Yeni Haswell: Devil's Canyon!

Intel'in yenilenmiş Haswell işlemci serisi Devil's Canyon'a yakından bakıyoruz...

Yeni Haswell: Devil's Canyon!

Intel kısa bir süre önce Devil's Canyon kod adı verilen yüksek performanslı 2 yeni Haswell işlemcisini tanıttı. Bu ismi ilk olarak geçtiğimiz Mart ayında duymuştuk ve artık detaylarını ve özelliklerini biliyoruz. Devil's Canyon'un güçlü üyesi i7-4790K, Intel'in 22nm mimarisiyle ürettiği ilk 4 çekirdekli, 4 GHz saat hızında çalışan işlemci.

Aslına bakacak olursak Devil's Canyon yeni nesil bir teknolojiye sahip değil. Yenilenmiş Haswell 4. Jenerasyon Core işlemcisini ilk olarak geçtiğimiz sene tanımıştık. Devil's Canyon hala aynı 22nm 3D Tri-gate transistör tasarımını kullanıyor. Ama küçük bir performans artışı bile, Devil's Canyon'u ilk Haswell işlemcilerden bir adım öne taşımak için yeterli.

"Yenilenmiş Haswell"

Bu "Yenilenmiş Haswell" işlemciyi 5. Jenerasyon 14 nm Broadwell işlemcilerden önce ilk ve son kez görüyoruz. Yeni nesil 14 nm işlemcilerin 2015 senesinin ilk yarısında tanıtılacağı geçtiğimiz günlerde sızdırılmıştı. Bütün bu sızdırılan raporlar CES 2015 fuarını işaret ediyor.

Broadwell'den sonraki tamamen yeni mimari 2015 senesinin sonunda ya da 2016 senesinin en başlarında tanıtılacak. Bu yeni mimarinin adı Skylake olacak. Intel'in en büyük rakibi AMD ise bu senenin başında 28 nm Kaveri işlemcilerini Steamroller mimarisiyle tanıtmıştı. AMD'nin geleceğe yönelik planları şu an için bilinmiyor.

Masaüstünde ölüm yaklaşıyor mu?

Masaüstünde ölüm yaklaşıyor mu?

Devil's Canyon ileri seviye bir masaüstü bilgisayar işlemcisi. Çoğu varsayıma göre gelecekte bilgisayar kullanımı tabletlerin gelişmesiyle birlikte azalacak ama oyun ve bilgisayar meraklıları her geçen gün artıyor. Her yıl milyonlarca bilgisayar satılıyor ve bağımsız araştırma şirketi JDR'nin tahminlerine göre 2014 senesinde bilgisayar satışları yüzde 6.5 artacak. Üstelik bu büyüme 2016 senesine kadar da devam edecek.

JPR aynı zamanda oyun donanım pazarının değerinin 2013'te yaklaşık 20 milyar dolar olduğunu ve 2016 senesinde bu sayının yaklaşık 5 milyar dolar artarak 25 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.

Intel Masaüstü Platformlar Başkanı Lisa Graff, bilgisayar oyunculuğunun artış oranının genel bilgisayar pazarından daha fazla olduğunu belitiyor ve "Bu bilgisayar oyunculuğu için inanılmaz güçlü bir artış" diyor.

Devil's Canyon i5 ve i7

Devil's Canyon i5 ve i7

Devil's Canyon'a geri dönelim... Yeni işlemciler hız aşırtmacıların isteklerini karşılıyor. Tamamen kilitsiz 4GHz 4 çekirdek ve 8 thread Core olan Devil's Canyon i7-4790K'nin özellikleri tüm hız aşırtmacıların hayallerini süsleyecek türden.

i7-4790K İşlemci Turbo Boost ile kendiliğinden 4.4GHz'e kadar çıkabiliyor. i7 4790K'da bütünleşik HD 4600 grafik işlemcisi bulunuyor ve 88 W enerji tüketiyor.

4 çekirdekli ve 4 thread i5 4790K ise kutudan 3.5 GHZ saat hızı ile çıkıyor. Turbo Boost ile kendiliğinden 3.9 Ghz'e çıkabilen i5 4790K yine 88 W enerji tüketiyor ve HD 4600 bütünleşik grafik işlemcisiyle geliyor.

