Xbox One'ı denedik!

Microsoft'un yeni nesil oyun canavarınıı denedik! İşte Xbox One'ın sundukları ve ilk izlenimlerimiz!

Xbox One'ı denedik!

Xbox One'ın fiyatının PS4'ten pahalı olacağını E3 2013'te öğrenmiştik. Bunun üzerine Microsoft, bir de Sony'nin oklarına maruz kalmıştı. Japon devi, Xbox One'ın her gün internete bağlanma ihtiyacını ve DRM işlevini alay konusu yapmıştı.

E3 2013'teki gösteriler dikkatleri dağıtsa da, fuarda deneme imkanı bulduğumuz Xbox One, hem konsol, hem de sunduğu oyunlar anlamında çok önemli, şu an itibariyle kimsenin yapmadığı yenilikler yapıyor. Şİmdiye dek harika görünen Kinect'ten canlı TV entegrasyonuna Microsoft'un yeni sistemi, Xbox 360'ın üzerine çok şey ekliyor.

Xbox One oldukça ileriyi düşünen bir sistem. Bu durum bazen biraz kafanızı bile karıştırabiliyor.

Xbox One'ın tasarımı

Xbox One'ın tasarımı
Xbox One, biraz toz toplayabiliyor

Xbox One'ın tasarımı

Xbox One her alanda ileriyi düşünen bir sistem, ancak görünüm olarak kutuyu andırıyor. Xbox 360'a kıyasla yeni sistem, "önemli olan içindekiler" iddiasında.
Xbox One, biraz toz toplayabiliyor
Konsolun parlak ön kısmında sadece bir slot disk sürücüsü bulunuyor. Böylece oyuncuların bolca uğraştığı Xbox 360'daki disk çekmecesinin yerini bir slot sürücü almış oluyor. Xbox One'ın optik sürücüsü, artık Blu-ray disklerini de yürütebiliyor. Böylece Xbox One, PS3'ü yakalamış oluyor.

Xbox One'ın Sony'nin yeni nesil konsolunu geçtiği yer ise yeni makinesinin arkası. Konsolun ön yüzünde tam anlamıyla 0 port var, ancak arka taraf 8 portla doldurulmuş.

Xbox One, biraz toz toplayabiliyor
Bu 8 bağlantından bizi en heyecanlandıranı ise HDMI In girişi oldu. Bu port, Xbox One'ı gerçek anlamda "hepsi-bir-arada" cihazına dönüştürüyor. HDMI Out portu ile bir araya geldiğinde bu port, bir kablo kutusundan gelen sinyali işleyebiliyor.

Xbox One ile video oyunları ve TV arasında geçiş yapmak için girişler arasında geçiş yapma derdi ortadan kalkıyor. Xbox One, 3 katmanlı bir işletim sistemine sahip olduğundan, ona "Xbox TV" ve "Xbox game" diyerek televizyona veya oyunlara anında erişebiliyorsunuz.Xbox One, biraz toz toplayabiliyor

Yeni Kinect'e eklenen anında geçiş işlevi sayesinde oyuncular, dashboard'u kapatmak zorunda kalmadan uygulamalar arasında anında geçiş yapabiliyorlar. Xbox One, PS4'ten daha pahalı olabilir ancak kutusundan 1080p Kinect ile çıkıyor. Kinect'in PS4'teki karşılığı olan PlayStation 4 Eye ise ayrı olarak satılıyor. Bunun anlamı, PS4 kullanıcılarının sadece küçük bir bölümünün PS4 Eye'ı kullanacağı.

Xbox One, biraz toz toplayabiliyor

Tüm Xbox One kullanıcılarının Kinect sahibi olması, geliştiricilerin ondan daha çok faydalanması ve oyunlarını yeni sensörle uyumlu hale getirmesi anlamına geliyor. PlayStation 4'ün kamera eklentisi Eye ayrı olarak satılacağından, doğal olarak geliştiricilerin ilgisini daha az çekecek.

Xbox One'ın denetimi

Xbox One'ın denetimi

Xbox One'ın denetimi

Yeni gamepad ile Forza 5 veya Call of Duty: Ghosts'u oynama fırsatı bulamasak da, Microsoft'un bahsettiği "40 geliştirmeyi" tecrübe etme şansını yakaladık.

