İnternet nasıl çalışır

Pek çoğumuz için internetin yapı taşları gizemini korur. Bilgisayarınızın Web’e nasıl bağlandığı ve internetin nasıl çalıştığı soruları sürekli aklınızı kurcaladıysa bu görsel açıklama ile aradığınız cevaplara ulaşabilirsiniz.

İnternet nasıl çalışır

İNTERNETE EVDEN BAĞLANMAK

İnternete evinizdeki bilgisayarınızdan bağlanmanın farklı yolları söz konusudur. Bunların en basiti dial-up adı verilen çevirmeli bağlantıdır. Ancak pek çok kullanıcı, daha yüksek dosya transfer hızları vaat eden DSL yada Kablo gibi geniş bant bağlantıları tercih eder.

Çevirmeli bağlantıda telefon hattı bağ- lantı için bir araç olarak kullanılır. Bu bağlantıyı kurmak için modem adı verilen özel cihaz kullanmak gerekir. Hem telefona hem de bilgisayara bağlanan modem, bilgisayara hitap eden dijital biçimi, telefon hattı tarafından anlaşılabilecek analog biçime dönüştürür.

Kullanıcı Kablo bağlantısı ile internete bağlanmak istediğinde özel bir Kablo Modem gereklidir. Kablo internete servisini sağlayan firmaya ait kablo hattı kablo modeme bağlanır. Kablo modem sinyali işler, video sinyalini bağlı televizyona, internet bağlantısı için sağlanan veri sinyalini bilgisayara yönlendirir.

DSL (ADSL vs.) ev kullanıcıları için bir diğer geniş bant internet bağlantısıdır. DSL (Digital Subscriber Line) normal telefon hatları üzerinden dijital veri gönderimini sağlar.

Kullanıcının bilgisayarına bağlanan özel DSL modemler bu görevi yerine getirir.

İnternet Servis Sağlayıcı

Bazı ülkelerde kablo internet servisinin sağ- layıcısı doğrudan internete bağlama hakkına da sahip olduğundan, aynı zamanda internet servis sağlayıcısı görevini de üstlenir. Diğerlerindeyse genellikle devlet in mülkiyetindeki diğer kuruluşlar internet hizmeti verir. Bu durumlarda kablo şirketi ISP ile doğrudan bağlantılıdır.İnternete telefon ve çevirmeli bağlantı kullanarak bağlanıyorsanız telefon firmasının sağladığı internet servisinden de yararlanabilirsiniz.

İNTERNETİN YAPI TAŞLARI


Yönlendirici: Yönlendiriciler (Router) internette farklı noktalarda konuşlanan ve bilginin akışını yönlendirmede önemli bir rol üstlenen özel bilgisayarlardır. Bilgi paketleri asıl hedeflerine bir yönlendiriciden diğerine doğru yol alarak ulaşır.

İnternet Omurgası: İnternet üzerinden bilgi taşıyan ana bağlantı hattı. Tüm düğümler ve daha küçük ağlar bu omurgaya bağlıdır. Omurga çok sayıda düğümden büyük miktarda veri aktarması gerektiğinden yüksek hızlı ve yüksek kapasiteli bir ortam sağlar. Bu nedenle omurga için genellikle fiber optik kablolar seçilir.

Internet Registry: IP adresleri ve etki alanı adları özgün olmalı. Mevcut etki alanı adlarının tümünü içeren merkezi bir veri tabanını sürdürmek gerekir. Buna Internet Registry adı veriliyor.

Internet Registrar: İster bir şirketi temsil edin isterse bireysel bir çalışma gerçekleştirin, bir Web Sayfası yayınlamak için size özel bir alan adına başvurmalısınız. Bu başvuruları kabul eden; Internet Registry ve DNS sunucularıyla birlikte onun bir başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını kontrol eden aracılara Internet Registrar adı verilir. Bu aracıların listesine www.internic.net adresinden erişebilirsiniz.

İnternet nasıl çalışır

YEREL AĞ ÜZERİNDEN İNTERNETE BAĞLANMAK

İnternete ofisinizden bağlanıyorsanız bilgisayarınız büyük ihtimalle bir LAN, yani Yerel Ağ üzerindedir. Bir LAN birbirine bağlı iki ya da daha fazla kişisel bilgisayardan (istemci) oluşur. Switch adı verilen bir cihaz da bir bağ noktası olarak kullanılır.

LAN üzerinde asıl yükü üstlenen ana bilgisayara, Sunucu (Server) adı verilir. Sunucu, istemciler arasında bilgi alışverişi ve iletişimi yöneten program yani işletim sistemini çalıştırır. Sunucu aynı zamanda tüm kullanıcıların çalışma dosyalarını da depolar. Sunucu farklı görevler de üstlenebilir. Örneğin bir ofis sunucusu, istemcilerin yazdırma işlemlerini üstlenen bir yazıcı yöneticisi görevinde, yerel ağa bağlı yazıcıyı yönetebilir.

Özel yazılımlardan yararlanarak sunucunun birçok farklı görevi daha gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz. Bu görevler aynı sunucu üzerinde eş zamanlı olarak çalıştırılabilecekleri gibi, bazı organizasyonlar da adanmış görevler için (örneğin e-posta ve Proxy sunucuları) ayrı sunucular bulundurur.

E-posta sunucusu, gelen ve giden e-postaların saklanması ve dağıtılmasını sağlayan özel bir program çalıştırır. İstemciler özel bir güvenlik duvarı yazılımı çalıştıran Proxy sunucunun ardında güvenle internette sörf yapabilir.

Yönlendirici (Router) yerel ağı internete bağlar.

İnternet servis sağlayıcı

İnternet bağlantısı, İnternet Servis Sağlayı cısı (ISS) adı verilen bir taraşa sağlanır. Herhangi bir kuruluş internet bağlantısından yararlanmak istediğinde ISS, ISS’in ofisi ve kuruluş arasında yüksek hızlı bağ- lantı kuran bir Leased Line temin eder.

ISS, internete uydu bağlantısı ya da yerin ve denizin altından giden bir kablo üzerinden bağlanır.

İNTERNETİN YAPI TAŞLARI

İnternet, birbirine bağlı yerel ağlar ve bilgi işlem kaynaklarından oluşan devasa bir ağdır. İnternete bağlı bilgi işlem kaynaklarına Düğüm (Node) adı verilir. Sunucu, yazı cı, yönlendirici, switch ve kişisel bilgisayarları n tümü düğüm olarak nitelendirilir. Her bir düğüm IP adresi adı verilen özel bir numara alır. IP, Internet Protocol sözcüklerinin kısaltmasıdır ve standart bir adresleme sistemidir.

DNS

DNS (Domain Name System) internetteki web sayfaları ve online servisler gibi kaynakları bulmayı kolaylaştırır. Netteki her bilgisayar ya da bilgi işlem kaynağı tıpkı bir telefon numarası gibi kendine ait bir numaraya sahiptir. Bu numara ardı ardına gelen dört sayıdan oluşur. 208.173.208.152 örneği bir IP adresidir.

IP adreslerini hatırlamak zor olacağından DNS adı verilen adresleme standardı etki alanı adları sunarak işleri kolaylaştırır. 208.173.208.152 adresi yerine www.hotmail.com gibi bir İngilizce harf dizisi girmek daha kolaydır.

Her bir etki alanı adı özel bir IP adresiyle eşlenir. Bu işlem internetteki DNS sunucu ağı sayesinde gerçekleştirilir.

Okuyucu Yorumları