Uzun zaman önce çok çok uzak bir galakside...

Yıldız savaşları bundan 32 sene önce dünyayı öyle bir salladı ki, etkisi bugün bile sürüyor...

CHIP TV Özel: Star Wars

Siyah bir ekranda açık mavi harflerle, "Uzun zaman önce çok çok uzak bir galakside..." diye açılır... ve müthiş bir müzikle Yıldız Savaşları logosu ekranda belirir ve sonsuzluğa doğru akan bir yazıyla kısa bir ön hikaye anlatılır. Aniden kamera yavaşça aşağıdaki bir gezegene doğru süzülürken, bitmek nedir bilmeyen büyük bir gemi üstümüzden geçer...

Yıldız Savaşları 1977'de ilk sinemaya girdiğinde, daha önce hiç kimsenin görmediği efektler ve kurguyla bir fenomen haline dönüşmesi hiç de uzun zaman almadı. Hikaye bir o kadar tanıdık, bir o kadar yabancıydı. Örneğin bir çok sonraki yapıma ilham verecek "Kullanılmış Gelecek" ilk defa bu filmdeydi. Yani daha önceki bilim kurgulara kıyaslanınca gelecekteki cihazlar, gemiler bal dök yala tertemiz değillerdi ve bir bilim kurgunun inandırıcılığına ilk kez bir şey eklenmiş oldu.

Luke Skywalker ve dünyanın en sevilen kötü adamı Darth Vader'ın inanılmaz mücadelesi ve Darth Vader'ın bir o kadar karanlık geçmişi.

THX ve Pixar'ın babası George Lucas'ın efsanevi eseri Star Wars'u herhalde bilmeyen çok az kişi vardır. CHIP Online olarak size Star Wars'a özel bir dosya hazırladık. Eğer hala izlemeyenleriniz varsa, filmlerin isimleri kronolojik olsa da, tabii ki çıkış tarihlerine göre (4, 5, 6, 1, 2, 3) izlemesini önerir, hepinize iyi seyirler dileriz...

Bölüm IV: Yeni Bir Umut (1977)

Bölüm IV: Yeni Bir Umut (1977)
Orjinal adı: Star Wars Episode IV A New Hope

Jedi Şövalyeleri katledilmiş ve İmparatorluk galaksiyi baskılı bir rejimle yönetmektedir. Küçük bir grup isyancı karşı saldırıya geçmiş ve İmparatorluğun en güçlü silahı Ölüm Yıldızı Savaş İstasyonunun gizli planlarını ele geçirdiler. İmparatorun sağ kolu Darth Vader bu planları ele geçirmeli ve asilerin gizli üssünü bulmalıdır. Asilerin Lideri ve İmparatorluğun elinde tutsak olan Prenses Leia'nın yardım sinyali, çiftçi bir aileden olan Luke Skywalker'a ulaşır. Luke kaderinin onu yönlendirdiği yere, hem Prenses Leia'yı kurtarmak hem de isyancıların hareketine katılmak üzere yola koyulur. Ama yanlız değildir. Bu macerada dostları eski Jedi Şövalyesi Obi-wan Kenobi, kaçakçı Han Solo, sadık Chewbacca ve droidleri C-3PO ve R2-D2 olacaktır.

Bölüm V: İmparator (1980)

Bölüm V: İmparator (1980)
Orjinal adı: Star Wars Episode V Empire Strikes Back

İsyancılar için kötü zamanlardır. Yavin IV'den sonra üs olarak kullandıkları üs buz gezegeni Hoth'tadır. Bu üssü bulan İmparatorluk, büyük bir saldırıyla, isyancıların kaçmasına sebep olmuştur. Luke Skywalker, Jedi ustası Yoda'yı aramak için Dagobah gezegenine gider. Bu arada Han Solo ve Prenses Leia, imparatorluk takibinden kaçarken Han Solo'nun eski arkadaşı Lando Carlissian'ın yönettiği Bespin Bulut Şehrine gizlenmeye çalışırlar. Luke'u karanlık tarafa çekmeye çalışan Darth Vader onu arkadaşlarını kullanarak bir tuzağa sürükler. Han Solo'yu ise üstüne ödül koyan Jabba Hutt'a gönderir. Çetin bir ışın kılıcı savaşında, Luke, geçmişi hakkında korkunç bir gerçeği de öğrenecektir.

Bölüm VI: Jedi'ın Dönüşü (1983)

Bölüm VI: Jedi'ın Dönüşü (1983)
Orjinal adı: Star Wars Episode VI Return of the Jedi

Yıldız Savaşları Efsanesinin finalidir. Luke Skywalker ve Prenses Leia, Han Solo'yu kurtarmak için galaksinin en azılı gangsteri Jabba Hutt'ın Tatooine'deki karargahına sızmaya çalışırlar. Luke artık Jedi eğitimini daha da ilerletmiş ve bir Jedi şövalyesi olmuştur. Bu arada İmparatorluğun yeni bir Ölüm Yıldızı Savaş İstasyonu kurduğunu ve İmparator'un kendisinin de orada bulunacağını öğrenen İsyancılar, son bir hamleyle İstasyonu yoketmek için plan yapmışlardır. Endor gezegeninin Ormanlık uydusundaki güç kalkanını yoketmeye çalışan isyancılar, yerli Ewok'lardan da yardım alırlar. Bu sırada, Luke Skywalker'ın güçlendiğini düşünen İmparator, artık Darth Vader'ın onu tek başına karanlık tarafa çekemeyeceğinin farkındadır ve Luke'un kendi nefretine yenilmesini istemektedir. Güç kalkansız bir uzay istasyonundaki İmparatoru öldürebilirlerse, İmparatorluk tamamen yok olabilecektir ve bu özgürlük için çalışan isyancıların son umudurdur.

