Sözlük: L ve M Harfleri

L ve M harfleri ile başlayan terimler ve açıklamaları.

LPT: Bilgisayarların harici donanımlarla bağlantı kurabilmesini sağlayan bir tür bağlantı noktasıdır. Genellikle sisteme yazıcı bağlamak için kullanılan LPT girişi, bu yüzden "yazıcı bağlantı noktası" olarak da adlandırılır. Ancak LPT ile birlikte kullanılan tek donanım türü de yazıcı değildir. Eski model tarayıcılar, bilgisayar bağlantısı için LPT girişlerine ihtiyaç duyarlar.

LPT girişlerinin sunduğu bağlantı hızı, seri bağlantı noktalarına oranla daha yüksektir. Ancak her bilgisayarda sadece 1 adet LPT girişi bulunması, kullanım alanını da kısıtlamaktadır. Hatta bazı yeni nesil anakartlarda tek bir LPT girişi bile bulunmayabilir. Bunun nedeni, son model yazıcı ve tarayıcıların hemen hepsinin USB arabirimini destekliyor olmaları. Yani LPT teknolojisi, yerini yavaş yavaş USB'yi bırakmaya hazırlanıyor.

LPT bağlantı noktalarının en önemli avantajı, seri donanım bağlantılarına izin vermesidir. Bir LPT girişine hem yazıcı hem de tarayıcıyı aynı anda bağlamanız mümkün.

LQ: İngilizce "Letter Quality" teriminin kısaltmasıdır. Bazı nokta vuruşlu yazıcılarda (24 iğneli) konsolun üzerinde görebileceğiniz "LQ" tuşu, baskı kalitesini değiştirmek için kullanılır. 9 iğneli yazıcılarda ise, "LQ" yerine "NLQ" tuşuna rastlayacaksınız. "NLQ'nun anlamı, "Near Letter Quality"dir.

Modern lazer yazıcılarda veya mürekkep püskürtmeli yazıcılarda bu tip bir tuş bulunmaz. Yani "LQ" kısaltması, artık çok da fazla kullanılmamaktadır.

MACINTOSH: Apple firması tarafından geliştirilen ve üretilen Macintosh bilgisayarlar, standart PC'lerden çok daha farklı bir donanım ve yazılım mimarisine sahiptir. Başta ana işlemci (CPU) olmak üzere hemen hemen tüm donanımlar, PC'lerde gördüklerimizden farklıdır. Kullanılan işletim sistemi ise OS adıyla bilinir. OS, ilk bakışta Windows'u andıran bir işletim sistemi olsa da, aslında aralarında çok da büyük bir ortaklık olduğunu söyleyemeyiz.

"Mac" bilgisayarlar, yüksek işlem güçleri nedeniyle grafik tasarım başta olmak üzere birçok profesyonel alanda tercih ediliyorlar. Ancak Macintosh'ların dikkat çeken tek özelliği işlem güçleri değil. Apple'ın bu bilgisayarlar için özel olarak geliştirdiği ilginç tasarımlar, tüm bilgisayar kullanıcıları tarafından büyük bir hayranlıkla karşılanıyor.

MACRO: Macro terimi, bir dizi halinde hazırlanmış komutlar ya da uygulamalar serisini tanımlamak için kullanılır. Bir dizi tuşa sırayla basıldığında belli bir işlemin yapılması, macro terimini anlayabilmemiz açısından son derece güzel bir örnektir. Bir macro'nun boyutları ya da işlevleri, kullanıcı tarafından tanımlanabilir. Yani her kullanıcı, kendi ihtiyaçları doğrultusunda macro'lar oluşturmakta serbesttir.

MAINFRAME: Bu terim, büyük bir kuruluşun ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış güçlü bilgisayarları tanımlamak için kullanılır. Kullanıcılar, bu bilgisayara "terminaller" yardımıyla bağlanır ve veri aktarımı da bu sayede gerçekleşir. Günümüzde varlığını sürdüren en büyük "mainframe" üreticisi IBM'dir.

MAILBOMB: "Posta Bombardımanı" şeklinde tanımlanabilir. Bu terim, bir posta kutusuna seri olarak ve çok sayıda e-posta gelmesi durumu belirtmek için kullanılır. Genellikle kötü niyetli kimseler tarafından kullanılan "mailbomb", zaman zaman tüm işletim sisteminin çökmesine bile neden olabilir.

