OnePlus One, ön incelemede!

Yüksek teknik özellikleri ve düşük fiyatıyla dikkat çeken "kusursuz telefonu" elimize aldık, denedik

OnePlus One, ön incelemede!

OnePlus One, cep telefonu dünyasında bir ilki başarıyor. Resmi olarak CyanogenMod ile gelen ilk telefon olan OnePlus One, aslında Android 4.4.2 KitKat'ın modifiye edilmiş bir sürümüyle çalışıyor. Böylece kendi telefonuna CyanogenMod yükleyip garantisini iptal etmekten korkanlar, OnePlus One ile istedikleri telefona en baştan sahip olabiliyorlar.

16GB'lık modeli 299 dolara satışa sunulan telefonun orta seviye ceplerden farksız olduğunu düşünüp bir kenara atabilirsiniz. Ancak sadece fiyata bakarak konuşmanız yanlış olacaktır.

OnePlus One, ön incelemede!

Çinli üretici OnePlus One'ın içerisine birçok etkileyici bileşen sıkıştırmayı başarmış. 2.5GHz dört çekirdekli Snapdragon 801 işlemciye, Adreno 330 GPU ve 3GB RAM'e sahip cihaz, Full HD ekranla ve 13 megapiksellik bir kamerayla geliyor.

OnePlus One, ön incelemede!

Uygun fiyatlı Google Nexus 5'ten bile ucuz olan OnePlus One, Samsung Galaxy S5, HTC One M8 ve Sony Xperia Z2 gibi ceplerin neredeyse yarı fiyatında.

Ölçüler, gövde, ekran

Ölçüler, gövde, ekran

Fiyattaki bu fark, OnePlus'ın hangi alanlarda fedakarlık yaptığı konusunda bizi meraklandırdı. Kısa süreli deneyimimizde herhangi önemli bir dezavantajına rastlamadığımız cihaz, 5.5 inç'lik bir ekrana sahip. 152.9 x 75.9 x 8.9mm boyutları, 5.2 inç'lik Xperia Z2'den sadece biraz daha büyük.

Telefon, metal yerine plastik gövdeye sahip ancak bu, cihazın hafifliğine katkıda bulunmuş. Aynı zamanda OnePlus One'ın tutuş hissiyatı da oldukça iyi. Yapı kalitesinin genel olarak oldukça iyi göründüğünü söylemeliyiz. Elimize geçen telefon final sürüm olmadığından, piyasaya sürülene dek bazı geliştirmeler yapılması muhtemel.

OnePlus One'ın şeklinin biraz uzun olması, tek elle kullanırken tüm ekrana uzanmanızı zorlaştırıyor. 5.5 inç'lik 1920 x 1080 çözünürlüklü ekran ise 401ppi ile etkileyici keskinlikte görüntüler sunuyor. Resimler ve metinler net ve temiz görünseler de renklerin az da olsa soluk görünebildiğini fark ettik.

Android 4.4.2'yi temel alan CyanogenMod 11S, topluluk tarafından geliştirilen bir proje ve Google'ın işletim sistemini geliştirerek kullanıcılara daha fazla kişiselleştirme seçeneği sunuyor.

OnePlus, denediğimiz telefonun final sürüm yazılımla çalışmadığı konusunda bizi uyardı. Ancak biz kısa testimiz sırasında elde ettiğimiz performanstan memnun kaldık. Güçlü Snapdragon 801 işlemci, akıcı bir arayüz performansı sunuyordu. Biraz derine gittiğinizde ise CyanogenMod'un geliştirmeleri karşınıza çıkmaya başlıyor. Örneğin kilit ekranında asma kilit simgesini kullanarak birçok uygulamaya direkt olarak ulaşmanız mümkün. Göze daha tanıdık gelen giriş ekranında ise simgeler bir miktar büyütülmüş.

Kişiselleştirme olanakları geniş

Kişiselleştirme olanakları geniş

Giriş ekranını, kilit ekranını ve genel arayüzü kişiselleştirmeye yönelik birçok ayar bulmanız mümkün. Uyarı çubuğunu bile kişiselleştirmenize izin veriliyor. Örneğin standart pil simgesini sevmediyseniz, onu yüzde simgesiyle değiştirebilirsiniz.

LG G2'den alıştığımız KnockOn işlevinin bir benzeri, OnePlus One'da sunulmuş. Bu sayede telefonun ekranı kapalıyken, ekrana iki kez vurarak onu uyandırabiliyorsunuz.

Telefonun bir başka artısı, arka yüzündeki çift LED flaşlı 13 megapiksellik kamerası. Sony Exmor lens ve Imaging Stabilisation Plus (IS+) destekli kamera, fotoğraf çekebilmenin yanında 4K ve ağır çekim videolar da yakalayabiliyor. CyanogenMod, Android'in stok kamera uygulamasında değişiklikler yapmış ve resimleriniz üzerinde oynamanız için birkaç yeni ayar eklemiş.

Deklanşörün ışık hızında çalıştığını söylememiz zor, ancak bunun nedeni OnePlus One'ın final yazılımla çalışmaması olabilir.

Telefon, 3.100mAh kapasiteli, çıkartılmayan, güçlü bir pille geliyor. Ancak cihazın pil performansını detaylı testimizde inceleme şansı bulacağız.

İlk kararımız

İlk kararımız

İlk kararımız

OnePlus One ile şaşırtıcı biçimde iyi bir deneyim yaşadık. Rakiplerini geride bırakan üst düzey teknik özelliklere sahip telefon, akıcı bir Android arayüzü sunuyor. 299 dolarlık One'da gözümüze çarpan bir eksiğin bulunmaması da onu çok cazip bir seçenek haline getirecek gibi görünüyor.

Kısa süreli testimizde herhangi bir sorun yaşamasak da, cihazı tam anlamıyla ancak detaylı incelememizde tanıyabileceğiz. Ancak şu haliyle bile Sony, Samsung ve HTC'yi çok düşündürecek gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları