Galaxy Note 10.1 2014 testte!

Yeni Galaxy Note 10.1, büyük tablet arayanları memnun edecek kadar iyi mi? İşte detaylı testimiz...

Galaxy Note 10.1 2014 testte!

Samsung'a ve S Pen'e özel işlevler

Samsung'a ve S Pen'e özel işlevler

Hangi uygulamanın ekranda ne kadar yer kaplayacağını, ortadaki simgeyi sağa veya sola sürükleyerek ayarlamanız mümkün. İşlev örneğin Chrome'da bir yazı okurken S Note'u açıp not almak istediğinizde çok işinize yarayabilir. Windows 8'li tabletler hariç, bu işlev size tabletlerde pek rastlanmayan bir verimlilik işlevi sunuyor.

Önceki Samsung cihazlarındaki gibi Galaxy Note 10.1 2014'te de videoyu küçük bir kutucuk içinde oynatabiliyor, bu sırada tableti kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Tabletle gelen en faydalı işlev ise S Pen kalem. Son yıllarda Samsung'un durmaksızın geliştirdiği S Pen entegrasyonu, artık TouchWiz'in önemli ek özelliklerinden biri. Lastik uçlu dijital kalemi Galaxy Note 10.1'le dilediğiniz zaman kullanabiliyorsunuz. Kalem, varsayılan olarak parmağınız gibi çalışıyor ve onunla uygulamaları seçebiliyor, ekranlar arasında kayabiliyorsunuz. Ancak Note 10.1, kalemi ekranın hemen üzerinde tuttuğunuzu da algılayabiliyor.

Bu sayede bazı ilginç işlevler ortaya çıkıyor. Örneğin galeride kalemi bir fotoğrafın üzerinde tutarak, fotoğrafın ön izlemesini görebiliyorsunuz. Kalemle yazarken elinizi ekrana yaslayabilirsiniz, bu durum yanlış algılamalara yol açmıyor.

Ve kararımız

Ve kararımız

Samsung'un tam boyutlu üst-uç tableti, Note 10.1 2014'le beraber hem daha hafif, hem de daha ince hale gelmiş. Ekrandaki gelişme ise etkileyici.

Galaxy Note 10.1'in 16GB'lık 3G modelinin fiyatı, yaklaşık 1.700 TL ve bu yüksek fiyat, iPad Air'in karşısında sorun olabilir. Zira iPad'in 16GB'lık 3G modelini şu an yaklaşık 1.600 TL'ye bulmanız mümkün.

Note 10.1 2014 yine de çok yetenekli bir Android tableti. Samsung'un S Pen teknolojisi, en iyi kullanım alanını bu tablette buluyor. Özellikle kalem destekli sanal bir not defteri arıyorsanız, alabileceğiniz en iyi tablet muhtemelen bu tablet.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014, hemen hemen her tür işlev için kendine has bir çözüm sunabilen bir tablet. Tablette önem verdiğiniz özellik esneklikse, bu alanda Note 10.1'i geçebilecek çok fazla rakip yok. Hafif ve ince tablet, S Pen sayesinde parmakla iş üretmekte zorlanan kullanıcılara çok iyi bir çözüm sunuyor.

Samsung'un kalabalık, yeterince optimize edilmemiş yazılımları sizi düşündürüyorsa, size Nexus serilerine bakmanızı tavsiye ediyoruz. Yapmak istediğiniz sadece koltuğunuzda internette dolaşmaksa ve tabletinizi genel amaçlarla kullanacaksanız, Note 10.1'in yazılım kalabalığı nedeniyle iPad Air ve hatta Nexus 10 gibi tabletlerin gerisinde kaldığını söylemeliyiz.

Videolu incelememize buradan ulaşabilirsiniz!

Pil ömrü

Pil ömrü

Samsung, Note 10.1 2014'ün pilini, 7.000mAh'den 8.220mAh'ye çıkarmış. Bunun nedeni ikiye katlanan ekran keskinliğinin ihtiyaç duyacağı gücü karşılamak.

