TEST: Geniş açılı en iyi fotoğraf makineleri

TEST: Derin, etkileyici ve daha doygun kareler için en iyi geniş açılı fotoğraf makineleri.

Geniş açı mucizesi

Geniş açı ile daha iyi fotoğraflar
Fotoğraf meraklılarının çoğu, dijital fotoğraf makinesi alışverişinde yakınlaştırmanın (zoom) mümkün olduğunca fazla olmasına dikkat eder. Pratikte ise kısa odak mesafeli (geniş açılı) fotoğraf makineleri, daha ilginç fotoğrafları mümkün kılar. Bu makalemizde en iyi geniş açılı dijital fotoğraf makinelerini sizlere tanıtıyoruz.


12x yakınlaştırma ve 486 milimetre eşdeğer odak uzaklığı ile uzaktaki motifleri, sanki yanındaymış gibi kolayca fotoğraflayabilirsiniz. Ancak günlük yaşamda çekilen fotoğraflar genelde arkadaşlarınızdan; bir gezi sırasında karşınıza çıkan mimari şaheserlerden, veya doğa fotoğraflarından oluşur. Ve yine genelde, bu panoramik manzara, veya kalabalık arkadaş grubunuz fotoğrafa tam anlamıyla sığmaz. Bunun sebebi, kompakt fotoğraf makinelerinin çoğunun, odak uzaklığının 35 milimetre olmasıdır. Bu ölçü, fotoğraf makinesinin ne kadarlık bir açıyı fotoğraflayabildiğini belirler.

Geniş Açı Kullanışlıdır

35 milimetre odak uzaklığında bu açı yaklaşık 63 derecedir, 28 milimetrelik odak uzaklığında 75, 24 milimetrede ise 84 dereceye yükselir. Daha açık anlatmak gerekirse; odak uzaklığı ne kadar küçükse görüntüleme açısı büyür, görüntüleme açısı ne kadar büyükse, fotoğrafa o kadar çok motif sığdırabilirsiniz. Özellikle konudan fazla uzaklaşamadığınız durumlarda bu özellik öne çıkar. 28 mm ve altında odak uzaklığına sahip objektifler, geniş açılı objektif olarak adlandırılır. DSLR fotoğraf makineleri için yüksek fiyatlı bazı çok geniş açılı objektifler - ki "Fish Eye" olarak adlandırılırlar - 180 dereceye varan açılara ulaşabilirler. Bu makalede yalnızca, değiştirilemeyen objektiflere sahip kompakt kameralar değerlendirmeye alındı. Geniş açılı tüm dijital fotoğraf makinelerini değerlendirmeye alıp, bu özelliği kullanacağınız durumları size göstereceğiz. Galerimizde, geniş açılı objektiflerle çekilmiş örnek fotoğraflara ulaşabilirsiniz.

Geniş açının artıları / eksileri

Kısa odak mesafesi, çoğu durumda işe yarar; ancak fotoğraflarınızda rahatsız edici bozulmalar olmasını istemiyorsanız, bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.

Geniş açının artıları / eksileriDoğa fotoğrafları, mimari fotoğraflar, grup ve iç mekan çekimleri geniş açıdan büyük ölçüde faydalanır. Geniş açı ile yalnızca fotoğrafa daha fazla motif sığdırmakla kalmazsınız. İnsanın görüş açısı 40 - 50 derece arasında değişir. Bunun fotoğraf makinelerindeki karşılığı 45 - 60 milimetredir. Bu nedenle geniş açılı çekimler, daha büyük açıya sahip olduklarından, alan derinliği açısından çok daha çarpıcıdır. Özellikle 24 milimetre gibi odak uzaklıklarında bu etki çok daha belirgindir. Alan derinliğini, bir manzara fotoğrafı çekerken yakın planı vurgulamak, arka planı ise daha da uzaktaymış gibi göstermek için kullanabilirsiniz. Geniş açılı objektiflerin, fotoğrafta rahatsız edici bozulmalar yaratabilecek bazı yapısal özelliklerine dikkat etmek gereklidir. Bu yapısal özellikleri, fotoğrafını çektiğiniz konuya uygun olduğu sürece, etkileyici bir efekte dönüştürmeniz de mümkündür. Bu tarz örnek fotoğrafları, galerimizde görebilirsiniz.

Vignet Etkisi ve Çarpıklık

Geniş açının artıları / eksileriGeniş açılı çekimlerde görüntünün ortası haricindeki bölgeler, standart çekime göre daha çarpık görüntülenir. "Distorsiyon" olarak da bilinen bu çarpıklık sebebiyle, geniş açılı objektifler portre çekimleri için uygun değildir. Grup fotoğraflarında da, görüntünün köşelerindeki bozulma aynı şekilde rahatsız edici olabilir. Ancak grubun tamamını fotoğrafa dahil etme imkanı göz önüne alındığında, bu etki tolere edilebilir. Mimari fotoğraflarda, yüksek binaların eğimli çizgilerinin, geniş açı etkisiyle, olması gerekenden fazla vurgulanacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tür çekimlerde, fotoğraf makinesini mümkün olduğunca yatay tutmanız gerekir. Aksi halde eğik bir görüntü çıkacaktır. Eğer mümkünse, yüksek bir noktadan çekim yapmanız bu konuda size yardımcı olacaktır.

Vignet etkisi (vignetting), fotoğrafın köşelerinde meydana gelen ton kaybı ve kararmalara verilen isimdir. Vignet etkisi, ışığın objektife girdiği anda, bir kısmının sensöre çapraz düşmesinden meydana gelir. Bunun sonucunda görüntünün kenarlarına, orta kısma göre daha az ışık düşer. Bu fiziksel sorun, tüm kameralarda meydana geliyor olsa da, geniş açıda çok daha belirgindir. Bu etkiyi, fotoğraf işleme yazılımları yardımıyla önemli ölçüde düzeltmeniz mümkündür. Aynı şekilde, çarpıklık etkisini de - daha zahmetli olsa da - yazılımlarla bir ölçüde düzeltmek mümkündür.

En iyi geniş açılı dijital fotoğraf makineleri

Pazarda 28, hatta 24 mm odak uzaklığına sahip fotoğraf makinelerinin bolca bulunması; dijital fotoğraf makinesi üreticilerinin, geniş açının kullanışlılığının farkında olduklarını gösteriyor.

En iyi geniş açılı dijital fotoğraf makineleriEn küçük odak uzaklığına Ricoh Caplio GX100 (24 / 72 mm) ve ultra kompakt Samsung NV24 HD (24 / 87 mm) ulaşıyor. Panasonic'in ultra kompakt temsilcisi DMC-FX500 ve DMC-FX35 de, 25 milimetrelik odak uzaklığı değerleriyle aynı şekilde güçlü makineler olarak göze çarpıyor.

Daha büyük boyutlu, yüksek yakınlaştırma oranına sahip fotoğraf makinelerinde ise Fujifilm FinePix S100FS (28 / 400 mm) ve Olympus SP-570 UZ (26 / 520 mm) öne çıkıyor. Kompakt sınıfta ise Panasonic'in TZ3 ve TZ5 modelleri 28 mm odak uzaklığı ve 10x optik zoom özelliğiyle iyi bir seçim olacaktır.

Tablomuzda, geniş açılı dijital fotoğraf makinelerini ve test puanlarını inceleyebilirsiniz.

En iyi geniş açılı dijital fotoğraf makineleri

Okuyucu Yorumları