30 TB kapasiteli sabit diskler çok yakında gerçek oluyor

Seagate CEO'su Dave Mosley, 30 TB gibi devasa bir depolama alanı sunacak olan sabit disklerin ne zaman piyasada olacağını açıkladı. Ve bu tarih hiç de uzağımızda değil.

Seagate CEO'su Dave Mosley, işletmelerin nihayet 2024'ün başlarında 30 TB kapasiteli sabit diskleri satın alabileceklerini doğruladı. Eğer bu gerçek olursa, şimdiye kadarki en büyük sabit diski göreceğimiz anlamına geliyor. Ama kapasite açısından en büyük SSD'nin gerisinde kalmaya devam edecek; çünkü Solidigm D5-P5336 61.44TB kapasiteye sahip.

Motley Fool tarafından ulaşılan bir transkriptte Mosley, Seagate'in 2024 takviminin başlarında HAMR teknolojisine dayalı disk başına 3 TB'lık ürünleri piyasaya sürmeye başlayacağını doğruladı. 3 TB, plaka kapasitesini ifade ediyor ve Seagate bunlardan on tanesini bir sabit diskte topluyor.

Ayrıca, bu sürücülerin 30 TB'ın üzerinde depolama kapasitesi sunması da mümkün olabilir. Yani Seagate'in sürücü başına daha fazla disk plakası yerleştirmeyi ya da daha yüksek yoğunluklu disk plakaları kullanmayı planladığı da bu sızıntıda dikkat çekiyor. 

Bundan sonraki büyük adım, Seagate'in CEO'sunun iki yıldan kısa bir süre içinde gerçekleşmesini beklediği 4 TB'lık plakalara dayalı 40 TB'lık sabit disklerin piyasaya sürülmesi olacak. Bu da Kasım 2025'ten önce, belki de yıllık süper bilgisayar konferansı SC25 ile aynı zamana denk gelecek bir duyuru anlamına geliyor.

Ezeli rakip Western Digital, Ultrastar DC HC670 adında 26TB'lık bir sürücüyü piyasaya sürdü ancak sunucu yönetimli SMR olduğu için son kullanıcılar bu ürünü satın alamıyor.

Sonraki Haber

Forum