Sony Xperia Z3 Tablet Compact testte!

Sony'nin 8 inçlik Xperia Z3 Tablet Compact'ını A'dan Z'ye inceliyoruz. Bakalım tablet ne kadar iyi?

Z3 Tablet Compact testte!

Tabletler artık değişiyor. Eskiden 10 inç ve 7 inç olarak ikiye ayrılan tablet kategorilerinde artık 8 inçlik tabletler daha sık görülüyor. Bunun sebebi de donanım ve ekran teknolojilerindeki yeni gelişmeler. Artık çok ince, 8 inç boyutunda tabletler ortaya çıkabiliyor.

Apple'ın 8 inç kategorisindeki temsilcisi iPad mini'nin büyük ilgi gördüğünü biliyoruz. Şimdi Sony de, henüz ülkemizde satışı başlamayan Xperia Z3 Tablet Compact modeli ile bu alanda temsil ediliyor. Yurt dışında 598 dolar fiyat etiketine sahip Xperia Z3 Tablet Compact'ın 300 dolarlık iPad mini 2'nin iki katı fiyatına rağmen önemli rekabet avantajları var.

Gerçi bu alanda Samsung Galaxy Tab S 8.4 biraz daha üstün duruyor. Aynı fiyata daha iyi bir ekran ve daha fazla özellik barındırıyor. Ancak Sony'nin Xperia Z3 tabletinin de rakipsiz olduğu alanlar var. İnceliği, 4G özelliği nedeniyle telefon gibi kullanılabilmesi ve elbette hafifliği onu önemli bir tablet yapıyor.

Önemli Özellikleri

Sony Xperia Z3 Tablet Compact'ın ilk göze çarpan özelliği, olağanüstü tasarımı. Cihazın bazı teknik özellikleri, diğer tabletlerin altında kalsa da, etkileyici tasarımı sayesinde çok sayıda kullanıcının kalbini fethettiğini gözden kaçırmamak lazım.

Cihazda Snapdragon 801 işlemci bulunuyor. Gerçi artık piyasada standardın Snapdragon 805 olduğunu unutmamak gerekiyor. Ancak işlemcinin hala yeterli olduğunu da hatırlatalım.

8 MP kamera ve Sony'nin yetenekli kamera yazılımları da, cihazın çektiği fotoğrafların çok güzel görünmesini sağlıyor. Ama bu da tabletin diğerlerinden üstün özelliği değil.

Tabletin tercih edilebilirliğini yükselten önemli özellikleri boyutları, ağırlı ve su geçirmez oluşu. Su geçirmezlik, onu neredeyse her hava koşulunda, her ortamda kullanışlı bir tablete dönüştürüyor. Yazın havuzda su altında fotoğraf çekmek için, kışın yağmur altında dağda bisiklet sürerken GPS verilerinizi anı anına kontrol etmek için tabletinizi çekinmeden kullanabiliyor hatta temizlemek için musluğun altına tutabiliyorsunuz. Aslında, bir tabletin gerçek anlamının, "kişisel asistanlık" yapmak olduğunu hatırlayacak olursak, yağmur altında rotamızı, yönümüzü tayin etmek için tabletmizi cebimizden çıkarmaya çekiniyorsak, o tabletin anlamını sorgulamak gerekir. Bu açıdan Sony'nın su geçirmezlik deneyimi, Xperia Z3 Tablet Compact'ı çok önemli bir tablet yapıyor.

Elbette su geçirmezlik konusunda Sony'nin uyarılarını da dikkate almalısınız. Suyun altında yıkanmaktan bahsettik ama sadece, bunu yapmak için geçerli bir nedeniniz varsa...

Tasarım

Tasarım

Üreticiler, cihazları daha ince tasarlamak için büyük efor sarf ediyorlar. Xperia Z3 Compact gibi bir tablet de rakiplerinden daha ince ve hafif olmak zorunda. Böylece çantada daha az yer kaplıyor ve daha kolay taşınabiliyor. Ayrıca tek elle kullanırken bileği de zorlamıyor. Dolayısıyla, boyut ve ağırlık çok önemli.

Z3, tek bir elle kavranabilecek kadar rahat bir tasarıma sahip. Hafifliği nedeniyle de uzun süre tek elle taşınması ve ekranı uzun süre incelemek mümkün oluyor. Z3'ün ağırlığı sadece 270 gr. 16:10 formatındaki ekranı da aslında iPad mini'nin ekranından daha geniş. Böylece hala küçük bir tablet kullanırken, videoları ve web sayfalarını daha geniş görmek mümkün.

Tabletin su geçirmez özelliği için de özel kapaklarını kapamak gerekiyor. Bu da aslında hem suyun içinde açılma riski doğurabiliyor hem de su dışında kullanırken cihazın üzerinde sallanan kapaklar anlamına geliyor. Oysa Samsung Galaxy S5 Mini gibi su geçirmez telefonlar, kapağa ihtiyaç duymadan olduğu gibi suya girebiliyor. Z3'ün su geçirmezlik teknolojisindeki en büyük zaafı ne yazık ki, bu kapaklar.

