Samsung UE55H8000 Full HD TV testte!

UHD TV'lerin ucuzlamaya başladığı bir dönemde, pahalı ve kavisli bir HDTV olan UE55H8000 ne sunuyor?

Samsung UE55H8000 testte!

Samsung, bu sene çıkardığı UE65HU8500 UHD televizyonu ile çıtayı zaten çok yukarılara çıkarmıştı. Şimdi ise dikkatini tekrar Full HD piyasasına yöneltiyor ve 55-inç'lik HD amiral gemisi olan UE55H8000'i piyasaya çıkarıyor.

Bu zamanda herkes dikkatini UHD TV'lere yönelttiği için, bir HD TV ne kadar iyi olursa olsun başarısız olma ihtimali var. Özellikle de UE55H8000'in fiyatının 6.000TL olduğunu düşününce, işinin hiç de kolay olmayacağını söyleyebiliriz.

Tabii bu fiyat boş yere değil. UE55H8000'i kutusundan çıkardığınız anda, hemen belli olan, çok stilistik ve kibar görünümlü kavisli bir ekranla karşılaşıyorsunuz.

Genel bakış

Bu, elbette ilk gördüğümüz kavisli TV değil. O onur LG 55EA980W OLED'e ait. Yine de kavisli ekranlar büyük ilgi çekmeye ve aynı zamanda tartışma konusu olmaya devam ediyorlar.

Ekranın kavisli olmasının, TV'nin bu kadar çekici görünmesinde büyük payı var. Ekranın kenarları da son derece ince ve estetik görünümlü. Televizyonun estetik olarak tek sorunu, kavisli yapısı sebebiyle duvara asılınca pek iyi olmaması.

UE55H8000'in arkasındaki bağlantı yuvaları çok zengin. Ama HU8500 serisindeki gibi harici bir bağlantı kutusu yok. Arkasındaki bağlantıların başlıca olanlarını sayacak olursak: Dört HDMI, üç USB, bir LAN portu, dahili Wi-Fi, Freesat ve Freeview girişleri, ve ileride bir Samsung Evolution Kit'i ekleyebilmek için büyük bir bölme.

Yükseltme, uygulamalar, hub, ve diğer özellikler

Yükseltme, uygulamalar, hub, ve diğer özellikler

Samsung Evolution Kit'i (Gelişim Kit'i), tahmin edildiğinden çok daha etkili. Yani bir gelişim kit'i ile, televizyonunuzun donanımını tümüyle yükseltip, ilk aldığınızdan bambaşka bir hale getirebiliyorsunuz!

Başka bir deyişle, UE55H8000, diğer hiçbir marka TV'nin olmadığı kadar yükseltilebilir bir TV. TV piyasasındaki hızlı değişimleri düşününce, bu özellik kullanıcıların oldukça işine yarayacağa benziyor.

UE55H8000'in çoklu ortam desteği de muazzam. Zaten resim ve müzik akışı yapabildiğinizi söylemeye bile gerek yok. Bunların yanında, Bluetooth bağlantıları ve akıllı cihazlarla ekranı çoklamayı destekliyor, ayrıca Samsung'un en son Smart TV platformu ile bağlantı kurabiliyor.

Bulabileceğiniz çevrim içi uygulamaların sayısı da oldukça fazla. Smart Hub'ın yapısı, 2013 TV'lerinin neredeyse aynısı. 5 farklı içerik "hub" u (merkezi) bulunuyor. Yakından bakınca, bazı ufak farklılıklar da göze çarpıyor. İlk olarak, önceden Sosyal Medya Hub'ı olan yer, şimdi USB içeriğine ve bağlı bilgisayarlara erişebildiğiniz çoklu ortam hub'ı ile birleştirilmiş. Ayrıca bir de oyun hub'ı var.

Hub düzeni, ilk bakışta biraz karışık görünse de, eskisinden daha kullanışlı.

Smart thinking, görüntü kalitesi

Smart thinking, görüntü kalitesi

Smart thinking

Samsung'un bu en son akıllı cep/tablet uygulaması, geçen seneki sürüme göre oldukça geliştirilmiş. Artık farklı uygulamalarla yaptığınız tüm işlevleri tek bir uygulamaya topluyor.

Samsung smart hizmetlerinin arasında, gelişmiş bir S-Recommendations sistemi de var. Bu, beğendiğiniz programları öğreniyor ve buna göre size tavsiyelerde bulunuyor.

Görüntü teknolojisi

UE55H8000'deki görüntü teknolojisi, UHD HU8500 serisindeki kadar gelişmiş değil. Özellikle, LED aydınlatma sistemi, UHD modellerdeki tam bölgesel karartma teknolojisinin gerisinde. Yine de, Samsung'un mikro karartma sisteminin en iyisine sahip.

