Tüm işletim sistemleri ve en iyi cepler...

Symbian, iPhone OS, Android, Windows: Tüm işletim sistemleri ve en iyi cepler... Hepsi burada...

Hangi cep, hangi OS?

Android, Symbian, iPhone, Windows Mobile veya Blackberry: Her cep telefonu işletim sisteminin kendine has zayıf ve güçlü yanları var. Bu yüzden cep telefonu seçerken işletim sistemi büyük bir rol oynuyor. Her işletim sistemine has en iyi cep telefonlarını ve uygun fiyatlı alternatiflerini gösteriyoruz.

Yeni bir cep telefonu almayı planlayanlar cep telefonunu ne için kullanacağına karar vermeli. Özel ihtiyaçlar için farklı işletim sistemleri tavsiye ediyoruz. Zira her cep telefonu platformu aynı performansı sunmuyor. Özellikle söz konusu durum kullanım ve performans ise satın alma kararı sırasında her işletim sisteminin karakteristik niteliklerini göz önünde bulundurmalısınız.

Örneğin çoklu görev çalıştırmaya (multitasking), yani aynı anda birden çok program kullanmaya ağırlık veriyorsanız Symbian veya Windows Phone yüklü bir telefon seçmelisiniz. İş hayatınızda sizi yalnız bırakmayacak, hızlıca e-postalarınız kontrol edebileceğiniz bir telefon mu arıyorsunuz? O zaman Blackberry atına binmelisiniz. Sezgisel kullanım ve mümkün mertebe birçok programa erişip cihazınızı genişletmek istiyorsanız ya bir Apple ya da Android cep telefonuna yönelmelisiniz. İlerleyen sayfalarda her mobil işletim sisteminin en iyi temsilcisini ve buna paralel uygun fiyatlı alternatifini göstereceğiz.

iPhone OS: Hızlı ve özel tasarımlı cep isteyenler

iPhone OS: Hızlı ve özel tasarımlı cep isteyenler

Dokunmatik ekran yönetimi ve performans: Apple bu iki alanda tartışmasız birinci. Daha önceden yaptığımız hız testinde de pahalı iPhone tüm rakiplerini arkada bırakmıştı. Lâkin şık iPhone hissini daha ucuza elde etmeniz mümkün.

iPhone OS: Hızlı ve özel tasarımlı cep isteyenlerCep telefonlarında en popüler işletim sistemi deyince tüm yollar Apple iPhone'a çıkıyor. Kimine göre aşırı derecede pahalı bir oyuncak, kimine göreyse tek gerçek cep telefonu. Uygulamada ise iPhone'u başarılı kılan birçok argüman var. Hiçbir işletim sistemi bu kadar kullanıcı dostu değil ve hiçbir rakip şu an için daha fazla ek uygulama sunmuyor.

Söz konusu durum performans ise iPhone yine tüm rakiplerini geride bırakıyor. iPhone 3GS, Speed kelimesinin kısaltmasının hakkını verip performans testimizde en üst sırayı hak etmişti. Apple cep telefonu neredeyse tüm hız testlerini başarıyla tamamlamıştı.

iPhone OS: Hızlı ve özel tasarımlı cep isteyenlerEn iyi Apple cebi: iPhone 3GS
Eğer genişletilebilirlikten bahsediyorsak iPhone OS her şeyin ölçütü oluyor. Apple, iPhone ile uygulama mağazası modasını başlatan ilk üretici oldu. iPhone iki sene içerisinde tüm branşı birbirine karıştırdı, milyonlarca üyeye sahip bir topluluk oluşturdu ve cep telefonu gelişimini büyük ölçüde etkiledi.

iPhone'a kullanım konusunda henüz hiçbir cep ulaşamadı. Şu an için hiçbir cep telefonu daha akıcı ve sezgisel biçimde kullanılamıyor. Buna ek olarak sınırsız genişletme imkânı var. Apple App Store geçen senenin sonunda 100.000 uygulama sınırını aştı. Yalnız iPhone'un bedeli de herkesin ödeyebileceği cinsten değil. Eğer iki sene boyunca bir operatör ile anlaşma yapmak istemiyorsanız 16 GB modeli için 930 Dolar + KDV gibi büyük bir meblağı gözden çıkarmanız gerekiyor.

iPhone OS: Hızlı ve özel tasarımlı cep isteyenlerUygun fiyat: Apple iPhone 3G veya iPod touch
Apple cep telefonunu daha ucuza elde etmek mi istiyorsunuz? Pahalı 3GS'nin yanında iPhone 3G de hala satılıyor. Daha düşük hızı, olmayan pusulası ve video çekimi yapamayan 2 Megapiksel kamerası dışında 3G ile 3GS'deki tüm özellikleri elde ediyorsunuz. 8 GB'lık sürümünü piyasada şu an 730 Dolar + KDV'den itibaren bulmak mümkün.