Cihazın materyali ise genel olarak plastikten üretilmiş. Ancak köşe noktalarda metal bulunuyor. Bu da düşmelerde, çarpmalarda, en çok hasar alan köşelerin korunmasını sağlıyor.

Ekran kalitesi

Ekran kalitesi

Xperia Z3 Tablet Compact'ın 8 inçlik ekranı geniş ekran video ve hatta oyun performansı için yeterli. 7 inçlik tabletlerden daha iyi görüntü imkanına sahip olduğu inkar edilemez. Bu boyutta ekranlar giderek popüler hale geliyor ve fiyatları da düşüyor. Zengin renklere sahip ve yüksek kontrastlı ekranı Sony'nın yüksek kaliteli LCD cihazlarındaki beklentileri karşılıyor. Renk karışımı ve ton hassasiyeti de yerinde ayarlanmış. Bu da ekranında canlı renkler görmek isteyenleri mutlu ediyor.

Ancak cihazın çözünürlüğü, rakiplerininki kadar yüksek değil. Örneğin Samsun Galaxy Tab S 8.4, Xperia Z3 Tablet Compact'ın 1.920 x 1.200 çözünürlüğünden daha fazlasını sunuyor. Eğer çok yüksek dpi değerlerine sahip bir tabletin ekranını daha önce görmediyseniz aradaki farklı çok fark etmeyebilirsiniz. Bilmemek mutluluktur atasözünün burada anlam kazandığını söylemek doğru olabilir...

LCD'nin arka ışıklandırmasının da en üst seviye olduğunu söyleyemeyiz Ayrıca farklı açılardan ekranın görüş kalitesinde düşüş yaşandığı da bir gerçek. Bu sorun daha önce Sony Xperia Z serisi telefonlarda da söz konusuydu.

Samsung Galaxy Tab S 8.4'ün Super AMOLED ekran kullandığını düşünecek olursak, Xperia Z3 Tablet Compact'ın onunla başa çıkmasının zor olduğu anlaşılacaktır. Yine de görüntü geliştirme özelliği X-Reality ile kontrast ve renk karışımını keyfe göre düzenlemek mümkün oluyor.

Arayüz ve performans

Arayüz ve performans

Sony Xperia Z3 Tablet Compact, Android 4.4.2 işletim sistemini kullanıyor ancak çok yakında Android 5.0 güncellemesi gelecek. Tablette Sony'nin hazırladığı özel bir arayüz kullanılmış. Bu arayüzü Sony telefonlarında da bulabilirsiniz. Bu, bir mobil cihaz için üretilen en güzel, en hızlı arayüzlerden biri. Gerçi en kolay anlaşılır arayüz olduğu da söylenemez. Z3 kullanıcıları arayüzü ilk bakışta biraz karmaşık bulabilir.

Uygulamalar menüsünda ise sadece uygulama ikonları bulunuyor. Başka bir ekstra yok. Eğer sayfaları soldan sağa kaydırırsanız uygulamaları silmek veya organize etmek için seçenekler çıkacak.

Arayüzün tepki hızı ise rakibi Samsung'un TouchWiz'ine oranla çok daha iyi. Hatta çok daha hızlı olması beklenen Nexus 9'dan bile daha hızlı bir arayüze sahip olduğu söylenebilir.

Cihazın hızı büyük oradan Snapdragon 801 işlemcisine bağlı. Ancak elbette piyasada çok daha hızlı işlemciler var. Yine de tabletin 3 GB RAM'ı, işlemleri hızlandıran bir etki yapıyor. Arka arkaya pek çok uygulamanın çalıştığı durumda işlemci ne kadar hızlı olursa olsun, RAM küçük olduğu sürece lag sorunu yaşamak kaçınılmaz. Dolayısıyla Sony büyük RAM kullanarak işlevsel ve hızlı bir tablet yaratmayı başarmış.

Pil ömrü ne kadar iyi?

Pil ömrü ne kadar iyi?

Pil ömrü veya tekrar şarj edilmeden çalışma süresi, bir tablet için hayati öneme sahip. İyi bir tabletle kötü bir tableti ayıran en önemli detayların başında pil ömrü geliyor. Dünyanın en ileri teknolojilerine sahip tableti bile olsa, yarım saat içinde şarjı tükenen bir tablet hiçbir işinize yaramayacaktır. Z3 tabletin 4.500 mAh pili aslında çok da büyük sayılmaz. Ancak Sony'nin kullandığı pil tasarruf yöntemleri ile pil ömrünün 15 saat boyunca dayanması, etkileyici bir sonuç. Ancak elbette kullanılan uygulamalar, oynatılan videonun çözünürlüğü, ekran parlaklığı gibi detayları zorlayarak bu süreyi 5 saate de düşürmek mümkün. Dolayısıyla, bir tablet kullanıcısının onu doğru kullanmayı bilmesi önemli. Kullanılmayan uygulamaları düzenli olarak kapatan bir uygulama kapatıcısı, ekran ışığının değerleri, arka planda hiç kapanmadan çalışan uygulamaların hangilerinin gerçekten gerekli olup olmadığının tespit edilmesi... Bu bilinçle tablet kullandığınızda 4.500 mAh, bir gün boyunca tableti şarj etmeden kullanmanız için yeterli olacaktır.

