Satınalma Rehberi: Uydu Alıcı

En doğru uydu alıcıyı seçin; evinizdeki HD televizyonunuza eziyet etmeyin!

Uydu alıcı satın alma rehberi

Yeni bir HD televizyon aldınız fakat uydu alıcınız hala SD görüntü alacak şekilde tasarlanmış. Bu gibi bir durumda elde edeceğiniz görüntüde pikselleri teker teker saymak mümkün olacaktır ve bu da gerçekten rahatsız edici bir görüntü oluşturur. Bu tür sorunların önnüe geçmek için ilk tavsiyemiz bir HD uydu alıcı almanız. Fakat burada ufak bir sorun var: Turksat 3A üzerinden HD yayın yapan kanallar, yerli platformlar tarafından şifrelenmiş durumda. Bu bağlamda ya yerli platformların size verdiği uydu alıcıya bağlı kalmalı ya da satın alacağınız uydu alıcının yerli platformlar ile uyumlu olduğuna emin olmalısınız.

Burada yasa dışı bir durum yok. Örneğin D-Smart, farklı uydu alıcılar için CI modülü satmakta. Böylece firmanın sizi kullanmaya zorladığı Next YE-15000'i kullanmak zorunda kalmıyorsunuz. Her ne kadar bu uydu alıcı gayet başarılı olsa da söz konusu kanal geçişleri ve genel performans olduğunda piyasada çok daha iyi alternatifler var.

CI ve Smartcard Yuvaları Şart

CI ve Smartcard Yuvaları Şart

Alacağınız uydu alıcıda belki de olmazsa olmazlar arasında bu iki arabirim yer alıyor diyebiliriz. Tabii ki herhangi bir yerli platforma abone olmayacaksanız bu arabirimler şart değil ama bu ileride de üye olmayacağınız anlamına gelmiyor.

Örneğin ileride Süper Lig maçlarını izlemek istediğinizde veya HDTV'nizde artık çamur gibi SD görüntülerden bıktığınızda D-Smart için bir CI yuvasına, Digiturk için de bir Smartcard okuyucuya ihtiyacınız olacak. Sırf bu platformlar için uydu alıcı değiştirmek istemiyorsanız şimdiden bu girişlere sahip cihazları tercih edebilirsiniz.

Hem CI hem de Smartcard okuyuculu cihazlar sayesinde ise aynı anda iki platformu birden izlemek dahi mümkün. Tabi bunun için uydu alıcınızda çift tuner bulunması gerekiyor ve yine çift uydu alıcınız olması şart.

Hala Scart mı kullanıyorsunuz?

Hala Scart mı kullanıyorsunuz?
En sağda yer alan "Resolution" tuşuna bastığınızda ekranda 1080 yazmalı.

HDTV'niz var. Platformunuz da HD, ama görüntü bir türlü istediğiniz gibi olmuyor. Hala komşunuzun hava attığı gibi aktörlerin saç tellerini teker teker sayamıyorsunuz.

Bunun nedeni TV'niz ile uydu alıcınız arasındaki bağlantıyı Scart kablosu ile yapmanız olabilir. Scart kabloların en iyi yeri artık çöp tenekesi. Zaman HD devri ve HD yayın için HDMI kablosundan başka alternatifiniz yok! Eğer kullandığınız platform HD ise uydu alıcınızda mutlaka HD çıkış vardır. Yapmanız gereken bir HDMI kablo alarak bağlantıyı bu kablo ile yapmak.

HDMI kablosunu taktığınız halde görüntü istediğiniz gibi değilse uydu alıcınızın üzerinde yer alan çözünürlük tuşuna basıp çözünürlüğü 1080i yapmanız gerekebilir. Akabinde "cam gibi" TV izlemeye başlayabilirsiniz.

Linux tabanlı uydu alıcılar

Linux tabanlı uydu alıcılar

Linux sadece Android telefonunuzda mı var sanıyorsunuz? Linux tabanlı uydu alıcılar piyasada en çok sevilen cihazlar arasında. Tabi bunun en büyük nedeni şifreli yayınları yasa dışı yoldan izlemeye çalışmak.

Öte yandan Linux tabanlı uydu alıcıların USB bellekten içerik oynatmadan tutun da 3G şebekelerine bağlanabilme gibi birçok özelliği mevcut. Yine ek yazılımlarla farklı özellikler eklenebilen bu cihazlar yayınları kaydetmede de çok daha başarılılar.

İşlemci ve bellek miktarı da yüksek olan bu cihazlar, kanal geçişlerinde de çok daha iyi bir performans sunuyorlar. Dreambox ve Vu+ serisi uydu alıcılar bunlara en iyi örnekler olarak gösterilebilir.

İzlemekle kalmayın, kaydedin

İzlemekle kalmayın, kaydedin
Vu+ Duo, dahili sabit disk yuvasının yanında USB aygıtlara da kayıt yapabiliyor.

TV yayınlarını kaydetmek yeni bir olgu değil. Fakat bu işi programlamak ve daha profesyonel bir biçimde yapmak için standarttın biraz dışına çıkmak gerekiyor. Bu bağlamda yine Linux tabanlı uydu alıcılar imdadınıza yetişiyor.

PVR olarak adlandırılan bu teknoloji, size sadece yayınları kaydetme imkanı değil, yayınları durdurup geri veya gerektiğinde ileri sarma imkanı da sunuyor. Tabii ki tüm bunları yapabilmek için uydu alıcınıza bir depolama cihazı bağlamanız gerek.

Piyasadaki uydu alıcılara baktığımızda daha çok USB depolama birimlerine kayıt yapan modeller görüyoruz. Öte yandan dahili SATA yuvası olan modeller de yok değil. Bu modellere yüksek kapasiteli bir sabit disk takarak HD yayınları da dikin dolma korkusu olmadan kaydedebilirsiniz.

Medya oynatıcıya gerek yok

Medya oynatıcıya gerek yok

Linux tabanlı uydu alıcıların bir başka güzel yanı da çoğu çoklu ortam biçimlerini desteklemeleri. XVID, AVI DIVX, MPEG ve MKV (1080p) de dâhil olmak üzere birçok yeni nesil video formatı, MP3, WAV müzik dosyaları ve JPEG fotoğraf görüntüleme desteği Dreambox, Vu+ ve Hiremco ChipBox gibi Linux tabanlı uydu alıcıların olmazsa olmaz özellikleri arasında.

Burada dikkat etmeniz gereken cihazın en az 400 MHz hızında çalışan bir işlemciye sahip olması ve aktif yazılım desteği sunması. Böylece yeni çıkan biçimleri de kolayca oynatabileceksiniz.

Linux tabanlı uydu alıcıların bir başka özelliği ise VLC Player gibi canlı yayın akışlarını destekleyen medya oynatıcılara içerik sağlayabilmeleri. Bu bağlamda uydu alıcınızdan ve modeminizde gerekli ayarları yaparak evde olmasanız dahi uydudan istediğiniz kanalı izleyebiliyorsunuz. Üstelik cihazda çift tuner varsa TV'de farklı kanal, PC'de VLC Player ile farklı kanalı izlemek mümkün. VLC Player'ın da aslında ilk başlarda sadece bu kullanıma özel yapılmış olduğunu isminden anlayabilirsiniz: Video LAN Client.

Okuyucu Yorumları