Sony Xperia Z3 Compact testte!

Sony Xperia Z3'ün küçük sürümü Xperia Z3 Compact'ı her yönüyle inceledik!

Sony Xperia Z3 Compact testte

Sony Xperia Z3 Compact, sürekli büyüyen Xperia Z ailesindeki en yeni akıllı cep. İlk Xperia Z, Mart 2013'te piyasaya çıkmıştı. İzleyen aylarda ise Sony'nin bu amiral gemisi ailesine Xperia Z1, Xperia Z2 ve Xperia Z3 katıldı.

Sony Xperia Z3 Compact, adından da anlaşılacağı gibi Sony'nin en son amiral gemisi Xperia Z3'ün daha küçük boyutlu sürümü. Sony'nin diğer küçük sürümlerinde olduğu gibi, Xperia Z3 Compact da donanım olarak Xperia Z3 ile oldukça benzer yapıda. Peki Xperia Z3 Compact'ın küçülmesi, kendinden çok fazla ödün vermesine sebep oldu mu?

Tasarım

Sony Xperia Z3 Compact, hem Xperia Z3'ten, hem de daha önceki Xperia Z cihazlardan tasarım özelliklerine sahip.

Xperira Z3 Compact'ın OmniBalance dizaynının iddiası, cebin her amaçtaki kullanımında, tutuşunun kolay olması. Video çekerken, telefon ederken ve oyun oynarken, hiçbir konforsuzluk hissetmemenizi hedefliyor.

Tasarım

Tasarım

Gerçekten de, testlerimiz sırasında cep telefonuyla ne yaparsak yapalım, onun elimizde çok konforlu olduğunu hissettik. Telefonun boyutları yalnızca 127 x 64 x 8.6 mm. Ekran boyutu ise 4.6 inç. Bu daha küçük boyutuyla, birçok durumda Xperia Z3'ten daha pratik. Xperia Z3'ün boyutları 146 x 72 x 7.3mm ve ekranı 5.2 inç'ti. Telefonu elimizde tutarken, baş parmakla ekranın köşelerine ulaşmada hiç zorlanmadık.

Konforunun yanında, Xperia Z3 Compact görünüş olarak da bizi etkiledi. Bazı kullanıcılar için biraz sade gelebilir, ama biz arkasını ve önünü kaplayan Gorilla Glass'ı ile görünüşünü son derece şık bulduk.

Bunların yanında, diğer Xperia Z cepler gibi, Xperia Z Compact da su ve toza karşı dayanıklı. IP65 ve IP68 dereceli koruması ile, örneğin 1.5 metre su altında 30 dakika kalabiliyor.

Önemli özellikler

Önemli özellikler

Sony Xperia Z3 Compact'ın en önemli özelliği, Xperia Z3'teki özelliklerin çoğunu, daha küçük ve daha hesaplı bir cihaza sığdırmış olması diyebiliriz.

HTC One Mini 2 gibi bazı diğer üreticilerin küçük sürümleri, daha fazla özellikten ödün veriyordu. Sony Xperia Z3 Compact'da bu derece bir kayıp yok. Z3 ve Z3 Compact'ın her ikisi de, 2.5 GHz dört çekirdekli Snapdragon 801 işlemci ve Adreno 330 GPU kullanıyor. Bunun yanında kullandıkları kamera da aynı 20.7MP'lik Exmor RS sensör, 25mm G Lens ve ISO 12800.

Sistem belleği olarak ise Xperia Z3, 3GB ile gelirken, Z3 Compact 2GB ile geliyor. Bunun farkını birçok durumda hiç farketmiyorsunuz.

Ekran

Ekran

Sony, her alanda parmağı olan bir firma olduğu için, ekran bakımından da avantajlı. Bu durumu her zaman kendi lehine kullanamasa da, Xperia Z3 Compact için kendi TV departmanındaki teknolojilerden faydalandığını görüyoruz.

Bu teknolojilerden, örneğin Bravia TV'lerdeki Triluminos ve Live Colour LED teknolojileri, Z3 Compact'ın renklerini çok canlı hale getiriyor. IPS ekranın görüntüleme açıları ve parlaklık seviyeleri de çok iyi. Z3 Compact'ın ekranı 460nit parlaklığa ulaşabiliyor. Direkt güneş ışığında bile, ekranı net bir şekilde görebildik.

Ekranın çözünürlüğü ise ödün verilen nadir özelliklerden biri. Xperia Z3'ün çözünürlüğü 1920 x 1080'ken, Z3 Compact yalnızca 729 x 1280 çözünürlükte. Bu her ne kadar yeterli bir çözünürlük olsa da, 1080p olsaydı ekranı gerçekten en iyi cep telefonu ekranlarından biri olabilirdi.