UE55H8000, Samsung'un en yeni nesil ekranlarından birini kullanıyor (kavisli yapısından tahmin edeceğiniz üzere). UHD HU8500'ün dörtte biri oranında piksele sahip olması, bölgesel karartma olmaması ve PurColour motorunun olmaması, eksik yönleri arasında sayılabilir. Buna karşın, renk kalibrasyon seçenekleri gerçekten çok geniş.

Diğer görüntü özellikleri

Diğer görüntü özellikleri

Genel olarak UE65HU8500'ün aşırı üst uç görüntü kalitelerine ulaşamasa da, bu güne kadarki HD TV'ler arasında en iyi görüntüyü sunanlardan biri.

Televizyonun siyah renkleri, LCD teknolojisini kullanmasına rağmen son derece doğal ve gerçekten siyah görünüyor. Arka ışık ayarını 7-9 arasında tuttuğunuz sürece, bir LCD'de görebileceğiniz en iyi siyah renk performansını alabilirsiniz.

Keskinlik

TV'yi kutudan çıktığındaki ilk ayarlarıyla açtığımızda, keskinlik ayarları biraz fazla açıktı. Bu ayarı 10-15 kademe aşağı düşürmenizi tavsiye ederiz. Böylece çok daha doğal olarak detaylı bir görüntü elde edebilirsiniz (UHD'nin yanına yaklaşamasada).

Kavis

Peki ekranın kavisi görüntüye hiçbir katkı sağlıyor mu? Sağlıyor, ama bir derece. Eğer TV'ye yakın oturup kendinizi ortalarsanız, o zaman gerçekten de görüntü daha derin ve içine çekici görünüyor.

Kavisin, seyretme açısını çok fazla etkilemediğini belirtmekte de fayda var. Yine de, 35 dereceden fazla açı olduğunda ekrana bakmak biraz rahatsız edici bir hal alıyor.

3D özellikler ve kullanım kolaylığı

3D özellikler ve kullanım kolaylığı

3D özellikler

UE55H8000'in aktif 3D görüntüsü, genel olarak çok iyi. Detay seviyesi çok yüksek. Fazla açılmış olarak gelen keskinlik derecesini düşürmek, 3D görüntünün de daha iyi görünmesini sağlıyor. 3D görüntünün derinliği de etkileyici, ve ekranın kavisli olmasının da bunda payı var.

Kullanım

Samsung, geçen sene yeni kullanıcılar için akıllı televizyonları yeterince kullanışlı yapmadığı için eleştirilmişti. Bu sene UE55H8000 ile ise, eğitim videoları ve ipucu illüstrasyonları ile kesinlikle daha kullanıcı canlısı hale gelmiş.

Samsung, arayüzü seçenekleri üzerinde de epeyce uğraşmış. Mesela, eskiden sadece elinizin hareketini algılayabilen hareket ile kontrol işlevini, artık sadece parmaklarınızı hareket ettirerek kullanabiliyorsunuz. Yine de kumanda varken hareketle kontrol özelliklerini kullanmak pek istemiyorsunuz.

Kumandalar, normal ve akıllı olarak iki tane. Muhtemelen alıştıktan sonra, akıllı olanı en çok kullanacağınız.

Akıllı kumanda ve ses

Akıllı kumanda ve ses

Akıllı kumanda

Akıllı olan kumanda, bir dolu farklı kontrolü üzerinde barındırıyor. En başta dikkat çeken, ortasındaki küçük trackpad. Baş parmağınızın küçük hareketleriyle, işaretçiyi kontrol edebiliyorsunuz. Buna ek olarak, Nintendo Wiimote'da olduğu gibi, ekrana doğrultarak tıklama özelliği getirilmiş. Yani kumandayı doğrulttuğunuz yere işaretçi gidiyor ve tıklayabiliyorsunuz.

Çok kullanışlı olabilecek bir özellik olsa da, işaretçi her zaman tam olarak kumandayı doğrulttuğunuz yere gitmeyebiliyor. Bunun sebebi ise, kumandayı doğrulttuğunuzda, işaretçinin önce en son kaldığı yerde belirmesi.

Ses

UE55H8000, ses çeşitliliğini epeyce arttıran bir kanal sistemi kullanıyor. Baslar, orta seviye sesler, hepsi gayet tatmin edici ve net. İnce sesler de gayet detaylı duyuluyor. Bu tip bir TV'de bulabileceğiniz en kaliteli dahili ses sistemlerinden birine sahip.

Sonuç

Sonuç

UE55H800, gerçekten çok pahalı bir televizyon. Bu sene UHD TV'ler daha da ucuzlarsa, bazıları UE55H8000 ile yakın fiyata gelebilir. Ayrıca, Sony'nin yeni amiral gemisi 55 inç'lik HD TV olan 55W955B'de sadece 5.500 lira.

Yine de, UE55H800'in ilginç özelliklerle dolu, son derece güzel görünümlü ve yüksek performanslı bir TV olduğunu inkar edemeyiz. Sony'nin TV'si ona rakip olmayı başaramazsa, UE55H800 almak, aradığınız kriterlere göre iyi bir seçim olabilir.

Okuyucu Yorumları