2021 yılında gerçekleşen grafik kartı satışları göz doldururken, AMD'nin Nvidia'yı tehdidi de büyüyor

2021 yılında gerçekleşen grafik kartı sevkiyat sayısı, bir önceki yıla oranla büyük bir artış yaşadı. Peki ama bu artıştan aslan payını alan AMD mi, yoksa Nvidia mı oldu?

Yeni bir araştırmaya göre PC grafik kartı satışları geçtiğimiz yıl güçlü bir şekilde arttı ve AIB (yani masaüstü grafik kartı) pazarı 2021'de 51,8 milyar dolarlık bir değere ulaştı.

Bu veriler analist firması JPR'nin bir yayını olan Graphic Speak'ten geliyor ve rapor, 2021'in 4. çeyreğinde GPU dağıtımlarının 2020'nin aynı çeyreğine kıyasla %29,5 arttığını gösteriyor. Bu oldukça büyük bir artış anlamına geliyor. Dağıtımlar bir önceki çeyrekte de %3 artmıştı. Geçtiğimiz yılın son çeyreğindeyse toplamda 13,5 milyar dolar değerinde grafik kartı sevkiyatı yapıldı.

Dikkat çekici bir şekilde, AMD'nin grafik kartı sevkiyatları yıllık %35.7 artışla, 2021'in 4. çeyreğinde Nvidia'dan daha fazla büyüdü. Nvidia, %27,7'lik çok güçlü bir büyümeyi yönetmesine rağmen, aynı düzeyde ilerleme kaydedemedi.

Yine de Nvidia, halen pazarın %77,2'sini elinde tutarak açık ara farkla baskın isim olmaya devam ediyor.

AMD, yakın zaman içerisinde sunulacağı söylenen ve şirketi daha ileriye götürebilecek, hatta Nvidia'yı %75 oranının altına çekebileceği düşünülen yeni, daha ucuz RX 6000 serisi modellerle fark yaratmaya devam edebilir. %25'lik bir pay, JPR'nin istatistiklerine göre AMD için son zamanlarda görmeye alıştığımız iyi bir oran ve bu yakın gelecekte daha fazla yükselebilir.

Ayrıca raporda PC oyunlarının daha popüler hale geldiği ve GPU'lardaki genel büyümeden kısmen sorumlu olduğu da belirtiliyor: “E-sporun yükselişi ve PC oyunlarının artan popülaritesinin yardımıyla, AMD ve Nvidia geçtiğimiz çeyreklerde rekor oyun segmenti gelirleri bildiriyor.

Sonraki Haber

Forum