Arayüz ve performans

Arayüz ve performans

Arayüz

Xperia Z3 Compact, kendisi için özelleştirilmiş bir Android 4.4.4 (KitKat) ile geliyor. Özelleştirilmiş desek de, aslında stok Android'e oldukça yakın.

Tasarım olarak PlayStation 3 ve PlayStation 4'ün Cross Media Bar kullanıcı arayüzünden esinlenilmiş. Playstation kullanıcılarının bu arayüzü seveceğini düşünüyoruz ama yine de herkese hitap etmeyebilir. Bu durumda masaüstü resmini ve temayı değiştirerek istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.

Performans

Performans olarak Xperia Z3 Compact oldukça etkileyici. Neticede donanımsal özellikleri hemen hemen Xperia Z3 ile aynı olduğu için performansı da ona bir o kadar yakın. 2.5GHz dört çekirdekli Snapdragon 801 işlemciye sahip olması, Z3 Compact'ın en güçlü akıllı ceplere rakip olabileceği anlamına geliyor.

Yaptığımız GeekBench 3 testinde tek çekirdekli 975, çok çekirdekli ise 2798 skor aldı. Samsung Galaxy Alpha bu testlerde, tek çekirdekli 933, çok çekirdekli ise 3082 skor almıştı.

Xperia Z3 Compact, yalnızca testlerde değil, pratikte de oldukça yüksek performansa sahip. Menüler oldukça akıcı ve herhangi bir yavaşlama veya takılma olmuyor. Z3 Compact'ın takıldığı tek zaman, en zorlayıcı kamera modlarını kullandığımız zamandı.

Pil, telefon performansı ve internet

Pil, telefon performansı ve internet

Pil

Sony Xperia Z3 Compact, 2600 mAh gücünde iyi bir pile sahip. Normal kullanımla, iki gün boyunca tek şarjla dayanabiliyor. Bu söylediğimize Wi-Fi, 4G kullanımı ve müzik dinleme de dahil.

Daha da az kullanımla iki gün beş saate kadar dayanabiliyor. Pil belli bir seviyenin altına indiğinde, Xperia Z3 Compact size "stamina" moduna girmenizi öneriyor. Bu modda ekran kapalıyken Wi-Fi ve diğer kablosuz veri bağlantıları devre dışı kalıyor, ayrıca performans da daha az pil harcayacak şekilde düşürülüyor.

Arama

Xperia Z3 Compact'ın bir telefon olarak performansı genel olarak çok iyi. Hem iç mekanlarda hem de dışarıda yapılan arama kalitesi oldukça yüksek. Bunun yanında, gürültülü bir ortamda arka plandaki sesi azalmak gibi bazı kullanışlı özellikleri var.

İnternet

Xperia Z3 Compact'ın varsayılan tarayıcısı Chrome, ve bu açıdan pek bir yenilik sunmuyor. Performans olarak, birçok sekme aynı anda açık olsa bile akıcılığını koruyor.

Kamera ve sonuç

Kamera ve sonuç

Kamera

Sony Xperia Z3 Compact'ın en önemli özelliklerinden biri de kamerası. Sahip olduğu 20.7MP'lik kamera, Xperia Z3'teki ile aynı.

Yüksek megapiksel, mutlaka iyi bir kamera demek olmasa da, Sony bu kamerada kendi dijital kompakt kameralarındaki bazı teknolojileri kullanarak iyi bir kamera ortaya çıkarmış.

Bu teknolojilerin arasında, düşük ışıktaki performansı arttıran 12800 ISO ve Exmor RS sensörü de var. Sony'nin kendi geniş açılı G Lens'i, fotoğraf çekerken daha geniş açı sağlıyor.

Çekilen resimlerin kalitesi, özellikle dış mekanlarda oldukça tatmin edici. Yalnız detaylar normal bir kompakt kamerada olacağı kadar iyi değil. İç mekanlarda düşük ışıkta çekilen resimlerde de iyi iş çıkarıyor. Yine de, beklentilerimizin biraz altındaydı. iPhone 6 gibi telefonların kamera özellikleri kağıt üzerinde daha düşük gibi görünse de, daha iyi resim çekiyorlar.

4K video kayıt yapabiliyorsunuz, yalnız bu modda cihaz fazla ısınırsa kamera uygulaması kapanabiliyor.

Sonuç

Diğer amiral gemisi akıllı ceplerini küçük sürümleriyle karşılaştırınca, Sony'nin Xperia Z3 Compact ile çok iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz. Çok az ödün verilmiş ve Xperia Z3'teki en önemli teknolojilerin çoğu korunmuş. Üst seviye küçük bir cep arayanlar için en iyi seçeneklerden biri.

Okuyucu Yorumları