Sony Xperia M2 detaylı testte!

Sony'nin Z2'nin gölgesinde piyasaya sürdüğü Xperia M2, test merkezimizde ter döktü!

Xperia M2 detaylı testte!

Sony Xperia M2 detaylı testte!

İlk olarak, bataryanın bir günü çok rahat bir şekilde çıkarttığını söylemeliyiz. Bu süre zarfında Xperia M2'nin arka kamerasını çok sık şekilde kullandık. Nadir de olsa selfie'ler çektik. Xperia M2 aynı zamanda Wifi ile internete bağlıydı. Gün sonunda cihazın ekranında yüzde 35 şarj kaldığı gözüküyordu. Açıkçası M2'nın batarya performansı bizi etkiledi.

Amiral modellerde olduğu gibi, bu cihazda da batarya süresini etkileyen iki unsur var: Bunlardan biri oyun, diğeri ise video oynatımı. M2 ile oynadığımız Top Gear: Stunt School SSR oyunu çok hareketli ve 3 boyutlu bir oyun. M2, bu oyunda, 10 dakikada yüzde 2 pil tüketti.

Tam parlaklıkta 90 dakika HD video oynattığımız zaman ise Sony için sonuç oldukça etkileyici görünüyor: Sadece yüzde 17 pil tüketimi...

Sony'nin ilk olarak amiral modellerinde gördüğümüz Stamina modu M2'de de yer alıyor. Bu moda bildirim çubuğundan kolayca geçebiliyorsunuz.

...Ve Sonuç!

...Ve Sonuç!

Sony, Xperia M2'yi Z2'nin gölgesinde çıkardı. Etkileyici amiral telefonlarıyla her geçen gün daha da başarılı bir çizgi çizen Sony'nin M2'de nasıl bir satış performansı göstereceği merak konusu.

Sony'nin orta segment modelinin, bize yüksek amiral gemisi kalitesini, biraz eksikle hissettirdiğini söyleyebiliriz. M2'nın bizi en çok etkileyen özelliği ise pil tüketimi oldu. Normal kullanımlarda iki gün şarj performansı gösterebilen M2 sizi asla yarı yolda bırakmayacaktır.

Ülkemizde rakiplerinden biraz daha pahalıya satılan telefonun rakiplerinden üstün olduğu birçok nokta var. M2'deki akıcılığa, kameraya, medya özelliklerine ve pil performansına bakacak olursak, diğer rakiplerinden bir kaç adım daha önde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aradaki fiyat farkını da, bu artılara bağlamak mümkün...

Özetle Xperia M2

Özetle Xperia M2

Japon devi Sony, Xperia M2'yi orta segment bir cihaz olarak piyasaya sürdüğünün altını çiziyor. Özetle, M2'nin orta segment rakiplerinden biraz daha üstün olduğunu belirtmeliyiz.

Sony, Xperia M2'de amiral modellerinden tercih ettiği tasarım çizgisini devam ettirmiş. Sony'nin Omnibalance adı verdiği bu tasarım sayesinde, M2'nin hafif kıvrımlı kenarları elinize tam olarak oturuyor. M2'nin plastik kenarları ucuz ve kalitesiz hissiyatı vermiyor.

Pil tüketimi bizi gerçekten etkiledi. Batarya testimizde Moto G'den tam olarak iki kat daha verimli çıkan M2 batarya performansından tam puan alıyor. Yüksek çözünürlüklü oyunlarda minik takılmalar olsa da oyunları gayet akıcı bir şekilde çalıştırabilen M2, oyun severleri de üzmüyor.

Sony'nin bu kadar başarılı pil sonuçları almasındaki en büyük etken kullandığı arayüz. Sony'nin arayüzünün gayet sade ve minimalist olduğunu daha önce belirtmiştik. Sense ve Touchwiz arayüzlerinden daha akıcı olan bu arayüzde istediğiniz uygulamayı bir kaç saniye içinde bulmanız mümkün.

Ve kamera... Dolu dolu gelen bir kamera uygulamasına sahip olan M2'ye, aynı zamanda Sony Store'dan ekstra efektler ve animasyonlar ekleyebiliyorsunuz. Başarılı efektlerle fotoğraflarınızı aynı uygulama üzerinden sosyal medya hesaplarınızda paylaşmanız mümkün.

