Telefonların SAR değerleri böyle ölçülüyor!

Cep telefonlarının yaydıkları radyasyon miktarı, yani SAR değeri nasıl ölçülüyor? İşte böyle...

SAR değerleri nasıl ölçülüyor

Piyasadaki 13 popüler cep telefonu ve SAR değerleri... Tıklayın...

Cep telefonlarından yayılan radyasyon tehlikeli mi değil mi? Olsa bile kullanmayı kimsenin bırakmayacağı ortada. Otomobiller de yaydıkları egzoz dumanıyla çevreye ve insan sağlığına zarar veriyor ama kullanmayı bırakmıyoruz. Ancak araçların çevreye verdikleri zararı hatta gürültüyü düzenleyen kurallar var. Peki cep telefonlarında durum ne?

Cep telefonu endüstrisi, tüketicilerin artan endişelerinin farkında. Sadece onlar da değil, araştırmacılar ve çevre organizasyonları da bu sorunun cevabını arıyor. Belli araştırmalarla ortaya bazı standartlar, testler ve değerler konulmuş durumda ama bunlar üzerinde anlaşmaya varılmış değil.

Amerika'da Federal İletişim Komisyonu (Federal Communications Commission: FCC) cep telefonlarının yaydığı radyasyonda kabul edilebilir düzeyi belirliyor. Cep telefonlarının piyasada satılabilmesi için gereken sertifikaların alınması için cep telefonu üreticilerinin bağımsız bir laboratuarda ölçüm yaptırması gerekiyor.

Radyasyon limitleri

Radyasyon limitleri
Farklı organlar için farklı limitler var

Cetecom bu laboratuarlardan biri ve burada sadece cep telefonları değil, dizüstü bilgisayarlar, USB modemler ve kanun güçleri tarafından kullanılan bilek monitörlerini test ediyorlar. Hepsinin de testi benzer bir şekilde yapılıyor.

Telefon anten çeneye yakın olacak şekilde bir insan kafası modelinin üzerine yerleştiriliyor. Radyasyonun etkileri, yayılan enerjinin doku tarafından emilme hızıyla ölçülüyor. SAR: Specific Absorption Rate adı verilen etki, kilo başına düşen watt (W/kg) olarak ölçülüyor.

FCC'nin koyduğu limit kafa için 1.6 W/kg ve bütün vücut için 0.08 w/kg. Eller, bilekler, ayaklar ve ayak bilekleri için de SAR limiti 10gr dokuya 4W/kg. SAR ne kadar düşükse o kadar iyi.

İşte ölçüm cihazı

İşte ölçüm cihazı
Sinyaller burada değerlendiriliyor

Ölçümde kullanılan modelin kafasının içi insan dokusunun elektrik özelliklerine yakın bir sıvıyla dolu. Tuz, şeker, su ve viskozite ayarlamak için katkıdan oluşan bir sıvı. Bu modelin adı SAM (Standart Anthropomorphic Model). Kafanın boyutundan, test alanının sıcaklık ve nem oranına kadar bütün koşullar başka araştırmalarla belirlenen standartlar üzerine kurulmuş.

Kafaya yerleştirilen cep telefonuna dönersek, test düzeneği bilgisayar kontrolünde bir sonda, bir robot kol, bilgisayar bağlı bir sinyal yükseltici ve evrensel radyo bağlantısı kontrol cihazına bağlı bir kablodan oluşuyor. Normal telefon hattına ve baz istasyona değil, buraya bağlanıyor.

Tam güçte sinyal verilerek test ediliyor ve dokular tarafından emilen radyasyon oranı ölçülüyor. 20 ila 30 dakikalık bir test sonucunda kesin sonuçlar ortaya çıkartılıyor.

Piyasadaki 130 popüler cep telefonu ve SAR değerleri... Tıklayın...

Radyasyon düşüren kılıf işe yarıyor mu?

Radyasyon düşüren kılıf işe yarıyor mu?
Sinyal gücü de bu odada ölçülüyor

iPhone radyasyonunu azalttığını iddia edilen kılıf denendiğinde SAR değerinin 0.42 W/kg olduğu görünüyor. Yani özel bir kılıf ile radyasyon değerini düşürmek mümkün. Hatta bu testteki ürün üçte birine indirmeyi başarıyor.

Bir başka testte ise Anechoic denilen özel bir odada sinyal gücü test ediliyor. Radyasyon emici kaplamayla kaplı odada cep telefonunun sinyal gücü tamamen otomatik olarak ölçülüyor ve 45 dk sonra iPhone için 12.54 dBm değeri bulunuyor. Kılıfla yapılan deneme radyasyonunun sinyal gücü etkilenmeden azaltılabileceğini ortaya koyuyor.

Okuyucu Yorumları