Win 7 mi, Win 8 mi yoksa Lion mu?

Yeni PC'nizde Windows 7'yi mi, Windows 8'i mi yoksa OS X Lion'u mu tercih etmelisiniz?

Win 7 mi, Win 8 mi, Lion mu?

Microsoft, Windows 8 ile büyük bir yeniliğe gitmeye hazırlanıyor. Yeni işletim sistemi, yepyeni bir arayüzle, geliştirilen dokunmatik özelliklere ve birçok yeni işleve sahip, sevdiğimiz Windows 7'den ise oldukça farklı.

Windows 8, dokunmatik özellikleri yoğun bir şekilde geliştirilen Apple'ın işletim sistemi OS X Lion'dan da oldukça farklı. Peki tercihinizi kimden yana kullanmalısınız? Apple'ın işletim sistemini mi, yoksa Microsoft'un işletim sistemini mi tercih etmelisiniz? Veya Windows 7'de kalmak daha mı iyi? Makalemizde bu soruların cevabını arıyoruz.

Windows 8 vs Windows 7 vs OS X Lion: donanım

Windows 8 vs Windows 7 vs OS X Lion: donanım
Windows 8, tabletlerden PC'lere birçok farklı donanımda çalışabilecek şekilde tasarlandı

Windows 8 vs Windows 7 vs OS X Lion: donanım

OS X, sadece 64-bit Intel işlemcilerde çalışıyor. Windows 7, 32-bit veya 64-bit Intel veya AMD işlemcilere ihtiyaç duyuyor. Windows 8 ise ARM desteğiyle geliyor. Ancak ARM cihazları, özel olarak derlenmiş uygulamalara ihtiyaç duyuyor.

İki işletim sisteminin de sistem gereksinimlerinin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Lion, Core 2 Duo veya yukarısı, 2GB RAM'le yetinebilirken Windows 7 ve 8, 1GHz işlemciye, 1GB RAM'e (64-bit için 2GB) ihtiyaç duyuyor.

OS X sadece Apple donanımında resmen desteklenirken, Windows her tür donanım için mevcut. OS X aynı zamanda sadece bir masaüstü işletim sistemi. Windows 7 teknik anlamda tabletlerde de çalışıyor, Windows 8 ise tablet ve dokunmatik ekranları özellikle göz önünde bulundurarak tasarlanmış.

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: arayüzler

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: arayüzler
Windows 8'deki metro arayüzü

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: arayüzler

Özellikle tabletlerde büyük değişiklikler içeren Windows 8'in arayüzüne alışmak, biraz zaman alabilir. Başlat menüsü, Windows Phone ve Kinect arayüzlerini örnek alan bir Başlangıç ekranıyla değiştirilmiş. Programlar ise artık tam ekran olarak çalıştırılabiliyor veya ekranı ikiye bölebiliyor. Geleneksel masaüstüne ulaşmak da mümkün. Windows Gezgini ise Office stili ribbon'a sahip.

Windows 8 arayüzü şimdiye dek hoş görünse de, işletim sistemi hala geliştirme sürecinde olduğundan hangi özelliklerin kalıp hangilerinin değişeceğini söylemek, dolayısıyla bir sonuca varmak güç.

Lion'da da bazı önemli değişimler bulunuyor. İşletim sisteminde kaydırma çubukları tamamen kaldırılmış ve yeni iOS stili bir LaunchPad uygulama launcher'ı eklenmiş. Bunun yanında çok sayıda küçük arayüz geliştirmesi de bulunuyor. Özetle işletim sisteminin Snow Leopard arayüzünün biraz da geliştirilmiş hali olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu küçük görünen değişiklik, trackpad'i kullanmaya başladığınızda değişiyor.

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: dokunma

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: dokunma
Metro arayüzü, dokunmak ve kaydırmak için optimize edilmiş

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: dokunma

Windows 8 gibi Lion'da güçlü dokunmatik özelliklere sahip. Windows 7'nin korkunç dokunmatik özelliklerini unutun: Windows 8, oldukça parmak dostu bir işletim sistemi ve hoş bir ekran klavyesi, hareket algılama, avuç içi reddetme gibi özelliklere sahip. "Fuzzy targeting" adındaki yeni özellik ise, küçük görünen öğeleri isabet ettirmeyi kolaylaştıracak.

Apple şu an dokunmatik ekranlı PC'ler üretmiyor, ancak Lion yine de oldukça dokunmatik dostu. Lion, en iyi bir trackpad ile beraber çalışıyor, bu sayede tam ekran uygulamalar arasında geçiş, yakınlaşma-uzaklaşma, döndürme, öğeler arasında geçiş gibi işlemleri gerçekleştirmek kolay bir hale geliyor. Trackpad'i kaydırma, iOS'daki kaydırmayı taklit edecek şekilde tasarlanmış, dolayısıyla Lion tersten kayıyor. Ancak bunu değiştirmeniz mümkün.