Sony M2'nin dayanıklılığı konusunda tereddütlerimiz olduğunu söylemeliyiz. Bir kaç günde telefonun arkasında oluşan minik çizikler canımızı sıktı. Yere sert düşünce büyük sorunlara yol açabilecekmiş gibi görünen M2'yi dayanıklı bir kılıf ile kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Diğer bir beğenmediğimiz nokta ise M2'nın hoparlörlerinin konumu. Telefonu yatay şekilde kullanırken elimiz genellikle hoparlörü kapattı ve boğuk bir ses ile karşı karşıya kaldık. Keşke hoparlör, HTC One Mini'de olduğu gibi cihazın ön tarafına konumlandırılsaymış.

M2'de eleştirebileceğimiz bir diğer nokta ise ön kameranın rakiplerine göre daha düşük bir çözünürlükle gelmesi. VGA çözünürlüğe sahip olan M2 bu açığı akıllı çekim modlarıyla kapatmaya çalışıyor ama ne yazık ki rakipleri kadar başarılı olamıyor.

Alternatif: Motorola Moto G

Alternatif: Motorola Moto G

Ülkemizde de uygun fiyatıyla dikkat çeken Moto G, uygun fiyata yükseğe yakın performans sunuyor. microSD kart slotuna sahip olan telefonda kolay kolay hafıza sıkıntısı yaşayacağınızı düşünmüyoruz.

Moto G'nin içinde Qualcomm Snapdragon 400 çip seti bulunuyor. Bu çipsetinde 1.2 Ghz saat hızında çalışabilen 4 çekirdekli işlemci ve Adreno 305 grafik işlemcisi bulunuyor. Bu donanımlar sayesinde gayet akıcı olan telefon Android'in son sürümü olan KitKat ile birlikte geliyor. M2'nin Jelly Bean ile geldiğini belirtelim.

Motorola aynı zamanda bu modelinde HD 720p ekran tercih etmiş. İnç başına 326 piksel düşen telefonda görüntülerin Sony'den daha keskin olduğunu söylemek mümkün. Kameraları karşılaştıracak olursak Sony arka kamerada bir adım önde. Ön kamerada ise görüntü kalitesi birbirlerine çok yakın.

Son olarak Sony pil testini ezici bir üstünlükte önde bitiriyor. Motorola'nın yüzde 33 pil tükettiği filmde M2 sadece yüzde 17 pil harcadı.

Sony Xperia M2 detaylı testte!

Sony'nin Videolar uygulamasında ise Video Unlimited servisi bulunuyor. Bu servis üzerindeki videolar içerisinde, az da olsa popüler ve güncel filmleri bulmak mümkün. Bu servis üzerindeki videoların Videolar uygulamasında gösterilmesi çok iyi düşünülmüş. Videolar uygulaması kapatılsa bile uygulamanın son kalan videodan oynatmaya başlaması ise sizi zaman kaybından kurtarıyor.

Oyunlar M2'de klasik Android cihazlarda olduğu gibi Google Play Store üzerinden indirilebiliyor. Oyun performansının başarılı sayılabileceği cihaza ek olarak Playstation kontrolcüsü bağlanabiliyor. Daha iyi bir oyun deneyimi yaşamak için DualShock 3 kontrolcüsünü ayarlardan bir kaç saniye içinde eşleştirmek mümkün.

Sony Xperia M2 detaylı testte!

Bu hoparlörün bas seslerde çok hassas olduğunu söylemek de zor. Ayarlar kısmında bulunan ClearAudio+ seçeneğini aktifleştirince daha başarılı müzik deneyimi sunan M2'de bu ayar varsayılan olarak gelmiyor, yani bu ayarı kendiniz açmanız gerekiyor.

Sony'nin medya uygulamalarının kamera uygulamaları kadar zengin olduğunu söylemiştik. Daha önce karşılaşmadığımız kadar başarılı olan bu uygulamaları yakından inceleyelim.

