Xiaomi'nin Mi 3'ü detaylı testte!

Çin'in yükselem markası Xiaomi'nin dev rakiplere kafa tutan telefonu Mi 3'ü A'dan Z'ye test ettik!

Xiaomi Mi 3 detaylı testte!

Belki yakın zamana kadar Xiaomi adlı akıllı telefon markasını pek duymadınız. Ama bu Çinli üretici, teknoloji dünyası tarafından takip edilmesi gereken markalar arasında yer alıyor. Xiaomi, bu onuru iki özelliğine borçlu: Kaliteli ve ucuz telefonlar, eski Google ve Android mühendisi Hugo Barra'nın geçtiğimiz yıl transfer edilmiş olması.

Ürünlerini kendi internet sitesinden direkt olarak kullanıcılara satma tercihi ile, firmanın oldukça ilginç kararları olduğu söylenebilir. Ancak tercih ettiği bu yöntem sayesinde pazarlama masraflarından kurtulan firma, ürünlerinin fiyatını oldukça aşağıya çekebiliyor.

Xiaomi'nin şu anda satışta olan en yüksek modeli Mi 4. Ancak Mi 4'ten önce piyasaya sürülen Mi 3'ün özellikleri, bugün bile geçerli kabul edilen Android telefonlar ile hemen hemen aynı: 2.3GHz Snapdragon 800 işlemci, 13 MP kamera, 2GB RAM, 16GB dahili hafıza ve 5 inçlik 1080p çözünürlüğe sahip IPS ekran.

Snapdragon 800 ve fazlası

Snapdragon 800 ve fazlası

Eğer 2014'ün Snapdragon 801 işlemcisine sahip telefonlarını saymazsanız, Xiaomi Mi 3 dünya çapında performans alanında en iyilerin arasında yer alıyor. Mi 3, ince ve köşeli bir görünüşe sahip. Eğimli plastik tarafından sarılmış olan telefon, tek parça bir kaplamaya sahip olduğu görünüşünü verebiliyor. Nokia Lumia 900'ü oldukça andıran Mi3, pek çok ucuz fiyatlı telefonun aksine, kaliteli bir cihaz olduğunu hemen hissettiriyor.

Kasada neler var?

Kasada neler var?

Telefonun alt kısmında, büyük bir hoparlör ve microUSB bağlantısı bulunuyor. Mi 3'ün üst kısmı ise, aynı alt kısmı gibi temiz ve keskin bir görüntüye sahip olmakla beraber, kulaklık girişi ve kart girişi bölümlerini barındırıyor. Güç tuşu ise sağ tarafta ve ses tuşları ­güç tuşunun hemen üstünde yer alıyorlar.

Bildirim ışığı, farklı renklerde yanma özelliğine sahip ve MIUI Android işletim sistemi aracılığı ile bu renklerin özelleştirilmeleri mümkün. Örneğin, SMS mesajları için kırmızı, gelen aramalar için mavi gibi seçenekleri istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Donanımın ve yazılımın uyumlu bir şekilde çalışabildiğini görmek ise oldukça güzel.

Mi 3'ün yaydığı his, yüksek bütçeli telefonların verdiği güvenilir hissin hemen aynısı. Ekran camının telefonun alt kısmı ile birleştiği yerdeki küçük bir detay da, sanki telefonun önünde kalın bir cam parçası varmış hissini yaratıyor.

Buradaki belki de en negatif özellik ise, son birkaç yıldır sıklıkla kullanılan Android'in ekran-üstü yazılım tuşları yerine, kapasitif tuşların kullanılmış olması. Tabii ki bunun en büyük sebebi, Mi 3'ün oldukça ayrıntılı ve ekli bir Android 4.3 custom ROM'u olan MIUI kullanması.

Ayrıca, tuş dizilimi standart Android'e göre ters düzenlenmiş durumda; aynı Samsung Galaxy ceplerde olduğu gibi... Eğer Mi 3'ü sağ elinizde tutarsanız, geri tuşuna basmak için bir miktar uğraşmanız gerekiyor ancak telefonu sol elinizle tutarsanız, herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Özellikler ve arayüz

Özellikler ve arayüz

Xiaomi Mi 3, Android sistemi üzerinde çalışıyor ancak MIUI arayüzünün bazı parçalarını Google'ın kodları olarak tanımak oldukça zor ve bazı özellikler de iOS izleri taşıyor gibi gözüküyor.

