Guacamelee! Gold Ed: İnceleme

Meksikalı Amerikan güreşçisi olur mu? Olur, hem de öyle eğlenceli olur ki oyunu bile yapılır...

Guacamelee! Gold Ed: İnceleme

Bu aralar oyun incelemelerimize devasa yapımlardan daha çok ufak yapımlar takılmakta ki bunun çok önemli bir sebebi var: Kalite. Her ne kadar oyun sektörü devasa firmaların boyundurukları altında bulunuyor ve en güzel kapitalist sistemle çalışıyor olsa da, öyle küçük bütçeli oyunlar çıkıyor ki karşımıza, ağzımızı bir karış açık bırakmayı başarabiliyor. Malumunuz oyun dünyası her dakika resmen bir ölçü daha büyüyor ve bu büyüme hiçbir zaman durmayacak gibi gözüküyor. Hal böyle olunca da milyonlarca farklı fikir ortaya atılıyor. Zaten 90'lı yılların sonunda resmen hatları çizilmiş olan oyun türleri yüzünden, "farklı" kisvesi altında incelenebilecek yapımlar bulmak ziyadesiyle imkansız. Fakat başta indie, yani serbest çalışan yapımcı firmalar olmak üzere, birçok oyun geliştiricisi bilinenden farklı ürünler ile karşımıza çıkmaya çalışıyor. Evet, bazıları o kadar zorluyor ki şansını, gerçekten komik bir duruma düşüyorlar ama bir de öyle yapımlar var ki "ne biçim!" gibi tepkiler vermemize sebep oluyor. İşte Guacamelee! de bu tarz yapımlardan birisi. Hem aksiyon var, hem bulmaca, bir yandan ciddi bir alt metni varken, diğer bir yandan da alabildiğine komik. Hal böyle olunca bizler de kendisini gözden kaçıramazdık.

Meksika kültürünün en derinlerine doğru...

Meksika kültürünün en derinlerine doğru...
Komik ve bir o kadar da derin hikaye örgüsü

Guacamelee! Drinkbox Studios tarafından, bundan sadece birkaç ay önce, Nisan'nın ilk günlerinde, PlayStation 3 ve PlayStation Vita için üretilmişti. Bu iki platforma sahip olanların tek solukta bitirdiğine inandığımız yapım, artık PC kullanıcılarının da beğenisine sunuldu. Ağustos ayının 8'i itibari ile PC kullanıcılarının da kullanımına açılan Guacamelee!, içerisinde ağır Meksika kültürü ve folkloru barındırmakta. Onu en çok öne çıkaran özelliklerden birisi, klasik platform oyunlarına kattığı detaylı yakın dövüş mekanikleri ve daha da önemlisi tek ekranda, iki oyuncuyu bir araya getirebilmesi. Platform teması ile savaşın bir araya geldiği anlarsa, onu iyiden iyiye vazgeçilmez yapımlar arasına doğru hareketlendiriyor. Guacamelee!, prensipte fazlasıyla komik bir oyun ama herhangi bir yapım, her ne olursa olsun, içerisinde Meksika teması barındırıyorsa, inanın gözükenden çok daha fazlasına sahiptir... Efendim hikaye, Juan Aguacate isimli bir Amerikan dövüşçüsü ile başlıyor. Kendisi emek harcadığı bu sektörde aradığını bulamıyor ve tam da bu sırada, "El Presidente"nin kızı, Carlos Calaca isimli atlı bir bünye tarafından kaçırılıyor. Temel senaryo aslında bundan ibaret, Juan abimiz de düşüyor kızın peşine. Fakat yolculuk düşündüğünüz kadar da saki geçmiyor ve Guacamelee!'nin mekaniklerinin önemli bir kısmını oluşturan "The Living World" ve "The Dead World" arasında gidiş gelişlerimiz ile şenleniyor. İşte hem Meksikalı, hem Amerikan dövüşçüsü ve hem de ölüler diyarında koşturduğunuzu düşünün; olmadı değil mi?

Hızın ve platformun bir araya geldiği oyun

Hızın ve platformun bir araya geldiği oyun
PC versiyonu ile iki DLC'ye aynı anda kavuşuyoruz