MAILBOX: "Elektronik posta kutusu"nun İngilizce'deki karşılığıdır. Diğer kullanıcılardan gelen mesajların sunucu bilgisayar üzerinde muhafaza edildiği alanı tanımlamak için kullanılır. Aynı terim, kullanıcının kendi bilgisayarı üzerinde e-posta'larını saklandığı alanı tanımlarken de kullanılabilir. Sunucu üzerindeki posta kutusu alanı, genellikle birkaç MB ile sınırlı olacaktır. Kendi bilgisayarınızdaki alan ise, sabit diskin izin verdiği oranda büyük olabilir.

MASKE: Belli bir işlemin yapılmasına izin veren veya yasaklayan harf gruplarına verilen addır. Bu sayede, bir programda girilecek değeri belirli sınırlar içerisinde tutmak ya da benzeri birçok işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Genellikle veritabanı uygulamalarında kullanılır.

MASAÜSTÜ: Windows işletim sistemlerinin ana ekranına verilen isimdir. Masaüstü; pencerelerin, simgelerin, menülerin ve iletişim kutularının görüntülendiği ekran olarak da tanımlanabilir. Kullanıcılar, yapılan işlemlerin büyük çoğunluğunu masaüstünde gerçekleştirirler.

Masaüstünü kendi ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirebilirsiniz. Bu sayede çalışmalarınız çok daha hızlı bir şekilde ilerler ve bilgisayar kullanımı da son derece kolaylaşır.

MATRİS: İki boyutlu bir düzlem üzerine yerleştirilmiş bir dizi aygıtı ya da veriyi tanımlamak için kullanılan terimdir. Örneğin yazıcıların baskı kafaları, "matris" düzenine uygun olarak düzenlenmiştir.

MEGABIT: Bilgi miktarını ölçmeye yarayan bir birimdir. 1 Megabit, yaklaşık olarak 1 milyon bit'e (tam olarak 1.048.576 bit) eşdeğerdir.

MEGABYTE: Bilgi miktarını ölçmeye yarayan bir birimdir ve genellikle MB kısaltması ile karşımıza çıkar. 1 Megabyte, yaklaşık olarak 1 milyon byte'a (tam olarak 1.048.576 byte) eşdeğerdir.

MEGAHERTZ: Bilgisayarın işlem yapma hızını belirtmek için kullanılan bir ölçüm değeridir. Bu değer ne kadar büyük olursa, bilgisayarınız da o kadar hızlı demektir.

MENÜ: Bilgisayarınızla çalışırken karşınıza sık sık çıkan ve çeşitli komutları içeren listelere verilen genel addır. Windows işletim sistemlerinde kullanılan menüleri, "ana" menüler ve "yerel" menüler olarak ikiye ayırabiliriz. Ana menüler, pencere üzerinde her zaman görülebilen menülerdir ve genellikle pencerenin üst kısmında yer alırlar. Yerel menülere ulaşmak içinse farenizin sağ tuşuna basabilir veya "Shift + F10" tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Her program, kendine özgü bir yerel men üye sahip olabilir.

METİN KUTUSU: Diyalog pencerelerinde bulunabilen ve belli girişleri yapmak için kullanılan alanlara verilen isimdir.

MİKROÇİP: Tüm entegre devreleri ve silikon elemanları tanımlamak için kullanılan genel İfade.

MICROSOFT: Günümüzde en çok tanınan ve sürekli olarak adından bahsettirmeyi başaran İT şirketidir. Birkaç yıl öncesine kadar PC'lerde kullanılan tek işletim sistemini, yani DOS'u geliştiren Microsoft, bugün kullandığımız Windows işletim sistemlerinin de mimarıdır. Ancak şirketin yazılım alanındaki tek başarısı DOS ve Windows ile sınırlı değildir. Word ve Excel gibi popüler programları içeren Office paketleri, bazı programlama dilleri ve gelişmiş oyunlar da, şirketin yakaladığı büyük başarıda önemli bir role sahiptirler.

Son olarak, Microsoft'un donanım alanında da faaliyet gösterdiğini belirtmemizde yarar var. Şirketin imzasını taşıyan oyun kontrol cihazları, Xbox adı ile tanınan oyun konsolları, klavyeler ve fareler kullanıcıların büyük beğenisini toplamaya devam ediyorlar.

Sonraki Haber

Forum