Bilim insanları uyardı: Her gün kullandığınız bu yiyecekler kanser riski taşıyor!
Yeni araştırma, soya fasulyesi yağı, ördek eti ve kanola yağı dahil olmak üzere günlük beslenmemizde yer alan bazı gıdalarda kansere neden olan PAH kimyasallarının gizlendiğini ortaya çıkardı. Özellikle yüksek ısıda pişirme yöntemleri, tehlikeyi katlıyor.
Kanser riskini düşürmek için sağlıklı beslenme, ideal kiloyu koruma ve tütün kullanımından kaçınma gibi adımlar atmamız gerektiğini artık biliyoruz. Ancak yeni bir araştırma, daha önce şüphelenmediğimiz bazı günlük yiyeceklerde de kansere neden olan kimyasalların gizlendiğini buldu.
Koreli araştırmacılar, gıdalardaki polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) adı verilen kimyasalları inceledi. Bu kimyasallar arasında kansere neden olan bileşikler yer alıyor ve sigara içmeyen yetişkinler için gıdalar, PAH’lara maruz kalmanın ana yolunu oluşturuyor.
Araştırma, kızartma, ızgara ve tütsüleme gibi yüksek sıcaklıkta pişirme aktivitelerinin gıdanın kendisinde PAH’lar oluşturduğunu buldu. Ayrıca PAH’ların bazı gıdalarda diğerlerine göre daha yaygın olduğunu gösterdi. En yüksek PAH seviyelerine sahip gıdalar soya fasulyesi yağı, ördek eti, kanola yağı ve domuz eti olarak belirlendi.
En riskli gıdalar ve PAH’ların oluşumu
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar, gıdalar yüksek sıcaklıkta pişirildiğinde oluşan yağlı kimyasal bileşikler. Bunlardan biri olan benzo[a]piren, resmi olarak kansere neden olan bir madde olarak sınıflandırılıyor. Ancak çalışma, daha kapsamlı bir koruma için gıdaların sekiz PAH’tan oluşan bir grup açısından kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Araştırmacılar, günlük gıdalarda ne kadar yaygın olduklarını anlamak için Kore’de yaygın olarak tüketilen 44 farklı gıda maddesini inceledi. Testler sonucunda, en yüksek PAH kontaminasyonu seviyelerinin soya fasulyesi yağında bulunduğunu, bunu ördek eti ve kanola yağının takip ettiğini buldu.
Soya Fasulyesi Yağı: PAH'ları, özellikle soya fasulyesinin duman kullanılarak kurutulduğu üretim süreçlerinde topluyor.
Ördek Eti: Büyük ölçüde PAH oluşturan tütsüleme yöntemiyle hazırlandığı için kirleniyor.
Kanola Yağı: Isıtılma ve işlenme şekli nedeniyle PAH içeriyor.
Bu gıdaların yanı sıra domuz eti, işlenmiş etler, süt, balık türleri (yılan balığı, uskumru, hamsi), karides, kimçi ve pirinç kekleri gibi diğer gıdalarda da yüksek PAH seviyeleri tespit edildi. PAH’lar yağlara kolayca yapışıyor ve yağlı gıdalar yüksek sıcaklıklarda ısıtıldığında, bu kanserle bağlantılı bileşiklerden daha fazlasını üretebiliyor.
Sağlığınızı korumak için, yüksek oranda işlenmiş gıdalardan kaçınmak, doğal hallerine daha yakın yiyecekler tüketmek ve etleri tütsüleme sıklığınızı azaltmak gerekiyor. Bu adımlar, PAH maruziyetinizi azaltarak kanserden korunmaya yardımcı olabilir.