Devil's Canyon'da bulunan yeni geliştirilmiş thermal interface material (Termal arayüz malzemesi) (TIM) sayesinde işlemci daha az ısınıyor ve haliyle daha verimli bir şekilde işlemcinin hızını aşırtmak mümkün oluyor. Bu yenilikle birlikte günümüzde kullanılan yüksek performanslı işlemcilerin ısı sorunu da bir nebze iyileştirilmiş gibi gözüküyor.

Intel bu teknolojisinde Next-Generation Polymer Thermal Interface Material (NGPTIM) ismi verilen bir malzeme kullanıyor. Aynı zamanda Intel, açığa çıkan ısıyı azalmak için işlemcide kullandığı kapasitörleri de güncellemiş. Bu kapasitörler "yumuşak" güç iletimi sayesinde daha az ısınıyor.

Yeni teknolojiler

Lisa Graff bu işlemciyi çok dar bir zaman diliminde geliştirdiklerinden bahsediyor. Aynı zamanda Graff, "2013'ün 4. Çeyreğinde kendimize 4 GHz'i 2015'te değil de 2014'te satışa çıkarma hedefi koyduk ve bu kısa zaman zarfında bunu başardık. Aynı zamanda 8 serisi anakartlarla soket uyumluluğu olması gerekiyordu" diyor.

Intel sunumlarında performans artışını ciddi anlamda vurgulamış gözüküyor ve performans geliştirmelerini 3 yıl önceki 2. Jenerasyon i7 2700K ile karşılaştırarak sergiliyor. Yeni işlemciye bakacak olursak ikinci jenerasyon i7 2700K'ya göre medya araçlarında tam yüzde 65, üretkenlik uygulamalarında ise yüzde 34 daha hızlı!

Yeni Z97 ve H97 anakartlar

Yeni Z97 ve H97 anakartlar

Yeni Z97 ve H97 anakartlar sadece "Yenilenmiş Haswell" işlemcileri desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda Broadwell işlemcileri de destekliyor. Ayrıca Intel bünyesine kattığı McAfee'nin nimetlerinden de yararlanıp yeni bir özellik olan Intel Device Protection Technlogy with Boot Guard'ı anakartlarına entegre etmiş.

Intel'in Rapid Storage teknolojisi de bir güncelleme almış. Intel'ın teorik hız testlerine göre Rapid Storage, ikinci jenerasyon SATA standartından tam yüzde 67 daha hızlı.

4K ve all-in-one bilgisayarlar

4K ve all-in-one bilgisayarlar

Tahmin ettiğiniz üzere Intel'in en yeni işlemcileri ve anakartları 4K desteğine sahip. Yakın zamanda 4K ekran panellere sahip all-in-one bilgisayarları 999 dolar civarlarında göreceğiz. Intel yetkilileri 4K monitörlerin de ucuzlayıp 24 inç panellerin 399 dolar civarlarına düşeceğini vurguluyor. Ama size bir ipucu verelim: 4K ile 24 inçten büyük monitörlerde daha rahat hissedeceksiniz.

Intel yaptığı açıklamada all-in-one modellerin çeşitliliğinin yüzde 50 oranında artacağından ve bu sebeple all-in-one bilgisayarların daha uygun fiyatla satılacağından bahsediyor. Intel aynı zamanda Mac Mini ve Chromebox gibi mini bilgisayarlarının model çeşitliliğinin de artacağını düşünüyor.

Pentium'lar da yenileniyor

Intel aynı zamanda Pentium'un 20. Senesi anısına çıkaracağı 3.2GHz çift çekirdekli ve iki threadli Pentium G3258 işlemcisini de duyurmuş durumda. Bu işlemcide Turbo Boost bulunmuyor. Uygun fiyatlı ortalama bir performans arayanların tercih edebileceği bir işlemci olacak olan G3258, hız aşırtma tutkunlarına hitap etmiyor. G3258 aynı zamanda 8 ve 9. seri çip setleriyle uyumlu. Yakında gelecek olan Broadwell işlemciler de 9. seri çip setleriyle uyumlu olacak.

Devil's Canyon ve yenilenen Pentium işlemciler bu ay satışa çıkıyor. Anakart üreticileri de 8. Seri anakartları için önümüzde ki iki ay içinde güncelleme yayınlayacaklardır. Devil's Canyon işlemciler yeni nesile geçmeden önce sizi yeteri kadar etkiledi mi; bilemiyoruz. Ama isminin çok havalı olduğu bir gerçek...

Okuyucu Yorumları