Uygulama geliştirmeye nereden başlamalı?

Android uygulaması yazmak isteyenler... "Nereden başlamalısınız" rehberiniz burada!

Nereden başlamalı?

Program yazma konusunda geçmişiniz var, ancak Android için uygulama geliştirme işine elinizi hiç değdirmediniz. Nasıl kod yazacağınızı size öğreten bir kılavuz aramıyorsunuz, sadece nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. O halde doğru yerdesiniz.

Android için uygulama yazmanın komut sözdizimlerini öğrenmekten fazlası olduğunun muhtemelen farkındasınız. Kod yazmayı hiç bilmiyorsanız, bunun için başka bir kaynaktan yararlanmanız gerekecek. Ancak Android uygulamaları yazma işine girdiğinizde, kod yazıyor olsanız bile karşınıza tanımadığınız birçok araç ve kaynak çıkabilir.

Not: Bu yazımızda sözkonusu araç ve kaynakların detaylarına girmeyeceğiz; bunu yapan kitaplar bulmanız mümkün. Burada ise amacımız, kullanabileceğiniz farklı araçları ve daha fazla bilgiyi nerede bulabileceğinizi size göstermek olacak.

Android Software Development Kit (veya SDK)

Android Software Development Kit (SDK), Android uygulamaları oluşturmanızı sağlayan araç koleksiyonudur. SDK'nın dışındaki araçlardan bahsedeceğiz, ancak önce SDK'daki en işinize yarayacak araçları sıralamak istiyoruz.

Eclipse / Android Studio

Eclipse / Android Studio

Eclipse / Android Studio

Android için iki temel entegre geliştirme ortamı bulunuyor (IDE). Kod yazıp uygulamayı oluşturacağınız ana programa IDE denir. IDE, uygulamanızdaki farklı dosyaları organize etmenize ve düzenlemenize yardımcı olur, uygulamanızın ihtiyaç duracağı paketleri ve kitaplıkları yönetir. Bunun yanında uygulamanızı gerçek cihazlarda veya emulator'lerde denemenize olanak tanır.

Android'in varsayılan IDE'si Eclipse'tir. Eclipse ile Java ve XML dosyalarını düzenleyebilir, uygulamanızın parçalarını organize edebilir ve çok daha fazla görevi yerine getirebilirsiniz. Google'dan edinebileceğiniz sürüm içerisinde, Android araçlarını yeni sürüme yükseltmenize izin veren bir paket yöneticisi de bulunuyor.

Eclipse'in alternatifi, şu an Google'ın geliştirdiği Android Studio. Birçok Google projesi gibi Android Studio da uzun süredir beta aşamasında bulunuyor. Android Studio'nun uzun dönemdeki amacı, Eclipse'in yerine geçerek Android için birincil IDE olmak. Ancak bu, onun herkese uygun olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin oyunlar için Native Development Kit'i kullanmanız gerekiyorsa, Eclipse'i kullanmanız şart. Bununla beraber Android Studio, bazı hatalara dayanabilecekseniz, geleceğe sıçramak için iyi bir seçenek.

IDE kullanmak biraz Photoshop kullanmak gibi...

IDE kullanmak biraz Photoshop kullanmak gibi...

Hangi IDE'yi seçerseniz seçin, onları kullanmak biraz Photoshop kullanmaya benziyor: birçok ilginç şey yapabilirsiniz, ancak farklı araçları muhtemelen sadece ihtiyacınız olduğunda öğrenmeniz gerekecek. Ancak burası, Android'de geliştirmenin temellerini öğrenmek üzere iyi bir başlangıç yeri olabilir. İşte başlamanızı sağlayacak birkaç kılavuz ve kaynak.

- Udacity - Android uygulaması geliştirme: Bu sekiz haftalık çevrimiçi derslerde birçok ücretsiz öğe, Google mühendisleri tarafından gösteriliyor. Dersler, ihtiyaç duyacağınız çekirdek konseptleri ve işlevleri öğrenmenizde yardımcı olacak.

- Android Developer Training: Google'ın eğitim dökümanlarının bir kısmı, firmanın araçlarını nasıl kullanacağınızı anlatıyor. Bu belgeler sayesinde IDE'nin temel işlevlerini öğrenebilirsiniz. Uygulama geliştirme konusunda pek tecrübeniz yoksa, bir anda uzmana dönüşmeyeceksiniz, ancak bu belgeler araçları öğrenmenize yardımcı olacak.

- Vogella: Vogella'nın rehberlerine bu yazımızda birçok kez bağlantı verdik. Bu dev rehber seti, neredeyse her konuyu kapsıyor.

ADB

ADB

ADB

ADB'nin adını daha önce duymuş olabilirsiniz, çünkü araç kullanıcı açısından da bazı görevleri yerine getiriyor. Ancak asıl amacı, geliştiricilere yardımcı olmak. Bu yüzden Android SDK içinde ADB'yi bulmanız mümkün. ADB ile yazılımları yükleyebilir veya PC'ye taktıktan sonar cihazlarınızda değişiklik yapabilirsiniz. Bir geliştirici olarak ADB hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bunlara göz atmalısınız:

- ADB dökümantasyonu: ADB'nin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlatan bu kaynak, Google tarafından hazırlanmış birincil kaynağınız. ABD'nin yapabildikleri hakkında çoğu şeyi, buradan öğrenebilirsiniz.