Çinli rakibi Huawei tarafından kullanılan Android skini gibi, MIUI de Android fikrinin merkezinde yer alan uygulama penceresi fikrini taşımıyor. Bunun yerine, telefonda yüklü olan her uygulama için neredeyse sınırsız sayıdaki ayarlanabilir ana ekranların üzerinde bir kısayol yaratılıyor. Bir kez alıştıktan sonra, bu sistem oldukça kullanışlı gözüküyor. Ancak, aynı iOS sisteminde olduğu gibi, asla kullanmayacağınızı bildiğiniz bazı şeyler ile doldurduğunuz ekranların oluşmasından kaçmak pek mümkün olmayabiliyor.

Fakat Mi 3'te simgeleri ekranlar arasında hareket ettirmek için çok geçerli bir sebebiniz bulunmakta. Simgelerin yer değiştirmeleri ile beraber, Xiaomi'nin oldukça etkileyici ve bilim-kurgu benzeri oldukça güzel bir titreme efektiyle karşılaşıyorsunuz.

MIUI'de neler farklı?

MIUI'de neler farklı?

MIUI'nin sahip olduğu simgeler ve ana ekranlarının tasarımları da oldukça şık. Kilit ekranları, ana ekranlar ve simge setleri ile, Android'in temel tarzı oldukça güzel bir şekilde renklendirilmiş oluyor.

Saatler güzel tasarlanmış durumda ve ekran geçiş efektleri ile pek çok seçim imkanı tanınıyor. MIUI geliştirmesine harcanan yıllar, bu yazılımı oldukça kullanışlı bir hâle getiriyor. İşletim sisteminde, neredeyse CyanogenMod kodunda olduğu kadar fazla seçenek ve değişim bulunmakta.

Klasör yaratmak, bir simgeyi diğerinin üzerine sürüklemek kadar kolay bir işlemle yapılabiliyor. Eğer Android'e yeni iseniz, ana ekranda sizi bir "beni oku" uygulaması karşılıyor.

MIUI'daki tek büyük problemi ise, Google Now'a kilit ekranından ulaşılamıyor olması. Google Now yerine, kameranın flaşının ışık seçeneği bulunuyor.

Telefon bir Çin modeli olmasına rağmen, MIUI Android ROM'un dünya çapında yıllardır geliştiriliyor olması, sistemi başlattığınızda İngilizce seçeneğini seçerseniz, oldukça düzgün bir dil ile karşılaşmanız anlamına geliyor. Öyle ki, buradaki İngilizce dil sistemi, İngilizce Huawei modellerindekilere göre oldukça iyi bir tona sahip.

Performans

Performans

Mi 3, kullanılan Snapdragon 800 işlemci ile zaten en çok tercih edilen ve en iyi telefonların çoğu ile aynı tercihi yapmış durumda.

Multicore testinde Geekbench 3 skoru olarak 2.998 alan Xiaomi Mi 3, Nexus 5'in aldığı 2.579'a göre oldukça avantajlı bir konumda yer alıyor. Mi 3, aynı zamanda kendisi ile aynı yüksek performansı sunduğu söylenen Huawei Ascend P7'ynin de 1.792'lik skorunu adeta eziyor.

Telefonun çalışması da, bu skorları destekler şekilde. Ana ekranlar arasında rahat geçişleri, kolaylıkla uygulama indirme ve yükleme imkanı ile bu yüklemelerin arka planda sizin işinizi bölmeden gerçekleşiyor olmaları da büyük bir avantaj. Ayrıca GPS uygulamaları, 3D oyunların çalışmaları ve uygulamalar arası geçişlerde de son derecede kararlı ve sağlam bir performans dikkat çekiyor.

Pil Ömrü

Pil Ömrü

Cihazda değiştirilemeyen, 3.050 mAH'lık bir batarya bulunuyor. Mi 3'ün pil ömrünün büyük ölçüde etkileyici olduğunu söylemek mümkün. Ortalama bir kullanım ile telefonun pili iki gün dayanabiliyor. Ancak, pil ömrünün üzerinde ekran parlaklığının çok büyük bir etkisi olduğu söylenebilir.

