilde birden çok fotoğraftan etkileyici panoramalar oluşturabiliyor.

Yapmanız gereken tek şey resimleri programa aktarmak. Gerisini program tek başına hallediyor: Autostitch resim geçişlerini ayarlıyor ve aydınlık/kontrast ayalarını otomatikman dengeliyor.

Elbette Options menüsünde farklı ayarlar yapılabiliyor ama çoğu zaman bu ayarlarda bir değişiklik yapılması gerekmiyor. Yazılım acemi kullanıcılar için tavsiye edilmeye değer.

CHIP Download: Autostitch

JAlbum: Çevrimiçi slayt şovları oluşturun

JAlbum: Çevrimiçi slayt şovları oluşturun

JAlbum aracı seyahatte çektiğini fotoğrafları veya diğer resimleri internete verebiliyor. Bu şekilde arkadaşlarınızla seyahatiniz sırasında fotoğraflarınızı paylaşabilirsiniz.

Çektiğiniz resimleri internete sunun. Ücretsiz profesyonel-yazılım JAlbum ile bunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz: programa sadece resimlerinizin bulunduğu dizini gösterin, bitti!

Oluşturduğunuz albümleri kendi zevkinize uydurabileceğiniz farklı temalarla güzelleştirebilirsiniz. Albümünüzün internette de yayımlanması için programın resimlerinizi yerleştireceği bir FTP sunucusu seçmelisiniz. Ön izleme özelliği ile önceden bitirilmiş albümler canlı bir şekilde web sayfanızda cirit atabilir.

CHIP Download: JAlbum

PC Inspector smart recovery: Silinmeye son

PC Inspector smart recovery: Silinmeye son

Şanssızlık içinde şans: Fotoğraf makinenizle çektiğiniz resimleri yanlışlıkla sildiyseniz PC Inspector smart recovery ile onları tekrar geri getirebilirsiniz.

Dijital fotoğraf makinenizdeki resimleri bilmeden sildiniz, formatladınız veya hatalı olarak mı kaydettiniz? PC Inspector smart recovery ile kayıp resimlerinizi ve videolarınızı arayıp geri getirebilirsiniz. Ücretsiz yazılım, sistemde çıkarılabilir disk olarak gözüken, sürücü harfi almış her türlü kayıt medyasını destekliyor.

Desteklenen dosya biçimleri şunlar: JPG, BMP, TIF, GIF, Canon CRW, Fuji RAF, Olympus ORF, Kodak DCR, PXL, PSW, Minolta MRW, Nikon NEF, Sigma X3F, MOV, AVI ve WAV.

CHIP Download: PC Inspector smart recovery

PhotoMeister: Hızlı ve basitçe Foto-CD yapın

PhotoMeister: Hızlı ve basitçe Foto-CD yapın

Genel olarak tasarlanmış olan PhotoMeister her şeyden önce makinenizdeki resimleri dışarı aktarmak için hazırlanmış: Fotoğraf-CD'leri veya PDF'ler sorun değil.

PhotoMeister fotoğraf CD'leri yazabiliyor, PDF dosyaları oluşturabiliyor ve müzik altyapılı slayt gösterileri hazırlayabiliyor. Geleneksel HTML-Küçük-Resimleri yanında yazılım web için flash dosyaları da oluşturabiliyor.

Tüm bunların yanında ücretsiz araç resim yönetimi ve düzenleme fonksiyonları da sunuyor ama bu alanlardaki kullanımı temel öğelerle sınırlı. Sihirbazlar acemi kullanıcıları da albüm oluşturma gibi fonksiyonlar sırasında destekliyor.

Tecrübeli kullanıcılar eğer hâlihazırdaki web kalıplarını beğenmezlerse HTML sayfasını manüel olarak düzenleme imkânına sahipler.

CHIP Download: PhotoMeister

TwistedBrush Free:Etkileyici efektler için birebir

TwistedBrush Free:Etkileyici efektler için birebir

TwistedBrush sahip olduğu sayısız fırça-ucu seçimi sayesinde resim ve fotoğraflarınıza mükemmel bir görünüm kazandırıyor.

Ücretsiz araç TwistedBrush birçok fırça-ucunu tanıyor. Tebeşir, sulu boya akrilik gibi toplamda 18 çeşit fırça, programda sizi bekliyor.

Bunlarında kendi içlerinde değişik alt kategorileri var. Ayrıca alt zemini kâğıt, ipek vb. şekilde değiştirebiliyorsunuz.

CHIP Download: TwistedBrush Free

Okuyucu Yorumları