Sony'nin Walkman uygulamasının içinde kendi medya hizmetlerinin olduğu Music Unlimited uygulaması bulunuyor. Bu uygulamanın temelleri ilk olarak 2011 senesinde atılmıştı. Şu anda bünyesinde 22 milyon şarkı bulunduran Music Unlimited'ta, kullanıcılar istedikleri şarkıları dinleyebiliyor, dilerlerse çalan şarkıyı satın alabiliyorlar. Walkman uygulamasının içinde bulunan bu servisi isterseniz ayarlar menüsünden kapatabiliyorsunuz.

M2'de aynı zamanda DLNA desteği de bulunuyor. DLNA sayesinde oynatılan video ve ya müziği, uyumlu akıllı televizyon gibi cihazlara kablosuz olarak aktarabiliyorsunuz.

Medya

Sony M2'de medya uygulamaları da tıpkı kamera uygulaması gibi dop dolu geliyor. Sony'nin sağladığı medya yazılımlarına geçmeden önce bahsetmek istediğimiz bir şey var. Sony M2'nın 4.8 inç'lik ekran büyüklüğü bütün medyaları oynatmak için yeterli. Sadece düşük çözünürlük videolarda zaman zaman sıkıntı çıkarabiliyor.

Ekranın iyi bir iş çıkardığını söyleyebiliriz fakat Moto G'nin 720p bir ekranla geldiğini düşünürsek M2 rakiplerinin gerisinde kalıyor. Görüntülerin biraz daha parlak ve keskin olduğu Moto G'de medya yazılımları M2 kadar başarılı değil.

Yazılımlara geçmeden önce değinmemiz gereken son konu hoparlörün konumu. Sony Xperia M2 dik konumdayken her hangi bir sorun bulunmamasına rağmen, telefonu yatay şekilde kullanırken avuç içi hoparlörün olduğu kısıma denk geliyor. Bu da sesin boğuk ve kalitesiz çıkmasına neden oluyor.

Sony Xperia M2 detaylı testte!

AR ve Resim efektleri günlük hayatta pek fazla kullanılamayacak türden. Eğlenceli işler çıkarmanıza olanak sağlayan bu efektler küçük çocuklar ve gençler arasında sevilebilir. AR, yani sanal gerçeklik modunda fotoğraflarınıza dinozorlar eklemeniz bile mümkün...

Göze hoş gelen selfie'ler çekmeniz için Portre Dokunuş modunu kullanabilirsiniz ve fotoğrafları, kamera uygulaması üzerinden direkt olarak sosyal medya üzerinde paylaşabilirsiniz. Bu mod düşük çözünürlüğe sahip M2'nin ön kamerasını telafi edecek kadar başarılı.

Xperia M2'nin kamerası genel olarak başarılı bir görüntü sergiliyor. Diğer rakiplerini geride bırakan telefonda bizi üzen tek nokta, ön kameranın çözünürlüğünün biraz düşük olması oldu.

Sony Xperia M2 detaylı testte!

Farklı modlara geçmek için sağ alt tarafta bulunan tuşa basmak yeterli. Bu modlar arasında Sosyal Hayat uygulaması, Timeshift Burst, AR efekti, Resim Efekti, Panorama ve Portre dokunuşu bulunuyor. Sony Select Store'dan bu menüye daha çok fotoğraf modu eklemeniz mümkün.

Kamera uygulamasında Sosyal Hayat modu en çok ilgimizi çeken detay oldu. Sosyal Hayat Modu Facebook'a canlı video yayını yapmanıza ve arkadaşlarınızla görüntülü görüşme yapmanıza olanak sağlıyor.

Timeshift Burst modu da oldukça başarılı. Bir kaç saniye içinde ardarda resimler çeken bu mod ile hareketli nesneleri yakalarken hiç zorluk çekmiyorsunuz. Aynı zamanda bu mod ile birlikte çok başarılı motion blur efektini de kullanabiliyorsunuz.

Kamera

Sony'nin kameraları dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Amiral modellerinde yüksek boyutlarda algılayıcılar kullanmayı tercih eden Sony, bu orta segment modelinde ise 8 megapiksellik bir algılayıcı kullanmış.

