Panasonic ve Samsung, 3D TV testinde!

En iyi 3D televizyon hangisi? Panasonic'in 3D plazması, Samsung'un 3D LED TV'sine karşı!

3D TV devlerinin düellosu

Yakında sinemalar evlerinizde olacak! Panasonic TX-P50VT20E modeliyle, Samsung ise UE46C8790 modeliyle üretime başlıyor ve aynı zamanda TV'lerde 3. boyutun savaşını da başlatıyorlar. Chip Online ekibi olarak bu iki ürünü tüm detaylarıyla karşılaştırdık ve 3D tacını hangi yenilikçi devin kapacağına karar verdik.

Bu yıl sinemalarda izleyici sayısıyla öne çıkan, hatta film sektörüne yepyeni teknolojiler getiren iki film vardı. Tabiki "Avatar" ve "Titan'ların Savaşı"ndan bahsediyoruz. Bu iki film sayesinde 3 boyut teknolojisi hakkında yazılıp çizilenler de çok fazlaydı. Fakat yalnızca sinemalardaki üç boyut değil, TV'lerdeki 3D teknolojisi de bu günlerde en çok konuşulan konulardan biri.

İlk 3 boyutlu televizyonlar
Birçok üretici 3D TV'leri hakkında prototip projeler hazırladı ve reklamlar yaptı. Buna karşın Panasonic TX-P50VT20E ve Samsung UE46C8790 seri üretimine başlanan ilk 3D TV modelleri oldu. Panasonic, 3 boyutlu televizyonunda plazma teknolojisini kullanmayı tercih ederken, Samsung ise bu modelinde LED ekranına oldukça güveniyor. Sonuç olarak artık TV'lerde üç boyutlu filmlerin keyfini çıkarabileceğiz. Fakat televizyonun yanında 3D destekli bir Blu-ray oynatıcıya ve Liquid Crystal Shutter Glasses adı verilen TV ile uyumlu gözlüklere de gereksinim duyuluyor. Bu nedenle testimizde her iki markanın bu üçlü kombinasyonunu oluşturarak en yeteneklisini ortaya çıkardık.

Zorlu 3D testi
Testte kullandığımız Panasonic kombinasyonu şu şekilde: Panasonic TX-P50VT20E plazma TV, gözlükler ve Panasonic'in 3D uyumlu DMP-BDT300 Blu-ray oynatıcısı. Samsung cephesinde ise Samsung UE46C8790 LED TV, gözlükler ve Samsung BD-C6900 3D uyumlu Blu-ray oynatıcı kullanıldı. Hazırladığımız bu üç parçalı TV setlerini ilk olarak ayrı ayrı olarak seyrettik ve dikkatle inceledik. Ardından her iki televizyonu da HDMI Splitter yardımıyla Blu-ray oynatıcılarımızın bir tanesine bağladık ve doğrudan karşılaştırma durumunda neler yapabildiklerini gördük. Son olarak tüm sonuçları esas alarak birincimizi seçtik.

Samsung'un 3D TV seti: UE46C8790 ve BD-C6900

Samsung'un 3D TV seti: UE46C8790 ve BD-C6900
Samsung UE46C8790: Edge LED teknolojisiyle geliyor.

Samsung, UE46C8790 ve BD-C6900 modelleri ile 3D TV setlerini ilk üreten firma oldu. Yani bu açıdan ilk liderliği kazandığını söylemek mümkün. Fakat bizim açımızdan ise kimin daha iyisini ürettiği önemli. Bu nedenle LED televizyonumuzu, 3D gözlüğümüzü ve Blu-ray oynatıcımızı kaptık ve Samsung'un setini mercek altına aldık.

46 inçlik bir TV olan UE46C8790, LED teknolojisini kullanıyor. Ayrıca Samsung'un bu modelde LED'leri ekran kenarlarına dağıtan EDGE LED sistemini kullandığının da altını çizmekte yarar var. Testimizde 3D filmleri oynatma görevi ise Samsung'un yepyeni Blu-ray oynatıcısı BD-C6900'a verildi. BD-C6900, normal 2D Blu-ray performans testlerinde de öne çıkan ürünlerden biri.

3D görüntüde gölge çizgiler
İlk olarak Samsung'un 3D setinin testimizde olağanüstü bir performans ortaya koymadığını söyleyebiliriz. Demo videomuzda (3D Blu-ray Diski, "Monsters vs. Aliens") sık sık kişiler ve eşyaların ana hatlarında oluşan gölge çizgiler gördük. Yüksek hızda fotoğraf çekebilen bir kamera yardımıyla (Casio Exilim EX-S1) videomuzu ağır çekimde oynatarak bu kareleri yakaladık ve sonuç olarak buna neden olan şeyin görüntü panelinin arka kısmında bulunan aydınlatma olduğu konusunda görüş birliğine vardık. Fakat ağır çekimde gözlükle bakıldığında herhangi bir gölge görünmüyor.

