Surface Pro 3 vs iPad Air vs Galaxy Note Pro

Surface Pro 3, Galaxy Note Pro 12.2 ve iPad Air... Liderliğe oynayan 4 büyük tableti karşılaştırdık!

Hangisi daha iyi?

Microsoft, büyük tablet savaşına süvarilerini Surface Pro 3 formatında gönderdi. Yeni Surface Pro 3, Microsoft'un bugüne kadar ürettiği en etkileyici ve çekici tablet.

Tablet, gözleri iPad Air'den uzaklaştırıp kendi üzerine çekmek için yeterince etkileyici. Hatta Samsung Galaxy Note Pro 12.2'yi bile sönük bırakıyor.

Telefonların ekranlarının büyümesi gibi, tabletlerin ekranları da zaman içinde büyüdü. Dolayısyla 10 inç'ten büyük ekranlı tabletlerin sayısı giderek arttı. Peki ama hangi büyük ekranlı tablet daha başarılı? Gelin, birlikte karşılaştıralım...

Boyut

Samsung'un Galaxy Note Pro 12.2'si, şu anda piyasadaki en büyük tablet. Surface Pro 3'ten 0.2 inç daha büyük. Note Pro, 7.95 inç kalınlığında ve ağırlığı da 750 gram. Surface Pro'dan 50 gram daha hafif. Surface ayrıca 9.1 mm ile en kalın tablet.

iPad Air ise, 9.4 inç yükseklik ve 6.6 inç genişliğe sahip. Ağırlığı ise sadece 464 gram...

Ekran

Surface Pro 3'ün etkileyici güzellikteki 12 inçlik ekranı az görülür şekilde 3:2 oranına sahip ve 2.160 x 1.440 çözünürlükle geliyor. Surface Pro 2'nin 16:9 oranının değişmesinin iyi bir şey olup olmadığını uzun süreçte işletim sisteminin ve uygulamaların performansı ile göreceğiz.

iPad Air'in 9.7 inçlik ekranı ise 2.048 x 1.536 piksel çözünürlüğe sahip. IPS özellikli LED ekranı Surace Pro 3'ün ekranından daha fazla piksel yoğunluğuna sahip. Ancak boyutun daha da küçük olduğunu düşünürsek, görüntülerin çok daha net olduğunu fark edebiliriz.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 ise en büyük ekrana sahip ve çözünürlüğü ise 2.560 x 1.600 piksel.

İşlemci ve pil ömrü

İşlemci ve pil ömrü

Surface Pro 3 kullanıcılara Intel'in üç farklı işlemcisinden birini seçme imkanı sunuyor. Intel Core i3, i5 ve i7. Bellek ise 8 GB'a kadar çıkıyor. Standart i5 işlemcisi 1.6 GHz hızında çalışıyor ancak Turbo modunda 2.9 GHz'e kadar ulaşıyor.

Apple'ın iPad Air'i ise şirketin ünlü 64-bit A7 işlemcisi ile geliyor. Bu işlemci enerji tasarrufu ve performans artışı için özel tasarlanmış bir işlemci.

Galaxy Note Pro 12.2 ise bir kaç farklı konfigürasyona sahip. Wi-Fi ve 3G modeli octa-core işlemciyle geliyor. Bu işlemci 1.9 GHZ quad-core A15 ve 1.3 GHz quad -cpre A7'den oluşuyor. LTE versiyonu ise 2.3 GZ quad-core Krait işlemciyle geliyor.

Pil Ömrü

Microsoft şimdilik Surface Pro 3'ün pil detaylarını açıklamadı ancak cihazın şarjının 9 saat dayandığı konuşuluyor. Bu da Surface Pro 2'den yüzde 20 daha fazla pil ömrü demek.

iPad Air'in pil ömrü ise 8.820 mAh kapasitesiyle 10 saatlik aktif kullanıma dayanabiliyor. Galaxy Note Pro 12.2 ise 9.500 mAh ile 13 saat boyunca sorunsuzca çalışıyor. Doğal olarak pil şarj durumu aslında çalışan uygulamalara da bağlı oluyor. Çok enerji tüketen uygulamalar pilin daha çabuk boşalmasına neden oluyor.