Değinmekte fayda var; PS3 ve PS Vita versiyonlarının ardından piyasaya çıkan PC versiyonu, arada geçen süre içerisinde üretilmiş olan iki adet özel DLC, yani indirilebilir içerik paketini de barındırıyor içerisinde. Zaten bu yüzden PC versiyonun adı "Guacamelee! Gold Edition." Daha da önemlisiyse PC için üretilmesine rağmen halen oyun kolu kullanmamıza izi vermesi ki bizden size tavsiye; mümkün mertebe oyun kolu kullanmaya çalışın! Hazır değinmişken söylemek gerekiyor, Gold Edition içerisinde gelen DLC'lerden birisi olan "The Devil's Playground" ile oyuna bir ile iki saat arası süre daha bağlı kalabiliyoruz. PC modelinin bir diğer önemli farkıysa karakterimizi tamamen mıncıklayabilmemiz. Orijinal oyunda bulunmayan birçok detayın gözler önüne serildiği DLC paketleri, bu rengarenk dünyayı iyiden iyiye boyamamıza imkan tanıyor. PS3 ve PS Vita sahiplerine belki de büyük bir haksızlık bu ama arada geçen aylar boyunca PC sahiplerinin böyle güzel bir oyundan ayrı kalmasını hesaplarsak, durum eşitleniyor gibi duruyor... Kim daha haklı davasını bir kenara bırakırsak, kendimizi ana karakterimiz olan Juan Aguacate ile baş başa buluyoruz. Kendisi komik bir dünyanın, komik bir parçası! O, sürekli koşturuyor olmasına rağmen içerisinde bulunduğu dünya onu sürekli bir şeylerden mahrum bırakıyor ve en olmadık yerlerde, en olmadık zamanlarda başı derde girebiliyor.

Olmazsa olmaz eşyalar

Olmazsa olmaz eşyalar
Bazı noktalara ulaşmak gerçekten çok güç

Guacamelee!'nin içerisine daldığımızda, karakterlerin sadece Juan Aguacate ile sınırlı kalmadığını görüyoruz. Kimileri oynanabilen, kimileri de oyuna derinden etki eden, Tostada, El Presidente's Daughter, Carlos Calaca olmak üzere toplamda dokuz adet ana karakter bulunmakta. Oyunun genelineyse aldığımız görevleri bitirmek suretiyle devam ediyoruz fakat bir de arada bize bolca bonus sağlayacak olan yan görevler bulunuyor. Karakterimizin üzerinde sarı şekilde yanan ünlem işaretini gördüğümüz anda, bir yan görev almış oluyoruz. Yine de her yan görevi anında yapmamız söz konusu değil çünkü bazılarının, özel istekleri söz konusu. Misal, Chicken Herding yan görevi için karakterimizin yumruk atmayı öğrenmiş olması gerekiyor. Haricinde, Guacamelee! içerisinde üç farklı toplanabilir eşya çeşidi bulunuyor. Genelde sandıkların içerisinde buluyor olsalar da durum bazı eşyalar için çok daha farklı; onları ancak gizli yerden edinebiliyoruz. Sandıkların içerilerinden çıkanlarsa, "Health Chunk," "Stamina Chunk" ve para olarak sıralanıyor. Kahverengi sandıklar otomatik olarak para anlamına geliyorken, altın rengi olanlar içerisinden Health ya da Stamina Chunk bulmak mümkün. Health Chunk karakterimizin canını doldurduğu gibi, üç tanesini topladığımız anda hali hazırda bulunan can puanımızın geneli de artıyor. Stamina Chunk ise combo dövüşler yapmak isteyenlerin es geçmemesi gereken eşyaların başında yer alıyor.

Tak maskeyi, gez tüm haritayı

Tak maskeyi, gez tüm haritayı
Rengarenk dünya ve devasa boss'lar!

Tüm bu eşyaların haricindeyse bir de "Orb"lar bulunuyor. Bu cihazlar oyunun en zor bulunan toplanabilir eşyaları. Son boss'u öldürmeden önce altı tanenin beşini bulabiliyoruz ki kendilerine ulaşmak için baya zor platformlardan ve de savaşlardan geçmemiz gerekiyor. Peki, bu cihazlara ulaşmak neden mi bu kadar zor? Çünkü onları tamamladığımız zaman "Luchador Mask"ı yapabiliyoruz. Bu maskeyse bir defa takıldığı zaman, her Pollo Power kullandığımızda karakterimizin resmen uçmasını sağlıyor. Eh, bir platform oyununda öylece etrafta süzülünce de iş bitmiş oluyor. Karakterimizin normal hareketlerine ek olaraksa yedi adet farklı combo bulunuyor. İlk bakışta olmasalar da olur gibi gözükse de, aslında durum bundan çok daha ciddi; siz siz olun tüm comboları bir şekilde öğrenmeye çalışın.

Guacamelee! rengarenk bir dünyanın kapılarını, bir defa daha, bu sefer PC oyuncuları için aralıyor. Bir platform oyunundan beklenen her şeyi ve daha fazlasını tek seferde son kullanıcıya ileten oyun, yakın dövüş mekaniği ile de kendisini ön plana çıkarmakta. "Independent Games Festival 2013" içerisinde en iyi görsel sanata sahip oyunlardan birisi olarak aday gösterilmiş olması, sanıyoruz sadece bir tesadüften çok daha fazlası. Eğer eğlenceli, kolay değil ama rahat oynanan ve iyi vakit geçirmek istediğiniz bir yapım arıyorsanız, hazır PC'ye de çıkmışken, Guacamelee!'a hemen göz atın.

Okuyucu Yorumları