Parlaklık kaybı
Samsung UE46C8790: Edge LED teknolojisiyle geliyor.Testte kullandığımız Samsung TV'nin parlaklığı normal 2D görüntüde 420 Kandela ve bu iyi bir değer. Fakat 3D görüntüde bu parlaklık oldukça düştü ve metrekarede 115 Kandela olarak hesapladık. Bu noktada 2D'ye nazaran 3D görüntüde parlaklığın azalmasının teknik açıdan normal bir durum olduğunu belirtmekte yarar var. Üstelik kullanılan gözlük ile bu oran daha da düşüyor. Ve Samsung için bizim ölçtüğümüz oran da 77 Kandela oldu.

2D görüntüyü 3D'ye dönüştürme özelliği
Samsung'un 3D televizyonu ile 2D materyalleri 3D formatında izlemek mümkün. TV'nin içerisinde bulunan dahili işlemci görüntüleri oldukça performanslı bir şekilde işliyor. Üstelik sinyal kaynağı da aynı oranda aktarılıyor. Testimizde görüntüler gayet iyiydi fakat derinlik biraz farklıydı. Yani dışa doğru değil, daha çok içeri doğru derinlik oluştu. Yalnız, bu sistem resmin önünde yayılan nesnelerin gösterimi esnasındaki hataları da engelliyor. Ayrıca gölge çizgilere burada da rastladık.

Kayan gözlükler
Samsung UE46C8790: Edge LED teknolojisiyle geliyor.Samsung'un gözlükleri çok hafif ve kafanızı biraz salladığınızda kolayca kayıyor. Fakat görüş alanı konusunda oldukça iyi bir tasarıma sahip. Gözlük, TV üzerindeki alıcıyla iletişime geçer geçmez çalışmaya başlıyor. Ayrıca kafanızı başka yöne çevirdiğinizde otomatik olarak kapanıyor. Açma kapama düğmesi ise bizce biraz yanlış bir noktada bulunuyor. Bu buton tam olarak gözlük menteşelerinin yakınındaki üst kısıma konulmuş. Ve gözlüğü alırken veya bırakırken yanlışlıkla basma ihtimaliniz hayli yüksek.

Fiyat
Samsung, bu incelediğimiz cihazları set olarak değil ayrı ayrı satıyor. Samsung UE46C8790 televizyonun çok yakında satışına başlanacak ve fiyatının yaklaşık 3350 $ olması bekleniyor. Samsung BD-C6900 Blu-ray oynatıcıyı şu an almanız mümkün ve fiyatı ise 420 $ civarında bulunuyor. Set olarak satılan iki gözlüğün (Samsung SSG-P2100T) fiyatı ise yaklaşık 300 $ ve yanında "Monsters vs. Aliens" Blu-ray diski de hediye. Kısacası 3D filmleri izleyebilmek için böyle bir Samsung setine yaklaşık 4100 $ ödemeniz gerekiyor. Ayrıca belirtilen miktarlar da yurtdışı fiyatı.

Panasonic'in 3D TV seti: TX-P50VT20E ve DMP-BDT300

Panasonic'in 3D TV seti: TX-P50VT20E ve DMP-BDT300
Panasonic TX-P50VT20E: 3D'yi sadece Blu-ray'den oynatabiliyor.

Panasonic, 3D teknolojisine sahip plazma TV üreten ilk firma oldu. 50 inçlik TX-P50VT20E modeli, 600 Hz alan taramasıyla ve hızlı tepkime süresiyle enfes bir 3D gösterisi sunuyor.

Panasonic, plazma televizyonlarının tamamında 37 inç üstü ekran genişliği kullanıyor ve bu durum 3D televizyonu TX-P50VT20E için de geçerli. Üretici bunun sebebini daha hızlı tepkime sağlaması yönünde açıklıyor. Testte kullandığımız set ekipmanlarımız ise şu şekilde: Panasonic TX-P50VT20E 3D TV, 2 adet gözlük ve 3D destekli DMP-BDT300 Blu-ray oynatıcı. Bu oynatıcının 2D konusunda piyasadaki en iyi oynatıcılardan biri olduğununda altını çizmekte yarar var.

3D görüntü gayet iyi
Testlerde plazma teknolojisinin farkı oldukça net şekilde ortaya çıktı. 50 inçlik ekran, hızlı tepkime süresiyle birlikte 3D performansını pozitif yönde etkiliyor. 3 boyutlu görüntülerdeki parazit miktarı ve nesnelerdeki gölge hatlar Samsung UE46C8790 LED televizyondakilerden daha az. Ayrıca yüksek hızlı kamerayla yaptığımız çekimlerden elde ettiğimiz sonuçlar da bu düşüncemizi doğruladı.

