2023'ün en çok kullanılan şifreleri açıklandı: Liste, bir kez daha hiçbir şey öğrenmediğimizi kanıtlıyor

2023 yılında en fazla kullanılan şifrelerin listesi yayınlandı. Listenin ilk 10 sırası bile, güvenlik tavsiyelerine nasıl uymadığımızı kanıtlamak için yeterli.

NordPass, 2023 yılının en yaygın 200 şifresini gösteren yeni çalışmasını yayınladı. Şirketin araştırmacıları, bu çalışmanın beşinci yıldönümünü kutlamak için internet kullanıcılarının farklı çevrimiçi hizmetler için hangi şifreleri kaydettiğini inceledi.

Çalışmadaki örneklerden biri, insanların en zayıf şifreleri akış hizmeti hesapları için kullandığını, en güçlü şifrelerin ise finansal hesaplar için kullanıldığını gösteriyor. Ancak yayın hizmetlerine odaklanan şifre kırıcılar düşünülürse, akış hizmetleriniz için de etkili bir şifre kullanmanız iyi olacaktır.

2023 yılında ABD’de en çok kullanılan şifre “123456” oldu ve önceki bir numara olan “guest” (misafir) şifresinin yerini aldı. Bir önceki liderin bu sefer en çok kullanılan şifreler arasında yer almaması, en azından ABD’li kullanıcıların bu sıralamalardan bir şeyler öğrenmiş olabileceğini öneriyor.

NordPass’ın bildirdiğine göre dünyanın en popüler şifrelerinin neredeyse üçte biri “123456789”, “12345” ve “000000” gibi tamamen sayısal dizilerden oluşuyor. Ayrıca, bu yılın küresel listesindeki şifrelerin yaklaşık %70’inin bir saniyeden kısa sürede kırılabileceğini gösteren endişe verici verilerle karşılaşıyoruz.

2023’ün en yaygın şifreleri listesindeki bir başka ilginç keşif, internet kullanıcılarının şifre oluşturma alışkanlıklarını iyileştirmek yerine önceden belirlenmiş şifrelere bağlı kalarak neredeyse tam tersi bir yönde ilerlediklerini gösteriyor. Büyük ihtimalle insanların değiştirmeye uğraşmadığı şifrelerden biri olan “admin” kelimesi, araştırma yapılan çoğu ülkede bu yılın en yaygın şifreleri arasında ilk sıralara yerleşti.

En çok kullanılan ilk 10 şifre: Tabloda kullanım sayısı ve kırmak için gereken süreye de yer verilmiş.NordPass

NordPass CTO'su Tomas Smalakys, “Şifre kullanıcılarının karşılaştığı korkunç risklerle birlikte, çevrimiçi kimlik doğrulamada alternatif yöntemler artık hayati önem taşıyor. Şifrelerin yerini alacak en umut verici yenilik olarak kabul edilen Passkey teknolojisi, dünya çapında bireylerin ve ilerici şirketlerin güvenini kazanarak yolunu başarıyla açıyor. Bu teknolojiyi sunan ilk şifre yöneticileri arasında yer aldığımız için, insanların yeni şeyleri test etmeye meraklı olduklarını görüyoruz, yeter ki bu şifre karmaşasını ortadan kaldırmaya yardımcı olsun” diyor.

Sonraki Haber

Forum