M7 işlemcisi, akıllı cepler için "doğru adım"

Apple'ın iPhone 5S'e güç veren M7 işlemcisi, akıllı telefonlar için aslında ne ifade ediyor?

M7 işlemcisi ve getirdikleri!

Her gün ne yaptığınızın özetini cebinizin ekranında görebilmek harika bir şey olsa gerek. Nike ve Jawbone'un bileklikleri, giyilebilir teknolojiyi hayatımızın içine sokmayı başardılar. Ancak uygulama geliştiricisi ProtoGeo, Moves uygulaması ve yeni Apple M7 işlemcisini bir araya gelerek bizleri bu bantlardan kurtarmayı, iPhone'u tam bir fitness cihazına dönüştürmeyi umuyor.

iPhone 5S tanıtımını takip etmediyseniz, M7 işlemcisi hakkında çok şey duymamış olabilirsiniz. Ancak iPhone 5S, yeni iPad Air ve iPad mini 2, A7'nin yanındaki bu "yardımcı işlemciyle" geliyor. M7, basitçe açıklamak gerekirse Apple cihazının işlem gücünü aldığı A7 işlemcisiyle beraber çalışıyor ve uyku modunda ivmeölçer, denge çarkı ve pusula gibi sensörleri kontrol ediyor. İzleme işlemi için telefonunuzun ekranı kapalıyken ana işlemci kullanılmadığından pilinize binen yük önemli ölçüde azalıyor.

Moves uygulaması

Moves uygulaması

M7 işlemcisinin ortaya çıkması, hareketlerinizi takip eden Moves uygulaması için uzun zaman ve emek harcayan ProtoGeo için aslında büyük bir hediye oldu. ProtoGeo CEO'su Sampo Karjalainen, yeni teknolojinin iPhone 5S daha çıkmadan kendilerini çok heyecanlandırdığını, Moves uygulamalarını M7 için gözden geçirdiklerini söylüyor.

"Apple'ın M7 ile yaptığı iş, kesinlikle doğru bir yaklaşım" diyor Karjalainen ve ekliyor "ikinci işlemci, ana işlemcinin uykuya geçmesini sağlıyor ve bu, pil tüketimini azaltmaya belirgin biçimde yardımcı oluyor."

"Moves ile günün ilk aktivitelerinden gün içindeki tüm aktivitelerinize tüm hareketlerinizi izlemek istiyoruz. Uygulamamızı konum ve hareket bilgilerini izlemek üzere kendi algoritmalarımızı geliştirmek için uzun süreler harcadıktan sonra Ocak ayında ortaya çıkardık. Bu sırada pil tüketimini minimize etmeye dikkat ettik."

Apple'ın M7 işlemcisi, Moves uygulaması için gerçekten de faydalı oldu. Bu sayede uygulama pil ömrünüzü tüketmeden size hizmet sunabilir hale geldi.

M7'nin topladığı ve depoladığı verileri 7 gün saklayabilmesi, sadece Moves uygulaması için değil bu verileri kullanmak isteyen tüm uygulamaların işine yarayacak. Ancak Karjalainen, M7 ortaya çıkmadan önceki sıkı çalışmalarının kendilerine avantaj kazanacağına inanıyor.

Tam bir çözüm değil

Tam bir çözüm değil

Karjalainen, şunları ekliyor: "M7'deki sorun, onun tam bir çözüm sunmaması. İşlemci yürümenizi algılıyor ancak bisiklete bindiğinizi algılayamıyor." "Biz ise M7'nin iyi taraflarını ve kendi teknolojimizi birleştirdik. Bunların bir araya gelmesi, hem bizim işlevlerimizi kullanabilmeniz, hem de pilden tasarruf edebilmeniz demek."

Peki M7 çipi pilden tam olarak ne kadar tasarruf sağlıyor? Sürekli açık kalacak bir uygulamayı gerçekten pratik hale getiriyor mu?

Karjalainen'in cevabı şöyle; "Buna tek bir sayıyla cevap vermek zor çünkü ağ bağlantı gücü ve kullanıcıların telefonunu nasıl kullandığı gibi faktörler, pil kullanımını etkiliyor. Ancak testlerimizde iPhone 5S'in iPhone 5'e göre pili yüzde 40 tasarruflu tükettiğini gördük."

Karjalainen, uygulamayı M7 çipine sahip olmayan cihazlar için de geliştirmenin kendilerine ek bir zorluk getirdiğini söylüyor. Ancak ona göre uygulamanın iOS 7 sürümü, M7'siz cihazlarda (bazı özellikleri terk ederek) yine de iyi bir pil performansı sunuyor.

Peki ya bilek bantlarını neden kullanmıyoruz?

Peki ya bilek bantlarını neden kullanmıyoruz?

Belki de hareketlerimizi algılayan ayrı bir işlemci yerine neden ayrı bir cihaz kullanmayı tercih etmeyeceğinizi soruyorsunuz. Karjalainen, telefonunuzdan ayrı bir teknolojiyi kullanmanın geçerli bir seçenek olduğunu, ancak ortalama kullanıcıyı etkileyecek kadar iyi olmadığını söylüyor.

"Jawbone'un FuelBand'i gibi ürünler, onu her gün şarj etmeye ve eşitlemeye razıysanız iyi olabilir. Ancak bu, sadece etkinliğinizin izlenmesi için davranışınızda önemli değişiklikler yapmanızı gerektiriyor. Bu nedenle akıllı ceplerin daha çok genel kabul görecek bir platform sunduğunu düşünüyoruz."

"Bunun Apple ve Google gibi firmaların daha çok amaçlı giyilebilir platformlar geliştirmesiyle değişebileceğini söyleyebilirim."

Karjalainen, herkesin günlük aktivitesini izlemesinin sağlık açısından yaygın faydalarının olacağına inanıyor. Karjalainen'e göre M7 ve Android'deki benzer teknolojiler, mobil cihazlar için önemli bir gelişme.

Önümüzdeki haftalarda ve aylarda Moves'a benzer, sürekli olarak hareketlerimizi takip eden yeni uygulamaların oraya çıkmasını bekleyebiliriz.

Okuyucu Yorumları