iPhone 5S elimizdeydi!

iPhone 5S'i elimize aldık; parmak izi okuma özelliğini ve diğer yönlerini denedik!

iPhone 5S elimizdeydi!

Beklenen gün geldi; Apple yeni iPhone'larını dün gece düzenlediği etkinlikte tanıttı. Herkesin beklediği gibi, bir değil iki iPhone modeli birden tanıtıldı bu gecede... Biz de, Apple'ın yeni amiral gemisi olan iPhone 5S'i, kısa bir süre için de olsa, elimize alıp deneme imkanı bulduk. İşte ilk izlenimlerimiz...

Sonda söyleyeceğimizi baştan söyleyelim: iPhone 5S, kesinlikle iPhone 5'in üzerine devrimsel yenilikler katan bir cihaz değil. En azından son kullanıcı tarafı için bu böyle. Daha güçlü bir işlemci ve GPU, geliştirilmiş bir kamera ve tabii ki parmak izi sensörü... Ama hepsi bu kadar. Dışarıdan bakıldığında, iPhone 5S ile iPhone 5'i ayırt etmek bir hayli güç. Ama zaten kimse, iPhone 5S'in bambaşka bir telefon olmasını da beklemiyordu. Apple'ın iddiasına göre beklenen devrim, iPhone 6 ile gelecek.

Beklenildiği gibi iPhone 5S, iOS 7 için tartışmasız bir amiral gemisi konumunda. iOS 7'nin şimdiye dek denediğimiz beta sürümlerinde pek çok ufak tefek sorun ve daha da kötüsü, takılmalar yaşadığımızı itiraf etmeliyiz. Ancak denediğimiz iPhone 5S üzerindeki iOS 7, kesinlikle en ufak bir takılma olmadan, akıcı bir biçimde ve çok hızlı çalışıyor. 18 Eylül'de genel kullanıma sunulacak olan iOS 7 final sürümünün ne kadar iyi olacağının ilk işretlerini de, iPhone 5S üzerindeki kısa deneyiminde net bir biçimde gördüğümüz söyleyebiliriz. Tabi iPhone 5S'in, iOS 7'yi alacak diğer iPhone'lardan daha güçlü bir cihaz olduğu da unutulmamalı.

Devamı, bir sonraki sayfada...

Parmak izi okumanın dayanılmaz hafifliği...

Parmak izi okumanın dayanılmaz hafifliği...

Görünüşe göre iPhone 5S'in performanstan yana bir eksiği kesinlikle yok. Ama asıl önemli olan ve belki de üzerinde en çok konuşulması gereken konu, yeni parmak izi okuyucu. Bu okuyucunun (ya da sensörün) çalışma mantığı çok basit: Parmağınızı Home tuşuna değdiriyorsunuz ve telefon açılıyor... Daha önce, laptop'lar gibi pek çok farklı cihazda gördüğümüz parmak izi okuyucuların aksine, yaptığımız denemelerde bir kere bile hatalı sonuç almadık. Tabi parmak izinizi okutmaya başlamadan önce, pek çok kere parmağınızı cihaza tanıtmanız gerekiyor.

Parmak izi okuma, Android'in yüz tanımasına göre çok daha kullanışlı bir özellik olmuş. Yüz tanıma için bekleme süresi çok fazlayken, iPhone 5S, parmak izinizi neredeyse hiç bekletmeden tanıyor ve çalışır hale gelebiliyor. Üstelik, yüz tanımaya göre çok daha pratik bir yöntem; düşük ışık koşulları gibi etkilerden etkilenmiyor.

Tabii ki, bu özelliğin tamamen donanımsal imkanlarla sağlandığı unutulmamalı. Kapıyı açan yine Apple olsa da, parmak izi okumanın gelecek nesil Android ve hatta Windows Phone'lu cihazlarda da yer alacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

Devamı, bir sonraki sayfada...

iPhone 5S hakkında ilk kararımız...

iPhone 5S hakkında ilk kararımız...

Telefonu elinize aldığınızda, diğer tüm iPhone'larda olduğu gibi, kaliteli bir cihazı tuttuğunuzu hemen hissedebiliyorsunuz. Üretim ve malzeme kalitesi, yine üst düzey. Ayrıca telefonun ağırlığı da, görünüşüne göre oldukça az. Tasarım açısından fazla bir şey söylemeye gerek yok; iPhone 5 için ne düşünüyorsanız, iPhone 5S için de aynısını düşüneceksiniz.

Kısacası iPhone 5S, sunduğu birkaç yeni özellik ve iyileştirme ile iPhone 5'ten daha iyi bir model. Ama bir iPhone 5 sahibinin telefonunu gözden çıkartıp bu yeni modeli alıp almayacağı şimdilik çok net değil. Tabii ki her çıkan yeni modeli almak için can atan Apple hayranları iPhone 5S için de sıralarda beklemeye hazır durumdadır. Ama yeni iPhone'da, iPhone 5'i rafa kaldırtacak kadar çok yenilik olup olmadığı kararı, tamamen kullanıcının zevkine kalmış bir durum. Ayrıca telefonun, kontratsız olarak nasıl bir fiyat etiketiyle satılacağı da, satış grafiğinde önemli bir rol oynayacak.

Okuyucu Yorumları