Tüm söylenti ve sızıntılarıyla iPhone 6!

iPhone 6 hakkında ortalıkta çok sayıda bilgi ve dedikodu dolaşıyor. Peki cep gerçekte nasıl olacak?

iPhone 6 hakkında!

iPhone 6 dedikodularına her gün bir yenisi eklense de en çok dile getirilen konu, yeni iPhone'ların! 4.7 ve 5.5 inç boyutunda safir kaplama ekrana sahip olacağı. Ayrıca sızıntılar arasında daha ince bir ekran, oval kenarlı alüminyum kasa, yeni bir kamera ve çok daha fazlası da var. Yeni cebin büyük ihtimalle Eylül ayında tanıtılması bekleniyor.

Bu yazımızda iPhone 6 hakkında ortalıkta dolaşan tüm bilgi ve dedikoduları bir araya getirdik. Ama öncesinde sizi, "Çin işi" iPhone 6 tanıştırmak istiyoruz:

iPhone 6'ın Çinli Android klonu

Piyasadaki ürünlerin bire bir kopyasını yapmakla ünlü olan Çinliler artık klonlama işini bir adım daha ileriye taşımış durumda. Apple henüz iPhone 6'yı piyasaya sürmeden, hatta iPhone 6'nın neye benzeyeceği bile kesinleşmeden Çinli Wico firması internette dolaşan sızıntı görsellerinden yola çıkarak 4.7 inçlik Wico i6'yı piyasaya sundu. Orijinalinin aksine özelleştirilmiş bir Android 4.4.2 işletim sistemi kullanan Wico, iOS 8'e benzer bir arayüzüne sahip. 960 x 1704 piksel çözünürlüğünde ekrana sahip cebe gücünü (tahminen) MediaTek'in ürettiği dört çekirdekli işlemci veriyor, ayrıca 2 GB RAM, Mali 400 grafik işlemcisi ve 32 GB dahili hafızaya sahip. Kasanın kalitesi ve işçiliğinin yanı sıra işletim sistemi de ara sıra takılmasının haricinde tatmin edici bir deneyim sunuyor. Wico i6 bize iPhone 6'nın neye benzeyebileceği hakkında bir öngörü sağlasa da hala kasanın yapısında bazı eksikler göze çarpıyor, örneğin arka kamera kasanın dışına taşmış durumda.

Ve yanlışlıkla verilen bir ilan: iPhone 6 satışa çıktı, kısa bir süreliğine de olsa

Amazon'un Japonya sitesinde iPhone 6 satışa çıktı, bu hatayı fark eden Amazon hemen ilanı kaldırsa da yeni iPhone'un adı ve detayları ortaya çıkmış oldu. Amazon'a göre 4.7 inçlik yeni iPhone 6'nın boyutları 13 x 6.5 x 0.7 cm ve ağırlığı 113 gram. Bu ağırlık selefi iPhone 5S ile aynı. Amazon'un 64 GB'lık model için koyduğu fiyat etiketi ise 1000 Euro, yani yaklaşık 2900 TL.

Pil, İşlemci ve Ekran paneli
iPhone 6'nın ekran paneli

5.5 inçlik modele ince pil

Öyle gözüküyor ki Apple, 5.5 inçlik iPhone 6 için gerekli olan ince pilleri üretebilecek bir üreticiyi sonunda bulabildi. Tayvanlı teknoloji portallarına göre Tayvanlı bir pil üreticisi olan Simplo, Apple'ın istediği ince kasayı yapabilmesini sağlayacak 2mm incelikteki pilleri üretmeyi başardı. Pillerin büyük çoğunluğun 2.8 – 2.9 mm kalınlığında olması 5.5 inçlik ince kasalı iPhone'un üretiminin önündeki en büyük engel olarak görülüyordu.

Yeni A8 işlemcinin üreticisi TSMC

Aralarındaki patent savaşları ve uzun mahkeme sürecinin ardından Apple, iPad ve iPhone'larda kullandığı işlemcilerin üretiminde artık Samsungla çalışmayı bıraktı. Bu yüzden Apple'ın iPhone 6'da kullanılacak işlemci için TSMC ile anlaşması hiç de büyük bir sürpriz değil. Wall Street Journal'ın haberine göre Tayvanlı yarı iletken üreticisi ilk numuneleri Apple'a ulaştırdı bile. Bunların iPhone 6'da kullanılacak A8 işlemciler olduğu tahmin ediliyor. iPhone 5S'te kullanılan A7 işlemciden daha gelişmiş ve çok yeni bir üretim tekniği olan 20 nanometre ile üretilecek olan A8 işlemciler böylece çok daha verimli ve az enerji harcayarak çalışabilecek.

iPhone 6'nın LCD paneli ve ön çerçevesi

Apple Club TW sitesinde yayınlanan bir sızıntıda iPhone 6'nın ön çerçevesi gözüküyor. Ayrıca LCD panel ve Ana Ekran Düğmesi de fotoğraftaki parçalar arasında. Her ne kadar ekran boyutu hakkında bir bilgi verilmemiş olsa da fotoğrafa bakılınca bu parçanın 4.7 inçlik iPhone 6'ya ait olduğu anlaşılıyor.