Klavyeler ve uygulamalar

Klavyeler ve uygulamalar
Windows 8'deki ekran klavyesi

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: el yazısı ve klavyeler

Windows 7 ve Windows 8'in her ikisi de el yazısı algılamayı destekliyor. Windows 8'deki yazı alanı ise genişletilmiş bulunuyor.

El yazısı tanıma, yazınızı düzgün yazdıkça genellikle iyi bir şekilde çalışıyor. Windows 8'de ekran klavyesi de geliştirilmiş bulunuyor. "Fuzzy hit targeting" ile başparmak yazımı geliştiriliyor.

Apple, kalem bazlı bilişimi desteklemediğinden, Lion cihazları el yazısını üçüncü parti donanımlar olmaksızın desteklemiyor.

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: uygulamalar

Apple, Snow Leopard ile App Store'u tanıtmıştı. Dolayısıyla aynı mağazanın Lion'da da olmasını bekleyebiliriz. Windows 8 da yeni bir uygulama mağazasına sahip olacak.

Windows 8, iki tür uygulamayı çalıştırabilecek: Excel, Word gibi geleneksel Windows uygulamaları ve yeni dokunmatik arayüzü destekleyen ve sandbox içerisinde çalışan Metro uygulamaları. ARM cihazları ise sadece Metro uygulamalarını çalıştıracak.

Bulut, performans ve kararlılık

Bulut, performans ve kararlılık
Windows 8, performansıyla göz dolduruyor

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: bulut

Windows 8, şimdiye kadarki en "bulutlu" Windows. Bunu tabi ki iyi anlamda söylüyoruz. Windows Store'dan bir program yüklediğinizde, bu program tüm PC'lerinizde erişilebilir olacak. Windows Live hesap detaylarınızı girerek PC ayarlarınızı, IE favorilerinizi, tarama geçmişinizi ve fazlasını eşitleyebileceksiniz. SkyDrive sayesinde ise PC'nize uzaktan erişebileceksiniz.

Apple'ın yaklaşımı ise daha mobil: iOS 5'de bulunan iCloud ile 5GB ücretsiz çevrimiçi boş alan sağlanacak. Bu sayede iTunes satın almalarınızı, fotoğraflarınızı, belgelerinizi, kişilerinizi, takvim öğelerini ve postaları OS X ve iOS cihazları arasında eşitleyebileceksiniz.

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: performans ve kararlılık

Windows 8'in kodlanması henüz tamamlanmamış olsa da, ilk izlenimlere göre işletim sisteminin çok hızlı çalışacağını, hızlı açılacağını ve daha az bellek kullanacağını söylemek mümkün. Microsoft, pil ömrünün de uzatıldığını iddia ediyor.

OS X Lion ve OS X Snow Leopard arasında performans bakımından önemli bir fark gözlenmiyor.

Windows için milyonlarca donanım ve yazılım kombinasyonu, kilitlenmelerin kaçınılmaz olacağı anlamına geliyor. Ancak Windows 8'in en az Windows 7 kadar kararlı olduğunu şu an söylemek mümkün.

Apple'ın sıkı donanım ve yazılım entegrasyonu, Lion'ın Windows'dan daha stabil olacağı anlamına gelebilir, ancak bu her zaman gerçeğe dönüşmeyebiliyor ve tüm sistemi kilitleyebilen bir video gibi bazı küçük sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: sonuç

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: sonuç

Windows 8, Windows 7 ve OS X Lion: sonuç

Windows 7, Windows Vista'nın doğrultulmuş bir haliydi. Ancak Windows 8'e geçiş bambaşka bir şey olacak: Windows 3.x'den Windows 95'e geçişten bugüne kadar olan en büyük değişiklik. Windows 7'ye sahipseniz ve onu kullanıyorsanız, yükseltmek isteyeceğinizi düşünüyoruz.

Peki Windows 8'den daha mı iyi? Bu soru, sanki "Caz mı daha iyi, satranç mı?" diye sormakla aynı gibi. İki işletim sistemi, oldukça farklı şeyleri yerine getirmek için tasarlanmış.

Lion, iOS'dan bazı fikirler alsa da sadece masaüstüne yönelik bir işletim sistemi. Lion, kalemleri desteklemiyor ve OS X ile iOS, iki farklı cihaz için iki işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Windows 8 ise tabletler ve PC'ler arasında tutarlı bir platform sunuyor.

Okuyucu Yorumları