Yeni Nexus 7: ÖN İNCELEME

1080p çözünürlüklü, daha güçlü Nexus 7'yi elimize alıp deneme şansı bulduk! İşte izlenimlerimiz...

Yeni Nexus 7: ÖN İNCELEME

Google ve Asus, Apple'dan erken davranarak güçlendirdikleri yeni 7 inç'lik yeni Nexus 7'lerini tanıttılar. Çözünürlüğü 1080p'ye yükselen cihaz, daha iyi bir yapılandırmaya sahip olduğu gibi (yurtdışındaki) uygun fiyatını koruyor.

Yeni Nexus 7, iPad mini'yi hem özellikleri, hem de fiyatıyla solluyor. Kindle Fire HD'in üzerine sadece biraz ekleyerek yeni Nexus 7'yi satın almanız ve çok daha fazlasını elde etmeniz mümkün. Haliyle yeni Nexus 7, Play Store'da satıştan kaldırılmış görünen geçen seneki Nexus 7'yi de emekliye ayırıyor.

1.5GHz dört çekirdekli işlemciye sahip yeni Nexus 7, 2GB RAM ile geliyor, 16GB ve 32GB'lık depolama seçenekleri sunuyor. 16GB'lık sürümü 229 dolara, 32GB'lık sürümü ise 269 dolara satılan yeni Nexus 7'nin 300 dolarlık bir LTE sürümü de var. Cihazın Avrupa'da satışa sunulacak sürümleri ise henüz belli değil.

Yeni Nexus 7, selefi gibi microSD kart slotuna sahip olmadığından depolama alanınızın miktarı önem kazanıyor. Nexus 7'deki Android 4.3, cihazda 6GB gibi büyük bir alan kaplıyor. Test ettiğimiz 32GB'lık cihaz, kutusundan 26GB boş alanla çıktı. 16GB'lık modeli satın alanlar ise 10GB alanla yetinecekler.

Fiyatına göre müthiş donanım

Fiyatına göre müthiş donanım

Ancak Nexus 7, fiyatına göre harika bir donanıma sahip. Plastik kasalı yeni Nexus 7'nin arka tarafındaki lastik yapıdan vazgeçilmiş, bunun yerine tamamen plastik kasaya dönülmüş. Cihaz iPad'in metal arka kısmı kadar kaliteli görünmese de çiziklere ondan daha iyi dayanacağı açık.

Nexus 7'nin ve iPad mini arasında fiyattan başka önemli bir fark daha var: ekran oranları. iPad mini 4:3 görüntü oranına sahipken yeni Nexus 7, filmlere daha uygun 16:9 görüntü oranı sunuyor. Yani iPad mini daha geniş olsa da filmlerde ekrandaki geniş alan, genellikle siyah çubuklarla doluyor. Nexus 7'de ise böyle bir durum söz konusu değil.

iPad mini kadar geniş olmayan Nexus 7'yi tek elle tutmak daha kolay. 323ppi'lik ekrana sahip yeni Nexus 7, tutuş kolaylığını da hesaba kattığınızda kitap okumak için harika bir cihaz halini alıyor. Metinler son derece keskin ve net görüntüleniyor, ekran parlaklığı ayarlaması ise oldukça başarılı. Yeni Nexus 7'nin ekranının dış mekan performansını değerlendirme şansını ise henüz bulamadık.

Android'in en son sürümü 4.3'te 4.2'ye kıyasla çok büyük yenilikler yok. Bu nedenle sürüm, Jelly Bean adını taşımaya devam ediyor. Android 4.3'teki yenilikler arasında kilit ekranından kendi oturum açma kodlarına sahip profiller arasından seçim yapabilme, kısıtlı erişime sahip profiller var. Bu yenilik, tableti örneğin bir çocuğa verirken işe yarayabilir.

Performans ve ilk kararımız

Performans ve ilk kararımız

Performans

Yeni Nexus 7'nin arayüz performansı çok iyi - giriş ekranları arasında "yağ gibi" kayabiliyor, uygulamalar arasında neredeyse anında geçiş yapabiliyorsunuz. Yaşadığımız tek küçük sorun, Chrome'da sayfayı kaydırırken oluşan takılmalar oldu. Ancak bu sorun, henüz Android'in çözemediği bir mesele ve diğer cihazlarda da var.

İlk kararımız

Yeni Nexus 7, fiyatı ve ekranıyla iPad mini'nin yüzünü kızartacak kadar iyi bir tablet. Ancak her şey bu kadar basit değil - Apple'ın hala daha iyi bir tablet ekosistemine sahip olduğunu söylemek mümkün. 16GB'lık sürümde sadece 10GB boş alan sunulması, cihazın önemli bir eksisi. 1080p ekran için optimize edilmiş uygulamaların Play Store'da yer alıp almayacağını merak ediyoruz.

Apple'ın pahalı iPad mini'si ve ucuz Kindle Fire HD arasında yeni Nexus 7'ye yer olup olmadığı, zamanın cevaplayacağı bir soru işareti.

Okuyucu Yorumları