Arka kapak, NFC ve Safir cam
iPhone 6'nın arka kapağı

iPhone 6'nın orijinal arka kapağı

MacRumors sitesinde iPhone 6'ya ait pek çok sızıntı fotoğraf ve video bulunuyor. Fotoğraflarda özel üretim lüks iPhone yapan Feld & Volk firmasının imzası var. Apple'ın bu tür özel üreticilere üzerinde çalışmaları için önceden parça temin ettiği biliniyor. MacRumors gümüş renkli kasanın yanı sıra bire bir benzerlikte ve siyah renkte bir kasanın fotoğrafına da ulaşmış.

Parlayan Apple logosu mu, yoksa NFC mi?

Önceki iPhone modellerinin aksine iPhone 6'da Apple logosu bulunan kısmın tamamen kesildiği görülüyor. Bunun birkaç farklı açıklaması olabilir. Apple, MacBook'lardaki gibi açılınca soluk mavi parlayan bir logoyu iPhone'a da koymayı planlıyor olabilir. Bir başka senaryo ise, ki bu daha mantıklı gözüküyor, metal arka kasa sayesinde radyo sinyal iletişimi artacak ve Feld & Volk'un söylentilerine göre logonun bulunduğu kısma bir NFC modülü yerleştirilecek.

Darbeye dayanıklı safir ekran

YouTube kullanıcısı Marques Brownlee'nin kanalında, iPhone 6'nın aşırı sert safir ekran camının ne kadar dayanıklı olduğunu gösteriyor. Safir camı önce çakısıyla çizmeye çalışıyor, ardından bıçağı cama saplıyor. Daha sonra anahtarlıkla ekranı çizmeye çalışıyor. Eliyle ekranı bükmeye çalışan Brownlee daha sonra da ayağından destek alarak ekranı kırmaya çalışıyor, fakat başaramıyor. Tüm bu işlemlerden sonra bile ekranda bir hasar meydana gelmediği görülüyor, fakat kılcal çiziklerin oluşup oluşmadığı videoda net olarak gözükmüyor.

Pil ömrü, Çıkış Tarihi ve Robot Ordu
iPhone 6'nın bilgisayar modellemesi.

Selefine kıyasla daha uzun pil ömrü

Söylentilere göre ekranla birlikte iPhone 6'nın pili de büyüyecek. Zaten büyüyen ekranın artan pil ihtiyacını karşılayabilmek için Apple mutlaka bu hamleyi yapmalı. Çinli digi.it.sohu.com sitesine göre, 5.5 inçlik iPhone 6 2500 mAh'lık, 4.7 inçlik versiyon ise 1800 mAh'lık bir pil ile gelecek. Kıyaslamak gerekirse, iPhone 5S ve 5C'de 1570 mAh'lık pil bulunuyor. Androidli rakipleri ise pil konusunda Apple'dan bir hayli önde. LG'nin 5.5 inçlik yeni amiral gemisi G3'te tam 3000 mAh'lık bir pil bulunuyor. Bakalım Apple rakiplerine kıyasla geride kaldığı pil ömrü konusunda etkili bir hamle yapıp, tek şarj ile bir günden fazla dayanabilecek mi?

Foxconn'un robot ordusu "Foxbots"

Apple'ın ürünlerini üreten Foxconn fabrikalarındaki insanlık dışı çalışma koşulları bir aralar sürekli gündeme geliyordu. Her ne kadar Apple ve Foxconn bu konuda önlem alındığını söylese bile ara ara bu tür haberler gelmeye devam ediyordu. Ancak öyle gözüküyor ki yakında bu haberler karşımıza çıkmayacak. Çünkü Foxconn yeni bir ordu kuruyor; asla yorulmayan, uzun mesaiye ve yoğun iş yüküne karşın tek kuruş almadan çalışan bir ordu: 10,000 ileri teknoloji ürünü robot. Foxconn CEO'su Terry Gou'nun söylediğine göre artık robotların son denemeleri yapılıyor ve yakında fabrikada çalışmaya başlayacaklar. Çinli ithome.com sitesine göre robotların tanesi 20,000 – 25,000 dolar arası bir fiyata sahip. Yani yaklaşık 50 bin TL. Her robotun senelik ortalama 30,000 adet ürün üretim kapasitesi var. Bu da demek oluyor ki Foxconn'un robot ordusu teorik olarak senede 300 milyon iPhone üretebilecek. Fakat onların yanında yine 1.2 milyon işçi de Foxconn'da, yine zor şartlar altında, çalışmaya devam edecek.