Ekran parlaklığının en yüksek seviyelerinin aşırıya kaçabilecek kadar fazla olduğu düşünülür ise, böyle bir durumda Mi 3'ün rakiplerinden daha fazla enerji kullanıyor olmasına şaşırmamak lazım. Eğer parlaklığı en üst seviyede tutmayı seven biriyseniz, bu sevdanız ile pil ömrünüzün kısalmasını bekleyebilirsiniz. Ancak bu ayarları düşük seviyede tuttuğunuz taktirde pil ömrünü daha da uzatmanız mümkün

Farklı bir arayüz

Farklı bir arayüz

MIUI ara yüzü, Mi 3'ü bildiğiniz diğer Android telefonlardan daha farklı gösterebilir. Ancak temeline indiğinizde, yaşadığınız tecrübe halen katıksız Android tecrübesi...

Aşağı çekilen bildirimler çubuğu tamamen özelleştirilebilir bir şekilde tasarlanmış ve hatta boyutları ve sekmelerin bulundukları yerleri değiştiren alternatif iki yerleşim seçeneği bile sunulmakta.

Sistem mesajları, Android'in alışıldık yöntemine uygun bir şekilde, bildirim çubuğunda yer alıyor ve birbirlerinden bağımsız bir şekilde ekran dışına kaydırılabiliyor; ekranın altındaki çubuk ile daha fazla kısayolun oluşturulması sağlanabiliyor.

Bildirim çubuğu, ayrıca özel bir ayar sekmesine de sahip durumda ve bu ayarlar aracılığı ile, hangi uygulamaların size bildirim gönderebileceğini ve hangilerinin gönderemeyeceğini belirleyebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra, komutlardan belirli bir süre sonra açılan bildirim çubuğunun otomatik olarak kapanmasını, veri bağlantı hızı göstergesi eklemeyi ve daha pek çok şeyi de tercih etmeniz mümkün durumda.

Telefon ve rehber

Telefon ve rehber

Aramalar ve rehber bölümleri ise iki sekme olarak ayrılmış durumda. Arama ekranını açtığınızda ilk olarak karşınıza çıkan görüntü, üst tarafta geçmiş aramalarınız ve bunun altında arama tuşlarından oluşuyor.

İkinci sekme ise rehber kısmına ulaşmanızı sağlıyor. Bu listenin başında favori olarak seçtiğiniz kişiler yer alıyor ve bunların sonrasında geri kalan isimler alfabetik bir şekilde diziliyorlar. Rehber sekmesinin içerisinde yer alan ayarlar sekmesi ise, sıklıkla arama yaptığınız kişiler ile geri kalan kayıtlı numaralarınızı ayırmanızı, yani rehber düzenlemesi yapmanızı sağlıyor. Bunun dışında, maskelenecek sosyal medya hesaplarını veya Smart Groups özelliğini aktif ederek kayıtlı kişilerinizi bulundukları firma adına, bulunduğu yere veya görüşme zamanına göre ayırabiliyorsunuz.

MIUI mesaj sisteminde de bazı güzel özellikler bulunmakta. Öncelikle, Google Hangouts tabanına kurulmamış bir mesaj uygulaması ile karşılaşmak güzel. Ayrıca bir SMS size ulaştığı zaman karşınıza ayrı bir sekme olarak çıkan uyarı sistemi de güzel bir dokunuş gibi gözüküyor.

Ancak, Mi 3'ün sahip olduğu standart klavye, o kadar da rahat değil. Hem görsel hem de kullanış açısından standardın altında bir kaliteye sahip olan klavye, belki de en çabuk değiştirilmesi gereken şey olabilir. Neyse ki nasılını bildiğiniz taktirde, klavye değişimi yapmak oldukça kolay.