- Vogella - Android Debug Bridge kullanımı: Bu Vogella rehberinde ADB'nin nasıl çalıştığının temellerini ve onunla yapabileceğiniz bazı şeyleri öğrenebilirsiniz. Tek bir komut için Google'ın belgeleri içinde kaybolmak istemiyorsanız, burası başlamak için iyi bir yer olabilir.

Android Developer Guidelines

Android Developer Guidelines

Android Developer Guidelines (Geliştirici esasları)

Resmi Android Developer Guidelines içerisinden birkaç kaynağa bağlantı verdik; bu kaynağın ne kadar faydalı olduğunu ispat etmek için yeterli olsa gerek. Android'de uygulama geliştirmeye çok yeniyseniz, bu rehber ve kılavuzlara göz atmanızda sakınca yok. İşte yeni başlıyorsanız, göz atmaya değer birkaç rehber.

- Google Services: Google, haritalardan konum işlevlerine, bulut yedeklemeden oturum açma hizmetlerine ve fazlasına birçok işlev sunmakta. Bu işlevleri kendiniz kodlamanıza gerek yok, tek yapmanız gereken Google'ın rehberine göz atmak.

- API rehberleri: Google hizmetleri, normal API'lardan farklıdır. Bunlar, kodlamadan temel animasyonlara, sensörleri okumadan internete bağlanmaya değişebilmekte. Burada uygulamanıza ekleyebileceğiniz çok sayıda işlevle ilgili bilgiler bulabileceksiniz.

- Örnek kod: Bazen başkalarının aynı işi sizden önce nasıl yaptığını görmek, işinize yarayabilir. Bu bölümde çeşitli işlevlerle ilgili örnek kodlar bulacaksınız. Burada bir şeyin nasıl çalıştığını görebilir veya tekerleği yeniden icat etmekle uğraşmamak için örnek kodu uygulamanızda kullanabilirsiniz.

Android Design Guidelines (Tasarım esasları)

Android Design Guidelines (Tasarım esasları)

Android Design Guidelines (Tasarım esasları)

Google, geliştiricilere sadece düzgün çalışan uygulamalar geliştirmeyi değil, güzel görünen uygulamalar oluşturmayı da öğretiyor. Düğmeler, temel animasyonlar gibi birçok şey, sizin için önceden hazırlanmış durumda.

Bu konuda daha fazla bilgi almak için, Google'ın dökümantasyonunun ikinci büyük alt bölümü olan Android Design Guidelines sayfasını ziyaret etmeniz gerekiyor. Bu rehberin daha çok görsel tasarım konusunda iyi bir fikri olmayanları ilgilendirdiğini söyleyelim. Yani uygulamanızın nasıl görüneceğini biliyorsanız, bu rehbere ihtiyacınız olmayabilir. Uygulamanızı nasıl göze hoş görünür bir hale getireceğinizi bilmiyorsanız, rehbere göz atın.

Rehberin neresinden başlayacağınızı bilmiyorsanız, şu başlıklar size yardımcı olabilir.

- Cihazlar: Android sadece telefonları hedefine almıyor. Bu bölümde telefonlar, tabletler, TV'ler, saatler gibi cihazlar için nasıl tasarım yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

- Patterns: Android, yapısal bir arayüz üzerine kuruludur. Bu bölümde üzerinde uygulamanızı geliştireceğiniz framework'ü tasarlama konusunda yardım alabilirsiniz.

- Material Design dökümantasyonu: Android'in en son sürümü Lollipop, Material Design adında yeni bir tasarım dili sunuyor. Burada Material Design'ın ne olduğunu, bu ilkelere uyumlu uygulamaları nasıl tasarlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

GitHub/BitBucket

GitHub/BitBucket

GitHub/BitBucket

Uygulama geliştirirken yönetmeniz gereken çok sayıda dosya olacaktır. Bu sırada yaptığınız değişiklikleri izlemek isteyeceksiniz. Git, yeni sürümleri veya mevcut yazılımdaki değişiklikleri izlemek için en çok kullanılan protokollerden bir tanesi. Ancak elbette basit bir yedekleme aracından biraz daha karmaşık. Ancak Git sayesinde uygulamanızın birden fazla branşını yönetebilir, işler yolunda gitmezse eski sürüme geri dönebilirsiniz.

Git projelerini yönetmeye yönelik en çok kullanılan hizmetlerden ikisi, Github ve Bitbucket'tir. Her ikisi de aynı protokolü kullanır ve Eclipse veya Android Studio ile entegre olabilir. BitBucket, ücret ödemeden özel depolar oluşturma fırsatı sunmakta. GitHub'ın ücretsiz özellikleri ise (bir miktar ücret ödemezseniz) bunların herkese açık olarak yayınlanmasını gerektiriyor.

Git'e başlamak için BitBucket Tutorials, GitHub Guides veya Vogella Git Tutorial kaynaklarından faydalanabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi Android'de uygulama geliştirmek, not defterini açıp Java kodu yazmaktan çok daha ötesi. Biraz kod yazma deneyiminiz varsa ancak şimdiye kadar hiç mobil uygulama geliştirmediyseniz, bilmeniz gerektiğini farkında bile olmadığınız çok şey olabilir. Ama canınızı sıkmayın; bu yollardan geçen ilk kişi siz değilseniz. Makalemizde ihtiyaç duyacağınız araçların bazılarını sizlere göstermek istedik. Önerdiğimiz rehberlerin size faydalı olmasını umuyoruz.

Okuyucu Yorumları