Web'de gezinme, biraz oyun, biraz S Pen'le karalama, arada bir e-posta okuma dahil normal şartlarda kullandığımız tablet, 2 günü rahatlıkla çıkardı. 90 dakikalık 720p çözünürlüklü bir videoyu, en yüksek ekran parlaklığında izlediğimizde ise şarjın yüzde 100'den yüzde 65'e düştüğünü gördük. Bu, daha düşük çözünürlüklü tabletlere kıyasla yüzde 15 daha düşük bir değer.

Parlaklığı yarıya indirdiğinizde ise izleme deneyiminizi etkilemeden, Samsung'un 10 saatlik video izleme vaadine yaklaşabilirsiniz.

Kamera ve pil ömrü

Kamera ve pil ömrü

Tablet kameralarının genellikle kötü olması beklenir, ancak Note 10.1 2014'ün 8 megapiksellik kamerası, orta seviyenin üstü cepler kadar iyi. Özellikle aydınlatma yeterli olduğunda iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Kameranın otomatik odaklanması sorunsuz olarak çalışıyor. Düşük ışıktaysa çok fazla şey beklemeyin. Ancak Note 10.1 2014 tabletlerde çok fazla rastlanmayan bir flaşa sahip, bu sayede özellikle yakındaki nesnelerin net fotoğraflarını çekebiliyorsunuz.

Galaxy Note 10.1'in kamera arayüzü de oldukça hoş. HDR, Panorama, Güzellik modu gibi birçok fotoğraf çekme modu arasından seçim yapabilirsiniz.

Hızlı çekim modu, yüz algılama gibi birçok ayarla oynamanız da mümkün. Hatta bir ses komutuyla fotoğraf çekmeniz bile mümkün.

Fotoğraflar varsayılan olarak 6MP kaydediliyor. 8MP'i seçtiğinizde ise kare gibi görünen 4:3 fotoğraflar elde ediyorsunuz. Fotoğraflara uygulayabileceğiniz 12 Instagram benzeri filtre bulunuyor.

Tablet, fazlasıyla yeterli sayılabilecek 1080p video kaydı da yapabiliyor. Video dengeleme işlevine sahip olsak da, testimizde bu işlevin çok da başarılı olmadığını tecrübe ettik. Düşük ışıkta çektiğimiz videolar ise karlıydı.

Galaxy Note 10.1 2014 testte!

Android'in son 12 ayda oyun içeriği bakımından önemli ilerleme kat eden Google Play platformu ise size 100'lerce müthiş oyun sunuyor. iOS, oyun anlamında hala önde olabilir, ancak Android'de her geçen gün en iyi oyunları listesine ekliyor.

Galaxy Note 10.1 2014, bir oyun tableti olarak neredeyse rakipsiz. Dört çekirdekli Exynos işlemcisi ve güçlü Mali GPU, Apple'a rakip hemen hemen en yüksek performansı sunuyor. Tabletin yüksek çözünürlüğüne rağmen oyunlar, Note 10.1 2014'te adeta uçuyorlar.

Tablet Real Racing 3'te çok akıcı bir performans sunarken Dead Trigger 2, "High" grafik ayarında sorunsuzca çalıştı. Rayman Jungle Run ve Subway Surfers gibi renkli oyunlar ise Note 10.1'in ekranında bizi büyülediler.

Uygulamalar ve oyunlar

Uygulamalar ve oyunlar

Samsung Galaxy Note 10.1, Android'i kullanmayı bir zevk haline getiren tüm Google uygulamalarını beraberinde getiriyor. Google Maps ve Gmail, en çok kullanacağınız harita ve e-posta uygulaması olacak. Google'ın yaygınlaştırmak için elinden geleni yaptığı Google+, mesajlaşma ve video konferans çözümü Hangouts, tabletin sunduğu Google uygulamaları arasında.

