Samsung Galaxy K Zoom detaylı testte!

Samsung'un yeni "telefonlu kamerası" Galaxy K Zoom'u, A'dan Z'ye test ettik!

Galaxy K Zoom detaylı testte!

Samsung, üst seviye kompakt kamerayla akıllı telefonu birleştiren yeni Galaxy K Zoom modeliyle karşımızda. Samsung'un şimdiye kadarki kamera odaklı cihazlarından daha değerli olan Galaxy K Zoom, ilk modelin aksine daha ince yapısı, "lastikleştirilmiş" arka kapağı ve güçlü donanımıyla Galaxy S5'e oldukça benziyor.

Güney Koreli şirket, cep telefonuyla kompakt kamerayı birleştirerek hibrit bir çözüm sunuyor. Aslına bakacak olursa bu Samsung tarafından ilk defa yapılan bir şey değil, daha önce Samsung Galaxy S4 Zoom ile aynı segmentte karşımıza çıkmıştı.

Galaxy K Zoom'da özelliklerin pek fazla kısılmaması ve üstüne mükemmel derecede başarılı bir kamera eklenmesi bizi mutlu etti. 10X yakınlaştırma çarpanı bulunan cihaz boyutları bakımından da iddialı. Çok büyük ve kalın olan Galaxy S4 Zoom'un aksine Galaxy K Zoom daha ince. Her ne kadar neredeyse S5'i kalınlık bakımından ikiye katlasa da, kameranın getirdiği özellikler bu açığı kapatıyor.

Galaxy K Zoom'da 8 GB'lık dahili hafıza bulunuyor, dilerseniz cihazın hafızasını bünyesinde bulunan microSD kart yuvası sayesinde ek olarak 64 GB daha arttırabiliyorsunuz.

Samsung Galaxy K Zoom detaylı testte!

Galaxy K Zoom'da 720 x 1.280 çözünürlüklü Super AMOLED ekran bulunuyor. Bu ekran şu an satışta bulunan en iyi ekran olmasa da, S4 Zoom'da bulunan 540 x 960 ekran çözünürlüğüne kıyasla görüntülere hem keskinlik hemde detay olarak çok şey katmış. Galaxy K Zoom'da tıpkı Galaxy S5'te olduğu gibi 2 GB RAM bulunuyor.

Samsung Galaxy K Zoom gücünü Samsung'un 6 çekirdekli Samsung Exynos 5 işlemcisinden alıyor. Yüksek performans gerektiği zaman 2 çekirdekli 1.75 Ghz hızında çalışabilen A15 işlemciye ve daha az güç gerektiği zaman 4 çekirdekli 1.3 Ghz saat hızında çalışan A7 işlemciye sahip olan K Zoom, hem verimlilik anlamında, hem de performans açısından size mutlu edecektir.

Galaxy K Zoom'da artık standart olarak kabul edilen NFC ve 4G bağlantı seçenekleri de yer alıyor. Çıkarılabilen arka kapak batarya ve microSIM yuvalarına erişmenizi sağlıyor. Arka tarafta aynı zamanda gürültü engelleyici mikrofon ve videolarda kullanabileceğiniz bir mikrofon daha bulunuyor.

Ne yazık ki Galaxy K Zoom biraz pahalı bir fiyat etiketini sahip. Ülkemizde henüz satışa sunulmayan cihazın Avrupa'da değeri, yaklaşık 1500 TL'ye tekabül ediyor.

Galaxy K Zoom büyük lensiyle beraber tartıda 200 gram geliyor. S4 Zoom'dan 7 gram daha hafif olan cihaz günümüzün akıllı cihazlarına oranla tabii ki ağır. Burada Google'ın Nexus 5'inin 130 gram olduğunu ve LG'nin amiral modeli G3'un 142 gram olduğunu belirtmeliyiz.

Kasa ve tasarım

Kasa ve tasarım

Ağırlığın ve büyüklüğün kişisel tercih olduğu bir gerçek. Tabii ki cihazın boyutlarını incelememizin sırasında değerlendireceğiz. Galaxy K Zoom, günümüzün ince telefonlarının sığdığı her yere rahatlıkla girebiliyor. Cebinizde rahatlıkla taşıyabileceğiniz cihazı aynı zamanda tek elinizle rahatlıkla kullanmanız da mümkün.

