ZIP, RAR ve 7zip arşivlerinden dosya çıkarın!

ZIP, RAR ve 7zip gibi sıkıştırılmış dosyaları Windows'ta nasıl, hangi araçlarla açabilirsiniz?

Arşiv dosyaları rehberi!

Uzantısı .rar veya .zip olan bir dosya indirdiniz, ancak onu nasıl açacağınızı anlamadınız mı? Bu konuda yalnız değilsiniz. Windows, bir süredir entegre .zip desteğiyle geldiğinden, bu tür dosyaları açmak için ek bir araca ihtiyacınız olmuyor. Ancak rar, 7z ve diğer tür arşivler için bir miktar yardıma ihtiyacınız olabilir.

Farklı arşiv türleri

Zip dosyaları, muhtemelen en sık kullanılan sıkıştırılmış dosyalar ancak farklı türde arşivlere rastlamış olma ihtimaliniz de var. Örneğin üst üste duran kitaplardan oluşan simge, rar dosyalarını işaret ediyor. Bir başka sıkıştırma sistemi olan 7-Zip, zip ve rar'a popüler bir alternatif haline gelmiş durumda.

Sıkıştırılmış arşiv dosyalarını çözmek, yazılımların yıllar içinde olgunlaşan kullanıcı arayüzleri sayesinde oldukça kolay bir iş.

Sıkıştırılmış dosyaları Windows'ta açmak

Windows ME'den bu yana Windows'ta zip arşivlerini açmak için ek yazılımlara ihtiyacınız yok. Herhangi bir zip dosyasına Windows Gezgini'nde çift tıklayabilir ve içerisinde bulunan dosyaları görebilirsiniz. Zip dosyasının sıkıştırmasını çözüp, dosyaları bir klasöre aktarmak için, "Tümünü ayıkla" düğmesine basmanız ve bir konum seçmeniz yeterli olacaktır. Dilerseniz, zip dosyasının içerisindeki dosyayı/dosyaları seçip, yeni bir klasöre sürükleyerek de dosyaları kaydedebilirsiniz.

Bir süre önce popüler olan WinZip, Windows'un entegre zip desteği sunması nedeniyle artık eskisi kadar yaygın değil. Ancak zip dosyalarında daha fazla hakimiyete sahip olmak isterseniz, onu indirip kullanabilirsiniz.

Dosyaları rar içerisinden çıkartmak

Dosyaları rar içerisinden çıkartmak

Rar dosyasından veri çıkartma

Rar dosyalarını Windows Gezgini'nden açamayacağınız için, WinRAR'ı http://www.rarlab.com/download.htm adresinden indirmeli veya aşağıda bahsettiğimiz 7-Zip'i kullanmalısınız. WinRAR, ZIP, 7-Zip, CAB, GZip, TAR ve hatta ISO dosyalarını desteklemektedir. WinRAR'ın sunduğu seçenekler arasında dosya arama, görüntüleme ve virüs taraması yapma bulunuyor. RAR'ın genel olarak zip'ten daha iyi bir sıkıştırma sunduğunu ve arşiv yönetiminde daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

WinRAR ücretli bir yazılım olduğundan, bir süre sonra onu açarken sizden ödemede bulunmanızı isteyen bir kutucukla karşılaşacaksınız. Ancak arşivlere sağ tıklayarak onları bir klasöre açtığınızda bu kutucuk ekrana gelmiyor.

Yazılımı düzenli olarak kullanıyorsanız, 29.95 euro'luk ücretini ödeyip onu satın almanızı öneriyoruz. Bu fiyat sizce çok pahalı geldiyse, şimdi anlatacağımız 7-Zip'e göz atın.

7-Zip ile arşivleri açın

7-Zip ile arşivleri açın

7-Zip ile dosyaları çıkartma

7-Zip, WinRAR ve WinZIP'in aksine, ücretsiz olarak sunuluyor ve www.7zip.org adresinden indirilebiliyor. Windows kullanıcıları için en iyi seçeneklerden biri olan 7-Zip, zip, rar, tar, gzip ve diğer dosyaları açabiliyor.

Arşiv dosyalarını 7-Zip ile açmak çok kolay. Araç, kendisini Windows Gezgini'nin sağ tuş menülerine eklediğinden, arşiv dosyasına sağ tıklayıp, 7-Zip seçeneğinin üzerine gelerek dosyaları bulunduğunuz klasöre veya istediğiniz herhangi bir klasöre yerleştirebiliyorsunuz.

Rar dosyaları oluşturmanız şart değilse ve çok sayıda zip'le çalışıyorsanız, 7-Zip sizin için en iyi seçenek olabilir. Ancak 7-Zip'in sıkıştırma ve açma ötesindeki ek işlevlerinin WinZip ve WinRAR'a yetişmediğini belirtelim.

Okuyucu Yorumları