Önyükleme (boot) USB'si oluşturuyoruz!

PC'nizi üzerinden açıp kurtarma araçlarını ve fazlasını kullanabileceğiniz USB çubuklar oluşturun!

PC'nizi USB'den açma rehberi!

USB çubuklarını önyükleme yapabilir (bootable) hale getirmek, her zaman çok kolay bir iş olmayabilir. Ancak doğru araçlara ve ipuçlarına sahipseniz, bilgisayarınızı üzerinden açabileceğiniz bir USB'yi rahatça oluşturabilirsiniz. Bu yazımızda acil durumlarda kullanabileceğiniz, önyükleme yapabilen bir USB çubuğunu nasıl oluşturabileceğinizi sizlere göstereceğiz.

İster virüs saldırısı olsun, ister donanımsal bir sorun, bazı durumlarda bilgisayarınızı normal yollarla açmanız mümkün olmayabilir. Önyükleme yapabilen USB çubuklar, sadece bu tür durumlarda değil, örneğin sabit diskinizin imajını almakta da kullanılabilirler.

Önyükleme yeteneğine sahip USB çubuklarının kullanıldığı üçüncü alan ise bir başka bilgisayarlarda kendi favori araçlarınızı kullanmak. Böyle bir USB çubuğuyla örneğin arkadaşınızın açılmayan bilgisayarında rahatça kendi araçlarınızı kullanabilir, tanı yapabilirsiniz.

UNetbootin ve Universal USB Installer

UNetbootin ve Universal USB Installer

Kolay önyükleme: UNetbootin gibi araçlar, USB çubuğa önyükleme özelliği kazandırmayı disketlerde olduğu kadar kolaylaştırıyorlar. Ancak USB çubuğu önyüklemeye hazır hale getirmek, tek başına yeterli değil. Onun içerisine örneğin bir kurtarma sistemi yüklemeniz gerekiyor. UNetbootin, bunu da düşünmüş: Araç, USB çubuğunuzu önyükleme yapabilir hale getirmekle kalmıyor, XUbuntu gibi Linux dağıtımlarını direkt olarak çubuğa yükleyebiliyor. Alternatif olarak sabit diskinizdeki bir ISO dosyasını da önyükleme yapabilen USB çubuğa yazabiliyorsunuz.

Önyükleme (boot) USB'si oluşturuyoruz!

Unetbootin için iyi bir alternatif ise Universal USB Installer. Bu araç, kullanıma daha hazır yazılımlarla geliyor. USB çubuğu oluşturmak için, ona yazmak istediğiniz sistemi seçmeniz yeterli oluyor. Yumi ise, bir adım daha ileri giderek önyükleme yapabilen çubuğa birden fazla işletim sistemi yükleyebiliyor. Aracın sunduğu imaj dosyaları uyumluluk için test edildiğinden, çubuktaki sistemin çalışıp çalışmayacağı konusunda endişe duymuyorsunuz. Bununla birlikte her ISO dosyası, çoklu-önyükleme sistemlerini desteklemeyebiliyor.

USB çubuğunu kurtarma

USB çubuğunu kurtarma

USB çubuğunu kurtarma

USB çubuğunu önyükleme yapabilir hale getirmeye çalışırken örneğin 64GB'lık USB sürücünüzün boyutu bir anda 2GB olarak görünmeye başlarsa, bunu çözmeye yönelik bir araç var. HP USB Disk Storage Format Tool, diskinizin boyutunu tekrar eski haline getirebildiği gibi, onu bir önyükleme diskine de dönüştürebiliyor. Örneğin sadece BIOS güncellemesi için sisteminizi DOS üzerinden kullanmanız gerekliyse, bu aracı kullanarak FreeDOS yüklü bir önyükleme çubuğu oluşturabilirsiniz.

Windows, Linux ve Mac OS'u USB'den açma

Windows'un yükleme DVD'sini USB'ye yüklemek için, Windows 7 USB / DVD Download Tool'a ihtiyacınız var. İsminde Windows 7 olsa da araç, Windows 8'in final sürümüyle çalışabiliyor. Alternatif olarak WinToFlash aracını da kullanabilirsiniz. Bu aracın farkı, bir yükleme diski oluşturmak yerine mevcut işletim sisteminizi USB'ye taşımak.

Linux ve OS X çubuğu, USB kurtarma sistemi

Linux ve OS X çubuğu, USB kurtarma sistemi

Linux ve OS X çubuğu

USB belleği oluşturmak, Mac kullanıcıları için çok kolay bir iş. Çünkü OS X'te bir flaş sürücüsünü veya harici bir sürücüyü kolayca önyükleme diskine dönüştürebiliyorsunuz.

Linux sistemini USB belleğe aktarmak isteyenler ise Linux Live USB Creator aracını kullanabilirler. Bu araçta test edilmiş birçok Linux dağıtımı yer alıyor.


USB çubuğu için kurtarma sistemi

USB çubuklarının devreye gireceği senaryolar arasında virüs bulaşması gibi PC felaketleri var. Böyle bir durumda Windows'un hangi bölümlerinin etkilenmiş olabileceğini bilmediğinizden, PC'nizi bir kurtarma sistemi üzerinden başlatmak iyi fikir olabilir. Kurtarma yazılımı SARDU, birkaç farklı antivirüs yazılımını ve çeşitli kurtarma araçlarını tek çatı altında topluyor.

Microsoft'tan acil destek

Felaketlere karşı Microsoft'un da sunduğu bir araç var. Microsoft Windows Defender Offline, PC'nizi baştan başlatarak onu temizleyebiliyor. Not: 32-bit ile 64-bit araç arasındaki seçimi sisteminize uygun olarak yapmanız gerekli.

Bölümler kontrol altında

Bölümler kontrol altında

Bölümler kontrol altında

GParted "live" sistemi, acil durumlarda sistem bölümlerindeki hataları kontrol edip, bölümleri yönetmenize izin veriyor. GParted, Windows'u SSD'ye taşıma gibi özel görevleri de üstlenebiliyor.

Gerekli BIOS ayarlarını yapın

Normal çalışan bir PC, sistemi sabit diskten veya SSD'den yükleyecektir. USB'deki sistemden başlamak için önyükleme sıralamasını BIOS'tan değiştirmeniz gereklidir. Bu, genellikle iki yolla yapılabilir: Önyükleme sıralamasını BIOS'tan tamamen değiştirebilir veya bir klavye kısayolu yoluyla (Genellikle F12, ESC, F8 veya F10 - hangisi olduğunu ekranda yazanlara bakarak anlayabilirsiniz) bir kereliğine USB'den başlatmayı seçebilirsiniz.

Çoğu durumda BIOS'taki önyükleme sıralamasında USB seçeneğini, USB belleği PC'nize takmadan göremezsiniz. Bu yüzden BIOS ekranına girmeden önce USB belleği PC'nize takmış olmanız gereklidir. PC'niz masaüstüyse, kasanızın ön panelindeki USB portlarının önyükleme sırasında sorun çıkarabildiğini söyleyelim.

Okuyucu Yorumları