Microsoft'tan ürün pazarlama müdürü Navin Kumar, yeni gamepad'i tasarlarken en çok "isabete, rahatlığa ve oyunları hiç olmadığı kadar gerçekçi hale getirmeye" önem verdiklerini söylüyor.


Kumar, isabet alanında yapılan geliştirmeler sayesinde analog çubukların yüzde 25 daha az basınca tepki verebildiğini, bu sayede çok daha hatasız ve hassas bir deneyim sunulduğunu söylüyor. Geliştirmelerden nasibini alan d-pad'de Kumar'a göre "daha canlı girişlere izin veriyor" ve özellikle dövüş ve spor oyunlarında isabetli hareketler yapmayı kolaylaştırıyor.


Xbox One'ın gamepad'inin eşsiz fikirlerinden bir tanesi, kumandanın sağ ve sol omuzlarının içerisine titreşim motorları eklenmiş olması. Tüm Xbox One demoları bu yeni teknolojiden faydalanmasa da teknoloji demoları, 1997'den beri değişmeyen titreşim teknolojisinin kayda değer bir gelişme gösterdiğini ispat ediyor.

Sony'nin yeni DualShock 4 denetimiyle de harika bir zaman geçirdiğimizi söylemeliyiz. Microsoft'un gamepad'indeki değişiklikler ise biraz daha mütevazı. Xbox One'ın düğmeleri, onlara basmanızı hızlandırmak için biraz daha birbirine yaklaştırılmış. Tetik ve tampon tuşları ise birbirlerine dokundukları noktada daha genişler.

Xbox One oyunları

Xbox One oyunları

Xbox One oyunları

Xbox One'a özel oyunların E3'te nihayet gösterilmesiyle konsolun bir çoklu ortam merkezinden fazlasını sunduğu ispatlanmış oldu. Ryse: Son of Rome, Microsoft'un God of War serilerine uzun süredir vermesi gereken cevabı Crytek motorunun sunduğu sert grafikleriyle veriyor.

Xbox One'a sunulacak diğer bir üst düzey oyun ise Forza Motorsport 5. Turn 10 Studios'un tanıtımını yaptığı yarış oyunu, görsel olarak Sony'nin PS4'teki DriveClub'ına denk geliyor. Oyunun eşsiz bir özelliği ise arkadaşlarınızın taktiklerini öğrenerek tek oyunculu modu sıkıcılıktan kurtarması.

Xbox Live Arcade oyunları yeni nesil konsolda varlığını sürdürecek, ancak Xbox 360 yapımları eski konsolda kalacaklar.

Oyun severlerin tercihlerini Xbox One'dan yana kullanmaları için çalışan Microsoft, zombi seven oyun tutkunları için Dead Rising 3'ü Xbox One'a özel olarak sunacak. Oyunun açık-dünya yapısının heyecan verici olduğunu söylemeliyiz. Dead Rising ve Dead Rising 2'nin dünyalarını toplayın ve ikiyle çarpın. Şimdi Dead Rising 3'teki dünyaların boyutu hakkında bir fikre sahipsiniz.

Xbox One için ilk kararımız

Xbox One için ilk kararımız

İlk kararımız

Microsoft, "sürekli internete bağlı oyun deneyimini" korumak üzere yeni nesil oyunların ulaştığı boyutları işaret ediyor. Sistemin işlem gücünün bir kısmını Microsoft'un sunucusuna bırakmak, geliştiricilere daha iyi, daha karmaşık oyunlar oluşturma fırsatı tanıyor.

Xbox One, çıkışında Halo 5 gibi ezici bir oyuna sahip olmayacak, ancak cihazın donanım gücü oyun ve eğlenceyi çok daha iyi bir seviyeye taşıyacak kadar yüksek. Bu arada Microsoft'un kendi yapımları, Sony'nin kendi oyunlarıyla başa çıkabilecek kadar güçlü gibi görünüyor.

Microsoft'un yeni oyuncağına gelen ön siparişler, Amazon'da tükenmiş durumda. Birçok oyun sever, henüz denemedikleri Xbox One için 499 doları gözlerini kırpmadan harcamayı tercih ediyor.

Okuyucu Yorumları