Kamera uygulaması dolu dolu özelliklerle Samsung'un kamera uygulamasını sollamayı başarıyor. M2, ne derecede fokus yapılması gerektiğini hemen anlıyor ve hızlıca oto fokus işlemini gerçekleştiriyor. Kontrolü tam olarak eline almak isteyen kullanıcılar ise ayarları kolay bir şekilde uygulamanın içinden gerçekleştirebiliyor.

Sony Xperia M2 detaylı testte!

Sony'nin klavyesi, SMS ve e-posta uygulamalarından daha çok ilgimizi çekti ama bu uygulamalar da en az klavye kadar başarılı bir şekilde tasarlanmış. M2'nin telefon görüşme kalitesi, rehber entegrasyonu ve sinyal kalitesi oldukça başarılı. Telefonun karşı tarafındaki kişi hem bizim sesimizi, hem de biz onun sesini çok net duyabiliyoruz.

Kişiler diğer çoğu Android cihazlarda olduğu gibi kurduğunuz uygulamalarla senkronize oluyor. Akıllı arama uygulaması sayesinde istediğiniz kişiyi sadece 2-3 saniye içinde bulup arayabiliyorsunuz. Sony'nin bu uygulaması hoşumuza gitti.

Sony'nin diğer üreticilerden farklı olarak yaptığı bir değişiklik ise, kendi tarayıcı uygulamasını geliştirmek yerine Google Chrome tarayıcısını kullanması. Japon firmanın bu stratejisini mantıklı buluyoruz çünkü Chrome tarayıcısı her geçen gün güncellenerek yoluna devam ediyor.

Klavye ve fazlası

Klavye ve fazlası

Sony M2'nin arayüzünün çok başarılı olduğunu söylemiştik. Aynı şeyi akıllı telefonla birlikte gelen Sony'nin kendi geliştirdiği uygulamalar için de söyleyebiliriz. Bunlardan bizim en başarılı bulduğumuz uygulama M2'nin klavyesi oldu. Şu ana kadar gördüğümüz en başarılı klavyeyi M2'de gördüğümüzü söylemek yanlış olmaz.

Dokunmatik ekranın hassasiyeti bu klavye ile birleşince hiç bir gecikme olmadan ekranda yazdığınız yazıyı görebiliyorsunuz. Klavyenizi kişileştirmeniz için klavyede bir adet tuş bulunuyor. Çoğu klavyede olduğu gibi Sony'nin klavyesinde de sembolleri görmeniz için tuşlara 1 saniye basılı tutmanız gerekiyor. Klavyede, parmağınızı ekrandan kaldırmadan yazı yazmanızı sağlayan Swype desteği de bulunuyor.

Sony geçtiğimiz aylarda kullanıcıların eleştirilerine kulak vererek, Samsung ve LG gibi cihaz üreticilerin orta segment modellerinin karşısına çıkabilecek modeli Sony Xperia M2'yi tanıttı. Sony bu modelinde de aynı etkileyici tasarım kalitesini devam ettiriyor.

Sony'nin mobil pazara tam olarak girmesi 2012 yılında Ericsson'nun tüm hisselerini satın alarak başladı. 2014 senesinde kadar, özellikle üst segment telefonlarıyla kendini kanıtlayan Sony bir türlü orta segmentte beklenilen başarıyı yakalayamadı. Xperia M2 ile birlikte işler değişecek mi? Birlikte değerlendirelim...

Xperia M2'de, Xperia serilerinden aşikar olduğumuz tasarım tercih edilmiş. Bu kasanın içinde dört çekirdekli işlemci, 8MP kamera ve henüz ülkemizde kullanılamayan 4G LTE desteği bulunuyor. Ülkemizde yaklaşık 999 TL'den satışa sunulan Xperia M2'nin Avrupa satış fiyatı ise ortalama 385 dolar.

Xperia M2'nın fiyat ve özellik tablosuna bakınca alternatiflerinin yeni tanıtılan 4G destekli Moto G, Samsung Galaxy Ace 3 ve Samsung Galaxy S4 Mini olduğunu söyleyebiliriz. Bu telefonlarının fiyatları ülkemizde 750-1000 TL arasında değişiyor.

