Lumia 720 her yönüyle video testte...

Nokia'nın orta seviye cebi Lumia 720 verilen 1.000 TL'ye değer mi? Cevap videomuzda ve testimizde!

Lumia 720 testte!

Lumia 720, Nokia'nın Windows Phone 8 serisinin tam ortasında yer alıyor. MWC 2013'te bütçe dostu Lumia 520 ile beraber gösterilen cep, Lumia 620, 820 ve 920'nin hemen peşinden geliyor.

Türkiye'de 1.000 TL'ye satılan Lumia 720, fiyatıyla HTC One SV, Galaxy S3 mini, Sony Xperia T gibi ceplere alternatif olarak öne çıkıyor.

Lumia 720'nin plastik, yekpare kasası, oldukça sağlam görünüyor ve elinizde güven veren bir his bırakıyor. 128 gramlık ağırlığıyla Lumia 720'nin tutuşu oldukça rahat, ancak arka yüzünün biraz daha yuvarlanmış olmasını tercih ederdik.

Test merkezimize ulaşan Lumia 720, turuncuya yakın bir renge sahip olsa da cihaz mavi, sarı, beyaz ve siyah olmak üzere 4 farklı renk seçeneğine daha sahip.

4.3 inç'lik bir ekranla gelen Lumia 720'nin ekran çözünürlüğü, Lumia 620'nki ile aynı: 800x480. Ancak 3.8 inç'lik Lumia 620, ekranının daha küçük olması nedeniyle daha iyi bir ekran yoğunluğuna sahip (Lumia 620 246ppi, Lumia 720 217ppi). Dolayısıyla Lumia 720'nin ekranı, Lumia 620 kadar keskin ve net görüntüler sunmuyor.

Eldivenle kullanmak mümkün

Eldivenle kullanmak mümkün

Nokia, Lumia ceplerinde kullandığı çok hassas ekran sayesinde Lumia 720'yi de eldivenle kullanmanıza olanak tanıyor.

Ön yüzde standart Windows Phone menü tuşları, üst tarafta ise 1.3 megapiksellik bir ön yüz kamerası bulunuyor. Ses ve güç düğmeleri, cihazın sağ tarafında bulunuyor. Nokia, Lumia 620'de rahatça fotoğraf çekebilmeniz için fiziksel bir düğmeye de yer vermiş.

Cihazın üst tarafında Nokia'nın sağladığı küçük araçla açabileceğiniz microSIM slotu, kulaklık girişi ve yine aynı araçla açılan microSD portu bulunuyor.

Portların konumundan da anlayabileceğiniz gibi cihazın 2.000mAh kapasiteli piline kolayca ulaşmanın ise herhangi bir yolu yok.

Lumia 720'nin arayüzü - I

Lumia 720'nin arayüzü - I

Lumia 720, Microsoft'un mobil işletim sisteminin son sürümü Windows Phone 8 ile çalışıyor. iOS ve Android'e henüz yetişmemiş olsa da WP8, her geçen gün daha iyi bir hale geliyor. Windows Phone 8'in bir yanı, neredeyse her cepte aynı biçimde görünmesi ve çalışması. Yani daha önce Windows Phone 8'li bir cihaz kullandıysanız, Lumia 720'de de yabancılık çekmeyeceksiniz.

Ancak Windows Phone deneyimini kişiselleştirmek isteyen Nokia, Lumia ceplerine Music, kendi harita ve navigasyon çözümlerini eklediğini söyleyelim.

Lumia 720'nin kilit ekranı, diğer Windows Phone ceplerdekine benzer biçimde çalışıyor, onu açmak için parmağınızı yukarı kaydırmanız yeterli. Kilit ekranının alt tarafında kaç yeni SMS'inizin, Facebook uyarınızın, e-postanızın vb. olduğunu görebiliyorsunuz.

Ayarlar menüsüne giderek kilit ekranınızı bir Facebook galerisine bağlayabiliyor veya takvim, Twitter gibi uygulamaları kilit ekranınızda kullanabiliyorsunuz.

Lumia 720'nin arayüzü - II

Lumia 720'nin arayüzü - II

Kilit ekranını açtığınızda ise karşınıza alışıldık canlı kutucuklu arayüz geliyor. Canlı kutucuklar, uygulamaları açmanıza gerek kalmadan size gerçek zamanlı bilgiler sunuyorlar.

Çift çekirdekli 1GHz işlemciyi içinde barındıran ve onu 512MB'lık RAM ile destekleyen cihaz, Windows Phone'u gayet akıcı bir biçimde çalıştırıyor. Testimizde Lumia 720'nin Windows Phone arayüzü içinde yavaşladığına şahit olmadık.

Diğer Windows Phone'lu ceplerde olduğu gibi giriş ekranınızı sola kaydırarak dikey uygulama listesine ulaşabiliyorsunuz.