Note 10.1 2014, elbette bir dizi Samsung uygulamasıyla beraber geliyor. Bunların bazıları Google'ın uygulamalarını taklit ediyor ve bizce o kadar da gerekli değil. Örneğin Hangouts varken Samsung'un ChatON sohbet uygulaması ne kadar gerekli, tartışılabilir.

Samsung'un galeri uygulaması, Dropbox resimlerini galeriye entegre etmesi nedeniyle hoşumuza gitti. Ancak bunun dışında Google'ın galerisinden çok önemli bir farkı yok.

Samsung'un Google'ı taklit etmeyen, faydalı birkaç uygulaması da var. Örneğin S Pen'in eşsiz özelliklerini ortaya çıkaran S Note, bir not alma uygulaması olmanın yanında, sayfanın üzerinde çizim yapmanıza, Karalama Defteri uygulamasından içeriye veri aktarmanıza ve herhangi bir medyayı sayfaya eklemenize izin veriyor. Belki Google'ın Keep uygulaması kadar hızlı ve sezgisel olmayabilir, ancak oldukça güçlü bir uygulama.

Karalama Defteri uygulaması ise S Pen'in tüm yeteneklerini ortaya çıkaran, tam işlevli sanatsal bir uygulama. Karalama Defteri, farklı kalem çeşitleri, renkleri, katmanlar ve fazlası arasından seçim yapmanıza izin veriyor. Uygulama, aynı zamanda S Pen'in basınç algılama özelliğini de ortaya çıkıyor. Kalemi ne kadar bastırırsanız, o kadar koyu bir çizgi çizmiş oluyorsunuz.

Tabletin ön tarafındaki IR portunu fark etmişsinizdir. İşte bunu kullanan Samsung'un uzaktan kumanda uygulaması, onu TV'nizle eşleştirdikten sonra sesi kısıp açmanıza, TV'nizi kapayıp açmanıza, kanalı değiştirmenize izin veriyor. Uzaktan kumandayı açtıktan sonra ona uyarı merkezinden kolayca erişebiliyorsunuz.

Samsung'un fotoğraflarınızı albümlere dönüştüren Story Album, videoları düzenlemenizi sağlayan Video Editor, sizinle aynı odadaki arkadaşlarınızla resim, video ve müzik paylaşmanıza izin veren Group Play gibi uygulamaları da Note 10.1 2014'e dahil edilmiş.

Samsung'un Siri'ye cevabı olan S Voice, sesinizle takvime girdiler eklemenize, arama yapmanıza, uygulamaları açmanıza ve fazlasına olanak tanıyor. S Voice'i açmak için giriş düğmesine iki kez basmanız yeterli.

Ofis verimliliği uygulaması Polaris Office 5, metin belgelerini, hesap tablolarını ve sunuları açmanızı sağlıyor. Samsung'un S Pen teknolojisini de destekleyen uygulama, tablolar üzerinde çizim yapmanıza ve birden fazla öğeyi kolayca seçmenize izin veriyor.

Filmler, müzikler ve kitaplar; uygulamalar

Filmler, müzikler ve kitaplar; uygulamalar

Filmler, müzikler ve kitaplar

S Pen, Samsung'un verimlilik uygulamaları gibi güçlü işlevler yanında Galaxy Note 10.1 2014, medya alanında da çok iddialı. Bunda en büyük pay, tabletin muhteşem ekranının elinde bulunuyor.

Türkiye'de Google Play'in müzik ve film bölümlerine erişemesek de bu, tabletinizde medya tüketmenize engel değil. HD videolar, Galaxy Note 10.1 2014'ün yüksek çözünürlüklü ekranında müthiş görünüyorlar. Tabletin codec desteği ise oldukça güçlü. Desteklenen formatlar arasında H.263, H.264, MPEG4, WMV ve DivX var.