Cihazın gövdesinin en ince olduğu yer 16.6 mm kalınlığa, en kalın olduğu yer ise 20.2 mm kalınlığa sahip. Tahmin edeceğiniz üzere cihazın en kalın olduğu yer lensin çıkıntısının olduğu bölüm. Bizce cihazda en çok zorlanacağınız kısım cihazı tutarken parmaklarınızı lens kısmında nereye konumlandıracağınız olacaktır.

Masanın üstünde lens çıkıntısı nedeniyle tam olarak dengede duramayan bu hibrit ürünü kafede masanın üstüne koyduğunuz zaman meraklı gözlerin cihazınızı süzeceğinden emin olabilirsiniz.

Galaxy K Zoom'un 4.8 inç büyüklüğündeki ekranı parlak, keskin ve aynı zamanda berrak renkler sunuyor. Bu sayede Galaxy K Zoom'un ekranı temiz ve toplu gözüküyor.

Cihazın ekranını güneş altında görmek biraz zor. 720p çözünürlüğe sahip olan ekran bizi biraz hayal kırıklığına uğrattı. Yine de ekranın 1080p olmama sebebi, batarya tasarrufu olabilir diye düşünüyoruz.

Samsung Galaxy K Zoom detaylı testte!

Cihazın "telefon tarafının" Galaxy S5'e oldukça benzediğini yazının başında söylemiştik. Lastikleştirilmiş arka kapak ise tutuş hissini arttırmış. Elinizden kaymayan telefon ile güzel kareler yakalamanız mümkün. Çektiğiniz fotoğrafları microSD karta kaydetmenizin de mümkün olduğu Galaxy K Zoom'un microSD kart yuvası 64 GB'a kadar hafıza desteği sunuyor.

Galaxy K Zoom'un 3 farklı renk seçeneği mevcut. Bunlar beyaz, siyah ve elektrik mavisi. Her üç renk seçeneğinde de cihazın kenarına metal çerçeve yerleştirilmiş ve bu çerçeve cihazın fiziksel görünüşünü tamamlamış.

Samsung, açık konuşmak gerekirse, Galaxy K Zoom'un tasarımında büyük bir iş çıkarmış. Galaxy S4 Zoom'un plastik malzemesinden kurtulup dokunuş hissi çok daha başarılı olan lastik malzemenin tercih edilmesi çok doğru bir karar olmuş. Cihazın ön tarafında alışık olduğumuzun gibi ana menü tuşunun yanında kapasitif tuşlara yer verilmiş.

Cihazın sağ kısmında ise yukarıdan aşağıya sırasıyla ses seviyesi kontrol tuşları, güç butonu ve kamera için deklanşör tuşu bulunuyor. Galaxy K Zoom'un üstünde standart 3.5mm kulaklık, alt tarafın tam ortasında ise micro USB girişi bulunuyor.

Genel olarak Galaxy K Zoom'un özellikleri bu şekilde. Şimdi cihazın en iddialı olduğu bölüme, yani kameraya geçelim.

Kamera Donanımı

Kamera Donanımı

Firmalar kendi cihazlarını satabilmek için farklı pazarlama yöntemlerine başvurabiliyor. Samsung Galaxy K Zoom'da 20.7 MP 1/2.3 inç boyutunda CMOS sensör bulunuyor. Bu sensörün aynısını daha önce incelediğimiz Sony Xperia Z2'de de görmüştük.

Bütün megapikselleri bir kenara bırakın, cihazın kamerasının kalbi olan sensörler aslında tam olarak görüntü kalitesini belirlemiyor. Örnek vermek gerekirse kameralar kullanım alanlarına göre sınıflandırılıyor. Galaxy K Zoom, tam olarak adında olduğu gibi yakınlaştırma konusunda rakiplerinden öne çıkıyor.

Samsung, Galaxy S5'te 16 megapiksellik bir sensör kullanıyor. Galaxy S5'in kamerasında aynı zamanda Galaxy K Zoom'da olmayan Isocell teknolojisi de bulunuyor. Isocell teknolojisi sayesinde düşük ışık altında daha hızlı otofokus mümkün oluyor.

