Google Chrome OS'u inceliyoruz!

Chrome işletim sistemi kullanan bir Chromebook almalı mı? Cevabı bu yazımızda bulacaksınız!

Chrome OS ne kadar iyi?

Gökhun Sungurtekin

Netbook'lar, çok ucuz, çok taşınabilir, Windows yerine Linux kullanan, sabit disk yerine flash depolama kullanan laptoplar olarak tanıtılmıştı. Google'ın Chromebook'larının iddiaları ile ilk çıkan netbook'ların iddiaları oldukça benziyor. Ancak arada önemli farklar da var.

Artık işlemciler ve piller eskisinden daha güçlü. İnternete hiç olmadığı kadar çok bağlıyız ve bulut hizmetleri, artık masaüstü uygulamalarından bile iyi olabiliyor. Acaba Chrome, netbook'ların vadettiği şeyleri bize sunabiliyor mu? İşiniz için Chrome OS'a geçiş yapmalı mısınız?

Chrome OS nedir?

Sadece Chrome internet tarayıcısını çalıştıran bir işletim sistemi düşünün. Chrome OS bundan pek farklı değil. Bakabildiğiniz ama dosyaları koyamadığınız bir masaüstü var. Durum çubuğunda favori uygulamalarınızı sabitleyebiliyor, saate bakabiliyor ve WiFi bağlantınızın gücünü görebiliyorsunuz. Son olarak bir de tarayıcı var.

Chrome OS'un en önemli noktası basitliği. Sadece web uygulamalarına odaklı ve diğer her şeyden kurtulmuş bir işletim sistemi. Güçsüz ve hesaplı sistemlerde çalışacak şekilde, kolay kurulacak ve kullanılacak şekilde tasarlanmış. Ayrıca basit yapısı sebebiyle karmaşık işletim sistemlerini hedef alan zararlı yazılımlara karşı da güçlü olmuş.

Chrome OS'a genel bakış

Chrome OS'a genel bakış

Tabii bu söylediklerimizin geçerli olması için kullandığınız uygulama web uygulaması olmalı ve internet bağlantınız da güvenli olmalı.

Aslında Chrome ilk başlarda sadece çevrimiçi çalışacak bir platform olarak düşünülmüştü, ama İngiltere'nin kırsal alanları gibi WiFi hotspot'larının nadir bulunduğu yerlerde sorun olacağı için bundan vazgeçildi. İşletim sisteminin yeni sürümleri belli bir derece çevrimdışı kullanımı destekliyor. Mesela, Google Docs ile çevrimdışı olarak dosyalarınız üzerinde çalışabiliyorsunuz, internetiniz bağlandığında bu dosyalar eşitleniyor. Gmail birçok özelliğini çevrimdışı da sunuyor. Ayrıca Google Sheets, Slides ve Drawings de çevrimdışı çalışabiliyor. Üçüncü parti uygulamalar ise genelde bir bağlantıyı şart koşuyor.

Karşılaşabileceğiniz sorunlardan biri de, Chrome'un tüm internet bağlantılarının çok iyi olduğunu düşünmesi ve bağlantı hızına göre kendini ayarlayamaması. İnternetiniz yavaşsa, arka planda indirilen güncellemeler cihazın kullanımını yavaşlatabiliyor.

Uygulamalar, göze çarpan eksikler

Uygulamalar, göze çarpan eksikler

Chrome'un basit yapısı, aynı zamanda bir Windows veya Mac laptop kadar esnek de olmadığı anlamına geliyor. Ağ paylaşımları için, Samba veya NFS için yerel bir destek yok.

Yüklü gelen PDF okuyucusu, ek açıklamalı PDF dosyalarını desteklemiyor, bazı FLV, AC3, DTS gibi anahtar medya türleri çalışmıyor.

Microsoft, Chrome'un eksikliklerini göstermek için bir süre önce büyük mücadele vermişti. Chromebook'ların PC oyunlarını, Microsoft Office'i veya Photoshop ve Skype gibi programları çalıştıramamasını eleştirmişti. Bunların doğru olduğunu söylememiz gerekiyor. Her ne kadar PC oyunlarını çalıştıramaması, iş ve eğitim amaçlı bu cihazın önemli bir eksiği olmasa da, diğer eksiklikleri gerçekten önem kazanabiliyor.

İyi bir haber ise bu senenin sonlarına doğru bazı önemli Android uygulamalarının, Chrome OS'a gelecek olması.

Tabletlerle karşılaştırma ve sonuç

Tabletlerle karşılaştırma ve sonuç

Tablet yerine bir Chromebook'u tercih etmeniz için birkaç sebep olabilir. Cam üzerinde yazı yazmak istememek bunlardan biri. Ayrıca iOS'tan farklı olarak Chrome OS gerçekten çoklu görev yapabiliyor. Sadece birden fazla tarayıcı sekmesi değil, birden fazla tarayıcı da açabiliyorsunuz ve iki pencereyi yan yana koymanız için güzel bir işlevi var. Bazı uygulamalar da kendi ayrı penceresinde çalışabiliyor.

Diğer bir tercih sebebi şu anda zararlı yazılım tehdidi altında olmaması. Fiyat da önemli bir tercih sebebi. Fazla yüksek fiyatlı Chromebook Pixel dışında, bir Chromebook'u iyi bir 7 inç tabletten daha ucuza, bir iPad'ın yarı fiyatına alabilirsiniz.

Sonuç

Chromebook'lar, iş ve eğitim ortamlarında kullanılması için tasarlanmış, çok pratik ve hesaplı cihazlar. Bu basitlik, küçük bir laptopa göre son derece sınırlı olduğunuz anlamına gelse de Chromebook, bir tablet veya Ultrabook için çok hesaplı ve iyi bir alternatif.

Okuyucu Yorumları