Windows Phone'un önemli eksiklerinden bir tanesi olan uyarı merkezinin yokluğu, sizi Wi-Fi, Bluetooth, NFC gibi bileşenlerin ayarlarını hızla yapmaktan alıkoyuyor. Ancak bu tür ayarları ana ekranınıza sabitlemeniz tabi ki mümkün.

Windows Phone'un mobil sinyal, pil durumu, Wi-Fi sinyali simgelerini varsayılan olarak gizlemesi, zaman zaman canınızı sıkabilir. Bu simgeleri birkaç saniyeliğine görmek için ekranın üst kısmına dokunmanız gerekiyor. Daha sıkıcısı ise bu verilere uygulamalarda ulaşmanın imkanının olmaması. Yani Twitter'ın neden çalışmadığını düşünüyorsanız ve bağlantınızın sağlıklı olup olmadığını merak ediyorsanız, önce uygulamayı terk etmelisiniz.

Windows Phone 8, Android kadar zengin işlevler sunmuyor ve iOS kadar kusursuz değil, ancak işini yapıyor ve size iyi, yeterli bir akıllı cep deneyimi sunmayı başarıyor.

Lumia 720'nin kamerası: Fotoğraf ve video

Lumia 720'nin kamerası: Fotoğraf ve video
Lumia 720'den bir kare. Büyük hali için tıklayın.

Nokia Lumia 720, 6.7 megapiksellik bir arka yüz kamerası ve 1.3 megapiksellik bir ön yüz kamerasına sahip. Carl Zeiss lensin yanında tekli bir LED flaş da bulunuyor.

Kamera uygulamasını açtığınızda flaşı açıp kapamanıza, ön ve arka yüz kameraları arasında geçiş yapmanıza, ISO ayarlarını, beyaz dengesini vs. ayarlamanıza izin veren kullanımı oldukça basit düğmelerle karşılaşıyorsunuz. Lumia 720'de spordan geceye farklı sahne modları mevcut, ancak otomatik modda çektiğimiz fotoğrafların tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz.

Kameranızla biraz eğlenmek isterseniz, lensler düğmesine dokunabilir ve Lumia 720'yle beraber gelen iki lensi kullanabilirsiniz. Windows Phone Store'da ücretli ve ücretsiz lensler bulmanız mümkün.

Lumia 720'den bir kare. Büyük hali için tıklayın.

Lumia 720'yle beraber gelen Bing Vision sayesinde barkodları ve ürünleri tarayabilir, benzer ürünleri internette aratabilirsiniz.

Smart Shoot işlevi, fotoğrafını çektiğiniz herkesin güldüğü ve gözünün açık olduğu anı yakalamanıza, böylece "kusursuz" bir fotoğraf çekmenize yardımcı oluyor.

Fotoğraf çekerken ekranda herhangi bir yere dokunmanız, fotoğraf çekme düğmesine basmanızla aynı işlevi görüyor. Bu durum bazen canınızı sıkabilir, çünkü cihazı fotoğraf çekmek için doğrulturken ekrana yanlışlıkla dokunmanız olası. Lumia 720'nin üzerinde bulunan fotoğraf çekmeye özel düğme ise işinizi büyük oranda kolaylaştırıyor.

Cihazın odaklanmak için zaman zaman birkaç saniye harcadığını, fotoğraf çekme hızının harika olmadığını söylemeliyiz. Ancak Lumia 720'nin resim kalitesi oldukça iyi. Sadece değişken aydınlatmaya sahip yerlerde köşeler biraz kaba görünebiliyor.

Lumia 720'nin 6.7 megapiksellik kamerasıyla 720p çözünürlüklü etkileyici videolar kaydetmeniz mümkün. Kayda başlamak için kamera uygulamasını açıp ekrandaki kamera düğmesine dokunmanız yeterli.

720p ve WVGA arasındaki kalitelerde video kaydı yapmanız mümkün. Lumia 720 ile dışarıda yaptığımız kayıtlarda oldukça başarılı sonuçlar aldık. Ancak daha karanlık ortamlarda cihazın biraz zorlandığını tecrübe ettik.

Lumia 720'nin internet bağlantısı ve deneyimi

Lumia 720'nin internet bağlantısı ve deneyimi

Lumia 720'yle internette dolaşmanın tek yolu, cihazınızla beraber gelen Internet Explorer'ı kullanmak. IE, web'de gezinmek için gerekli araçları size sunuyor, ancak diğer işletim sistemlerindeki ekstralar IE'de yok.

Internet Explorer'ın adres çubuğu ve "yenile" gibi denetimler, iOS ve Android'dekinin aksine ekranın altında görüntüleniyor. Üç nokta simgesine tıkayarak açabileceğiniz menüden yeni sekmeler açabiliyor ve birden fazla web sitesinde aynı anda dolaşabiliyorsunuz. Ancak birkaç sekme birden açtığınızda sörf deneyiminiz yavaşlayabiliyor.