Galaxy K Zoom'un en önemli özelliği 10X yakınlaştırma çarpanına sahip olması. Diğer telefonlarda dijital bir şekilde yapılan yakınlaştırma işlemi Galaxy K Zoom'da optik olarak yapılıyor. Bu sayede görüntüde bozulma olmuyor.

Galaxy K Zoom'da yakınlaştırma işlemini ses tuşlarıyla yapabileceğiniz gibi ekran üzerinden parmaklarınızı kullanarakta yapabilirsiniz. Bu tercihin kullanıcıya bırakılması gayet güzel düşünülmüş.

Akıllı cihazlarda her ne kadar yakınlaştırma gereksiz sayılsa da, bir futbol maçında veya makro çekimlerde yakınlaştırma yapmak zorundasınız. Galaxy K Zoom ise sizin yaklaştırma ihtiyacınızı tam olarak karşılayacaktır.

Galaxy K Zoom'un kamerasının bizden bir artı daha aldığı nokta ise OIS, yani Optik Görüntü Sabitleme teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde hareket halinde bile sabit duruyormuş gibi fotoğraf çekmeniz mümkün.

Samsung Galaxy K Zoom akıllı telefonlarda kullanılmaya başlanan çift renkli flaş yerine Xenon flaş kullanıyor. Cihaz ile karanlıkta çekilen karelerin dijital kompakt fotoğraf makinelerinden hiç bir farkı yok. Akıllı telefonlarda örnek vermek gerekirse Samsung Galaxy S5'ın çift renkli flaşından daha iyi bir flaş performansı söz konusu.

Samsung'un bu hibrit çözümünün odak uzaklık değerleri 24-240mm arasında değişebiliyor. Bu da lens yardımıyla uzaktaki bir nesneyi odaklayabileceğiniz anlamına geliyor. F3.1-6.3 diyafram değerine sahip cihazla orta seviye kompakt dijital makinelerin resim kalitesini yakalayabiliyorsunuz. Kamera uygulaması açıldığında cihaz bir saniye içerisinde fotoğraf çekimi için hazır hale geliyor.

Samsung Galaxy K Zoom detaylı testte!

Galaxy K Zoom'un optik yakınlaştırma uygulamasının her uygulama tarafından desteklenmediğini görmek bizi üzdü. 7 saniyelik video paylaşım platformu olan Vine'da desteklenen optik yakınlaştırma ne yazık ki Instagram'ın kendi kamerasında desteklenmiyor.

Kısacası Samsung, Galaxy K Zoom ile mükemmel bir yakınlaştırma, düşük ışıkta iyi çalışan Xenon flaş ve OIS özelliğini sunuyor.

Galaxy K Zoom fotoğraf çekiminde başarılı olduğu gibi aynı zamanda video çekiminde de başarılı. Full HD çözünürlükte saniyede 60 kare video çekebilen cihaz OIS desteğini video için de kullanıyor. Video çekiminde dilediğiniz zaman optik yakınlaştırmadan da yararlanabiliyorsunuz.

Galaxy K Zoom'da aynı zamanda 2 megapiksellik ön kamera bulunuyor. Bu ön kamera sayesinde görüntülü görüşme uygulamalarını kullanabilir, arkadaşlarınıza selfie fotoğraflarınızı gönderebilirsiniz.

Kamera Yazılımı

Kamera Yazılımı

Galaxy K Zoom'un kamera yazılımı, tıpkı donanımları gibi dopdolu. Samsung Galaxy K Zoom'da tam 15 adet fotoğraf çekim modu bulunuyor. Çoğu profesyonel olmayan kullanıcılara hitap eden bu modlar Samsung NX serisi fotoğraf makinelerinde de bulunuyor. Yani Koreli şirket, fotoğraf yazılımlarını hiç kısmamış.

Samsung'un kamera uygulamasını dilediğiniz gibi kişiselleştirebiliyorsunuz. Ekranın neresinde hangi ayarların bulunacağına karar verebildiğiniz uygulama sayesinde nasıl rahat ediyorsanız öyle çalışmanız mümkün.