Başka bir cebiniz olduğu için telefon fonksiyonu sizin için önemli değil mi? O zaman telefon görüşmesi dışındaki tüm özellikleri iPod touch ile de elde edebilirsiniz. Ayrıca iPhone uygulamalarının çoğu iPod touch'ta da çalışıyor. Cihazın 8 GB'lık sürümünü 240 Dolar + KDV'den itibaren bulmanız mümkün. 32 GB'lık güncel sürümü içinse 520 Dolar + KDV talep ediliyor.

Android: Kâşifler için

Android: Kâşifler için

Google'ın Android platformu hem üreticiler hem de kullanıcılar tarafından gittikçe daha da çok seviliyor. Android Market sayesinde hızlı işletim sistemini birçok işe yarar fonksiyonla genişletmek mümkün.

Android: Kâşifler içinAndroid cepler ilk piyasaya çıktığından bu yana çok yol kat etti: Nokia dışında her isim yapmış üretici en az bir Android cep telefonu sunuyor. O zamanlar tamamlanmamış bir hava bırakan, T-Mobile G1'de yüklü işletim sisteminden şimdi eser yok.

Google'ın işletim sistemi özellikle yüksek performansı, dokunmatik ekranla kullanım rahatlığı ve devasa uygulama yelpazesi ile ön plana çıkıyor. Zira neredeyse her gün Android için yeni bir uygulama bulmak mümkün.


Android: Kâşifler içinEn iyi Android cep: Motorola Milestone
Türkiye'de kan kaybeden üretici Motorola, Android-cep telefonuyla bir kilometre taşı koymayı başardı. Kullanımı rahat QWERTY klavye ve 10,2 Mbit/s download, 5,7 Mbit/s upload hızını destekleyen üst seviye HSPA modülü cep telefonun göze çarpan özellikleri arasında yer alıyor. Motorola geri kalan özelliklerde de cimrilik yapmıyor. Donanım listesinde WLAN (802.11 b/g), 3,7 inç dokunmatik ekran ve dört bant GSM yer alıyor.

Cihazdaki ince işçilik, hızlı çalışma temposu ve örnek alınası genişletilebilirlik de hoşumuza gitti. Gerçi cep telefonu Android ceplere has bir şekilde çok az uygulamayla beraber geliyor. Lâkin Android 2.0 sayesinde bu da bir problem değil. Android Market şu sıralar 20.000 uygulama sunuyor ve bunları yüzde 60'ından fazlası ücretsiz.

Android: Kâşifler içinUygun fiyat: Samsung Galaxy
Samsung I7500 Galaxy'nin fiyatı Milestone'a göre çok daha uygun. Samsung'un da multimedya ve veri standartları konusunda saklayacak bir şeyi yok.

WLAN, HSPA, GPS, 5 Megapiksel kamera ve iyi MP3 açlar ile Android cep telefonu güncel bir seviyede. Uygulamada ise özellikle kolay tepki veren AMOLED ekranı, aydınlık ve kontrast değeri ile bizi ikna etti. Eksik iztopu ve parmak izlerine ev sahipliği yapan kasası bizden eksi puan aldı. Cihazın ortalama piyasa fiyatı 529 Dolar + KDV.

Symbian: Kişiselleştirmeyi sevenler için

Symbian: Kişiselleştirmeyi sevenler için

S60'lı Symbian cep telefonları testlerde genellikle hep bol keseden donanım ve uzun pil süreleri ile yüksek puan almayı başarır. Bunlarla beraber cep telefonunu kişisel ihtiyaçlara göre uyarlamak için birçok seçenek sunarlar.

Symbian: Kişiselleştirmeyi sevenler içinApple, Windows Mobile veya diğer sistemlerin hiçbir şansı yok: Dünya çapında en çok yaygınlığa sahip cep telefonları Symbian yüklü oluyor. Keza iş telefonları söz konusu olduğunda da durum pek farklı değil.

Symbian özellikle kişiselleştirme meraklıları için hala en çok imkânı sunuyor. Menüyü istediğiniz gibi süsleyin, 20 çevre profilinden birini seçin veya iyi enerji yönetiminden faydalanın; bu özellikler cep telefonu işletim sistemini popüler hale getiriyor. Birden çok programı aynı anda çalıştırma (multitasking) da iPhone'un aksine Symbian cihazlar için bir sorun oluşturmuyor.