iPhone 6 Eylül sonunda tanıtılabilir

Alman Deutsche Telekom firmasının teknik ekibine verilen randevuya göre iPhone 6'nın tanıtım tarihi 19 Eylül olacak. Bu konuda dedikodu kazanının kaynadığı Çin'de de konuşulan tarih çok yakın. China.com sitesine göre Apple iki telefonu da 15 Eylül'de tanıtacak ve 25 Eylül'de satışa sunacak. Fakat satışa sunulacak tarihin Çin'e özel olması ihtimali büyük. Sitede ayrıca yeni iPhone'ların fiyatları ve adı hakkında da bir tahmin yapılmış. Siteye göre, iPhone 6 yerine iPhone Air adını alacak olan akıllı cebin 4.7 inçlik versiyonu 5288 Yuan'a, 5.5 inçlik versiyonu 5998 Yuan'a alıcı bulacak. Bu fiyatlar sırasıyla yaklaşık 1800 TL ve 2050 TL'ye denk geliyor.

Son teknoloji ürünü safir cam
4.7 inçlik siyah ve beyaz safir cam

Bilgisayar modellemeleri tüm detayları gösteriyor

Tasarımcı Mark Pelin, ortalıktaki söylentilerden yararlanarak yeni iPhone'un nasıl görüneceğini modellemiş. Bilgisayar modellemelerinin avantajı, en küçük detayları bile kusursuz olarak gözler önüne sermesi. Görseller oldukça yüksek kaliteli ve büyük ihtimalle de gerçek iPhone'a en çok benzeyenler bunlar.

Ekran camının ilk fotoğrafları

9to5Mac sitesinde sızdırılan fotoğraflarda iPhone 6'nın orijinal ekran camını görülebiliyor. Fotoğraflarda 4.7 inçlik modelin siyah ve beyaz renkli versiyonlarına ait ekran camları gözüküyor. 5.5 inçlik modelin ekran camlarına henüz ulaşılabilmiş değil. Herhangi bir yeni özelliğin olup olmadığı fotoğraflarda belli olmasa da, bu camların varlığı, seri üretimin yakında başlayacağının habercisi niteliğinde.

Çok çok ince ekran

GForGames sitesine göre iPhone 6, özel bir ekran teknolojisini kullanarak seleflerinden çok daha ince olacak. China Times'ın raporuna dayanarak yapılan haberde Apple, ekranın sıvı kristal katmanının üzerine sadece bir tane parlaklık artırıcı film katmanı yerleştirecek. Selefi iPhone 5S'te bu, piksellerin daha iyi aydınlanmasını sağlayan, katmandan iki tane bulunuyordu. AMOLED ekranların aksine, Sıvı Kristal ekranlar görüntü oluşturabilmek için bir aktif arka aydınlatmaya ihtiyaç duyuyor.

Ekrana gömülü dokunmatik sensör

China Times'ın haberine göre, ekran teknolojisinin değişmesi iPhone 6'nın üretiminin gecikmesine neden olabilir. Bu yüzden olsa gerek ki, Apple yeni ekranların tedarikinde sıkıntı yaşamamak ve maliyeti düşürmek için Milebea'nın yanı sıra OMRON ve Radiant şirketlerine de sipariş verdi. Raporda ayrıca Apple'ın iPhone 6 ile birlikte ayrı bir dokunmatik sensör katmanı kullanmak yerine, doğrudan kendi içinde dokunmatik sensör barındıran ekran teknolojisini (In-Cell-Touch-Technology) kullanması bekleniyor. Böylece öncekilerden çok daha ince bir telefon yapmak da mümkün olabilecek.

Ekran, Prototipler ve Çıkış tarihi
5.5 inçlik ekran paneli

Vida mı yapıştırıcı mı?

SlashGear sitesinde yer alan bir habere göre iPhone 6'nın tamiri göreceli kolay olacak. iPad benzeri bir yapıda geleceği söylenen iPhone 6'nın kasasının sızdırılan fotoğraflarında, tıpkı iPhone 5S ve 5C de olduğu gibi, tamiratı kolaylaştıran vida deliklerinin olduğu görülüyor. iPad ve yeni nesil iPod'un bol yapıştırıcılı yapısı ve parçaların genellikle devre kartına lehimli olması tamiratı neredeyse imkansız hale getiriyor, öyle ki cihazların tamir zorluğuna göre puan veren iFixit sitesi iPad Air ve iPod'a 10 üzerinden sırasıyla 2 ve 3 puan veriyor. iPhone 5S ve 5C ise bu siteden 6/10 puan almayı başarıyor.