Xperia M2'de Sony'nin Omnibalance tasarım estetiği öne çıkıyor. Sony'nin diğer orta segment bir cihazı olan Xperia SP ile zıt düştükleri bu nokta, Xperia SP'nin başarısızlıkları ile sonuçlanmış gibi gözüküyor ve Xperia M2 tasarımıyla ön plana çıkıyor. Sony cihaz üzerinde minik minimalist düzenlemeler yapmış olsa da bu minik dokunuşlar cihazın tasarımını bir hayli etkilemiş.

Pil Süresi

Pil Süresi

Pil süreleri her zaman akıllı cihazlar için tercih nedeni olmuştur. Çok yoğun kullanımlarda bir günü bile göremeyen akıllı telefonlar, bu konuda çoğu zaman sınıfta kalıyorlar.

Xperia M2'nin enerjisini 2300 mAh'lık bataryadan aldığını daha önce söylemiştik. Bu batarya cihazın içinde bulunduğu için ve kasa kapaklı olmadığı için pil bittiği zaman bataryayı değiştirme imkanı bulunmuyor. Taşınabilir güç kaynaklarının yaygınlaşmasıyla ve kafelerdeki masalarda bile elektrik prizinin olduğunu göz önüne alırsak çok önemli bir eksiklik olmadığını söyleyebiliriz.

Sony diğer firmalardan biraz daha bonkör davranıp Xperia M2'de rakiplerinden bir adım önde olmayı tercih etmiş. Örneğin Motorola Moto G 2070 mAh'lık pil kapasitesiyle geliyor. Samsung Galaxy Ace 3'ün LTE destekli modelinde ise 1800 mAh'lık bir batarya kullanılmıştı.

Sony Xperia M2 detaylı testte!

Eğer M2'nin performansını kendiniz test etmek isterseniz üç boyutlu bir oyun olan Spiderman oyununu kullanabilirsiniz. Bu oyun Adreno 330 grafik işlemcisini yeteri kadar zorlayacaktır ve performans hakkında karar vermenize yardımcı olacaktır. Ama bize göre, performans konusunda telefonun hiçbir sıkıntısı yok.

Kilit ekranını açmanız için ekranı aşağıdan yukarıya veya yukarıdan aşağıya kaydırmanız gerekiyor; bu kilit ekranından widget'ları açıp kapatma imkanınız da var. Son günlerde popüler olmaya başlayan bu özelliğe Sony de ayak uydurmuş. Kilit ekranında ekranı yukarıya doğru veya yukarıdan aşağıya doğru kaydırınca ana ekran, kamera ikonunu kaydırınca kamera ekranı açılıyor.

Ara yüz hakkında ,"Geliştirilse daha güzel olur." dediğimiz tek nokta kilit ekranının ortasının çok boş olması. O kadar boş bırakılması yerine kilit ekranına mini widget'lar eklenebilseydi çok daha güzel olabilirdi.

Samsung ile başlayan çift pencere akımını Sony'de de görüyoruz. İki pencere arasında metin kopyalama işlemini çok daha kolaylaştıran bu sistem sayesinde internet tarayıcısının linkini kolayca SMS uygulamasına yapıştırabiliyorsunuz. Sony'nin çözümü Samsung'a göre biraz daha kullanışsız gözükse de alışınca bu sorunda ortadan kalkacaktır.

Sanal bir tuş olan çoklu görev tuşuna basılı tuttuğumuz zaman, tüm Android cihazlarda olduğu gibi, ekrana mini pencereler çıkaran M2'nın standart uygulamaları tarayıcı, hesap makinesi ve not uygulaması.

Arayüz ve Performans

Arayüz ve Performans

Konu Android olduğu zaman, arayüz en az cihazın özellikleri kadar seçim için önemli bir etken olabiliyor. Kutudan Android 4.3 Jelly Bean ile çıkan M2'nin ilerleyen günlerde KitKat güncellemesi alacağını düşünüyoruz.

Sony'nin ara yüzünün, Samsung'un TouchWiz'i ya da HTC'nin Sense'i gibi özel bir ismi bulunmuyor. Yazının devamında Sony'nin ara yüzü olarak bahsedeceğimiz ara yüz kullanıcı dostu ve oldukça sade tasarlanmış. Sense ve TouchWiz ara yüzünün aksine Sony'nin ara yüzü oldukça basite indirgenmiş ve tüm menüler düzenli bir şekilde duruyor.