Galaxy Note 10.1, keskin ekranı sayesinde e-kitap okumak için de harika bir cihaz. Yine de bu konuda Kindle'dan ve Nexus 7'den iyi olduğunu söylemiyoruz.

Web tarayıcısı

Web tarayıcısı

Samsung, cihazlarını iki web tarayıcısıyla dağıtmaya devam eden çoğu Android üreticisinden sadece bir tanesi. Varsayılan Android web tarayıcısı yeterince iyi ancak Samsung'un onu ek olarak sunması ne kadar gerekli, tartışılabilir.

Varsayılan Android web tarayıcısını bırakıp Chrome'a geçmek isterseniz bu çok kolay. Bir web bağlantısına tıkladığınızda ekrana gelen kutucukta Chrome'u varsayılan olarak ayarlamanız ve Chrome simgesini giriş ekranınıza eklemeniz yeterli. Bunu yaptıktan sonra web tarayıcısı anlamında piyasadaki en iyi tablete sahip oluyorsunuz.

URL çubuğu ve arama çubuğu görevlerini aynı anda üstlenen adres çubuğu, siz yazmaya başlar başlamaz öneriler sunuyor. Chrome'un sekmeli gezinti işlevi de web'de gezintiyi tam bir keyif haline getiriyor.

Chrome'un Galaxy Note 10.1 2014'teki performansını çok beğendik. Tabletin 2.560x1.600 çözünürlüğü, küçük metinleri bile okunabilir kılıyor. Bu sayede bir web sitesinden tamamen uzaklaşsanız bile metinler, okunabilir kalıyor.

Tabletin hızlı işlemcisi ise web sitelerinin neredeyse anında açılmasını sağlıyor. İçerikle dolu web siteleri bile tableti yormuyor ve sorunsuzca açılıyor. Testimizde CHIP Online'ın 10 saniyeden kısa bir sürede açıldığını gördük.

Galaxy Note 10.1 2014 testte!

S Pen'in üzerindeki düğmeye bastığınızda Air Command adı verilen, üzerinde çeşitli eylem seçenekleri bulunan bir menü ekrana geliyor. Bu menü sayesinde örneğin bir İş Notu (Action Memo) oluşturabiliyorsunuz. Bu küçük yapışkanlı notlar, güçlü el yazısı tanıma işleviyle birleştiğinde çok faydalı olabiliyorlar.

İş notu açıkken örneğin bir adres yazıp Harita komutuna dokunarak adresi Google Maps'te açabilir, bir telefon numarası yazıp ilgili düğmeye dokunarak numarayı kişilerinize kaydedebilirsiniz. Bu işlemler sırasında el yazınız başarılı bir biçimde algılanıyor ve gerekli biçime dönüştürülüyor. Bununla birlikte bu yöntemlerin geleneksel yöntemlerden daha hızlı olup olmadığı tartışılabilir.

Air Command menüsündeki bir başka seçenek ise Karalama Defteri (Scrap Booker). Bu işlev, ekrandaki belirli nesnelerin etrafını çizerek Karalama Defteri uygulamasına kopyalamanıza, ardından not ekleyip etiketlemenize izin veriyor.

Bir başka Air Command komutu olan Kalem Penceresi (Pen Window), ekrana kalemle bir kutucuk çizerek bu kutucukta farklı bir uygulama çalıştırmanıza izin veriyor. Bu sayede çalıştığınız uygulama üzerinde başka bir pencere açarak örneğin video izleyebiliyor veya kişilerinize göz atabiliyorsunuz.

Faydalı bir Air Command komutu olan Ekran Yazısı (Screen Write), ekranınızın bir görüntüsünü alıyor ve ardından üzerine S Pen ile not almanıza izin veriyor. Düzenlediğiniz görüntüyü kaydedebiliyor veya internet üzerinden paylaşabiliyorsunuz.

