iPhone 5S nasıl olacak?

Merakla beklenen yeni iPhone hakkında şu ana dek öğrendiğimiz her şey ve heyecan verici iddialar...

iPhone 5S nasıl olacak?

iPhone 5S hakkında sürekli yeni dedikodular duyuyoruz. Yeni söylentilere bakılırsa iPhone 5S (belki de iPhone 6), 29 Haziran 2013 tarihinde piyasaya sunulacak. Bundan başka, daha ucuz bir modele ve iPhone Mate adlı 4,8 inç ekranlı bir cihaza ilişkin söylentiler de gündemde. Ancak bu son cihazın 2014'den önce pazara sürülmeyeceği iddia ediliyor. iPhone 5S birçok renk seçeneğine sahip olacak, daha iyi bir kamera ve daha güçlü bir işlemciyle donanacak. Tabii bir de A7 işlemciden söz ediliyor.

Analist Brian White, cnet.com sitesine, yeni iPhone'un piyasaya, iki veya üç farklı ekran boyutu seçeneği sunarak girebileceğini öğrendiğini söylüyor. White bu sonuca, farklı tedarikçilerle yaptığı görüşmelerden sonra varmış. Sadece bir tek ekran boyutu artık alıcıları cezbetmiyor; Apple da bunun farkında. Bu arada, Korea Times gazetesi, Samsung'un bir iş ortağına dayandırdığı haberinde Apple'ın A7 işlemcisi için planlarını Samsung'a değil, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company'e (TSMC) sevk etmeye başladığını duyurdu. TSMC, yarı iletkenlerin üretiminde Samsung'un yerini alacak. Apple gibi büyük bir müşterinin kaybı Samsung'un bazı üretim tesislerini kapatmasına yol açabilir.

Yazın mı piyasaya çıkacak?

Yazın mı piyasaya çıkacak?

Wall Street Journal internet baskısındaki yeni bir yazıya bakılırsa, yeni iPhone'un üretimi bu çeyrekte başlıyor. Apple, iPhone 5S'i yazın piyasaya sürmeyi planlıyor. Büyük ihtimalle, görüntü olarak hiçbir şekilde değiştirilmemiş ama daha iyi bir donanıma sahip olan bir modelle karşılaşacağız. Bunun yanı sıra, Apple, iş ortaklarıyla daha ucuz bir iPhone'un üretimi üzerinde çalışmaya devam edecek. 4 inç büyüklükteki telefon daha ucuz malzemeden hazırlanacak, birçok renk seçeneği sunacak.

Gizmorati.com sitesinin, bir Apple yetkilisine dayandırdığı habere göre yeni iPhone 29 Haziran'da piyasaya sunulacak. Tam altı yıl önce, 29 Haziran 2007'de ilk iPhone sunulmuştu. Apple, iPhone'un yanı sıra iPad 5'i de bu tarihte tanıtabilir. Etkinliğin adı "Original Passion, New Ideas" yani "Eski Tutku, Yeni Fikirler". Resmi olarak, iPhone 5S'in sunum tarihi henüz belli değil, birbiriyle çelişen pek çok söylenti var.

Digitimes'ın, Apple'ın tedarikçi zincirinden değişik kaynaklara dayandırdığı haberinde, gelecek kuşak iPhone'un bileşenlerinin sevkiyatının Mayıs ayı sonunda başlayacağı belirtiliyor. Dahası, tedarikçilerden edinilen bilgilere göre, iPhone 5S sadece bir parça revize edilmiş bir akıllı telefon olacak. Tek tek iPhone bileşenlerinin sevkiyatının tarihi, akıllı telefonun kendisinin yazın, en erken 2013 Temmuz ayında, pazara çıkacağını gösteriyor.

Parçaların sevkiyatı Mayıs ayında başlıyor

Parçaların sevkiyatı Mayıs ayında başlıyor

Amerikalı Apple blog sitesi imore.com daha önce iPhone 5S'in 2013 Ağustos ayında piyasaya sürüleceğini duyurmuştu. Site bu bilgiyi, konuya vakıf kişilerden aldığını söylüyor. iPhone 5S de, iPhone 4S ve iPhone 3GS gibi, kendisinden hemen önce gelen halefinden görünüş olarak farklı olmayacak. Değişiklikler, donanımda, örneğin işlemcide ve kamerada görülecek. MacRumors'un, KGI analisti Ming-Chi Kuo'ya dayandırdığı haberinde belirttiğine göre, iPhone 5S Haziran ayında piyasaya çıkacak. Donanım ayrıntılarında, iyileştirilmiş bir kamera ve Home düğmesinin altında bir parmak izi sensörü sayılıyor. Fiberglas ve plastikten imal edilecek olan düşük fiyatlı bir iPhone da, Apple yelpazesine giriş seviyesi bir model katacak. Her iki cihaz da en erken Temmuz ayında piyasaya çıkacak.

ilounge.com adlı sitenin, içeriden kaynaklara dayanarak bildirdiğine göre, gelmekte olan iPhone 5S'teki üstün özelliklerden birisi yeni kamera olacak. Muhtemelen Sony'nin 13 megapiksel sensörünü taşıyacak. Hem kamera flaşında hem de CPU'da belirgin iyileştirme olacak. Mevcut prototipler N51 ve N53 etiketlerini taşıyor.

Yeni iPhone'larda Sony kamera mı var?

Yeni iPhone'larda Sony kamera mı var?