Çok fazla çekim modu olduğunu söylemiştik. Neredeyse her kompozisyon için bir fotoğraf modu bulunuyor. Bizim en çok hoşumuza giden "Siluet" modu oldu. Fotoğraflarınızda arka plan ışığını çekici bir şekilde kullanmak istiyorsanız bu mod tam size göre.

Biraz daha tecrübeli kullanıcılar için de özellikler barındıran Samsung Galaxy K Zoom'da otomatik-odak ve otomatik-pozlamayı bölerek gösterişli işler oraya çıkarabilirsiniz. (Bir sahneye yakınlaştıktan sonra, bir başka alana dokunup pozlamayı değiştirmek gibi...)

Samsung Galaxy K Zoom detaylı testte!

Samsung Galaxy K Zoom'un bir diğer dikkat çeken fotoğraf modu ise Pro Suggest. Pro Suggest, sahneyi inceleyerek filtre / modu sizin için otomatik olarak seçiyor. Daha fazla Pro Suggest filtre önerisine Pro Suggest Market uygulaması üzerinden sahip olabiliyorsunuz.

Manuel mod ile birlikte enstantane hızını, diyafram ve ISO değerini dilediğiniz gibi ayarlayarak profesyonel fotoğraflar çekebilirsiniz. Cihazın sağ tarafında bulunan çift kademeli deklanşör tuşu sayesinde görüntüyü odaklayıp fotoğrafını çekebilirsiniz.

Samsung 20 megapiksellik kamerayı kullanarak selfie çekmenize olanak sağlayan bir Selfie modu da barındıyor. Galaxy K Zoom'da ekranın neresinde görünmek istediğinizi belirledikten sonra kamerayı kendinize çevirip bip sesini duyana kadar cihazı kımıldatmamanız gerekiyor. Bu sayede cihazın 2 megapiksellik ön kamerasından çok daha kaliteli selfie'ler çekebiliyorsunuz. Bu işlem biraz uzun sürse de başarılı sonuçlar aldığımız kesin.

Galaxy K Zoom fotoğraf özelliklerinin ön plana çıktığı bir hibrit model. Başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için bir çok fotoğraf çekim moduyla gelen Galaxy K Zoom, aynı zamanda manuel mod ile ileri düzey kullanıcılar için iyi seçenekler sunuyor.

Arayüz ve Performans

Arayüz ve Performans

Samsung Galaxy K Zoom, Galaxy S5'te kullanılan TouchWiz ile geliyor. Android 4.4.2 sürümü ile gelen cihazın arayüzünde Galaxy S5'ten farklı hiçbir şey göremedik. Samsung'un yeni arayüzünü daha önce Galaxy S5 incelememizde tüm detaylarıyla incelemiştik. Galaxy S5 incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni amirallerin arayüzünde moda olan geometrik ve dairesel ikonlar Galaxy K Zoom'da da karşımıza çıkıyor. Bu arayüzün TouchWiz'in eski sürümlerine oranla göze daha hoş geldiğini ve hızlı çalıştığını söylemeliyiz.

Eğer daha önce saf Android sürümü veya HTC'nın Sense arayüzünü kullandıysanız, TouchWiz arayüzüne alışma süreciniz biraz uzun sürebilir. Zira Samsung'un takvim uygulamasının bile ismi S Planlayıcı. Samsung kendi uygulamalarını kullanıcılara sunmayı seviyor. Açıkçası Samsung'un uygulamaları yeteri kadar düzenli ve yeterli özellikler barındırdıkları bir gerçek.

Samsung Galaxy K Zoom detaylı testte!

Galaxy K Zoom'da S Voice ve Dropbox yüklü olarak geliyor. Samsung, Galaxy K Zoom sahiplerine Dropbox hesaplarını cihazlarına bağlamaları halinde 50 GB bulut depolama hizmeti de hediye ediyor. Cihazda aynı zamanda S Health Lite yazılımı da bulunuyor. Bu yazılım sayesinde günlük egzersiz programınızı takip edebiliyorsunuz.

Samsung'un üzerinde durduğu bir diğer yenilik ise elektronik posta hesaplarınızda "Öncelikli gönderici" seçeneği. Bu özelliği kullanarak önemli kişilerden gelecek olan e-postaları hiçbir zaman kaçırmayacaksınız ve her zaman iletişim halinde olabileceksiniz.