Sony Xperia M2'de aradığınız bir uygulamayı hemen bulabiliyorsunuz. Kendi fiyatını ikiye katlayan amiral modeller kadar hızlı olmasa da M2'nın ara yüz tasarımını oldukça beğendik.

GeekBench 3 testinden yaklaşık 1.060 civarı puan alan M2, bu sonuca göre Moto G'nin biraz gerisinde kaldı. Ama gözle görülebilir bir fark olmadığını söyleyebiliriz.

Bildirim çubuğunda bulunan minimalist ikonlardan tutun, sanal tuşlara kadar Sony'nin arayüz üzerinde çok fazla durduğunu söylemek kesinlikle yanlış olmaz.

Sony Xperia M2 detaylı testte!

Sony'nin bu ekran fikrine katılıyoruz. Daha önce incelediğimiz 4.8 inç civarı cihazlar hem tek elle kolayca kullanılabiliyor, hem de ideal boyutları sayesinde pantolon cebi gibi dar yerlere sığabiliyor. Xperia M2'de de bu durumu sevdik.

Çözünürlük konusunda Xperia M2'nin üstünde durmamız gerektiğini düşünüyoruz. Moto G Xperia M2'den yaklaşık 300 TL daha ucuz olmasına rağmen 720 x 1.280 çözünürlüklü HD bir ekranla geliyor. Xperia M2'de ekrana yakınken mesaj yazarken pikselleri fark etmeniz mümkün.Sony Xperia M2'nın görüş açılarında mükemmel bir iş çıkartmış.

Sony Xperia M2'de Qualcomm'un Snapdragon 400 çip setini kullanmış. Bu çip setinin işlemcisi 4 çekirdekli ve 1.2 GHz saat hızında çalışabiliyor. Aynı zamanda M2'de bu çip setiyle birlikte Adreno 305 grafik işlemcisi de geliyor.

Xperia M2 çok etkileyici bir performansa sahip. Ana ekranlar arasındaki geçişlerin ve oyunların çok akıcı olduğu cihazda hiç bir zorlanma hissetmedik. Sony Xperia M2'yi aynı çip seti kullanan telefonlarla karşılaştırdığımız zaman M2'nin daha akıcı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Sony Xperia M2 detaylı testte!

8 megapiksellik algılayıcı ile çekilmiş fotoğraflara göz atacak olursak bizde başarılı bir imaj bıraktığını söyleyebiliriz. Çekilen fotoğraflar yeteri kadar berrak.

Çektiğimiz fotoğraflarda dikkatimizi çeken bir diğer nokta ise fotoğrafı yakınlaştırdığımız zaman artan pikselleşme ve gürültü oldu. Açıkçası 8 megapiksellik bir algılayıcıdan daha iyi bir yakınlaştırma performansı bekliyorduk.

Sony 4.8 inç boyutundaki ekranda qHD panel kullanıldığını söylemekten çekinmiyor. Bu panelin 540 x 960 çözünürlüğe sahip olduğunu tekrar hatırlatalım. Sony reklamlarında 4.8 inçin multimedya ve eğlence için en ideal büyüklük olduğunu söylüyor. Bu noktada Xperia Z2'nin 5.2 inç ekrana sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

Temel Özellikler

Sony, Xperia M2'de, Xperia Z1, Z1 Compact ve Xperia Z2'de kullanılan 20.7 megapiksellik algılayıcı yerine 8 megapiksellik algılayıcı tercih etmiş. Aynı zamanda bu kameranın yanında LED flaş bulunuyor.

Xperia M2'yi rakiplerinden ayıran en önemli özelliği Sony tarafından sağlanan kamera yazılımları. Sony Xperia serisi telefonlarında kamera uygulamalarının üzerinde çok duruyor. Kolay kullanımlı ve eksiksiz uygulamalar yaratan Sony, Samsung'tan bu konuda bir adım daha önde.

Sony Xperia M2 detaylı testte!