Fransız internet sitesi nowhereelse.fr geçtiğimiz yıllarda, yeni gelen iPhone modellerine ilişkin isabetli tahminlerde bulunmuştu. Görünen o ki, Fransızlar yine yapacaklarını yapmışlar. Söylendiğine göre Nowhereelse, tedarikçi firmalardan, iPhone 5S ve iPhone 6'nın hoparlör parçalarını elde etmiş. Fransızlar ayrıca kaynaklarının, 2013 yılında üç yeni iPhone modelinin piyasaya sürüleceği dedikodusunu doğruladıklarını da iddia ediyor.

Çin'den gelen yepyeni bir "iPhone dedikoduları" dalgası, birçok yeni iPhone modelinden söz ediyor. China Times'ın verdiği habere göre Apple, 2013 yılı içerisinde üç yeni iPhone modeli sunacak. Söylendiğine göre, bu bilgiler Apple tedarikçilerinden kaynaklara dayanıyor. Buna göre iPhone 5S Haziran ayında pazara girecek. 5S ile birlikte, 4,8 inç'lik dev ekranı ile iPhone Mate de dünyaya gözlerini açacak. Haberde kendisine bir isim verilmemiş olan bir diğer modelse, 12 megapiksel fotoğraf makinesiyle yılbaşına doğru piyasaya sürülecek.

appleinsider.com sitesinin haberine göre, analist Peter Misek yatırımcılara yaptığı değerlendirmede, Apple'ın şu anda, iki adet yeni modelin prototipini test ettiğini iddia ediyor: biri iPhone 5S, biri de bunun polikarbondan yapılmış 4 inç ekranlı daha ucuz bir modeli. Misek, iPhone 5bS'in üretiminin bu yılın Mart ayında başlayacağını söylüyor. Site ayrıca bir sonraki iPhone'un, Home düğmesinin altında bir parmak izi sensörü ile donanmış olacağını belirtiyor. Site, KGI Securities'den analistlere dayandırdığı haberinde, Apple'ın buna denk düşen bir özelliği iPhone 5S'e yerleştireceğini söylüyor. Daha önce AuthenTec adlı güvenlik şirketini satın almış olan Apple, sözü edilen Home düğmesini bu firmanın yardımıyla geliştirecek.

iPhone 5S acaba Haziran'da mı geliyor?

iPhone 5S acaba Haziran'da mı geliyor?

BGR.com sitesinin haberine göre analist Brian White, iPhone 5S'in birçok renk seçeneği sunmasının mümkün olduğunu söylüyor. Buna benzer söylentilerle daha önce de karşılaşmıştık. Akla gelen renkler, pembe, sarı, mavi, beyaz/gümüş ve bir de siyah. Bu son söylentileri yeni kılan, White'ın piyasaya çıkış tarihinin Haziran olduğunu belirtiyor olması. Yeni kuşak iPhone'ların piyasaya çıkış tarihleri geçmiş yıllarda hep kışa doğru ertelenmişti. Ancak White, yeni modelin bu sefer Haziran ayında piyasada olacağından emin. Dahası, gelecek iPhone'lar, MacBook'lar gibi farklı ekran büyüklükleri de sunulabilir. Bu sayede müşterilere daha fazla seçenek sunulmuş olacak, bu da Apple'a artan rekabetle mücadele etme şansı sunacak.

businessinsider.com sitesine göre iPhone 5S 2013 Haziran ayında Apple mağazalarına geliyor. Güvertede iyileştirilmiş bir kamera ve yeni bir Retina+ ekran bulunacak. Yeni iPhone ayrıca daha güçlü bir pil ve bir NFC çip barındıracak. Bunun yanında, iPhone 5S, sadece iki renk yerine, iPad touch'ta olduğu gibi altı ila sekiz renkte satışa çıkabilir. Öte yandan, Çin internet sitesi Digitimes, daha Aralık ayında yaklaşık 50.000 ila 100.000 adet iPhone 5S'in sipariş edilmiş olduğunu ve 2013 ilkbaharında satışların başlayacağını iddia ediyor.

iPhone XXL ekranlı mı olacak?

iPhone XXL ekranlı mı olacak?

macrumours.com sitesi de iPhone 5S'in yukarıda sıraladıklarımıza benzer özellikler taşıdığını iddia ediyor. Fakat onlar bir adım daha ileri gidiyor: Apple ve ürünlerine ilişkin dedikodular yayınlayan site, yeni iPhone'larda, fiziki bir Home düğmesi bulunmayacağını, bunun yerine 4,8 inç büyüklükte bir Retina+ ekranı olacağını iddia ediyor. Ayrıca telefonda yeni A7 işlemci olacağı da bir diğer iddia.

İddialar doğruysa, ETrade Supply internet sitesi, yeni iPhone'a ait olduğu söylenen fotoğraflar elde etmiş. Fotoğrafta biraz değişikliğe uğramış bir arka kapak görülüyor. Telefonun tasarımında bir değişiklik görülmüyor; farklılık kasanın içindeki donanımda. Vidaların yeri değişmiş görünüyor. Ayrıca ekranı sabitlemek için gerekli olan vidaların sayısı da azalmış. Fotoğraftaki telefonun yeni bir iPhone modeli olduğundan şüpheliyiz.

Apple, iPad 3 piyasaya çıktıktan sadece altı ay sonra iPad 4'ü piyasaya sunmuştu. Fakat bu stratejinin iPhone 5 için de geçerli olabileceğinden şüpheliyiz. Firmanın geleneği esas alındığında Apple, her modelini senede bir kez yenisiyle değiştiriyor. Elbette yeni modelin birçok değişik renkte ve farklı ekran büyüklüklerinde gelmesi mümkün ancak bizce çok da olası değil.

Okuyucu Yorumları