Sizin için hangi iPod uygun?

Hangi iPod size daha çok hitap ediyor? Hangisi size en uygun model. CHIP Online araştırdı...

Muhteşem Dörtlü!

Sizin için hangi iPod uygun?4 farklı sürüm, 5 nesil, 6 renk ve yanlış anlamaya yer vermeyen netlik: yeni iPod'lar daha ince olmakla kalmıyor daha fazla hafıza sunuyor, büyük ekranları var ve tuşsuz da kullanılabiliyor. Hangi iPod'u seçmeniz gerektiği konusunda sizlere yardımcı olacağız.

Apple'ın rakipleri bunu duymaktan hiç hoşlanmaz: iPod, o dört harfiyle bir kült olmayı ve MP3 çalar başlığı altında kendine has bir kategori edinmeyi başardı. İlk sürümde klasik siyah beyaz modelleri mevcutken artık oynatıcıyı birçok renkte bulmak mümkün.

Elbette Apple sadece renklerde çeşitlilik sağlamakla kalmıyor bilakis yeni dört kişilik ordusu en küçük ebatlardan (iPod shuffle), en büyük hafızalı modellere (iPod classic) ve en ince müzik istasyonu (iPod nano) ile seçim yapmanızı daha da kolaylaştırıyor. Buna ek olarak birde devasa bir ekran ve (neredeyse) tuşsuz dizaynı ile iPod touch geliyor.

Şimdi seçim yapmanız gerekirse hangisini seçerdiniz? Hangi oynatıcı size daha iyi uyuyor? Bu soruları dert etmeyin. Sizin için doğru olan iPod'u bulacağız.

iPod shuffle: Renkli müzik broşu

iPod shuffle: Renkli müzik broşu

Ufak, hafif ve kompakt: şık shuffle müzik oynatımını en temel formda destekliyor - ama daha fazlası yok. Basit seviyede temel kullanılabilirlik.

iPod shuffle: Renkli müzik broşuiPod shuffle şunları sunuyor
Müziklerinizi 1 GB boyutundaki hafızaya atıyorsunuz, ufaklığı açıyorsunuz - ve bundan fazlası yok. Cihaz sadece ses ayarı, oynatma, durdurma veya bir şarkı ileri/geri gibi temel fonksiyonları sunuyor. İsminin de bağıra bağıra söylediği gibi rastgele (shuffle) şarkı oynatımını açıp kapayabiliyorsunuz. İşte bu kadar - shuffle "sade" sloganını vurguluyor. Ekrandan rahatlıkla vazgeçebilirsiniz çünkü tanesi 3 MB' dan ancak 320 şarkı cihaza sığabiliyor. Pratik: bütünleşik kancası sayesinde cihazı üzerinizdeki giysiye rahatlıkla takabiliyorsunuz. Ne de olsa ufaklık 20 saat dayanabiliyor.

Apple'ın çengelli-broşunu altı farklı renkte elde edebiliyorsunuz. Ses mükemmel değil ama idare eder seviyede. Metal kaplama kasası sayesinde cihaz son derece dayanıklı görünüyor ve bunu da yerine getirebiliyor. iPod shuffle basit bir müzik keyfi için son derece ideal ve 15 gram ağırlığı ile parkta koşu yapmak için birebir - sadece ıslatmayın yeter. Tasarrufçular için: ufaklık, dört Apple oynatıcı arasında en ucuz olanı.

shuffle size göre olabilir eğer...
Sadece müzik dinlemek istiyorsanız. Ekran benim için önemli değil, video ve resimlerimi seyretmesem de olur diyorsanız. MP3 çalarınız küçük, hafif ve şık ve kullanımı el üzerinden olmalı. Elbette ses kalitesi ve batarya süresini göz önünde bulundurmalısınız.