Menüde ayarlar altında favoriler, tarama geçmişi seçeneklerine ulaşmanız da mümkün. Ayarlar altından varsayılan arama motoru olan Bing'i Google olarak değiştirebilirsiniz.

3G üzerinde yaptığımız testlerde mobil web siteleri, 4-6 saniye içinde açıldılar. İçerik bakımından yoğun web sitelerinin açılması ise 15 saniyeye kadar uzayabiliyor, yine de 8 saniyeden sonra siteyi kaydırabiliyorsunuz.

Ortalama bir Wi-Fi ağında ise yükleme sürelerinin birkaç saniye kısaldığını tecrübe ettik.

Lumia 720'nin 4.3 inç'lik geniş ekranı, size web'de dolaşmak için geniş bir alan sunuyor, bu sayede metinleri rahatlıkla ve hızla okuyabiliyorsunuz. Ancak ekranın çözünürlüğünün metnin kesinliğini olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.

Internet Explorer'da metni otomatik olarak ekrana sığdırma işlevinin bulunmaması nedeniyle, herhangi bir sayfada metne yaklaştığınızda ekranı sağa ve sola kaydırmanız gerekiyor.

Flash web sitelerinin hayranıysanız, Lumia 720'nin ölümü giderek yaklaşan bu standardı desteklemediğini söyleyelim.

Pil ömrü ve bağlantı

Pil ömrü ve bağlantı

Pil ömrü

Lumia 720'nin 2.000mAh kapasiteli pili, onunla yoğun bir günü rahatlıkla çıkarmanızı sağlıyor. Ortalama bir kullanımda ise Lumia 720'niz iki gün şarjsız dayanabiliyor.

Windows Phone işletim sistemi, Lumia 720'nin orta seviye işlemcisiyle birleştiğinde ortaya iyi bir güç verimliliği ortaya çıkıyor. Tek eksik ise Lumia 720'nin pilini değiştirmenin mümkün olmaması. Bu, ölmüş bir pili değiştiremeyeceğiniz, yedek bir pille dolaşamayacağınız veya kilitlenen telefonu pilini çıkararak sıfırlayamayacağınız anlamına geliyor.


Bağlantı

Lumia 720, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0, A-GPS işlevlerini yumuşak, plastik kasası içerisine sığdırmayı başarıyor. Lumia 720'yle internet bağlantınızı 8 cihazla paylaşabiliyorsunuz.

Bunun yanında cihazın altında bir USB 2.0 portu, solunda ise bir microSD slotu bulunuyor. Bu sayede 4GB'lık düşük sayılabilecek depolama alanını 64GB'a kadar genişletebiliyorsunuz. Lumia 720, uyumlu telefonları yakınlaştırarak eşleştirip içerik paylaşmanıza izin veren NFC işlevine de sahip.

Lumia 720, kutudan çıktığı haliyle kablosuz şarjı desteklemese de, bu işe yönelik aksesuarlarla (kılıf) ona kablosuz şarj işlevini kazandırabiliyorsunuz.

CHIP Online yorumu

CHIP Online yorumu

Orta seviye bir cep arıyorsanız, Lumia 720 mutlaka alternatifleriniz arasında yer alması gereken bir cihaz. Sunduğu güçlü ve faydalı işlevler, hoş tasarım, yeterince büyük ekran ve Windows Phone 8'in kolay kullanımı, cihazın en öne çıkan yanları arasında.

Lumia 720'nin beğendiğimiz yönleri arasında cihazın ara yüzünün çok akıcı olmasının yanı sıra, kamerasının beklediğimizden iyi bir performans vermesi (ışıklandırmanın iyi olması şartıyla) ve kamerayı "lens" eklentileriyle daha eğlenceli bir hale getirmenin mümkün olması var. microSD slotu ve büyük ekran da, cihazın söylemeden geçmememiz gereken avantajları arasında.

Cihazın eksileri olarak tutuşu rahat olsa bile elinizden kolayca kayabilmesi, görüntü kalitesinin ve keskinliğinin Lumia 620 ve Galaxy S3 mini'nin bir miktar gerisinde kalmasını sayabiliriz.

Pilin sökülemiyor olması bazı kullanıcıların hoşuna gitmese de, cihazın en az 1 gün ayakta kalabilmesi bu açığı kapatıyor.

Özetlemek gerekirse Nokia Lumia 720, mükemmel olmasa da orta seviye için harika bir cep ve onu size rahatlıkla önerebiliriz. Galaxy S4 mini'nin bu sene çıkması halinde Lumia 720, karşısında ciddi bir rakip bulabilir. Ancak S3 mini ve HTC One S gibi rakipleri arasında daha genç olan 720, onların gerisinde kalmadığını ispat ediyor.

Okuyucu Yorumları