Symbian: Kişiselleştirmeyi sevenler içinEn iyi Symbian cep telefonu: Samsung I8910 HD
Symbian S60 yüklü en iyi, güncel cep telefonu söz konusu olduğunda bu cihazı es geçmek mümkün değil. Dolup taşan donanım listesi, neredeyse mükemmel test değerleri ve kapsamlı bir multimedya paketi ile I8910 HD, cep telefonu tahtına oturuyor. Böylece Samsung, Finlandiyalı karşı konulmaz Symbian rakibini alt sıraya itiyor.

8 Megapiksel kamera, mükemmel video çözünürlüğü, güçlü bir MP3 çalar, 8 GB dâhili bellek ve jilet gibi keskin AMOLED ekranı ile cihaz her açıdan zengin bir multimedya canavarına dönüyor. Dil seçimi ve sesle yönetim dışında belirtilecek hiçbir eksikliği yok. Cihazın ortalama piyasa fiyatı 790 Dolar + KDV civarında.

Symbian: Kişiselleştirmeyi sevenler içinUygun fiyat: Nokia 5320 XpressMusic
Symbian S60'lı bir cep olsun ama biraz da fiyatı uygun olsun diyorsanız Nokia 5320 XpressMusic'e yakından bakın. Klasik "candybar" tasarımındaki cihaz 2 Megapiksel kamera, MP3 çalar, HSDPA ve microSD kartlar ile genişletilebilir bellek sunuyor. Uygun fiyatlı S60 cep telefonu iyi ses kalitesi ve uzun pil süresi ile ikna etmeyi başarıyor.

GPS ve WLAN'dan feragat edebilenler için 5320 XpressMusic iyi bir seçim olabilir.

Windows Phone: Office taraftarları için

Windows Phone: Office taraftarları için

Microsoft cep telefonu piyasasını da karıştırıyor: Windows cep telefonlarının en önemli özelliklerinden ikisi Office ve çoklu görev çalıştırma yetileri oluyor.

Windows Phone: Office taraftarları içinWindows Mobile veya yeni ismiyle Windows Phone özellikler iş telefonları söz konusu olduğunda önemli bir rol oynuyor. Windows cep telefonlarının en büyük avantajı fabrika çıkışında Word, Excel veya PowerPoint gibi Office programlarını sunmaları oluyor. Bu sayede Office dosyaları hem görüntülenebiliyor hem de düzenlenebiliyor. Windows Phone, Exchange sayesinde Push Mail ile bağlantı kurarak iletişim konusunda da ön plana çıkabiliyor. Böylece e-postalar neredeyse gerçek zamanlı olarak cep telefonuna geliyor.

Esneklik söz konusu olduğunda Windows, çoklu görev çalıştırma (multitasking) ve sunulan ek uygulamaları ile göz atmaya değer hale geliyor. Microsoft artık cep telefonu üzerinden ulaşılabilir bir uygulama mağazası da sunuyor. Lâkin bu mağaza, rakiplerinin sunduğu ücretsiz uygulama yelpazesine henüz erişemiyor. Şu an için Windows Market'te sadece yüzde 22'si ücretsiz sunulan 700 araç var.

Windows Phone: Office taraftarları içinEn iyi Windows cep telefonu: HTC HD2
Şüphesiz ki HD2 şimdiye kadarki en iyi ve en şık Windows cep telefonu. Yeni ilkeler getiren cihaz aynı zamanda çok da şık gözüküyor. Multimedya, organizatör ve internet alanlarında cihaz tam puan almayı hak ediyor. Telefon 10,92 cm (köşegen) uzunluğunda. Buna ek olarak bir santimetreden biraz daha kalın kasası eklendiğinde ortaya etkileyici bir görünüm çıkıyor. HD2 çoklu dokunmatik yönetimi de destekliyor. Bu konuda cihaz, Apple iPhone'a kesinlikle çok yaklaşıyor.

HD2'nin çalışma temposu da hoşumuza gitti. Çoklu dokunmatik ile zum yapma akıcı ve hızlı bir biçimde gerçekleşti. Bu hızlı temponun kaynağı 1 GHz işlem gücü sunan işlemci oluyor. Bir önemli nokta daha: Windows Phone 7 piyasaya çıktığı anda HD2 için bir güncelleme olarak sunulacak. Microsoft sıkı bir donanım listesi şart koşmasına rağmen Windows Phone 7 yüklü ilk HD2 prototipleri ortaya çıktı. Lakin HD2, tüm bu sundukları karşılığında makul bir bedel etmiyor. Cihazın ortalama piyasa fiyatı 830 Dolar + KDV.