Yeni prototipler ortaya çıktı

Japon Blog sitesi Macotakara'nın yayınladığı görsellerde 4.7 ve 5.5 inçlik iPhone 6 prototipleri görünüyor. Hatta sitede bu iki prototipin iPhone 5S'le kıyaslandığı bir video da var. Macotakara, bu prototiplerin, sızan iPhone 6 tasarımlarının 3B verileri kullanılarak üretildiğini belirtiyor. Bu yüzden bu prototiplerin final tasarım olmama ihtimali büyük, prototiplerin arka kapağında Apple logosunun bulunmaması da bunu kanıtlar nitelikte.

Depolama kapasitesi, Fiyatı ve Çıkış tarihi

Çinli Blog sitesi Feng'e göre, Apple akıllı ceplerde depolama kapasitesini bir adım daha ileri taşıyor: Yeni iPhone 6'da tam 128 GB depolama alanı olacak. Fakat Feng'e göre sadece 5.5 inçlik model bu seçeneği sunacak. 4.7 inçlik modelde en yüksek depolama seçeneği yine 64 GB olarak gözüküyor. Ayrıca, tıpkı Deutsche Telekom gibi, Feng de yeni iPhone'un tanıtım tarihi olarak 19 Eylül'ü işaret ediyor.

Laoyaoba.com sitesine göre ise iPhone 6'nın 4.7 inçlik modelinin 32GB versiyon 5288 Yuan'a, 64 GB'lık versiyonu 6288 Yuan'a alıcı bulacak. Yani sırasıyla yaklaşık 1800 TL ve 2150 TL. Siteye göre 16 GB'lık model ise Apple'ın üretimin planında gözükmüyor.

5.5 inçlik iPhone 6'nın ekran paneli

9to5Mac.com'dan Sonnie Dickson'ın sızdırdığı fotoğraflarda iPhone 6'ya ait olduğu sanılan 14 cm boyutunda bir ekran paneli görülüyor. Bu da yaklaşık 5.5 inçe karşılık geliyor.

Teknik detaylar ve Kıyaslama videoları
4.7 ve 5.5 inçlik iPhone 6 prototipleri

Foxconn 100,000 yeni işçi alıyor

Tayvanlı Economic Daily sitesinin haberine göre, Apple'ın yeni amiral gemisinin seri üretimi başladı bile. Bu yüzden Apple'ın tedarikçisi Foxconn, büyük çaplı siparişi yetiştirebilmek için 100,000 yeni işçiyi işe aldı. iPhone 6 üretiminin yüzde 70'i Foxconn tarafından sağlanıyor. Seri üretime Temmuz'un ikinci yarısında başlandığı tahmin ediliyor.

Teknik detaylar ve karşılaştırma videoları

YouTube'da ortaya çıkan bir videoda iPhone 6'ya ait olduğu iddia edilen teknik özellikler yer alıyor. Bir başka videoda ise iki yeni iPhone 6 prototipini iPhone 5S ile karşılaştırılıyor. Prototipler büyük ihtimalle aksesuar üreticilerine dağıtılan örneklerden olduğu için çalışmıyorlar. Videoda 5.5 inçlik modelin 4.7 inçe kıyasla daha uzun ve ince olduğu görülüyor. 4.7 inçlik model ise iPhone 5S'e kıyasla biraz daha büyük ve ince gözüküyor.

Tüm camlara safir dokunuşu

Macrumors.com'un raporuna göre Apple sonunda iPhone 6 ve iWatch üretimine yetecek kadar safir tedarik etmeyi başardı. iPhone 5S'in arka kamera camında ve parmak izi tarayıcısında kullanılan çizilmeye ve darbelere dayanıklı safir camı, iPhone 6'nın tüm ön yüzeyinde kullanmayı planlıyor Apple. Geçen yıl A.B.D Patent Ofisine, özel bir safir kaplama ile ilgili bir patent başvurusunda bulundu. Patentte, özel kaplamanın tüm dokunmatik yüzeye yayılacağı çok açık bir şekilde belirtiliyor. 9to5mac.com sitesi, GT Advanced firmasının 100 – 200 milyon adet 5 inçlik safir kaplı ekran üretebilecek kapasitede olduğunu belirtiyor. Ibtimes.com'un haberine göre ise Apple, bu Amerikan teknoloji şirketine, safir kaplı büyük ekranların seri üretimine başlaması için, geçen Kasım ayında 400 milyon Euroluk bir ödeme yaptı.

Okuyucu Yorumları