Sözlük: U ve V Harfleri

U ve V harfleri ile başlayan terimler ve açıklamaları.

UART: "Universal Asynchronous Receiver Transmitler" teriminin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bilgisayarın seri port bağlantısı üzerinden asenkronize veri transferini sağlamaya yarayan entegre devreye "UART" denir. Seri ve paralel bağlantıları arasında farklı türdeki sinyalleri dönüştürmek için tasarlanmıştır; ayrıca yüksek hızdaki veri transferleri sırasında gelen bilgiyi depolayabilmek için özel bir tampon belleğe sahiptir.

UDMA: "Ultra DMA" teriminin kısalt-maşıdır. Quantum Corporation ve Intel tarafından, bilgisayarların Ultra ATA tipi hızlı sürücüleri tam kapasite ile kullanabilmeleri için geliştirilmiş bir veri transfer protokolüdür. UDMA/33 ve UD-MA/66 gibi farklı tipleri bulunan bu protokol, sabit disk ve işlemci arasındaki iletişimi birkaç kat artırmaktadır.

UHF: "Ultra High Frequency" teriminin kısaltmasıdır. 300 ila 3000 MHz arasındaki frekanslara sahip olan elektromanyetik dalgaları tanımlamak için kullanılır. Bazı televizyon ve radyo yayınlarında UHF bandı kullanılmaktadır.

UNDER CONSTRUCTION: İnternet üzerinde gezinirken sık sık karşımıza çıkan bu terim, ziyaret etmekte olduğumuz web sitesinin henüz tamamlanmamış olduğunu gösterir. Türkçe'ye "Yapım Aşamasında" olarak çevrilebilir.

UNICODE: Her karakter için 16 bit (2 byte) kullanan bir kodlama sistemidir. Bu yüzden, 8 bitlik karakterleri kullanan ASCII kodlama sisteminden çok daha yüksek bir kapasiteye sahiptir. ASCII kodu sadece 256 karakteri taşıyabilmektedir. Bu rakam tek bir dil için yeterli olabilir; ancak uluslar arası kullanım için yetersiz kalmaktadır. UNICODE ise 65.356 karakteri tanımlayabilir; bu da birden fazla dil desteği anlamına gelmektedir. Başta internet uygulamaları olmak üzere birçok uygulamada UNICODE kodlama sistemi kullanılmaktadır.

UNINSTALL: Bilgisayara kurulmuş bir yazılımın özel uygulamalar yardımıyla sistemden kaldırılması işlemine verilen addır. Bu işlemde sadece sabit disk üzerine yazılmış olan program ve veri dosyaları silinmez; aynı zamanda sistemde yapılmış olan değişiklikler de düzeltilir ve tüm ayarların eski haline dönmesi sağlanır.

UNIX: Çok kullanıcılı ve multitasking özelliğine sahip bir işletim sistemidir. Programın hazırlanması için, C adı verilen bir programlama dili kullanılmaktadır. Unix'in en büyük özelliği, birden çok kullanıcının aynı anda, üzerinde çok sayıda program çalışan bir bilgisayara rahatça erişebilmelerini sağlamasıdır. Bu yüzden, başta eğitim kurumları ve büyük şirketler olmak üzere birçok alanda tercih edilmektedir.

UNZIP: WinZip programı ile sıkıştırdığınız ve tek bir dosya haline getirdiğiniz verileri tekrar okunabilir hale getirmek istiyorsanız, öncelikle "unzip" adı verilen özel bir işleme başvurmanız gereklidir. Bu işlem, sıkıştırılmış dosyaların tekrar eski hallerine dönmelerini sağlar. "Unzip" işlemini WinZip programının yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz.

UPDATE: Bir yazılımın, ek veri paketleri kurularak güncellenmesi işlemine verilen addır. Amaç, bir programda görülen eksiklerin ya da güvenlik açıklarının ortadan kalkmasını sağlamaktır. Örneğin Microsoft, Windows işletim sistemleri için özel güncelleme dosyaları geliştirmekte ve bu dosyaları kullanıcıların hizmetine sunmaktadır.

UPGRADE: Bir bilgisayar sistemini oluşturan donanımlardan bazılarının, yeni ve daha güçlü donanımlarla değiştirilmesi işlemine verilen genel addır. Örneğin sisteminizdeki CD-ROM sürücü ya da sabit disk gibi bileşenleri muhafaza edip işlemci ve bellek büyüklüğünü değiştirirseniz, bilgisayarınızı "upgrade" etmiş olursunuz.

