2D devreler ile süt kutuları da sizi uyarabilecek!

Yeni bir araştırma, geleceğin "iki boyutlu devrelerde" olduğu konusunda oldukça emin...

Bilim adamlarının ürettikleri malzemeler ilk defa tamamen 2D nanomalzemelerden oluşan baskı transistörlerden oluşmakta ve bu malzemeler, neredeyse her şeyin üzerinde yer alabilecek ucuz ve düz ekranların habercisi olabilirler.

Dublin'deki Trinity College'dan Jonathan Coleman, 2D nanomalzemelerin günümüzdeki baskı elektroniklerde kullanılan malzemeler ile rekabet edebileceğine inandıklarını ve bu malzemelere göre daha ucuza daha yüksek performanslı cihazlar üretebileceğini söylüyor.

İki boyutlu nano malzemeler bu amaç için oldukça uygunlar çünkü ilgi çekici elektronik özelliklere sahip olmalarının yan ısıra, ucuza bol miktarda üretilebilmekteler.

Ancak burada yapılan buluş, farklı türde nano malzemelerin – iletken, yarı iletken ve yalıtkan – birleşerek kompleks cihazlar üretebileceklerini göstermekte.

Yapılan testlerde Coleman'in ekibi standart baskı teknikleri kullanarak grafen nano yapraklarını başka iki nano malzeme ile – tungsten diselenit ve baron nitrit – birleştirerek çalışan bir transistor oluşturdular.

Her ne kadar bu transistorun performansı henüz klasik transistorlara denk gelmese de, ekibin söylediğine göre geliştirilebilecek geniş bir alan bulunuyor. Coleman, gelecekte baskı cihazların etiketler, posterler ve paketler gibi en sıradan ürünlerde bile kullanılacaklarını söylüyor.

Coleman'in söylediğine göre baskı elektronik devreler, tüketici ürünlerinin bilgi toplamalarına, işlemelerine, göstermelerine ve iletmelerine imkan tanıyacak. "Örneğin süt kartonları, sütün tarihi geçmeye yaklaştığında telefonunuza bir uyarı gönderebilirler."

Coleman ve ekibinin çalışmaları Science dergisinde detaylı bir şekilde açıklanmakta.

Sonraki Haber

Forum