İşletim sistemi, aksesuarlar ve fiyat

İşletim sistemi, aksesuarlar ve fiyat

İşletim sistemi

Öncüllerden farklı olarak Surface Pro 3'te, Windows 8.1 işletim sistemi çalışıyor. RT ile kısıtlanmamış, doğrudan masaüstü işletim sistemi... Bu da onu laptop'lara alternatif bir tablet haline getiriyor.

Aslında pek çok kullanıcı Windows 8 ve türevlerinden mutlu değil ve eski Windows'ları özlüyor ancak yine de tabletin bu hali bile, iPad Air'in iOS 7 ve Samsung Galaxy Note Pro 12.2'nin Android 4.4 mobil işletim sistemlerinden daha iyi bir sonuç veriyor.

Aksesuarlar

Bu boyuttaki tabletlerin üç ana aksesuarı bulunuyor. Dock istasyonları, kılıf ve kalem. Microsoft, Surface Pro 3 ile birlikte bir kalem de veriyor. Kalemin değeri 50 dolar. Yeni Surface Pro 3 kılıfı ise 130 dolar değerinde. Dock istasyonunun fiyatı 200 dolar.

iPad ise şarj cihazından başka bir şeyle gelmiyor. Tüm aksesuarlar için ekstra ödeme yapmak gerekiyor. Apple tabletlerinin akıllı kılıflarında klavye bulunmuyor. Dolayısıyla onları bir laptop gibi kullanmak için farklı markaların kılıflarını araşatırmak gerekiyor. Kılıf sadece 40 dolar. Apple'ın resmi bir kalemi de bulunmuyor. Apple dock istasyonu almak isteyenler ise 30 dolar ödüyor.

Galaxy Note Pro 12.2 de, Surface Pro 3 gibi kendi kalemiyle geliyor. Samsung'un S Pen ismini verdiği kalem piyasadaki en yetenekli kalemlerden biri. Ancak en ucuz kalem değil. Yine de farklı mağazalarda farklı fiyatlı S Pen'ler bulmak mümkün. Note Pro 12.2 için ayrıca çok farklı sayıda kılıf ve dock istasyonu da bulmak mümkün.

Fiyat ve Sonuç

Fiyat ve Sonuç

Fiyat

iPad Air modelleri 500 dolar fiyattan başlıyor. En yüksek modeli 1000 dolara kadar çıkıyor. Bu modelde 128 GB depolama hafızası ve Wi-Fi ile LTE yetenekleri bulunuyor.

Surface Pro 3'ün fiyatı ise 800 dolar'dan başlıyor ve 2000 dolara kadar çıkıyor. Ancak bu cihazların içinde Intel'in i7 işlemcisinin bulunduğunu, 512 GB hafızası olduğunu ve 8 GB RAM'le geldiğini hatırlatalım. Aslında bir tablet değil de mini laptop alıyoruz desek daha doğru olur.

Galaxy Note Pro 12.2 de 750 dolar fiyattan başlıyor ancak fiyat sadece 850 dolar seviyesine kadar çıkıyor.

Sonuç

Üç tablet de, piyasadaki tabletler arasında liderliğe oynuyor.Hangisini seçeceğiniz tamamen ihtiyaçlarınıza göre şekillenmesi gereken bir karar.

Eğer kullanım kolaylılığı arıyorsanız, Apple tabletleri her işi otomatikleştiriyor. Daha esnek ve güçlü bir tablet arıyorsanız, Galaxy Note Pro 12.2 sekiz çekirdekli işlemcisi ve Android sistemi ile büyük fırsatlar sunuyor. Laptop'unuzu yanınızda taşımaktan yorulduysanız ve tabletinizi aynı zamanda laptop olarak kullanmak istiyorsanız da Surface Pro 3 iyi bir seçenek olarak görünüyor.

Karar sizin ama satın almadan önce iyice inceleyin, çünkü bunlar ucuz oyuncaklar değiller...

Okuyucu Yorumları