Xperia Z3 Tablet Compact'ın kendine has bazı enerji tasarrufu araçları da pil tasarrufuna yardımcı oluyor. Stamina modunda çalışırken, tabletin ekranını kapadığınızda hangi uygulamaların uykuya dalıp hangilerinin çalışacağını seçebiliyorsunuz. Örneğin, ekran kapalıyken ofis uygulamalarının arka plana çalışmasının bir mantığı yok. Ancak Facebook ve Twitter gibi, uyarılarını almak istediğiniz uygulamaların çalışmaya devam etmesini seçebilirsiniz. Buna benzer şekilde, Lokasyon modunda çalışmayı seçtiğinizde, evinizde 3G bağlantısını kapatıp Wi-Fi bağlantısının otomatik olarak açılmasını sağlayabilirsiniz, ofisinizde sosyal medya uygulamalarının çalışmasını engelleyip sizi rahatsız etmelerini ve pili de tüketmelerini engelleyebilirsiniz. Dolayısıyla, enerjiyi nasıl harcayıp nasıl tasarruf edeceğiniz, aslında size kalmış bir durum.

Kamera performansı ve kalitesi

Kamera performansı ve kalitesi

Xperia Z3'ün 8 megapiksel arka kamerası üst seviye mobil cihazların ekran çözünürlüğü imkanını sunuyor. Fotoğraf çekimi hızlı ve otomatik odaklanma performansı göz dolduruyor. Tabletin boyutları da fotoğraf çekmeyi kolaylaştırıyor. Büyük ekranlı tabletlerde fotoğraf çekmek ergonomik olarak oldukça zorken, 8 inçlik bir tableti tek elle sarsmadan kolayca tutmak mümkün oluyor. Üstelik tabletlerle fotoğraf çekmek çoğu zaman toplum içinde alay konusu olabilen bir eylem. Oysa Xperia Z3 Tablet Compact'ın, iri bir telefonu andıran dikdörtgen yapısı ve tek elle kolay tutulması, hiç dikkat çekmeden tek elle fotoğraf çekmeye izin veriyor.

Eğer kamera üzerinde daha detaylı kontrol isterseniz, çok sayıda özelliği manuel olarak ayarlayabileceğiniz zengin bir ayar menüsü de bulunuyor. Elbette fotoğraf kolajlamak, arttırılmış gerçeklik, çeşitli filtreler ve Sony'nin zengin fotoğrafçılık deneyimine dayanan pek çok özelliği de kamera uygulamaları arasında bulabilirsiniz.

Fotoğraf kalitesi ise, bir tablet için yeterince adil. Sony'nin basitçe HDR fotoğraflar çekmeye izin veren uygulaması da son derece başarılı.

İki güçlü rakip

İki güçlü rakip
iPad mini 2

Xperia Z3 Tablet Compact'ın piyasadaki işi hiç kolay olmayacak zira çok önemli rakipleri bulunuyor. iPad mini 2'nin parmak izi okuyucusu bulunuyor ve üstelik 300 dolarlık fiyatı da müşterileri cezbediyor. Elbette Apple karizması da iPad mini 2'nin diğer avantajı.

Samsung Galaxy Tab S 8.4 ise çok daha üstün ekran çözünürlüğüne ve daha kaliteli bir ekrana sahip. Samsung tabletindeki IR özelliği, onu evdeki televizyonunuz veya başka bir cihaz için uzaktan kumanda olarak kullanma imkanı da veriyor. Ancak her iki tabletin de, Xperia Z3 gibi su geçirmez özelliği bulunmuyor. Bu da onları havuz başlarında veya yağmurlu havalarda kullanmayı riskli hale getiriyor.

...Ve sonuç!

...Ve sonuç!

Fiyat açısından endişeli bir kullanıcıysanız, Xperia Z3 Tablet Compact'ın yarı fiyatına Apple iPad mini 2 satın alabiliyor olmanız, sizi Apple'a yönlendirecektir. Ancak, Android kullanıcısı olarak, su geçirmez ve 8 inçlik, hızlı bir tablet arayacak olursanız, Xeria Z3 Tablet Compact'ın fazla bir alternatifi bulunmuyor. 8 inçlik ekranda mobil olarak video seyretmek ve oyun oynamak da son derece keyifli bir deneyim. Ayrıca, inceliğini ve hafifliğini de unutmamak lazım.

Tabi Sony markasının da, ürünlerinde daima yüksek kaliteli bileşenler kullanmaya özen gösterdiğini unutmayalım. Dolayısıyla Xperia Z3 Tablet Compact'ın uzun süre dayanacak ve sağlamlığını koruyacak bir tablet olarak sizinle beraber olacağını söyleyebiliriz...

Okuyucu Yorumları