Galaxy Note 10.1'le gelen Samsung'un sanal klavyesi biraz eski görünse de Google'ın varsayılan klavyesinden daha iyi. Tuşların dağılımı oldukça iyi, sözcük önerme sistemi de hiç fena değil. Tam QWERTY klavye ile taşınabilir veya bölünmüş klavye arasında geçiş yapmanız mümkün.

Samsung'un sanal klavyesi, parmağınızı kaldırmadan yazmanıza izin veren Swype benzeri bir işlev de sunuyor.

Galaxy Note 10.1 2014 testte!

Samsung, tablet serilerini Tab ve Note olmak üzere ikiye ayırıyor: Giriş seviyesi tabletler Galaxy Tab adı altında toplanırken, en üst düzey tabletlerse Galaxy Note altında yer alıyor. Galaxy Note 10.1 2014 ise Samsung'un en üst düzey özelliklere sahip yeni amiral gemisi tableti.

Tabletin teknik özelliklerine baktığımızda da bunu hemen fark ediyoruz. Samsung, elindeki neredeyse her şeyi tabletine eklemekten geri durmamış. 10.1 inç'lik 2560x1600 çözünürlüklü bir ekrana sahip yeni tablet, 1.9GHz dört ve 1.3GHz dört çekirdekli Exynos işlemci (aynı anda sadece 4 çekirdek çalışıyor), 3GB RAM, 8 megapiksel kamera ve işletim sistemiyle iç içe geçmiş diyebileceğimiz S Pen kalemle geliyor.

Arayüz ve performans

Arayüz ve performans

Galaxy Note 10.1 2014, Android'in en son sürümü olan KitKat'la değil, Android 4.3 Jelly Bean ile geliyor. Ancak KitKat'ın çok büyük yenilikler getirmeyen bir güncelleme olduğunu düşünürsek bu şimdilik çok da önemli değil. Zaten Samsung'un TouchWiz arayüzü tablete ağırlığını koyduğundan, saf Android deneyimi sunan Nexus'lara göre oldukça farklı görünüyor.

Koyu renklerden ve tabletinizde sayısız işleve sahip olmaktan hoşlanıyorsanız, yeni Note 10.1'i seveceksiniz. Ancak sade, nazik ve 4 çekirdekli işlemcide bile zaman zaman takılmayan bir tablet istiyorsanız, Nexus 10 veya iPad Air sizin için daha uygun olabilir.

Note 10.1'in neredeyse çocuksu simge tasarımı, aslında tabletin iş kullanımına yönelik olduğunu düşünebileceğiniz tasarımına ve özelliklerine biraz test düşüyor. Tableti ilk açtığınızda ekrana gelen dev Samsung widget'ları, ekran alanını boşa harcıyorlar. Ancak bu widget'ları tabi ki kaldırıp yerine daha faydalı araçlar ekleyebilirsiniz.

Uyarı çubuğu ise eskisine göre daha iyi olsa da, stok Android'tekine kıyasla daha az kullanışlı. Uyarı çubuğunun tüm ekranı kaplaması zaman zaman sizi kısıtlayabilir. Yeşil renkli güç tuşları (Wi-Fi, Bluetooth'u açıp kapama gibi) ise Android'in eski sürümlerinden kalmış gibi görünüyor.

Galaxy Note 10.1 2014 testte!

Note 10.1'e Note yapan S Pen kalem ise sağ hoparlörün hemen üstünde bulunuyor. Kalemin ucuz ve plastik bir nesne olduğunu, ancak yine de sağlam göründüğünü söyleyelim. S Pen'in işlevselliğine ise daha sonra değineceğiz.

Bir tablet için en önemli özelliklerden biri de ekran. Galaxy Note 10.1 2014 ise bu alanda mükemmele yaklaşıyor. 2.560x1.600 çözünürlüklü ekran, geçen seneki Note 10.1'e göre önemli bir gelişim göstermiş. Çözünürlüğü ikiye katlanan ekran, 299ppi'lık ekranında etkileyici bir resim kalitesi sunuyor. Belki Retina ekranlı iPad kadar dengeli renklere sahip değil, ancak oyunlarda ve videolarda çok canlı renkler sunuyor.