UPLOAD: Download'un, yani farklı bir kaynaktan kendi bilgisayarınıza veri indirme işleminin tersidir. Upload sırasında siz, kendi bilgisayarınızda bulunan bazı verileri farklı bir bilgisayara aktarırsınız. Yani işin ucunda veri almak değil, veri göndermek vardır.

URL: İnternet üzerinde yayınlanan tüm web sayfalarının belli bir adresi vardır. Bu adreslerin tümüne, genel olarak URL adı verilmektedir. Örneğin Chip dergisinin web sitesine ulaşmak için, Internet Explorer'ın adres çubuğuna "www.chip.com.tr" yazmanız gerekli. İşte bu adres, Chip sitesinin URL'sidir. Site içerisindeki farklı sayfalar da, kendi özel URL'lerine sahiptirler.

US ROBOTICS: Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan bir donanım üreticisidir. Genellikle ürettiği yüksek kalitedeki modemlerle tanınır.

USB: "Universal Serial Bus" teriminin kısaltmasıdır ve bir çeşit veriyolu standardını tanımlamak için kullanılır. Bu veriyolunun yardımıyla, teorik olarak 127 farklı cihazı sisteme bağlamanız mümkün olabilir. USB'nin sunduğu veri transfer hızı. seri ya da paralel bağlantılara oranla çok daha yüksektir. Günümüzde piyasaya sürülen harici donanımların büyük çoğunluğu, bilgisayar bağlantısı için USB veriyolunu kullanmaktadır.

USENET: "User's Network" teriminin kısaltmasıdır ve internet üzerinde bulunan dev bir haberleşme sistemini tanımlamak için kullanılır. 1979 yılında Duke Üniversitesi ve North Carolina Üniversitesi mezunları tarafından kurulmuştur. Bu sistem, temelde geniş bir haber grubu olarak değerlendirilebilir. Ancak Usenet, zaman içerisinde oldukça gelişmiş ve milyonlarca insanın kullandığı büyük bir tartışma ortamı haline gelmiştir.

UTILITY: Bilgisayarda yapılan birçok işlemi daha kolay hale getirmek için geliştirilen küçük yardımcı yazılımlara verilen genel addır. Bu yazılımlar veri sıkıştırma, resim dosyalarının görüntülenmeleri ya da bunlara benzer farklı ihtiyaçlar için kullanılabilirler. "Utility"ler, çoğunlukla internet üzerinden ücretsiz olarak dağıtılmaktadırlar. "Freeware" ya da "shareware" olabilirler.

VEKTÖR GRAFİK: Vektör grafiği en basit haliyle; iki nokta arasında çizilen çizgi olarak tanımlayabiliriz. Başka bir deyişle bu tip grafikler; koordinatları belirlenmiş, başlangıç ve bitiş noktaları belirtilmiş çizgilerden oluşur.

Bilgisayar, bu yöntem ile çizilmiş çizgilerin tümünü yan yana koyarak resmi oluşturur. Ortaya çıkan resim, farklı renk ve büyüklükteki çizgilerin bir araya getirilmesi temeline dayanır. Bu çizgiler, teknik olarak "nesne" adıyla tanımlanırlar ve konumları da isteğe bağlı olarak değiştirilebilir. Çünkü resmi oluşturan her çizgi, aslında diğerlerinden bağımsızdır.

VGA: IBM tarafından geliştirilen grafik teknolojisine verilen addır. 16 renk ve 640x480 çözünürlüğü desteklemektedir ve bilgisayar grafiklerinin bugünkü duruma gelmelerinde önemli bir role sahiptir.

VHF: "Very High Frequency" teriminin kısaltmasıdır. 30 ila 300 MHz arasındaki frekanslara sahip olan elektromanyetik dalgaları tanımlamak için kullanılır. Bu dalgalar, genellikle televizyon ve radyo yayınları için kullanılmaktadırlar.

VIDEO-CD: MPEG sıkıştırma formatı kullanılarak hazırlanmış. 74 dakikalık görüntü sunabilen ve VHS kasetlerin kalitesinden daha yüksek bir kaliteye sahip olan CD'lere verilen genel addır.

VISUAL BASIC: Microsoft tarafından geliştirilmiş özel bir programlama dilidir. Çeşitli Windows uygulamaları, bu dil kullanılarak hazırlanmaktadır.

VİDEO KONFERANS: İnternet üzerinde yapılan sesli ve görüntülü sohbetlere verilen genel addır. Video konferans sayesinde, dünyanın farklı köşelerinde yaşayan kullanıcılar yüz yüze görüşme yapabilirler. Bu iş için güçlü bir internet bağlantısı ve basit bir web kamerası yeterli olacaktır.

Sonraki Haber

Forum