...Ve Performans!

Galaxy K Zoom GeekBench'in tek çekirdek testinde 868, çoklu çekirdek testinde ise 2051 puan aldı. Daha önceki GeekBench testlerimizde Samsung Galaxy S5 2909, HTC One M8, 2899 hatta Galaxy S4 2325 puan almıştı.

Performans testlerinden çok kullanıcı deneyiminin önemli olduğunu düşünüyoruz. Galaxy K Zoom'un arayüzünde çok nadir minik takılmalar dışında hiç sorunla karşılaşmadık. Galaxy K Zoom'un çoklu işlem performansını Nexus 5 ile karşılaştırdığımız zaman performansta pek bir farkın olmadığını söylemek yanlış olmaz.

Pil Performansı

Pil Performansı

Samsung Galaxy K Zoom'un bataryası bizi oldukça etkiledi. Cihaz sadece bir telefon olarak kullanıldığı zaman, 1.5 güne yakın pil süresi sunuyor.

Galaxy K Zoom'da 90 dakika süren HD video oynatarak pil süresini test ettik ve 90 dakika sonunda bataryanın yüzde 100'den yüzde 88'e düştüğünü gözlemledik. Aynı videoyu Galaxy S5 ve iPhone 5S'te oynattığımız zaman yüzde 84, HTC One M8'de ise yüzde 77 değerini görmüştük.

Samsung'un Galaxy K Zoom modelinde 2430 mAh'lık batarya bulunuyor ve bu senenin amiral modellerine oranla daha iyi bir güç yönetimine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ama bu cihaz fotoğraf makinesi görevi ile öne çıkıyor. Peki Samsung Galaxy K Zoom ile fotoğraf çekerken de aynı pil tüketimine sahip miyiz?

Cevap, ne yazık ki hayır! Eğer bütün gün fotoğraf çekmek için bir geziye çıktıysanız yanınızda mutlaka yedek batarya ve şarj cihazı taşımalısınız. 1 saat fotoğraf çekiminden sonra yüzde 78'e düşen batarya 4 saat sonunda size sıkıntı yaratmaya başlayacaktır. Ama adil olmak gerekirse kamera tüm akıllı cihazlarda bataryayı sömüren bir özellik ve Galaxy K Zoom'un da bu konuda suçlanamayacağı kesin.

Medya ve önemli özellikler

Medya ve önemli özellikler

Galaxy K Zoom'da donanım ve yazılım tam olarak birbirini tamamlıyor. Telefon görüşmelerinin kalitesinin çok iyi olduğu telefonda dış mekan sesi ve asıl karşı tarafa anlatılmak istenen ses çok iyi ayırt ediliyor. Samsung'un kişi yönetim sistemi ise TouchWiz'in en iyi özelliğinden sadece biri.

Samsung ve Google bu cihazı tam anlamıyla medya uygulamalarıyla doldurmuş. Fotoğraflar, Play Müzik ve Youtube servisleri Google tarafından; Galeri, Müzik ve Video uygulamaları Samsung tarafından cihaza yüklenmiş. Her iki müzik uygulaması çalışırken bildirim merkezine ve kilit ekranına kısayol kontrolleri ekleniyor; bu da müzik değiştirmek istediğiniz zaman, zaman kaybına yol açmıyor.

Galaxy K Zoom'un dahili hoparlörü de oldukça başarılı. Her ne kadar yüksek ses seviyelerinde tizlerin kalitesi bozulsa da, en yüksek ses kademesinden iki kademe daha düşük olan ses seviyesinde her şey yolunda gözüküyor.

Samsung Galaxy K Zoom'un 4.8 inçlik ekranında filmler gayet güzel gözüküyor. Renklerin canlı ve parlak olduğu ekranda 720p ve daha yüksek çözünürlüklü videoları izlemek keyif verici. Galaxy K Zoom elbette ki dünyanın en iyi ekranına sahip değil ama Samsung'un Super AMOLED teknolojisi bu ekrana artı katan bir özellik.