Bölüm I: Gizli Tehlike (1999)

Bölüm I: Gizli Tehlike (1999)
Orjinal adı: Star Wars Episode I The Phantom Menace

Galaktik Cumhuriyet'te garip giden bir şeyler olmaktadır. Barışçıl ve silahsız bir gezegen olan Naboo ayrılıkçı Ticaret federasyonu tarafından Cumhuriyet tarafından alınan vergileri protesto bahanesi ile kuşatılmıştır. Cumhuriyetin yüce başkanı Valarum taradından barış elçisi olarak iki adet Jedi görevlendirilmiştir. Qui-gon Jinn ve onun Padawanı Obi-wan Kenobi Ticaret Federasyonunun başkanı Nute Gunray ve yardımcısı Rune Haako'yu beklerken bir Sith lordu olan Darth Sidious tarafından aldıkları emirle Jedi'ları öldürmeye çalışırlar. Jedi'lar tarafından niyetleri anlaşılan Ticaret federasyonu Naboo'nun galaksi ile iletişimini keserek işgale başlarlar. İki Jedi ve işgalden kurtardıkları Kraliçe Amidala ve nedimeleri Tatooine'e mecburi iniş yaparlar. Burada kaderlerini değiştirebilecek bir çocukla karşılaşırlar: Anakin Skywalker ve Qui-Gon Jinn, efsanede bahsedilen "Güce denge getirecek" çocuğu bulduğuna inanır.

Bölüm II: Klonların Saldırısı (2002)

Bölüm II: Klonların Saldırısı (2002)
Orjinal adı: Star Wars Episode II Attack of the Clones

Bölüm 4'ten 22 yıl önce ve Naboo savaşından 10 yıl sonra, Galaksi kötüye doğru değişmemekle kalmamış, kader Obi-wan Kenobi, Padme Amidala ve Anakin Skywalker'ı Naboo gezegeni istilasından sonra tekrar biraraya getirmiştir. Bir çok güneş sistemi Cumhuriyet'i terketmek istemiştir. Gizemli Kont Dooku tarafından yönlendirilen ayrılıkçılar, barışı ve düzeni korumak isteyen bir avuç Jedi için durumu daha da zorlaştırmaktadır. Anakin ise artık Obi-wan tarafından yetiştirilmiş yetenekli bir Jedi çırağıdır. İki Jedi, ayrılıkçılar tarafından tehditler alan Senatör Padme'yi korumakla görevlendirilmiştir. Padme ve Anakin'in ilişkileri ilerledikçe yapılan seçimler yanlızca kendi kaderlerini değil, cumhuriyetin kaderini de belirleyecektir.

Bölüm III: Sith'in İntikamı (2005)

Bölüm III: Sith'in İntikamı (2005)
Orjinal adı: Star Wars Episode III Revenge of the Sith

Bölüm IV'den 19 yıl önce geçmektedir.

Klon Savaşlarının başlaması üçüncü yılını doldurmuştur. Asil Jedi Şövalyeleri büyük klon ordularının başına geçmiş ve ayrılıkçıların droidlerine karşı büyük bir savaş vermektedirler. Ama bir Sith bin senelik bir planı uygulamaya koymuş ve cumhuriyeti yıkıp yerine Galaktik İmparatorluğu kurmaya hazırlanmaktadır. Artık kötülük her yerde kol gezmektedir. Droid lideri General Grievous Cumhuriyet'in başkentinden galaktik senatonun lideri, Şansölye Palpatine'i kaçırmıştır. Obi-wan ve Anakin, Palpatine'i bulup kurtarmak üzere görevlendirilmişlerdir. Ama bu sadece sinsi bir plandır ve tüm Jedi'ların öldürülmesi (Jedi Kırımı) ve İmparatorluğun ayak sesleri artık çok yakındır.

Klon Savaşları (2008)

Klon Savaşları (2008)
Orjinal adı: Star Wars: Clone Wars

Orjinal Üçleme ve Ön Üçleme dışında, daha önceden çizgi dizi halinde, Bölüm II ve Bölüm III arasında yaşanan Klon Savaşları, 3 Boyutlu bir animasyon film olarak 2008'de gösterime girdi. Halen çizgi dizi olarak devamı gösterimde olan Klon Savaşları'nın uzun metrajlı filminin konusu ise kısaca şöyle:

Klon Savaşları devam ederken, kahraman Jedi Şövalyeleri barışı ve düzeni tekrar sağlayabilmek için büyük bir mücadele vermektedir. Her gün daha fazla güneş sistemi karanlık tarafa çekilmete ve Galaktik Cumhuriyet her geçen gün ayrılıkçıların bitmek bilmeyen droid ordusu tarafından eritilmektedir. Gelişen olaylar, Anakin Skywalker ve Padawan öğrencisi Ahsoka Tano'yu tehlikeli gangster Jabba Hutt ile yüzyüze karşılaşmaya iter. Fakat Kont Dooku ve Asajj Ventress gibi karanlık ajanları ne olursa olsun Anakin ve Ahsoka'nın bu görevlerinde başarısız olmasını istemektedir.

Yıldız Savaşları Müzikleri

Yıldız Savaşları Müzikleri
George Lucas ve John Williams

Yıldız Savaşları'nı bir o kadar özel kılan bir diğer şey ise kuşkusuz müzikleri. Bugün gördüğümüz filmlerdeki orkestra bazlı ilk müzikler Yıldız Savaşları'ndaki etkisi kuşkusuz tartışılmaz. John Williams ve Londra Flarmoni Orkestrası'nın belki de herkesin kulağındaki müziklerini sizler için topladık.

Okuyucu Yorumları