Raspberry Pi: Minik "dev" PC!

Son dönemde herkesin ilgisini çeken ucuz ve "minicik" PC Raspberry Pi hakkında her şey...

Raspberry Pi: Minik "dev" PC!

Anıl Öğütveren

Bu aralar tüm gözler Windows 8 üzerindeyken, diğer taraftan başka türden bir bilgisayar teknolojisinin ayak sesleri duyuluyor: Raspberry Pi'nin gelişi...

Raspberry Pi, gönüllü bağışlarla geliştirilip çocuklara programlamayı öğretmek için dizayn edilmiş, Linux tabanlı bir bilgisayar. Fakat aynı zamanda kelime işleme (Notepad, Microsoft Office Word gibi) ve çeşitli günlük işleri karşılayabilecek bir bilgisayar.

BBC Micro'yu hatırlayanlar, Raspberry Pi'nin onun 21. yüzyıldaki versiyonu olduğunu düşünebilirler.

Raspberry Pi nereden geliyor?
Raspberry Pi, 2009'da kurulan hayırsever Raspberry Pi kuruluşunun çalışması. Bu çalışma Cambridge Üniversitesi laboratuarları ve Broadcomm şirketi tarafından desteklenmiş. Broadcomm işlemcileri cihaza güç katıyor. Raspberry Pi Kuruluşu'nun başkanı David Braben kuruluşun amacını söyle açıklıyor: "Raspberry Pi insanların basit işlemlerini gerçekleştiren, okula götürülebilecek ve üzerinde ilginç işlemler yapılabilecek oldukça kuvvetli ve çok ucuz bir cihaz".

Wikimedia'dan Liz Upton ise, bu minik cihazı "Raspberry Pi güçsüz görünebilir fakat o yine de Linux destekli bir bilgisayar" sözleriyle tanımlıyor.

Raspberry Pi'ye neden ihtiyacımız olsun?

Raspberry Pi'ye neden ihtiyacımız olsun?

Günümüzde okullarda IT eğitimi demek bilgisayar bilimi değil, IT okur yazarlığı anlamına geliyor. Bu yüzden çocuklara uygulamaların nasıl yapıldığından çok nasıl kullanılacağı öğretiliyor. Royal Society'e göre durum şu: "Etrafımızdaki birçok insanın teknoloji kullanırken kendilerini rahat hissetmelerini başardık fakat bu akademik bilgisayar biliminin derinlerinin anlaşılmasına yardımcı olmadı. Yani teknolojiyi kullanırken sadece nasıl kullanılacağını öğreniyoruz. Aslında bu yanlış. Çünkü geliştirmek için nasıl yapıldığını da bilmeye ihtiyacımız var. Pi'nin bu açığı kapatacağını düşünüyoruz. Tabi ki bu bilgisayar bilimi ve IT ile uğraşan kişiler için geçerli..."

Peki ama kimine göre bilgisayar, kimine göre küçük ve basit bir cihaz olan Raspberry Pi'nin fiyatı ne kadar? Raspberry Pi'nin piyasaya sürülen iki farklı modeli var. Türk Lirası'na vurduğumuzda 50TL değerindeki A modeli ile 35 TL'ye satılan B modeli... Ancak tahmin de edebileceğiniz gibi, yanında klavye ve monitörü ayrıca almak zorundasınız.

Raspberry Pi'nin özellikleri

Raspberry Pi'nin özellikleri

Raspberry Pi'nin işlemcisi 700 Mhz saat hızında çalısan ve Vdeocore4 GPU'ya sahip olan bir Broadcomm işlemcisi. Bu OpenGL ES 2.0 ve donanım destekli OpenVG ve 1080p HD Video desteği sağlıyor. Anakart ile birleşik 256 MB RAM, HDMI soketleri, USB 2.0 girişi, RCA video çıkışı, 3,5 mm ses çıkışına sahip olan Pi, gücünü MicroUSB girişinden alıyor.

B modelinde ise bunlara ek olarak ikinci bir USB 2.0 girişi ve 10/100 BaseT Ethernet bağlantısı var. Her iki modelde de sabit disk yok; sadece SD kart ile başlatılıyor.

Raspberry Pi'yi satın aldığınızda sahip olacaklarınız bunlar... Pi'yi TV'nize bağlayabilirsiniz ama dileyenler bir monitörü ayrıca satın almak zorunda. Tabii ki bir klavye ve bir fareye de ihtiyacınız olacak. Onlar için de ayrıca para harcamanız gerekeceğini unutmayın.

Raspberry Pi'nin İşletim Sistemi

Raspberry Pi'nin İşletim Sistemi

Raspberry Pi yazılım olarak Linux-Fedora kullanıyor. Bu işletim sistemi Phyton, BBC Basic, C ve Perl gibi programlama dillerini destekliyor. Yazılım olarak Fedora kullanmak zorunda değilsiniz fakat bu bilgisayarın işlemcisi ARM yapısına sahip olduğundan son zamanlarda çıkan özellikleri destekleyemeyebilir.

Bu arada ARM hakkında da biraz bilgi verelim... ARM mimarisi (orijinal adı Acorn RISC Machine) pek çok gömülü tasarımda kullanılan 32-bit RISC işlemci mimarisi. Güç tasarruf özelliklerinden dolayı, ARM işlemciler mobil elektronik gibi düşük güç tüketiminin kritik bir parametre olduğu pazarda en fazla tercih edilen CPU sınıfı.

Günümüzde ARM işlemci ailesi tüm yeryüzündeki 32-bit gömülü işlemcilerin yüzde 75' ini oluşturuyor. ARM işlemciler taşınabilir cihazlardan (PDA, cep telefonu, medya oynatıcılar, avuç içi oyun üniteleri ve hesap makineleri) bilgisayar parçalarına kadar (disk sürücüler, masaüstü yönlendiriciler) tüketici elektroniğinin her alanında yoğun olarak kullanılıyor.

Raspberry Pi'nin Çıkış Tarihi

Raspberry Pi'nin Çıkış Tarihi

Raspberry Pi'nin B modeli Avrupa'da satışa sunuldu. Şu ana kadar görünen, Raspberry Pi'nin okullardan çok kişisel kullanım için alındığı. Yani kişisel amaçlı alım daha yoğun. Plan ise hazırda bu bilgisayarı kullanan gönüllü kullanıcıların da yardımıyla bilgisayarın yazılımını daha da geliştirip olgunluğa ulaştırmak.

Raspberry Pi'den ne beklemeliyiz?
Raspberry Pi'nin özellikle gelişmekte olan ülkelerde yüksek kullanım potansiyeli var. Basitliği ve ucuz olması ile birlikte, yeterli performansı sunması da onu çekici kılıyor. Ama Pi için bir laptop ya da tablet alternatifi demek çok yanlış olacaktır. Sonuçta onu da bir monitöre, bnir klavyeye ve bir fareye bağlamak zorundasınız. Yani Pi, laptop'tan çok, masaüstü bilgisayar alternatifi olarak karşımıza çıkıyor...

Okuyucu Yorumları