Mobil cihazları en çok zorlayan oyunlardan olan Real Racing 3'ü gayet akıcı bir şekilde oynamamıza imkan sağlayan Galaxy K Zoom, 10 dakika sonunda yüzde 4 pil kaybına uğradı. K Zoom'un sahip olduğu 6 çekirdekli Exynos işlemci oyunlarda yüksek FPS değeri almamıza olanak sağladı. Tabii ki bunda ekranın çözünürlüğünün düşük olmasının rolü olduğunu belirtmeliyiz.

Alternatifler

Alternatifler

Samsung Galaxy S4 Zoom

Geçtiğimiz senenin hibrit modeli olan Galaxy S4 Zoom, kamera konusunda iddiasını hala koruyor. Galaxy K Zoom her açıdan S4 Zoom'u sollamayı başarıyor olsa da Samsung Galaxy S4 Zoom, halen kamera açısından iyi bir tercih olabilir.

Kamera özelliklerinin ve RAM miktarının güçlendiği Galaxy Zoom K'nın S4 Zoom'dan en çok ayrılan noktası tasarımı zira S4 Zoom çok hantal bir cihaz. Galaxy S4 Zoom gücünü çift çekirdekli ve 1.5 GHz saat hızında çalışabilen Cortex-A9 işlemciden alıyor; ekranın çözünürlüğü ise 540 x 960 piksel. Galaxy Zoom serisinin 2015 sürümünde daha fazla yakınlaştırma değeri ve daha başarılı düşük ışık performansı gibi iyileştirmeler var.

Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020

Nokia akıllı telefonların kamera kralı olmaya devam edecek gibi gözüküyor. Nokia'nın bu iddia ile piyasaya sürdüğü akıllı telefon olan Nokia Lumia 1020'de Xenon flaş ve 41 megapiksellik sensör bulunuyor. Bu sensör aynı zamanda Nokia'nın PureView teknolojisine de sahip.

Tıpkı Galaxy K Zoom'da olduğu gibi, Nokia Lumia 1020'de de optik yakınlaştırma özelliği bulunuyor fakat yakınlaştırma çarpanı sadece 3X. Yani, çok yüksek yakınlaştırma değerleri beklememekte fayda var.

Nokia Lumia 1020'nin ekranı 4.5 inç. Galaxy K Zoom'dan 0.3 inç daha küçük olan ekranın ekran çözünürlüğü ise 768 x 1280 piksel. 32 ve 64 GB olarak iki farklı model ile satışta bulunan Lumia 1020'nın handikapı ise microSD kart yuvasının bulunmaması.

Sonuç

Sonuç

Galaxy K Zoom'un kamerasının manuel ayar kısmı çok hoşumuza gitti. Aynı zamanda Samsung kamera uygulamasını farklı çekim modlarıyla donatmış ve bu çekim modlarını keşfetmek için saatlerinizi harcamanız gerekiyor. Aslında orta segment akıllı telefon kategorisinde bulunan Galaxy K Zoom, tabii ki kamerasıyla ön plana çıkıyor.

Öte yandan telefon tasarım bakımından S4 Zoom'dan tamamen ayrılıyor. Çok şık bir tasarıma sahip olan telefonda optiğin bulunduğu kısım bize hala biraz kalın geldi. Eğer Galaxy S5'ın iki katı kadar olan kalınlık olmasaydı cihazın tasarımı kusursuz olabilirdi.

Toparlamak gerekirse Galaxy K Zoom fotoğraf çekmeyi sevenleri iki farklı cihaz taşıma derdinden kurtarıyor. Gelişmiş ayarları el ile yapma imkanı sağlayan Galaxy K Zoom ile çekeceğiniz kareler sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Galaxy K Zoom'dan profesyonel DSLR makine performansı beklemek tabii ki yanlış olur ama piyasadaki çoğu kompakt fotoğraf makinesinden başarılı bir performans alacağınızı söyleyebiliriz.

Uzun lafın kısası, eğer cebinizde her türlü işinizi sorunsuz bir şekilde yapabilecek, video izlerken keyif verebilecek ve kamerasının çok iyi olduğunu bildiğiniz bir telefon arıyorsanız, Galaxy K Zoom kesinlikle size göre. Ama "birkaç şipşak fotoğraf çekeyim yeter" diyenlerenseniz, Galaxy K Zoom'un fiyatına daha güçlü alternatifler bulmanız mümkün.

Okuyucu Yorumları