iPod nano: Zarif ve ince

iPod nano: Zarif ve ince

5. nesil iPod nano daha kısa ve daha ince ama selefinden daha geniş. Bu durum bizler için son derece güzel zira ortaya çıkan dizayn göze hitap ediyor - özellikle de oynatıcının geri kalanı ön plana çıktığı için.

iPod nano: Zarif ve inceiPod nano şunları sunuyora
İki ölçüt söz konusu: 8 GB nano'yu beş farklı renkte, 4 GB nano'yu ise sadece gümüş renkte elde edebiliyorsunuz. 70 x 52 x 7 mm inceliğindeki kasası daha da kompakt bir hal almış durumda. Selefinden farklı olarak daha büyük bir ekranı var. 320 x 240 piksel ve 8 cm uzunluğunda bir köşegene sahip olan ekran üzerinde videolar ve resimler uygun boyutta gösteriliyor. Ayrıca ekrandaki ekstra boşluk sayesinde menü daha iyi bir genel bakış sağlıyor. Coverflow fonksiyonu sayesinde müzik albümleri arasında sanal olarak plak seçer gibi dolaşabiliyorsunuz.

iPod nano: Zarif ve ince4 veya 8 GB büyüklüğündeki hafıza yeterince iyi bir depolama alanı sunuyor - 2000 şarkı, 7000 resim veya 8 saatlik videoyu yutabiliyor nano sürümü. Ses kalitesi bakımından ise cihaz çok iyi değerlere ulaşabiliyor. Kullanım süresi testinde nano 25 saatten daha uzun süre dayandı - düzgün bir sonuç. Sürekli video oynatımında ise batarya ancak 3 saat dayanabiliyor. Uygun aksesuarlar ile nano'yu tam donanımı ile koşu veya dans partneriniz haline getirebilirsiniz. Nike+Sport Kiti ile uyum içinde çalışabiliyor.

nano size göre olabilir eğer...
Müzik arşivinizi kompakt bir şekilde yanınıza taşıyıp mümkün olduğunca az cihazı yanına almak istiyorsanız. Buna rağmen en azıyla idare eden bir minimalist değilsiniz. Yüksek kullanım kolaylığı ve multimeyda fonksiyonlarına değer veriyorsunuz. Aslında sportif takılan biri olmanıza rağmen iyi bir görünüm ve göze çarpan bir tasarım sizi etkiliyor.

iPod classic: Sade bir hafıza-devi

iPod classic: Sade bir hafıza-devi

Ses gücü, büyük bir ekran, basit kullanım ve sade ama güzel bir tasarım: iPod classic'i cazip kılan avantajlar çok. Daha da şaşırtıcı olan ise tüm bunların yanında multimedya dosyalarınız için 160 GB büyüklüğünde bir arazi sunuluyor.

iPod classic: Sade bir hafıza-deviiPod classic şunları sunuyor:
Biçimlendirilmiş haliyle 152 GB büyüklüğündeki depo size uzun bir süre yetecektir: 40.000 şarkı, 25.000 resim veya 200 saate kadar video materyalini iPod classic ile her yere götürebilirsiniz. 162 gram ile standart dışı bir ağırlığa sahip olabilir ama kompakt ebatları sayesinde cihaz yine mobil olarak kalmayı başarıyor. 320 x 240 piksel ekranı ile filmcikler ve mini slayt gösterileri için yeter de artar. İsteyen cihazı çeşitli Docking istasyonları ile TV'ye bağlayıp videoları orada seyredebilir. Pratik: Coverflow ile (sanal sayfa çevirme) müzik arşiviniz içinde gezinti yapabilirsiniz.

iPod classic: Sade bir hafıza-deviKolay kolay enerji sorunları yaşamayacaksınız: bataryası 52 saat üzerinde bir performans sunuyor. Klasik beyaz renkte iPod classic artık sunulmuyor, ön taraf çizilmelere dayanıklı siyah veya gümüş renk metalden oluşuyor. Ama arka taraftaki ayna yansıtmalı metal kabuk çok çabuk çizilip bakılamaz hale geliyor. Yine de classic sağlam bir izlenim bırakıyor. Sabit disk tabanlı hafızası sebebiyle cihaz sportif aktiviteler için uygun değil. Bunun yerine sizi bir sonraki partinizde müzik seçimi konusunda kesinlikle yarı yolda bırakmayacak. Docking istasyonu ile bağlandığında oturma odanızdaki müzik seti yerine bile geçebilir.