2D'den 3D'ye dönüştürme özelliği yok
Panasonic TX-P50VT20E: 3D'yi sadece Blu-ray'den oynatabiliyor.Bir sonraki testimiz için Panasonic plazmada 2D, 3D, gözlüklü ve gözlüksüz ekran parlaklığını ölçmek istedik. Fakat Panasonic plazmada ne yazık ki 2D - 3D dönüştürme özelliği bulunmadığından test için tamamen beyaz bir 3D resim oynatamadık. Bunun yerine Blu-ray oynatıcının demo diskinde, ekranın üst kısmında küçük de olsa hemen hemen beyaz olan bir bulut görüntüsü yakaladık. Bu bulut 2D görüntüde 115 Kandela'lık bir parlaklık sunarken, 3D modunda 56 Kandela, gözlükle ise metrekarede yalnızca 19 Kandela oranında parlaklığa sahipti. Yalnız bu oranlar bulut yüzeyinin çok küçük olması sebebiyle Samsung'un aldığı değerlerle kesinlikle karşılaştırılmamalı. Fakat şunu da açıkça söyleyebiliriz: Hem 3D görüntüde hem de gözlük ile ekran bariz şekilde karanlık. Fakat genel olarak Samsung ile karşılaştırıldığında Panasonic ekranı daha parlak.

Sabit gözlükler
Panasonic TX-P50VT20E: 3D'yi sadece Blu-ray'den oynatabiliyor.Panasonic'in gözlükleri çok iyi tasarlanmış ve yüzünüze gayet iyi oturuyor. Ayrıca gözlük kullananlar için de oldukça ideal ve iki gözlük aynı anda kullanılabiliyor. Açma kapama düğmesi ise uygun bir yer olan sapın alt kısmına gizlenmiş. Tıpkı Samsung'da olduğu gibi az sayıda gözlükte bulunan sensör sayesinde kafanızı çevirdiğinizde gözlük otomatik olarak kapanıyor.

Fiyat
Panasonic TX-P50VT20E 3D plazma televizyonun fiyatı, yanında iki adet 3D gözlükle birlikte yaklaşık 3000 $. 3D destekli Panasonic DMP-BDT300 Blu-ray oynatıcının fiyatı ise 600 dolar civarında. Yani Panasonic 3D set için toplam 3600 dolarlık bir miktarı gözden çıkarmanız gerekiyor.

3 boyut devi: Panasonic plazma mı? Samsung LED mi?

3 boyut devi: Panasonic plazma mı? Samsung LED mi?
Panasonic'in plazması burun farkıyla önde!

Panasonic TX-P50VT20E ve Samsung UE46C8790 arasındaki 3D düellosunda kazananın kim olduğunu net olark söylemek güç. Her iki marka da oldukça yeni teknolojileri kullanmış fakat henüz tam anlamıyla mükemmel değiller. Ve mükemmele ulaşmak için biraz daha zaman gerekiyor.

Şayet Avatar'ın sinemadaki olağanüstü efektlerini bekliyorsanız her iki televizyon da sizin için hayal kırıklığı olacaktır. Tabiki 3D efektleri görülebiliyor, fakat bu efektler kesinlikle beyaz perdedeki kadar değiller. Ayrıca resimlerde çok fazla hatalar bulunuyor ve özellikle Samsung'un ekranı gölge ve çift nesne hatları nedeniyle evde 3D sinema keyfini bozabilir.

3D tepkime süresi kazananı belirledi
Panasonic TX-P50VT20E'nin plazma teknolojisi 3D görüntüde tüm gücünü ortaya koyuyor. Hızlı tepkime süresi sayesinde resim hataları Samsung'daki gibi sürekli değil, nadiren meydana geliyor. Fakat Samsung'un LED'i de 2D görüntüleri 3D'ye dönüştürme konusunda testte kullandığımız "Monsters vs. Aliens" Blu-ray demosundan bile neredeyse daha iyi. Ve piyasadaki 3D filmlerin sayısı çok fazla olmadığı için bu özellik oldukça etkileyici.
Gözlük konusunda ise Panasonic modelini Samsung'un gözlüğünden daha çok beğendik. Çünkü hem daha rahat hem de açma kapama düğmesi daha iyi bir noktada. Fakat çalışma ve sensör konularında her ikisi de gayet başarılı.

İyi bir bütçe şart
Değineceğimiz son konu ise fiyatlar. Panasonic TX-P50VT20E plazmanın yanında iki adet gözlük de fiyata dahil ve aynı zamanda düellonun da galibi olduğu için bizim önerimiz Panasonic modeli olacak. Fakat Samsung'un Blu-ray oynatıcısı da bu alanda daha uygun görünüyor. Sonuç olarak henüz tam anlamıyla gelişmemiş bir teknoloji olmasına rağmen 3 boyutlu ev sineması gibi lüks zevkleriniz varsa 3500$ üstü bir miktarı gözden çıkarmanız gerekiyor. Türkiye için fiyat beklentimiz ise doğal olarak daha yüksek.

Okuyucu Yorumları