Xperia M2 gücünü 1.2 GHz saat hızında çalışan dört çekirdekli Snapdragon 400 işlemci, 1 GB RAM ve 8 GB dahili hafızadan alıyor. MicroSD kart desteğinin bulunması büyük nimet çünkü 8 GB'ın sadece 5 GB'ını kullanabiliyoruz. M2 enerjisini 2300 mAh'lık bataryasında depoluyor.

8 megapiksellik kamera cihazın sol arka köşesinde bulunuyor. Bu kamera Xperia Z serilerinde bulunan tüm kamera uygulamalarını da destekliyor. Cihazın ön kısmındaki kamera ise VGA çözünürlükte. Selfie fotoğraflarınızı bu kamera sayesinde çekip sosyal medya üzerinde paylaşabilirsiniz.

Kağıt üzerinde Sony Xperia M2 özellikleriyle ilginç bir resim çiziyor. Peki ama telefon gerçekte ne kadar başarılı? İlerleyen sayfalarda...

Sony Xperia M2 detaylı testte!

Bu tür kapağı ilk olarak Xperia Z1'de görmüştük. Z1'de bu kapak aynı zamanda cihazı suya ve toza dayanıklı hale getiriyordu. Fakat Xperia'nın amiral modellerinde gördüğümüz IP57 standartları bu cihazda yok. Yani cihaz ne yazık ki suya ve toza karşı dayanıklı değil. Eğer bu cihaz suya ve toza karşı dayanıklı olsaydı rakiplerine karşı çok büyük avantaj sağlayabilirdi.

Cihazın sol üst kısmında microUSB portu, üst kısımda ise 3.5 mm'lik kulaklık girişi bulunuyor. Bu portların ikisi de herhangi bir kapakla korunmuyor. M2'de aynı zamanda aramaların gerçekleştirildiği hoparlörün sol kısmında bir LED bildirim ışığı yer alıyor. Bu bildirim ışığı M2 şarjdayken veya yeni bir bildirim geldiği zaman kullanıcıyı uyarıyor. Bu bildirim ışığının biraz minik kaldığını söylemeliyiz, fark etmek oldukça güç.

Sony Xperia M2 detaylı testte!

Yine de cihazın kasası çoğunlukla plastik. Akıllı telefon bu sayede 39.7 x 71.1 x 8.6 mm boyutlarında ve 148 gram gibi ideal bir ağırlığa sahip. Xperia M2'de kullanılan kasa parmak izi konusunda oldukça hassas. Aynı zamanda kullanıma bağlı olarak kasa üstünde küçük çizikler görebilirsiniz.

Xperia M2'de hoparlör Xperia Z1'de olduğu gibi cihazın alt kısmına konumlandırılmış. Bu bize Z1'de cihazı yatay halde tutarak oyun oynarken hoparlörlerden tam verim alamamamızı, sesin boğuk çıktığını hatırlattı.

Sony'nin Xperia tasarım çizgilerini taşıyan M2'de kilit/güç tuşu cihazın sağ tarafında orta kısıma konumlandırılmış. Bu tuşun hemen üstünde ise microSIM ve microSD kart yuvalarını kapatan gizli küçük bir kapak bulunuyor. Ses ve deklanşör tuşları ise sırasıyla güç/kilit tuşunun hemen altında bulunuyor.

Sony Xperia M2 detaylı testte!

Büyük sayılabilecek bir ekranla gelen Xperia M2'nin ekranı 4.8 inç ve 540 x 960 piksel çözünürlüğe sahip. İnç başına düşen piksel sayısının 229 olduğu cihazın bizce yetersiz kaldığı noktalardan biri ekran. Görüntülerin yüksek keskinlikte olmadığını söylemekte fayda var.

4.5 inç'lik bir ekrana sahip Moto G'nin ise ekranı HD 720 x 1280 piksel çözünürlüğünde. Çok fazla film izlemek ve yüksek kaliteli oyunları keyifli bir şekilde yüksek çözünürlükte oynamak isteyenler için Moto G daha iyi bir tercih olabilir.

Tasarıma geri dönelim... Xperia M2 Sony'nin amiral gemisi modeli Z2'nin kalitesine yaklaşmayı başarıyor. Xperia M2'nin kasasında hem plastik, hem cam hem de metal kullanılmış.

Okuyucu Yorumları