Galaxy S5 ve Xperia Z2 kapışıyor!

Samsung'un ve Sony'nin en yeni amiral gemisi ceplerini detaylı olarak karşılaştırdık!

Galaxy S5 vs Sony Xperia Z2

Samsung ve Sony'nin yeni amiral gemisi modelleri çok yakında piyasada olacak.

Bu ceplerin ikisinin de hemen hemen aynı şeyleri yapan cihazlar olduğunu düşünüyorsanız, aslında haksız sayılmazsınız. Ama aralarındaki küçük farklar, uzun vadedeki tecrübenizi büyük oranda etkileyebilir.

Tam incelememizden önce, her iki ceple de yaklaşık bir saat geçirdik. İşte ana hatlarıyla Galaxy S5 ve Xperia Z2.

Tasarım

Tasarım, her iki taraf için de farklı sebeplerle önemsenen bir konu.

Sony'den başlayacak olursak, ilk söyleyebileceğimiz yine endüstriyel görünümlü şekil ve yandaki ünlü güç düğmesi kullanılmış. Ele alır almaz çok kaliteli malzemelerle yapılmış
üst uç bir cihaz olduğu hissediliyor. Su geçirmez yapısı da daha sağlam hissedilmesini sağlıyor.

Tasarım

Tasarım

Z2'nin höparlörleri ise iki tane ve ön taraftalar. Bu şekliyle müzik sesi daha kaliteli duyuluyor.

Samsung Galaxy S5, önceki modellere benzeyen tasarımı nedeniyle eleştiriliyordu. Galaxy S4 ve Note 3'ü andırsa da, Galaxy S cihazlar içinde elde en sağlam hissedileni S5
diyebiliriz. Arkasının plastiğimsi yapısı tutmayı kolaylaştırıyor ve kolay kolay elden kaymıyor.

Bunun yanında Z2 kadar olmasa da, Galaxy S5 de suya karşı dayanıklı. Toza karşı ise Z2'ye göre daha dayanıklı.

Boyutlara gelince, Samsung Galaxy S5, çok az farkla daha küçük. Tam olarak boyut ve ağırlıkları ise, Xperia Z2 için 146.8 x 73.3 x 8.2 (163g), Galaxy S5 için 142 x 72.5 x 8.1 (145g).

Ekran

Ekran

Her iki cebin de ekran özellikleri yakın olduğu için bu açıdan pek bir seçeneğiniz yok. İki cep de Full HD çözürünlüğe sahip, bunun yanında Sony Xperia Z2 5.2 inç iken, Galaxy S5 aynı çözünürlüğü 5.1 inç ekranda sunuyor.

Ekranların altında yatan teknoloji ise oldukça farklı. Samsung, uzun süredir kendi ceplerinde kullandığı Super AMOLED teknolojisini kullanıyor. Ama Galaxy S5'in, diğer Super AMOLED kullanan ceplerden daha da iyi gösterdiğini söyleyebiliriz.

Samsung, bu ekranlarda kullanılan yüksek renk aralığı nedeniyle çok eleştirilmişti. Her şey fazla renkli görünüyordu. Bu, şu anda da aynı, fakat ayarlar yoluyla değiştirilebiliyor.

Xperia Z2'nin görüntü kalitesi ise gerçekten harika ve özellikle film izlemek için ideal olduğunu düşünüyoruz.

İşletim sistemi, işlemci ve pil

İşletim sistemi, işlemci ve pil

İşletim sistemi ve kullanıcı ara yüzü

Hem Samsung Galaxy S5 hem de Sony Xperia Z2, işletim sistemi olarak Android'in en son sürümü olan 4.2.2'yi kullanıyorlar.

Yine de iki cep de birbirinden oldukça farklı görünüyor çünkü firmalar kendi istedikleri görünüşü elde etmek için, işletim sistemini epey bir giydirip kılık değiştirtmişler.

İşlemci

S5 ile Z2 arasında CPU ve GPU açısından pek bir fark yok. İkisi de yeni Qualcomm Snapdragon 801 ve Adreno 330 ile çok hızlılar. GHZ olarak Samsung 2.5GHz ile biraz daha yüksek saat frekansına sahip. Sony'nin saat frekansı 2.3GHz. Buna karşılık Japon firma cihaza ekstradan 1GB bellek eklemiş. Yani Z2'nin 3GB, S5'in ise 2GB belleği var. Tüm bu ufak farkların ise performansa pek yansıyacağını düşünmüyoruz.

Pil

İşte iki cebi birbirinden ayıran en büyük fark demek isterdik, ama şu anda hangisinin daha iyi olacağını söylemek zor.

Sadece teknik detayları karşılaştıracak olursak, Sony Xperia Z2'nin dev bir 3200mAh pili var. Buna karşılık S5, biraz daha güçsüz bir 2800mAh pile sahip. Bu durumda Sony Xperia Z2'nin biraz daha uzun pil ömrüne sahip olabileceğini söyleyebiliriz.

Kamera ve fiyat

Kamera ve fiyat

Kamera

Sony cepler hep çok iyi kameralara sahip olmuştur, ama bu kez Samsung'un çalışmaları da meyvesini vermeye başlamış gibi görünüyor.

Samsung'un cebi, çok gelişmiş bir otomatik odaklanma özelliği ile, bir saniyeden çok daha kısa bir sürede yüksek kalitede resim çekebiliyor.

Fiyat

Bu ceplerden hangisini alacağınıza, hangisinin daha ucuz olacağına göre karar verecekseniz, maalesef her ikisinin de aynı fiyatta, ve en pahalı ceplerden olacaklarını söylemeliyiz. Ama ikisinin de firmaların amiral gemisi olduğunu düşününce bu beklenmedik bir durum değil.

Okuyucu Yorumları