Tasarımı - II

Tasarımı - II

Hoparlörler, cihazın sağ ve sol kenarlarında yer alıyor, dolayısıyla artık ön yüzde değiller. Çift hoparlör, stereo ses elde edebileceğiniz anlamına geliyor, ancak sesin biraz tiz olduğunu fark ettik. Alt tarafta ise bir microUSB portu bulunuyor (ilk 10.1'deki özel bağlantı noktasından vazgeçilmiş).

Ağ hoparlörün hemen altında microSD slotu bulunuyor, bu sayede tabletin kapasitesine 64GB'a kadar eklemede bulunabiliyorsunuz. Özellikle 16GB'lık modeli satın aldıysanız microSD slotu işinize yarayacak.

Cihazın 3G destekli sürümündeki microSIM slotu ise sağ alt tarafta, microSD slotunun hemen altında bulunuyor.

Galaxy Note 10.1 2014 testte!

Galaxy Note 10.1 2014 testte!

Yine de yeni Note 10.1'in tasarım alanında başka yenilikler yaptığını da söylemeliyiz. Örneğin tablet, 8.9mm'den 7.9mm'ye incelmiş ve 597 gramdan 535 grama hafiflemiş. Ekran çerçevesi ise fark edilir derecede daha ince.

Samsung logosunun ve donanımsal düğmelerin konumu, Samsung'un tableti çoğunlukla yatay modda kullanmamızı beklediğini gösteriyor. İlk Note 10.1'de yer alan sanal ekran düğmeleri, yeni Note 10.1'de yerini Samsung'un klasik haline gelen düğme üçlüsüne bırakmış. Ortada fiziksel bir giriş düğmesi, solda menü, sağda ise geri dönüş düğmesi yer alıyor. Menü ve geri tuşları, tableti kullanırken aydınlanıyor.

Ses ve güç düğmeleri, tabletin sol üst kenarında yer alıyor ve örneğin film izlerken kolayca erişilebiliyor. düğmelerin sağ tarafındaki IR LED ise onu bir evrensel uzaktan kumanda olarak kullanmanıza izin veriyor.

Tasarımı - I

Tasarımı - I

Ancak ilk Galaxy Note 10.1'in selefi 2014 model tabletin çok güçlü bir cihaz olmadığını söylemiyoruz.

Tabletin tasarımı ilk tablete göre gelişmiş olsa da hala size 1.500TL'lik bir cihazı tuttuğunuzu hissettirmiyor. Cihazın "Note" markasını taşıdığını düşündüğünüzde Galaxy Note 3'ün tasarımından öğelere yer vereceğini tahmin etmeniz güç değil. Ancak tabletin tasarımının, en güçlü özellikleri arasında olmadığını düşünüyoruz. Metal görüntüsüne sahip plastik çerçeve ve yine sahte deri görünümündeki arka kapak, yeni Note 10.1'deki yerini almış. bu ikili görünüm olarak cihaza çok şey eklemese de tutuşu daha iyi hale getirmiş. Tabi onu elinize aldığınızdaki ucuz hissiyatını saymazsak.

Dolayısıyla Apple'ın daha ucuz iPad Air'i, bu alanda Note 10.1'den daha iyi.

Galaxy Note 10.1 2014 testte!

Tableti sadece bu özelliklerine bakarak diğerleriyle karşılaştıracak olursak, bu durumda Samsung Galaxy Note 10.1 2014'ün karşısında sadece birkaç rakibi durabiliyor. Ancak tabi ki sadece kağıt üzerindeki özellikler her şeyi belirlemiyor. Tabletin görünümü, kullanımı, hissiyatı, sezgiselliği ve gerçek hayattaki performansı da oldukça önemli ve Note 10.1, hala iPad Air'in gerisinde.

Okuyucu Yorumları