300TB'lık dev SSD’ler yakında geliyor; ama fiyatları herkesi şok edebilir

Önümüzdeki birkaç yıl içinde 300TB'lık flash modülleri satmayı planlıyor. Ama bu modüllerle gelecek SSD'ler, fiyatlarıyla herkesi şok edecek gibi görünüyor.

Nimbus Data'nın tam 40 bin dolar değerindeki 100TB Exadrive 3.5 inç SSD'sini tanıtmasının üzerinden neredeyse 5 yıl geçti. Şimdi ise AFA (All Flash Array) depolama teknolojilerinin öncülerinden Pure Storage, 3 yıl içinde 300 TB'lık bir Flash sürücü üretmeyi planladığını açıkladı. Bu yeni teknolojinin adı ise FlashBlade//E.

Pure CTO'su Alex McMullan, Pure'un 2026 yılına kadar 300TB DFM (Doğrudan Flash Modülü) piyasaya sürme planını ortaya koyan ve o yıl piyasaya sürülmesi beklenen 40TB sabit disk sürücülerinin çok ötesine geçen bir grafik gösterdi.

Bir sonraki seviye...

DFM sıradan bir SSD değildir; bunlardan birini alıp iş istasyonunuza ya da iş bilgisayarınıza takamazsınız. Bunun yerine tüm sistemi satın almanız gerekir ve bu sistemler ucuz değildir. FlashBlade//E, GB başına yalnızca 0,20 dolara mal olsa da, minimum satın alma sipariş fiyatı şaşırtıcı bir şekilde 800 bin dolar.

Pure, FlashBlade//E’nin HDD alternatiflerine kıyasla daha pahalı olmasına rağmen çok daha az güç ve alan kullandığını, 20 kata kadar daha güvenilir olduğunu, e-atığın 6’da 1’inden daha azını ürettiğini ve yüzde 60 daha az işletme maliyetine sahip olduğunu söylüyor.

Petabyte'a doğru yarış

Yeni lanse edilen üründe kasa başına 40 x 48TB DFM kullanılıyor (4PB'a ulaşmak için çiftler halinde çalışılıyor). 300TB DFM'ler toplam kapasiteyi 12PB'a çıkaracaktır ki bu da Samsung ve Solidigm gibi firmaların NAND katmanlarının sayısını 500 civarına çıkarmasını umarak elde edilebilecek neredeyse 7 katlık bir gelişme.

Kapasiteyi artırmanın diğer yolları ise DFM'lerin fiziksel boyutunu artırmak ve şu anda test edilmekte olan ve muhtemelen 2023'te kullanıma sunulacak olan ana akım QLC'nin halefi PLC'ye (Penta-layer cell) geçmek olacaktır.

Ancak kesin olan bir şey var ki, sabit disk satıcıları katı hal depolamanın ilerleme hızına ayak uydurmakta zorlanıyor. Seagate, henüz Exos X22 22TB sabit disk sürücüsünü (resmi olarak) piyasaya sürmedi (piyasada var ama duyurulmadı) ve Toshiba'nın 2022 mali yılında (29 gün sonra bitecek) söz verdiği 26TB sabit disk sürücüsünden hiçbir iz yok. Western Digital, 22TB sürücüleri toplu olarak sevk eden tek sabit disk satıcısı konumunda ve yalnızca veri merkezine özel 26TB sürücüsü şu anda mevcut olan en büyük sabit disk sürücüsü.

Sonraki Haber

Forum