Uygulamalar alanında ise, Xiaomi, pek çok telefon üreticisinin yaptığı gibi, kendisine ait ve daha iyisini bulabileceğiniz çok sayıda uygulamayı telefonla beraber size sunmakta. Öyle ki, bu uygulamaların (müzik çalar gibi) büyük bir miktarı Google'ın standart uygulamalarından daha az kullanışlı durumda. Özellikle Xiaomi'nin internet tarayıcısı söz konusu olduğunda, Chrome'un yanında bu tarayıcıyı kullanmanın delilik olduğunu söylemek gerekiyor. Chrome tamamen normal bir şekilde çalışırken, kim en basit siteleri bile açarken donabilen bir tarayıcı kullanmak ister ki?

Mi 3'e özel olan bir özellik ise, Mi Cloud seti. Bu set ile Wi-Fi üzerinden yazılı mesaj göndermeniz ve verileri, fotoğrafları veya SMS'leri bir Çinli bulut üzerinde yedeklemeniz mümkün oluyor. Bu sistemin en güzel yanı, ilginç bir şekilde, Çin dışında da sadece telefonunuza mesaj yolu ile gelen bir şifre ile kullanıma açılıyor olması. Öyle ki, bir kez sistemi aktif etmeniz halinde, 5 GB bulut alanı da sizin adınıza kullanılabilir hâle geliyor.

Ayrıca MIUI yazılımında, özelleştirebildiğiniz bir galeri bölümü ve bir resim düzenleme yazılımı da bulunmakta.

Gelelim fotoğrafa...

Gelelim fotoğrafa...

Xiaomi Mi3'ün sahip olduğu kamera, 13 MP ve 4:3 oranında 4208x3120 çözünürlüğe sahip fotoğraflar çekebiliyor. Eğer geniş ekran fotoğrafları daha çok seviyorsanız bu ölçüler 16:9 oranı ile 4208x2368 çözünürlüğe dönüşebilmekte.

Genellikle ucuz olan telefonların optik bölümünü es geçmeleri beklenebilir ancak buradaki durum bu değil. Xiaomi'nin kamerası, mükemmel sonuçlar vererek, düzgün bir karşıtlık sunuyor, gerçekçi renkleri hızlı bir şekilde yakalayabiliyor ve bir de seri çekim moduna sahip.

Kamera seçenekleri ve sonuç

Kamera seçenekleri ve sonuç

Kamera uygulaması ise, Samsung Galaxy serisi ve Sony Xperia serisi telefonların özellik dolu araçlarına göre oldukça basit gözüküyor. Fotoğraf ve video arasında geçiş yapmanızı sağlayan bir anahtar, flaşı açıp kapamanız için bir başka anahtar ve ana özelliklerin saklandığı bir ayar menüsü, kamera ara yüzünün büyük bir kısmını oluşturuyor.

Ayrıca bir otomatik çekim özelliği barındıran Mi 3, bu özelliği alışıldık zamanlama sistemi yerine "ses"e bağlamayı tercih ediyor. Böylelikle, telefonunuzu istediğiniz bir noktaya sabitleyip istediğiniz pozu verdikten sonra yapmanız gereken tek şey, telefonunuza "bağırmanız" ve üç saniye beklemeniz oluyor.

Ayrıca birkaç farklı odaklanma seçeneği de sunulmakta. İsterseniz kameranın otomatik bir şekilde odaklanmasını sağlayabilir, isterseniz de sadece telefon ekranını tıkladığınızda yeniden odaklanmasını söyleyebilirsiniz. Bu ikinci özellik, özellikle video çekimleri esnasında oldukça işe yarayabiliyor çünkü bu şekilde, hareketli objelerin videosunu çekerken ihtiyacınız olan odaklanma miktarını belirleme imkanına sahip oluyorsunuz.

Tabii ki MIUI size oynamanız için pek çok kamera seçeneği sunuyor. Bu seçeneklerden bir diğeri ise kameranın kısayollarını telefonun ses düğmelerine aktarabiliyor oluşunuz. Ayrıca kameranın yüzleri algılamasını sağlamak ve fotoğraf notu belirlemek gibi özellikleri de bulunmakta.

Sonuç olarak özelleştirilmiş bir Android olan MIUI işletim sistemi, standart Android'e göre pek çok farklı özellik sunuyor ve bu özelliklerin pek çoğu, Mi3'ü standart Android telefonlardan daha rahat kullanılır yapıyor. Pek kullanışlı olmayan özellikler ise, kolay bir şekilde değiştirilebilir konumdalar...

Okuyucu Yorumları