classic size göre olabilir eğer...
Basit seri donanımından daha fazlasını bekliyorsanız. Oynatıcınız multimedya alanında çok yetenekli olmalı. Müzik oynatımı yanında video ve resim gösterimi için büyük bir ekran istiyorsunuz. Her şeyden önce resim, video ve şarkılarınız için fazlaca alana ihtiyacınız var. Geniş ve rahat ayarlama imkânları sizin için uzun süre dayanabilecek bir batarya kadar önemli.

Apple iPod touch: Havalı medya-merkezi

Apple iPod touch: Havalı medya-merkezi

iPod touch aynı iPhone gibi gözükebilir ama sonuçta sadece bir MP3 çalar. Ama nasıl bir MP3 çalar: cihaz kullanımı neredeyse tamamen büyük dokunmatik ekranı üzerinden gerçekleşiyor. Eğer isterseniz bu cesur multimedya yeteneği ile internette sörf yapabiliyorsunuz.

Apple iPod touch: Havalı medya-merkeziiPod touch şunları sunuyor
Kullanıma dair her şey başparmağınızın ucunda. Yüzeydeki ufak ikonlar sayesinde sorunsuzca tüm menü noktalarına ulaşabiliyorsunuz. Hold özelliği bile ancak ekran üzerine dokunarak hareket ettirebileceğiniz bir kaydıraç üzerinden aktif hale geliyor. Büyük ve keskin, 3,5 inç büyüklüğündeki ekran 480 x 320 çözünürlüğü ile tam da video ve resimleri izlemek için tasarlanmış. Entegre kablosuz ağ özelliği ile evde veya dışarıda uygun ağ bağlantısı ile internette gezinebilirsiniz. Ama E-Mail fonksiyonundan vazgeçmek zorundasınız. Bunun yerine iPod touch ile elbette müzik dinleyebilirsiniz. Hem de son derece iyi bir şekilde zira ses kalitesi ortalamanın üzerinde.

Apple iPod touch: Havalı medya-merkeziHafıza olarak 16 GB sürüm 3500 şarkı, 20.000 resim veya 20 saat video için yer sunuyor - bu depolama alanı ile bir süre rahatlıkla idare edebilirsiniz keza batarya testte 26 saat dayanabildi. 120 gram ile multimedya çalar elde rahat duruyor ve birinci sınıf etkisi bırakıyor. Arka taraf iPod touch'da da ön tarafa nazaran çabuk çiziliyor. Hassas kalender pek de ucuza mal olmuyor. Buna rağmen parasını iPod touch'a yatıranlar multimedya becerilerini de kullanmalı. Sadece müzik dinlemek için cihaz fazlasıyla pahalı - büyük ekranı çok büyük ve o derece gereksiz olabiliyor. Ama video dosyalarını zevk olsun diye yanında taşımayıp onları dışarıda izleyenler ve buna ek olarak mobil internette sör f yapanlar iPod touch'ın 3,5 inç ekranını sonuna kadar sömürebilirler.

touch size göre olabilir eğer...
En özelini, en üstün niteliklisini ve sıra dışı olanı istiyorsanız. Oynatıcınız sadece müzik oynatmamalı bilakis resim ve videoları en mükemmel şekilde göstermeli ve fazla uğraştırmadan doğrudan internete bağlanmalı. Testte kendini kanıtlayan hissel kullanım veya sorunsuzca internet erişimi gibi devrimsel konseptlerle iç içe olmayı seviyorsunuz.

Okuyucu Yorumları