Windows Phone: Office taraftarları içinUygun fiyat: HTC Touch2
Dokunmatik ekran ve Windows Mobile 6.5: Touch Pro2 günlük iş telaşınızda size en iyi şekilde yardımcı olabilir. HSDPA (7,2 Mbit/s), HSUPA (2 Mbit/s), GPS, WLAN ve dört bant GSM: Touch2 modern bir iş telefonunun tüm gereksinimlerini yerin getiriyor.

Ses kaydedici, randevu yöneticisi ve alarm yine donanım listesinde yer alıyor; ama alarm sadece telefon açıkken çalışıyor. Mobil Office dosyaları (Word, Excel, Powerpoint) Touch2 ile açılabiliyor ve düzenlenebiliyor. Menülerde ZIP uygulaması, PDF okuyucu ve Facebook gibi birçok ön yüklü uygulama bulunuyor. HTC Touch2, Windows Mobile 6.5 yüklü ilk cep telefonu serisiydi.

Blackberry: İş dünyası ve daha fazlası için

Blackberry: İş dünyası ve daha fazlası için

Blackberry cep telefonları güvenli e-posta iletişimleri ile ön plana çıkıyor. Ama Kanadalı cep telefonlarının performans konusunda da korkması gereken bir durum yok.

Blackberry: İş dünyası ve daha fazlası içinBlackberry kelimesini duyan ve şimdiye kadar cep telefonlarıyla fazla uğraşmamış kişilerin aklına ilk gelen şey büro dışında kullanıma elverişsiz, sıkıcı bir cep telefonudur. Lâkin Blackberry cepler dokunmatik ekran, kamera ve medya oynatıcıları sayesinde hepsi-bir-arada cep telefonu olarak da kullanılabilir.

Her şey bir yana güvenli ve hızlı e-posta aktarımı gibi iş dünyasına has nitelikler söz konusu olduğunda Blackberry'ler tartışmasız birinci sıraya yerleşiyor. Hatta daha önceden yaptığımız performans testinde bir Blackberry model ikinci sıraya yerleşerek ne kadar hızlı olabileceğini gösterdi.

Yavaş yavaş Blackberry App World de uygulamaya geçiyor. Şu sıralar mağazada yüzde 24'ü ücretsiz olan 5000 uygulama sunuluyor. Uygulamalar genellikle birçok Blackberry telefonla uyumlu oluyor.

Blackberry: İş dünyası ve daha fazlası içinEn iyi Blackberry cep: Storm 2
Storm2 9250, Kanadalı üreticinin ikinci tam dokunmatik cep telefonu ve Storm 9500'ün halefi oluyor. RIM, Storm2 de her şeyden önce iki şeyi düzeltti. Öncelikler telefon artık WLAN üzerinden internete girebiliyor ve çokça eleştirilen dokunmatik kullanım artık daha akıcı. Dolu dolu bir özellik listesi ve uzun pil süresi bunlara ekleniyor.

Dört bant GSM ve çift bant UMTS ile Storm2 uluslar arası kullanım için ideal. Farklı kullanım alanları için hazır olmak isteyenler değiştirilebilir 40 çevre profili ile kesinlikle istediğini bulacaktır. Storm2 Office dosyalarıyla da baş edebiliyor.

Blackberry: İş dünyası ve daha fazlası içinUygun fiyat: Blackberry Pearl 8220 Flip
Genellikle Blackberry cebinin güvenilir e-posta fonksiyonlarını kullanmak isteyen ve buna mecbur olanlar 480 Dolar + KDV değerindeki Pearl ile geçinebilir. 8220 bir içte biri dışarıda olmak üzere iki ekrana ve SureType tipinde, çift harf atamalı bir klavyesi var. Cihaz alışılmış olunduğu üzere iztopu üzerinden kontrol ediliyor.

8220 testimizde iyi bir ses kalitesi sundu. Hem sabit hatla hem de hoparlör ile yapılan görüşmelerde sesler net ve anlaşılır biçimde geldi. Lakin görece düşük fiyatı cihazın işçiliğinde, donanımında ve kullanımında kendini belli ediyor. Cihazı şu sıralar 480 Dolar + KDV'ye elde etmek mümkün.

Okuyucu Yorumları